Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο εφικτό είναι ένα Santa Claus ράλι στο Χρηματιστηριο

Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια, μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2024 για τις τραπεζικές μετοχές. Οι κινήσεις των long, το νέο ορόσημο για τις τράπεζες και το διεθνές κλίμα.

Πόσο εφικτό είναι ένα Santa Claus ράλι στο Χρηματιστηριο

Θεαματική για τους επενδυτές η εκκίνηση του Δεκεμβρίου, με νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street, νέα ιστορικά υψηλά για τον DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ισχυρή άνοδο 4,52% για τον Γενικό Δείκτη.

Πάνω από το όριο των 1.450, στις 1.456,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με το 11,45% στις 1.280,83 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, ενδεικτικό του κλάδου πρωταγωνιστή του τελευταίου ανοδικού κύκλου. Με 5,81% στις 3.551,69 μονάδες για τον FTSE25, διατηρήθηκε το discount των blue chips έναντι των τραπεζικών.

Με αυξημένες συναλλαγές η θετική μεταβολή, στις μετοχές των συστημικών η "μερίδα του λέοντος", τάση που πιθανολογείται πως θα έχει συνέχεια τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στον ΕΚΗ της Τετάρτης αναφερόμασταν στα τρία ( 3 ) ορόσημα του Δεκεμβρίου στα οποία προσέβλεπαν οι long στην προσπάθεια τους να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο (διάψευση Μητσοτάκη στα σενάρια για έκτακτη φορολογική επιβάρυνση). Η ανακοίνωση του ΑΕΠ συνδυαστικά με την ετυμηγορία της Scope Ratings και την συνεδρίαση της ΕΚΤ (την προσεχή Πέμπτη) θα μπορούσαν να "τιμολογηθούν" με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιηθούν εισροές στα τραπεζικά χαρτιά, με σταδιακή διάχυση ρευστότητας και σε συγκεκριμένα blue chips.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους σχεδίασαν το πρώϊμο Santa Claus- συνέβαλε τα μέγιστα και το κλίμα σε ευρωπαϊκά και Wall Street- ώστε να καταγραφεί η καλύτερη εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο του 2024.

Στο πάρτυ στις διεθνείς αγορές και τι μπορεί να "ξυπνήσει" το ΧΑ, αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εστιάζοντας και στο road show του Λονδίνου.

Σε ότι αφορά στο συνέδριο, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ήταν επιτυχημένο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες συνεδριάσεις. Πρακτικά, με ορίζοντα τις συνεδριάσεις των ΕΚΤ (12/12) και Fed (17-18/12) για όσους "κλείνουν βιβλία" και για εκείνους που τοποθετούμενοι από τις χαμηλές τιμές της 2ας Δεκεμβρίου- και σταδιακά- προσβλέπουν σε January Effect (συνεκτιμώντας την ορκομωσία Τραμπ, στις 20/1/2025).

Παρούσα η αβεβαιότητα/ρευστότητα σε (γεω)πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά με τους επενδυτές να έχουν εξοικειωθεί με τις κρίσεις -αναπτύσσοντας ανάλογα αντισώματα- και να οδηγούν υψηλότερα τις αγορές.

Ακόμη πιο τελευταίες οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής- με την Συρία στο επίκεντρο/σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τον εφιάλτη μίας "νέας Λιβύης"- αλλά μέχρι τώρα να μην επηρεάζονται αγορές ευπαθείς (λ.χ. πετρέλαιο).

Με την προϋπόθεση πως οι long θα συνεχίσουν να ελέγχουν την κατάσταση σε Wall Street και ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν λόγους να ακολουθήσουν. Αναμφίβολα θετική εξέλιξη η νέα αναβάθμιση από την Scope Ratings, κυρίως όμως οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι που μπορεί να συμβάλουν στην διατήρηση της τάσης. Για τους 25 μεγαλύτερους ομίλους η διαπραγμάτευση γίνεται σε 10 φορές (τα κέρδη επόμενης χρήσης), με τη μερισματική απόδοση κοντά στο 5% και την αποτίμηση συνολικά στα 102,55 δισ. ευρώ, σχέση προς ΑΕΠ αρκετά χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Κλάδος κλειδί, παραμένει ο τραπεζικός, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τεχνικά Eurobank-Alpha Bank. Παράλληλα ο Γιώργος αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της UBS για τα bets σε Eurobank, ETE, Πειραιώς και Alpha Bank.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ σημείο αναφοράς των long είναι, πλέον, το υψηλό 52 εβδομάδων στις 1.354,57 μονάδες. Εφικτός ο στόχος; οι προϋποθέσεις συντείνουν, θα εξαρτηθεί-εν μέρει- και από το αν η ΕΚΤ λάβει "γενναίες αποφάσεις" την Πέμπτη.

Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Νοεμβρίου) στις ΗΠΑ- από τους δείκτες που συνεκτιμώνται ως προς την λήψη αποφάσεων των μελών της Fed.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v