Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αντίδραση και… νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Δυναμικό κλείσιμο στη χθεσινή συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από βελτίωση των συναλλαγών. Εθνική, Metlen, Alpha Bank, Aegean ξεχώρισαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Τα τεχνικά δεδομένα.

Νέα αντίδραση και… νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα, με τις βοήθειες και των “πακέτων” (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 4,47% και να ολοκληρώνει τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/9 (1468,7 μονάδες).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που παραμένει ο “σηματωρός” της Εγχώριας Τραπεζοκεντρικής Αγοράς, με αθροιστικά κέρδη 10,79%.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως “η ολοκλήρωση του roadshow στο Λονδίνο, άφησε θετικές εντυπώσεις. Στο επίκεντρο θα παραμείνουν οι Τραπεζικές μετοχές, χωρίς να αποκλείονται κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τετραήμερη ανοδική κίνηση έχει ξεκινήσει να απελευθερώνει ρευστότητα, καθώς αρκετοί τίτλοι πλησίασαν, ή και επέστρεψαν ψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., ή placements, ρευστότητα η οποία θα ενταθεί μόλις κάνει την εμφάνισή της στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, η δημόσια πρόταση στην ΤΕΝΕΡΓ.

Παράγοντες της Αγορές μιλούν για βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία, λόγω και του πρόσφατου roadshow του Λονδίνου και δεν αποκλείεται η Εγχώρια Αγορά να κάνει προσπάθεια κίνησης και προς υψηλότερα επίπεδα, αν συνεχίσει να είναι υποστηρικτικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, χωρίς να αποκλείονται και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έχει επαναφέρει σε “δράση” τους “κωδικούς λιανικής”, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, γιατί δεν αποκλείεται ξαφνική απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Επιφυλακτικά ανοδικά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.

“Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο Πρωθυπουργό”, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Πολ Άτκινς για την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στέλνοντας σήμα ότι θα προωθήσει μια ρυθμιστική ατζέντα που θα είναι πιο φιλική προς τα Κρυπτονομίσματα. Σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Τραμπ ανέφερε ότι “ο Άτκινς αναγνωρίζει ότι τα Ψηφιακά Περιουσιακά Στοιχεία και άλλες καινοτομίες είναι ζωτικής σημασίας, για να κάνουμε την Αμερική μεγαλύτερη από ποτέ”, στέλνοντας το Bitcoin πάνω από τα $100000 και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, “η Οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην συνεχιστεί αυτή η τάση. Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, όσον αφορά τα επιτόκια” υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε Συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει υποσημείωσης ότι DAX, S&P 500 και Nasdaq, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η προσοχή των αναλυτών έχει επικεντρωθεί στην επόμενη αντίσταση των 1450 - 1456 μονάδων (η οποία υπερκεράστηκε ενδοσυνεδριακά), όπου θα κριθεί και η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς.

Για όσους, περισσότερο αισιόδοξους, ποντάρουν στο ενδεχόμενο ενός “year-end rally” για την Αγορά, αυτό θα απαιτήσει περισσότερους συμμετέχοντες από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο που θέλει τον Δείκτη σε μικρά ανοδικά βήματα και το ενδιαφέρον να αυξάνεται για επιμέρους τίτλους, όπου υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Αύριο Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου (β’ τρίμηνο +2,3%), ενώ αργά το βράδυ θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία της Scope Ratings για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,17% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,883% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 2,89% του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1456,21 μονάδες (+1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1456,14 (+1,35%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1457,46 (+1,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1455,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,32%.

Ο τζίρος στα 178,1 εκατ., από τα οποία τα 34,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, CENER, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, BOCHGR, ΕΕΕ, ΠΡΟΦ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 178,1 εκατ., τα 159 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Για την ΕΛΧΑ, με κλείσιμο πάνω από το 1,93 η τάση γίνεται επιθετική, με το 2,05 και 2,20 επόμενα επίπεδα. Μεγάλο Mob το 2,35. Το 1,87 κοντινή στήριξη. Με 4 εκατ. ευρώ και μόλις σε 2 συνεδριάσεις η Αττικής ανέβηκε 20% και πλέον έχει 1,05 δισ. κεφαλαιοποίηση, πλησιάζοντας το υψηλό που κατέγραψε με το 1/5 των χαρτιών στον πρώτο γύρο. Για να το έκανε αυτό κάποια άλλη Τράπεζα μπορεί να χρειαζόντουσαν αγορές της τάξεως των 200 εκατ. και όχι των 4 εκατ. Αυτό οφείλεται στο πολύ μικρό freefloat που μέρα με την μέρα σίγουρα μειώνεται πρακτικά. Έκλεισε και το ‘χάσμα’ από τις 2/10 στο 1447 ο ΓΔ. Πλέον πολύ κοντά με την κύρια και μεσοπρόθεσμη ζώνη αντίστασης, με τις Τράπεζες να συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην κίνηση. Κρίσιμο το κλείσιμο της εβδομάδας. Ιδανικά θα θέλαμε να πάρουμε και το 1456, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέες αγορές. Το trigger ήταν το ότι δεν μπήκε έκτακτος φόρος στις Τράπεζες, αλλά το επόμενο βήμα είναι να δούμε και διάχυση στο σύνολο της Αγοράς. Πλησιάζει το μεγάλο mob ο ΔΤΡ στο 1275. Αν σκεφτεί κανείς ότι την Δευτέρα ξεκίνησε από το 1150 επίπεδο, ίσως είναι από τις πιο δυνατές εβδομάδες του έτους ”, όπως τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αναμένουμε ότι το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να στηρίζει την Αγορά, παρά τις εξωτερικές πολιτικές αβεβαιότητες”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Η δυναμική κερδίζει έδαφος, καθώς οι επενδυτές δείχνουν όλο και περισσότερο όρεξη για ρίσκο, τοποθετώντας τα χαρτοφυλάκιά τους για πιθανές ευκαιρίες κατά την έναρξη του νέου οικονομικού έτους. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι το ενδιαφέρον δεν έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλώ, επομένως η επιλεκτική στάση είναι πιθανό να συνεχιστεί”, σημειώνει η Beta Sec.

Ανοδική συνέχεια στο Χ.Α. με τις Τράπεζες να παραμένουν πρωταγωνιστές σε αυτήν την κίνηση, ενώ περαιτέρω ώθηση έδωσε η ομιλία Πάουελ στις μετοχές των ΗΠΑ, μετά από αναφορές στην ανθεκτικότητα της Αμερικανικής Οικονομίας. Ο ΓΔΧΑ στο εκτιμώμενο άνω εύρος τιμών των 1450 μονάδων για την περίοδο, αλλά δεν αποκλείουμε να κινηθεί άμεσα ακόμη υψηλότερα με πιθανό στόχο για το τέλος του έτους τις 1500 με 1530 μονάδες. Άλλωστε αυτό υποστηρίζεται και από τα τρέχοντα επίπεδα των αποτιμήσεων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με το δεξί’ έχει μπει ο Δεκέμβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσδοκίες να επισκεφθεί και φέτος ο Άγιος Βασίλης τη Λεωφόρο Αθηνών να ευνοούν την βραχυπρόθεσμη επενδυτική ψυχολογία, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η πρόσφατη προϊστορία της Ελληνικής Αγοράς υποστηρίζει το σενάριο της θετικής μηνιαίας εποχικότητας.

Με ώθηση από το εκ των Τραπεζών πυροδοτούμενο ράλι, η συνολική κεφαλαιοποίηση των Εισηγμένων υπερβαίνει και πάλι το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ.

Πράγματι, οι επίσημες διαβεβαιώσεις για μη έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζικών κερδών έκλεισαν μία μεγάλη εκκρεμότητα.

Έχοντας πλέον μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το έτος που φεύγει και με τις προβλέψεις για το 2025 να είναι… της μόδας, είμαστε της άποψης ότι το δομικό “bull market” του Χ.Α. παραμένει “ολοζώντανο”, έστω και αν η πολύμηνη συσσώρευση της τιμής του ΓΔ, σε οριζόντιο εύρος, έχει “κουράσει”.

Η εντυπωσιακή κερδοφορία αποτελεί το “καύσιμο” που ουσιαστικά συντηρεί την θεμελιώδη αισιοδοξία για αρκετές Εισηγμένες, ενώ το φετινό και πολυετές υψηλό των 1502 μονάδων δεν βρίσκεται και σε… “απαγορευτική” απόσταση.

Ασφαλώς, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, για το οποίο υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που ούτως ή άλλως “βλέπει με τα κιάλια” τα ιστορικά ρεκόρ σε Wall Street και DAX.

Στην πράξη, ο ΓΔ καλείται να πάει βήμα - βήμα, διασπάζοντας σειρά βασικών αντιστάσεων (οι κυριότερες είναι στις περιοχές των 1450 και 1500 μονάδων), ενδεχόμενο το οποίο αφενός θα πείσει τους ήδη επενδεδυμένους να “παραμείνουν”, αφετέρου θα φέρει νέο “ζεστό” και ελπίζουμε μεσομακροπρόθεσμης προοπτικής χρήμα στο ταμπλώ.

Να υπογραμμίσουμε ότι η αναφορά μας στον ΓΔ προφανώς δεν σημαίνει ότι όλοι οι επιμέρους τίτλοι εμφανίζουν την ίδια διαγραμματική εικόνα: κάποιοι υποαποδίδουν, ή και βρίσκονται σε πολύμηνο “ναδίρ” ακόμη και σε καθεστώς ευνοϊκών θεμελιωδών (cash flow, επίπεδα δανεισμού, μερισματική απόδοση), προβληματίζοντας τα μετοχολόγιά τους τα οποία δεν ξέρουν τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να… χαμογελάσουν.

Σε διεθνές επίπεδο, οι “προβολείς” στρέφονται στις επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ευρωζώνης και ΗΠΑ (12 και 17-18 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα), με τα bets αναφορικά με το ύψος των επιτοκιακών μειώσεων να δίνουν και να παίρνουν.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραβλέψει την πολιτική μεταβλητότητα στη Γαλλία, αλλά και την αποδυνάμωση της Γερμανικής Οικονομίας.

Χαρακτηριστική η αύξηση της απόδοσης (yield) του Γαλλικού δεκαετούς σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της Αθήνας, με τις όποιες υπερβολές της ομολογιακής Αγοράς να αναδεικνύουν την αύξηση του “country risk”, του “risk premium” και της πιθανότητας για ανάφλεξη κρίσης χρέους στη Γαλλία.

Η Federal Reserve από την πλευρά της, εισέρχεται στην 2η Προεδρία Τραμπ αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της Αμερικανικής Οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις που η επιβολή δασμών θα μπορούσε να δημιουργήσει σε μέτωπα όπως ο πληθωρισμός, η κυριαρχία του Δολαρίου ως αποθεματικό Νόμισμα, οι εξαγωγές κλπ.

Στη Νέα Υόρκη η επενδυτική ευφορία, παρά τον σκεπτικισμό όσων αναλυτών μιλούν για “υπερθέρμανση” των αποτιμήσεων, οδηγεί τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, με το εκεί “Santa Claus rally” να έχει λάβει αξιοζήλευτες διαστάσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια, παλιά και νέα γεωπολιτικά ρίσκα φαίνεται να περνούν σχεδόν απαρατήρητα, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον.

Πάντως, οι προ ολίγων ημερών αναταραχές στη Νότια Κορέα υπενθύμισαν ότι στον Πλανήτη και στις Αγορές όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, γεγονός που οπωσδήποτε συνεπάγεται την ανάγκη τήρησης των αρχών διαχείρισης του επενδυτικού ρίσκου, την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου κλπ.

Να κλείσουμε υπογραμμίζοντας την ιστορικής και συμβολικής σημασίας υπέρβαση του οροσήμου των $100000 από το Bitcoin, με ότι αυτή αναδεικνύει για τον κλάδο των Κρυπτονομισμάτων στο ‘κατώφλι’ της νέας χρονιάς”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (+3,75%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΑΛΦΑ (+3,69%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΠΕΙΡ (+0,93%) και ΕΥΡΩΒ (+0,95%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1272,88 μονάδες (+2,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1271,39 (+2,15%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1273,64 (+2,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1273,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,30%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 1257, 1239 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1201 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1287 και 1311 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “περισσότερα δάνεια σε Ξένες Επιχειρήσεις προβλέπουν οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης των Εγχώριων Συστημικών Τραπεζών για το 2025, σε μια προσπάθεια, αφενός, να διευρύνουν την ‘πίτα’ των ενήμερων χορηγήσεών τους και αφετέρου, να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο εργασιών τους”.

Στις Αγορές χρέους βγήκε σήμερα Eurobank με έκδοση ομολόγου 5,25 ετών, με δικαίωμα ανάκλησης στα 4,25 έτη, ενώ καταγράφεται ήδη μεγάλη υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού, καθώς οι προσφορές υπερβαίνουν ήδη τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση ήταν στο MS+155 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 3,5-3,6% περίπου. Ωστόσο στη συνέχεια λόγω της έντονης ζήτησης, το κουπόνι υποχώρησε στο MS+125 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου στο 3,2-3,3%. Η Τράπεζα θα αντλήσει 600 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικών πληροφοριών για άντληση 500 εκατ. ευρώ περίπου. Ανάδοχοι ήταν οι Citi, Deutsche Bank, IMI-Intesa Sanpaolo, Jefferies, Santander και Société Générale.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,42%), ΕΛΠΕ (-0,71%), ΕΥΔΑΠ (-1,01%), TITC (-0,13%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2024, ανήλθε σε 2,15 εκατ., αυξημένη κατά 13,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 8,0% και 15,7% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Συνολικά, κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, η κίνηση του Αεροδρομίου έφθασε τους 29,73 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,0%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7,4% και 15,5% αντίστοιχα”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή του ΔΑΑ (+1,99%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έχει σαν πρώτο ζητούμενο την επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 8,20 ευρώ (τιμή εισαγωγής στο Χ.Α.), ενώ όσοι μέτοχοι έχουν κρατήσει τις μετοχές και έχουν πάρει και το υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,3135 ευρώ χρήσης 2023, ασφαλώς και αισθάνονται πιο άνετα (πάντα υπάρχει και το κόστος διακράτησης). Η πρώτη στήριξη στα 7,85 ευρώ εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,83%). Την πρόθεσή της να διατηρήσει στα επίπεδα του 2023 (0,75 ευρώ μικτό, 0,7138833568 ευρώ καθαρό) το μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της Εισηγμένης, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων στο Λονδίνο. Η Εισηγμένη φέρεται να κερδίζει το στοίχημα αύξησης της κίνησης κατά το τρέχον τρίμηνο, στο οποίο δουλεύει με αυξημένη χωρητικότητα. Το δυνατό τέταρτο τρίμηνο, θέτει τις βάσεις, να κλείσει η χρονιά με μικρή υστέρηση (σ.σ. κάτω του 3%), έναντι των EBITDA χρήσης 2023.

Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 9,48 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 10,84 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+138,46%), ΦΒΜΕΖΖ (+105,94%), SOFTWEB (+100,00%), MONTA (+87,43%), TITC (+85,08%), ΚΟΥΑΛ (+81,58%), OPTIMA (+64,10%), ΚΡΙ (+59,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,08%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΒΙΟΣΚ (+2,14%), ΠΑΙΡ (+4,77%), ΓΕΒΚΑ (+1,51%), ΚΛΜ (+0,67%), ΤΖΚΑ (+4,86%), MED (+2,04%), ΚΥΡΙΟ (+2,52%), ΜΙΓ (+2,88%), ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,30%), ΕΥΑΠΣ (+0,31%), ΝΑΥΠ (+5,39%), ΣΕΝΤΡ (+2,41%), ΛΟΓΟΣ (+3,20%), ΛΕΒΚ (+3,13%).

Από την Δευτέρα, 9/12/2024 οι μετοχές της ΓΚΜΕΖΖ (+2,90%) θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α. Plus) του Χ.Α. με ονομαστική αξία ευρώ 0,0736, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού ευρώ 0,09 ανά μετοχή. Να σημειωθεί η σημαντική υποχώρηση του τίτλου από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,759 ευρώ (+10%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+9,43%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 1,05 δισ. ευρώ.

Σε νέο placement το προσεχές 18μηνο θα προχωρήσει η ΑΤΤ όπως ανέφερε η κα Ελένη Βρεττού σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, που έγινε στο περιθώριο της πρεμιέρας της Τράπεζας στο Χ.Α., μετά την ανακεφαλαιοποίησή της. Όπως τόνισε η κα Βρεττού “εκτός του Fiera Capital επιθυμούν να εισέλθουν στο μετοχικό της Τράπεζας δύο ακόμη funds. Αυτό δεν έγινε στην παρούσα φάση για να μην ‘διαταραχτεί’ η μετοχική σύνθεση, πλην όμως θα γίνει και η διασπορά των μετοχών της Τράπεζας θα ενισχυθεί.”

Στις 20/11 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Προοδευτική (+7,50% και υψηλά 10 μηνών), στις 26/11 για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,36%), στις 27/11 για Fourli (+1,10%) και Βιοκαρπέτ (+4,64%) και στις 29/11 για Ιντρακόμ (+8,15%, σήμερα ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Lavipharm (+6,33%), Quest (+1,60%), Ίλυδα (+1,58%), Εβροφάρμα (+3,89%), ΞΥΛΚ (+3,03%), τρεις μέρες ανόδου για ΙΚΤΙΝ (+2,20%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,27%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,97%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΥΜΠ (+3,95%) και ΙΝΛΟΤ (+1,09%).

Αίσθηση προκάλεσε η εντολή αγοράς 10000 τεμ. στα 1,73 ευρώ (+0,58%) για ΚΤΗΛΑ (+5,81%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΕΛΙΝ (+4,02%) και ΚΕΚΡ (+4,80%).

Δεύτερη μέρα “αντανακλαστικής κίνησης”, λόγω ΑΤΤ σε Optima (+1,27%) και BOCHGR (+0,68%).

Νέα υψηλά 16 μηνών για Αλουμύλ (+1,21%). Ο τίτλος μαζεύεται από ισχυρά εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,66%). Δεν αποκλείεται και νέο placement για περαιτέρω βελτίωση της διασποράς.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1393 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1428 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1400 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1355 και 1320 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3550 και 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3493, 3466 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 3399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 3294 και 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με τον DAX να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη στο Πετρέλαιο, στο 1,056 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή Αργού Πετρελαίου κατά μια ακόμα χρονιά, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την τιμή. Το Πετρελαϊκό Καρτέλ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή των 22 Μελών του θα διατηρηθεί στα 39,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντί για 40,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Προς τα $2655 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,6 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Πάνω από τα $101000 και σε νέα ιστορικά υψηλά το Bitcoin, πάνω από τα $3900 το Ethereum.

Η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συγχώνευση μεταξύ των Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών Vodafone και Three.

Ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι “η πτώση της Κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο της Χώρας”.

Οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 1,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών είχε υποδείξει πτώση 2,0%.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat) εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ιταλίας θα είναι μόλις 0,5% το 2024, από 1% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Περιόρισε επίσης την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος στο 0,8%, από 1,1%. Η Υπηρεσία δήλωσε ότι “η αδυναμία αντανακλά την επιβράδυνση των επενδύσεων και την προβληματική Οικονομία στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη εξαγωγική Αγορά για τον μεταποιητικό τομέα της Ιταλίας”.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε στις 224000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, από 215000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 215000.

Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 11,9% τον Οκτώβριο στα $73,8 δισ., ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των $74,8 δισ.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας από τους κινδύνους που θα πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές, ενόψει της επόμενης χρονιάς και των οικονομικών πολιτικών Τραμπ” προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Νουριέλ Ρουμπινί.

“Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων υπερδιπλασιάστηκε σε διεθνές επίπεδο σε ένα διάστημα σχεδόν 10 ετών, καταγράφοντας μεγαλύτερη αύξηση από τις Χρηματαγορές”, σύμφωνα με έρευνα της UBS, όπου επισημαίνεται ότι η απόκτηση πλούτου αφορά κυρίως τους δισεκατομμυριούχους του Τεχνολογικού τομέα. Το διάστημα μεταξύ 2015 και 2024, η αθροιστική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 121%, περνώντας από τα $6,3 τρισ. το 2015, στα $14 τρισ. το 2024, ανέφερε η Ελβετική Τράπεζα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 1,3 δισ. στα 103,1 δισ. ευρώ.

Η υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζών στο ταμπλώ του Χ.Α. φέτος, παρά τις πολύ ισχυρές οικονομικές τους επιδόσεις και τις εξελίξεις που οδηγούν στην πλήρη κανονικότητα του κλάδου, προβληματίζουν την UBS, η οποία αποφάσισε να αναλύσει το πώς είναι τοποθετημένοι οι επενδυτές στις τέσσερις Συστημικές. Αν και οι θέσεις των επενδυτών έχουν ανακάμψει πρόσφατα, σε γενικές γραμμές είναι χαμηλές, όπως σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο η UBS τονίζει πως παραμένει θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες με αξιολογήσεις “buy” και για τις τέσσερις. Η τιμή - στόχος που δίνει για την Alpha Bank είναι στα 2,42 ευρώ, για την Eurobank στα 2,75 ευρώ, για την Εθνική στα 11,20 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,7 ευρώ. Σε γενικές γραμμές, η UBS συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια για re-rating και στις τέσσερις Συστημικές, με τα payouts να συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, “την διαφωνία του στην έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού. ‘Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος: Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, στεγαστικά δάνεια που δεν δίνονται με κατάλληλο ρυθμό… Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις Τράπεζες να αντιδράσουν, η αντίδρασή τους δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια να περιμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Cenergy, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 90 ανοδικούς τίτλους, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νέα αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.973 συμβόλαια).

Στα 4.936 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.865 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.581 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.590 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 964, 866 για τον Δεκέμβριο και 98 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.540,25), κινήθηκε μεταξύ 3.488,5 και 3.544,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.260,5), κινήθηκε μεταξύ 1.260,5 και 1.260,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.310,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.255 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.021), Πειραιώς (9.306), Εθνική (3.474), Alpha Bank (20.161), ΔΕΗ (975), ΓΕΚ (130), ΕΛΧΑ (215), Viohalco (140), Motor Oil (266), ΕΧΑΕ (100), ΑΔΜΗΕ (2.183), Cenergy (220), Μυτιληναίο (608), Ελλάκτωρα (130), Ιντρακόμ (629), Αεροπορία Αιγαίου (167).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 155.035, Πειραιώς 95.551, ΑΔΜΗΕ 25.897, ΔΕΗ 19.427, Eurobank 20.267, Εθνική 24.188, ΓΕΚ 10.719, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.138.754 τεμ., (από 57.138.754 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.839.645 τεμ. (62.839.645), ΟΠΑΠ 1.694.889 τεμ. (1.687.889), Εθνική 15.526.266 τεμ. (15.502.581), ΟΤΕ 1.884.776 τεμ. (1.883.882), Πειραιώς 13.294.863 τεμ. (13.611.254), Ελ. Πετρέλαια 1.810.575 τεμ. (1.760.712), Motor Oil 1.485.845 τεμ. (1.465.584), Intralot 1.112.637 τεμ. (859.024).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v