Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος αλλά και πτώση των «καθαρών» συναλλαγών στα 84 εκατ. ευρώ. Ποιες εταιρείες συνέχισαν ανοδικά που καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις. Νέο ράλι ΟΛΘ στα 29,3 ευρώ.

Διχασμένο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Η καλύτερη μέτρηση του δομικού πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ στο 3,2%, από 3,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και τα δυνατά αποτελέσματα των Αμερικανικών Τραπεζών, έφεραν εμφατική επιστροφή των αγοραστών, χθες, σε Ευρώπη και Wall Street και με τον Γερμανικό DAX να ολοκληρώνει τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το θετικό κλίμα επεκτάθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία και δείχνει να συνεχίζεται στην Ευρώπη (ο Γάλλος CAC 40, σημειώνει κέρδη που προσεγγίζουν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο DAX διεκδικεί νέα ιστορικά υψηλά).

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που περίμεναν κάποια καλύτερη εικόνα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αντ΄ αυτού είδαν μία συνεδρίαση – επιβεβαίωση της επιφυλακτικότητας, με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους να “ταλαιπωρούνται” σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, δίνοντας μία εξαιρετικά αδύναμη εικόνα και τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημα, κινούμενος μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, που δεν ξεπέρασε τις οκτώ μονάδες.

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί, πως αν δεν ήταν οι βοήθειες από τον τίτλο της ΕΕΕ (+1,68%) και την μετοχή της ΕΥΡΩΒ (+1,79%, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας, με σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες) δεν θα ήταν καθόλου σίγουρη η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, έστω και με ήπια κέρδη.

Από χθες η στήλη είχε επισημάνει πως “μπορεί ο Γενικός Δείκτης να επέστρεψε υψηλότερα των 1500 μονάδων, όμως η άνοδος δεν χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή, αλλά ήταν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήραν οι αγοραστές σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησε η καθίζηση της καθαρής αξίας συναλλαγών”, κάτι που συνεχίστηκε και σήμερα.

Από την άλλη, συνεχίζονται τα σημαντικά “πακέτα” και μένει να φανεί αν παίρνουν θέσεις στο Χ.Α. νέοι παίκτες, ή τα μεγάλα χαρτοφυλάκια “μοιράζουν τράπουλα”, προς άλλα μικρότερα.

Και η σημερινή εικόνα της Εγχώριας Αγοράς συνέχισε να “βγάζει” ενδείξεις κόπωσης και όλοι οι επαγγελματίες του χώρου αναζητούν τον κλάδο που θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, με “rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και με ισχυρό δέλεαρ τις, αναμενόμενες, υψηλές μερισματικές διανομές, ενώ υψηλή μερισματική απόδοση αναμένεται και από την BOCHGR.

Κοινή εκτίμηση στην Επενδυτική Κοινότητα παραμένει, πως στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική στα επιτόκια, ο κλάδος που θα ευνοηθεί κυρίως είναι ο Τραπεζικός και ίσως για αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει το επόμενο “μπαράζ εισαγόμενων” εκθέσεων, με τις Τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο.

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο Παρασκευή, λήγουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αυτά μέχρι τις 20 τρέχοντος, όταν θα αναλάβει και επίσημα την Προεδρία των ΗΠΑ ο Donald Trump, οι προγραμματικές δηλώσεις του οποίου θα διαμορφώσουν το μεσοπρόθεσμο κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές μετοχών και ομολόγων και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις κινήσεις των κύριων Κεντρικών Τραπεζών.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια προσεκτικά και σταδιακά, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, κατέληξαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον περασμένο μήνα”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής τους στις 11 - 12 Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ECB στις 30 τρέχοντος μήνα. Η BoE θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Φεβρουαρίου.

Επίσης, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας, για ολόκληρο το 2024, αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Ήπιες κινήσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,29% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,67% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,366% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,38% του αντίστοιχου Γαλλικού και στο 4,72% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1509,62 (+0,43%) και 1501,82 μονάδων (-0,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1506,34 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1506,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,24%.

Ο τζίρος στα 116,6 εκατ., από τα οποία τα 32,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, BOCHGR, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 116,6 εκατ., τα 101,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΒΙΟ χρωστάει μία κίνηση στο 6,25. Η Εθνική φαίνεται να έχει διάθεση για το 8,50. Το 21 επίπεδο είναι στήριξη στη ΜΟΗ, ενώ μία κατοχύρωση του 21,26 σε κλείσιμο ώρας δίνει Intraday αγοραστικό σήμα με στόχο το 21,85. Σε ημερήσιο παραμένει ‘long’ με ‘stop’ το 20,12 σε κλείσιμο μέρας. Όσο ο ΔΤΡ συντηρεί το 1372 σε κλείσιμο, η τάση είναι επιθετική. Όσο κινείται ανοδικά νωχελικά η ελπίδα των ‘short’ παραμένει ζωντανή και συνήθως αυτό τελειώνει με έξαρση, κάτι που δεν διαφαίνεται στην παρούσα. Ο ΟΛΘ με την σειρά του στο 29,30, μοιράζοντας ήδη 2,20 ευρώ κέρδη από αυτόν που αγόρασε πάνω από την ‘πλάτη’ της δημόσιας πρότασης. Κοντινός, πρώτος, στόχος το 31,00”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με θετικές διαθέσεις οι Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ήταν ηπιότερα των αναμενομένων και τα οποία αναζωπύρωσαν τα ‘στοιχήματα’ για μείωση επιτοκίων από τη FED”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Οι θετικές δονήσεις από το εξωτερικό μπορεί να κρατήσουν τους επενδυτές ενεργούς και στο Χ.Α., ενώ τα στοιχεία από τη δραστηριότητα τετάρτου τριμήνου δείχνουν ικανοποιητικό τελείωμα της χρονιάς (Τουρισμός, Τυχερά Παιχνίδια, Λιανικές Πωλήσεις, Ενέργεια, Πωλήσεις Αυτοκινήτων), αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και για μεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις”, όπως σημειώνει η Beta Sec.

Οι θετικές εξελίξεις για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά και η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Γάζας προκάλεσαν ευφορία στις Αγορές και υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ, με το Χ.Α. να αντιδρά ανοδικά. Η αμέσως επόμενη αντίσταση είναι η τοπική κορυφή των 1514 μονάδων”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε θετικό πρόσημο επέστρεψε χθες ο ΓΔΧΑ ακολουθώντας την Ευρώπη, μετά και τον χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ. Συνεχίζεται το πίσω - μπρος στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ανάλογα με τα εισερχόμενα μάκρο, αλλά γενικότερα η Παγκόσμια Οικονομία παραμένει ανθεκτική, σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, σε ονομαστικούς όρους και αυτό ευνοεί τις μετοχές. Στο εσωτερικό δεν βρίσκουμε λόγο σημαντικής υποχώρησης των τιμών σε τέτοιο περιβάλλον. Βέβαια, από Δευτέρα οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν, με την ανάληψη της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Τραμπ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα τα μεγάλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, δημοσίευσαν κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων. Στο εσωτερικό βλέπουμε υψηλότερα επίπεδα για τον ΓΔΧΑ βραχυπρόθεσμα, ενώ με θετικά πρόσημα κινείται και η Ευρώπη, μετά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 ετών, κάθε συζήτηση για την μακροπρόθεσμη τάση περιττεύει. Η Αγορά διατηρείται στο ορόσημο των 1.500 μονάδων με συγκεκριμένα blue chips να ‘τραβάνε το κάρο, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ευχής έργον, αλλά και δικαιολογημένη, βέβαια, θα ήταν η συμμετοχή ενός μεγαλύτερου, θεμελιωδώς εύρωστου κομματιού του ταμπλώ στην άνοδο, με τους επενδυτές είτε να μην έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό, είτε να το... φοβούνται.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια, η σταθερή δυναμική του Ελληνικού Κρατικού ομολόγου, το οποίο "δεν καταλαβαίνει" από την αξιοσημείωτη άνοδο στις αποδόσεις των "μεγάλων" Ευρωπαϊκών χρεογράφων.

Διεθνώς, οι “σηματωροί” δείκτες, παρά τις εύλογες “αναταράξεις” που σημειώνουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά και μετά το σπουδαίο, σχεδόν "non-stop rally" των τελευταίων ετών, επιδεικνύουν αρκετή ψυχραιμία στις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την ανατίμηση των ενεργειακών προϊόντων, από τους πολέμους και από την πιθανότητα επιβολής νέων δασμολογικών πολιτικών από πλευράς των ΗΠΑ.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα Ξένα Χρηματιστήρια μοιάζουν εσχάτως ολίγον μπερδεμένα, καθώς υποχώρησαν με αφορμή την ανακοίνωση δυνατών στοιχείων για την Αμερικανική Αγορά εργασίας την Παρασκευή, ενώ "πανηγύρισαν" χθες στον απόηχο της "καλής" πληθωριστικής μέτρησης από την ίδια Οικονομία.

Κοινός παρονομαστής η πορεία των επιτοκίων, με την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve σε δύο εβδομάδες να περνά πλέον στο προσκήνιο.

Συνολικά λοιπόν, πάρα πολύ θετική η εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών, αλλά τα ρίσκα από τα πιθανά διεθνή γεωπολιτικά, εμπορικά και επιτοκιακά "απόνερα" συντηρούν το μετοχικό ρίσκο, λίγες ημέρες μάλιστα πριν την αλλαγή πολιτικής και επικοινωνιακού στυλ στο "τιμόνι" των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το “bullish” επίπεδο των 1500 στον Γενικό Δείκτη συνοδεύεται από το ρίσκο της "διπλής κορυφής" (συνδυαστικά με το υψηλό του περυσινού Μαΐου), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Με άλλα λόγια, τα τεχνικώς προσανατολισμένα χαρτοφυλάκια παραμένουν σε εγρήγορση, με τις σκέψεις για “profit taking” και για ξεκάθαρη ανοδική διάσπαση στον ΓΔ να εναλλάσσονται και να αντικρούουν ουσιαστικά η μία την άλλη.

Παραμένουμε, λοιπόν, ‘με το ένα μάτι’ στη Wall Street, όντας σε ετοιμότητα για τα σενάρια καταγραφής νέων υψηλότερων υψηλών είτε στους δείκτες, είτε στις διεθνείς ομολογιακές αποδόσεις και αναπροσαρμόζοντας αντίστοιχα τις εγχώριες τοποθετήσεις μας, με άξονα πάντα τις μεσομακροπρόθεσμες θεμελιώδεις προοπτικές και τα διαγραμματικά χαρακτηριστικά των επιλεχθέντων τίτλων”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,8), ΕΤΕ (7,5), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5,3), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), BOCHGR (2,2), CENER (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ (+1,79% και νέα υψηλά 110 μηνών), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΤΕ (+0,39%) ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (0%) και ΠΕΙΡ (+0,40%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό στις 1374,28 μονάδες (+0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1372,96 (+0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1375,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη +0,68%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1385 μονάδες.

Στις 1249 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1226 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Σαφές πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+1,68%), ΛΑΜΔΑ (+0,28%), TITC (+0,48%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Μεταλλουργίας σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Κατανομής Πόρων για Κεφαλαιουχικές Επενδύσεις, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση νέας μεγάλης επένδυσης για την παραγωγή Βωξίτη, Αλουμίνας και Γαλλίου. Το εμβληματικό αυτό έργο που θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου “Αλουμίνιον της Ελλάδος”, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του κλάδου Μεταλλουργίας, αφού θα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το Γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης. Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού €295,5 εκατ. αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας (σε ετήσια βάση), 2 εκατ. τόνων Βωξίτη, 1,265 εκατ. τόνων Αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ Γαλλίου (για πρώτη φορά) Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται πως ειδικά για το Γάλλιο, είχε γίνει έκκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή του από τον Όμιλο. Η ολοκλήρωση των έργων και η έναρξη παραγωγής τοποθετείται για τον Βωξίτη το 2026, για την Αλουμίνα και το Γάλλιο, σταδιακά από το 2027, με πλήρη λειτουργία το 2028.

Ιδιαίτερα “χαλαρά” υποδέχθηκε την ανακοίνωση η Αγορά, με τον τίτλο της ΜΥΤΙΛ (-0,12%) να αλλάζει πρόσημα μεταξύ 33,62 (+1,63%) και 33,00 ευρώ (-0,24%). Η πρώτη στήριξη στα 33,02 (ημερήσιο “stop long”) και οι αντιστάσεις στα 34,05 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 34,78 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+41,77%), ΙΛΥΔΑ (+33,88%), ΟΛΘ (+30,8%), ΑΒΑΞ (+17,98%), ΛΑΝΑΚ (+17,78%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+16,19%), ΑΣΚΟ (+14,70%), ΕΛΧΑ (+13,54%), ΠΑΙΡ (+12,95%), ΚΕΚΡ (+12,92%), ΑΤΤ (+12,75%), ΚΟΥΑΛ (+11,74%), ΙΑΤΡ (+11,63%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΑΤΡ (+2,75%), ΠΑΙΡ (+2,74%), ΑΤΕΚ (+1,55%), ΕΛΒΕ (+2,04%), ΔΟΜΙΚ (+0,34%), ΑΣΤΑΚ (+0,28%), ΠΛΑΚΡ (+2,78%).

Έξι συνεχόμενες πτωτικές και οκτώ πτωτικές, στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, για ΟΛΠ (-0,85%).

Πωλήσεις από “insider” σε ΙΝΤΕΤ (-1,69%) και πωλήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε MED (0%).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 0,784 ευρώ (κλείσιμο 7/1) η ΑΤΤ (-0,77%).

Εμφάνισε λίγο καλύτερο “bid” η Doppler (+0,86%).

Δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-0,56%), πέντε για ΦΒΜΕΖΖ (-0,13%).

Σε χαμηλά 4μηνου η ΦΡΙΓΟ (-4,46%).

Σε υψηλά 11 μηνών ο Λούλης (+1,02%), σε υψηλά 6μηνου η Foodlink (+1,56%).

Σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων για ΓΚΜΕΖΖ (+6,10%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΧΑΕ (+0,43%), ΕΣΥΜΒ (+0,84%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,95%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,56%), ΦΡΛΚ (+0,51%), ΕΛΛ (+0,68%).

Έχει επιστρέψει πάνω από την τιμή εισαγωγής των 4,78 ευρώ η BOCHGR (+3,54%) και δείχνει διαθέσεις να κινηθεί ακόμα ψηλότερα, εν μέσω εκτιμήσεων για υψηλή μερισματική διανομή.

Σε υψηλά 64 μηνών ο ΟΛΘ (+3,90%), αλλά δεν αποκλείεται να πάει και ακόμα ψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1435 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1417 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 και 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3486 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3442 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

“Profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,03 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2750 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,8 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Στα $99600 η ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $3350 κινείται το Ethereum.

Η οικονομική παραγωγή της Βρετανίας αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 0,1%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μια δημοσκόπηση του Reuters, μεταξύ οικονομολόγων, είχε προβλέψει μηνιαία επέκταση 0,2%.

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

Το πλεόνασμα του Διεθνούς Εμπορίου αγαθών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα 16,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, έναντι του αναθεωρημένου αριθμού του Οκτωβρίου (8,6 δισ. ευρώ). Ήταν ωστόσο μειωμένο από τα 18,2 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2023, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Το πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ίδιο μήνα, διαμορφώθηκε στα 14,3 δισ. ευρώ, μειωμένο από τα 17,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2023.

Άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά από άλμα 0,8% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 0,6%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε στις 217000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, από 203000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν στις 210000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 106,6 δισ. ευρώ.

Σχεδόν αμετάβλητο ήταν το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο του 2024, λόγω της επιδείνωσης σε Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο και της βελτίωσης σε Κατασκευές και Υπηρεσίες, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ στο Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία που έδωσε στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 106,0 μονάδες, έναντι 106,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 105,9 μονάδων ένα έτος πριν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στο μεταξύ, βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -44,5 μονάδες (από -47,3 μον. τον προηγούμενο μήνα), παραμένοντας πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-40,3 μονάδες).

“Με τους οικονομολόγους μας να αναμένουν ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων και ένα τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1%, ήδη από το 2026, έχουμε γίνει πιο επιλεκτικοί, με την Eurobank και την Alpha Bank να αποτελούν πλέον τις δύο βασικές μας συστάσεις ‘overweight’ και τις μετοχές των Εθνικής και Πειραιώς να διαμορφώνονται με σύσταση ‘equalweight”, εξηγεί η Morgan Stanley.

Η UBS δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα Ελληνικά ομόλογα και βλέπει ότι δεκαετή Ελληνικά ομόλογα κοντά στο 3,50%, προσφέρουν ελκυστικό σημείο εισόδου. Η Moody's έχει προγραμματίσει να δώσει την “ετυμηγορία της” για την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου και στις 19 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ενώ μια αναβάθμιση τον Μάρτιο φαίνεται λιγότερο πιθανή, κατά την άποψη της UBS, η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody's είναι πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τη ΔΕΗ και υποβάθμιση για τις Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελ. Πετρέλαια προχώρησε η Eurobank Equities, σε νέο report της για τον ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση “buy” και για τις τέσσερις μετοχές. Πιο αναλυτικά, η Χρηματιστηριακή ανεβάζει τον πήχη για τη ΔΕΗ στα 17,7 ευρώ, από 17,5 ευρώ προηγουμένως. Από την άλλη πλευρά, δίνει τιμή - στόχο 48 ευρώ για τη Μυτιληναίος (από 48,4 ευρώ προηγουμένως), 28,1 ευρώ για τη Motor Oil (από 30 ευρώ προηγουμένως) και 8,8 ευρώ για τα Ελ. Πετρέλαια (από 9,7 ευρώ προηγουμένως).

Η Piraeus Sec. αύξησε την τιμή - στόχο για τη ΔΕΗ στα 19,10 ευρώ, από 18,5 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “outperform”. Η μερισματική καθοδήγηση της ΔΕΗ για την περίοδο 2024 - 2027 συνεπάγεται ισχυρές σωρευτικές πληρωμές ύψους 1,0 δισ. το 2025 - 2028 (που μεταφράζεται σε 2,8 ανά μετοχή).

Το ΔΣ της Motor Oil (-0,66%) αποφάσισε τη διάθεση 550000 ιδίων μετοχών, εκ των οποίων οι 313899 αποκτήθηκαν με μέση τιμή κτήσης 13,52 ευρώ/μετοχή και οι υπόλοιπες 236101 με μέση τιμή κτήσης 19,28 ευρώ/μετοχή. Ως εκ τούτου οι 550000 μετοχές που θα διατεθούν έχουν μέσο σταθμικό κόστος κτήσης 15,99 ευρώ/μετοχή. Οι εν λόγω μετοχές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,50% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Ως κατώτατη τιμή πώλησης ορίστηκε η τιμή των 20,50 ευρώ/μετοχή και ως χρονικό διάστημα της διάθεσης των μετοχών η περίοδος από τις 17/1/2025 μέχρι και τις 31/1/2025. Οι μετοχές θα διατεθούν στην Αγορά του Χ.Α. μέσω της Piraeus Sec.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Eurobank και στο χαμηλό οι Viohalco, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΤΕΝΕΡΓ.

Κακή η τελική εικόνα, με 42 ανοδικούς τίτλους, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.822 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.004 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.339 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.279 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.731, 1.308 για τον Ιανουάριο, 1.379 για τον Φεβρουάριο και 44 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.665), κινήθηκε μεταξύ 3.651,5 και 3.667 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.384,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.684,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (1.084), Εθνική (556), Alpha Bank (8.123), ΔΕΗ (201), Eurobank (483), Ιντρακόμ (322), Μυτιληναίο (307), Ιντρακάτ (111).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 142.167, Πειραιώς 64.421, Eurobank (18.962), ΑΔΜΗΕ (20.740), ΓΕΚ (11.842), ΔΕΗ (22.425), Εθνική (15.708), Ιντρακόμ (10.699).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.062.980 τεμ., (από 60.062.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 64.609.933 τεμ. (64.609.933), ΟΠΑΠ 1.725.245 τεμ. (1.720.245), Εθνική 19.330.709 τεμ. (18.951.619), ΟΤΕ 1.894.704 τεμ. (1.900.684), Πειραιώς 17.203.790 τεμ. (17.203.790), Ελ. Πετρέλαια 2.247.656 τεμ. (2.237.656), Motor Oil 1.218.349 τεμ. (1.280.354), Intralot 1.400.774 τεμ. (1.400.774), Τέρνα Ενεργειακή 1.319.830 τεμ. (1.319.830), Ιντρακάτ 1.111.156 τεμ. (1.111.156).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v