Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις με τζίρο στα 207 εκατ.

Οριακά υψηλότερα το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές να αυξάνουν κατακόρυφα στις δημοπρασίες. Ισχυρά κέρδη για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, Elvalhalcor, Πωλητές σε OTE, ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις με τζίρο στα 207 εκατ.

Χωρίς Ελληνικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, καθώς δεν υπήρξε Ελληνική μετοχή που να εισέρχεται, ή να αφαιρείται σε κάποιο δείκτη. Αίσθηση έκαναν οι πολλές εισαγωγές μετοχών από Αναδυόμενες Αγορές και κυρίως από την Κίνα, επιβεβαιώνοντας αυτά που εδώ και καιρό έχει γράψει η στήλη και σύμφωνα με τα οποία “τα Ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν θέσεις στην Ελλάδα, μεταφέροντας ρευστότητα σε άλλα Χρηματιστήρια Αναδυόμενων Αγορών”.

Από την άλλη, σε “ΒΒΒ-” διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε και σήμερα στο Χ.Α. η αργή αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη, με τους αγοραστές να προσθέτουν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον ΓΔΧΑ, με αθροιστικά κέρδη 2,89% και μάλιστα χωρίς να πάρουν βοήθειες από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών, πριν τις 17.00 και τις τελικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, “όταν οι Ξένοι ανοίξουν τα βιβλία της νέας χρήσης, η εικόνα στο Χ.Α. μπορεί να βελτιωθεί. Πάντως θα απαιτηθεί χρόνος, ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση και οι επιπτώσεις της σε επιτόκια, εξαγωγές, Τουρισμό. Θα παραμείνουν, επίσης, οι επιφυλάξεις για το πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης της περιόδου 2025 - 26, όσο δεν κινείται η Αγορά στεγαστικής πίστης”.

Μέχρι τότε το Χ.Α. θα κινηθεί “ιδίοις δυνάμεις” και μία πρώτη “γεύση” διάθεσης καλυτέρευσης των αποτιμήσεων (window dressing), έδωσε σήμερα η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από την άλλη, “δεν πρόκειται να μπει έκτακτος φόρος στις Τράπεζες”, επισήμαναν αρμόδιες Κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν την Κυβέρνηση να σχεδιάζει έκτακτη φορολογική επιβάρυνση στα Τραπεζικά κέρδη. Η είδηση δεν έφερε ιδιαίτερη αντίδραση στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και βάζουν σε “δεύτερο ρόλο” τα θεμελιώδη των Εταιρειών.

Ευνόητο είναι πως κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και για αυτό τον λόγο, καλό θα είναι τα χαρτοφυλάκια που δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Με θετικό βηματισμό και ήπια κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και σύμφωνα με την Beta Sec., “κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε, στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των πρακτικών της FED (Τετάρτη, 27/11) και η ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για το μήνα Νοέμβριο (Πέμπτη, 28/11). Η προσεχή Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή. Ημιαργία την Παρασκευή 29/11”.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “κέρδη για τις μετοχές και υποχώρηση του Δολαρίου έναντι των βασικών ανταγωνιστικών του Νομισμάτων, δημιουργεί η τοποθέτηση του Scott Bessent, ως Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ενός ‘ανθρώπου της Wall Street’ όπως χαρακτηρίζεται. Η κίνηση φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις μειώσεις φόρων για τις Επιχειρήσεις, αλλά και χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων για τις Αγορές”.

Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σήμερα ολοκληρώθηκε η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι χωρίς αλλαγές παρέμεινε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (MSCI Greece Standard), ο οποίος απαρτίζεται από τις εξής μετοχές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Από τον MSCI Small Cap αποχώρησε η Ελλάκτωρ.

Μένοντας στο rebalancing, που ολοκληρώθηκε στις τελικές δημοπρασίες, να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος ήταν στα 78,8 εκατ. και ο τίτλος του Ελλάκτωρα στα 1,71 ευρώ (+4,78%), με όγκο 421.114 τεμ. Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 207,8 εκατ. και την μετοχή του Ελλάκτωρα στα 1,68 ευρώ (+2,94%), έχοντας διακινήσει 1936692 τεμ.

Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα στους τίτλους πιο μακρινών λήξεων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,32% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,32% και αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,109% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1400,51 (-0,08%) και 1410,67 μονάδων (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1407,06 (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1406,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%.

Ο τζίρος στα 207,8 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (BOCHGR, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΚΑΤ, ΜΑΣΤΙΧΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ), ενώ οι ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 207,8 εκατ., τα 189,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση κάνει προσπάθειες να κλείσει το ‘gap’ που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, με τους ‘μεγάλους”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Αγορές προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο μιας Προεδρίας του Donald Trump, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, σε μία εβδομάδα που θα είναι μικρότερη λόγω αργιών”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Το rebalancing του MSCI έδωσε τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση, με τη διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον Small Cap να λαμβάνει χώρα στο κλείσιμο. Αυτήν την εβδομάδα: Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα, μετά το κλείσιμο και η Fourlis αύριο”, σημειώνει η Optima Bank.

Παραμένουμε θετικοί σε επιλεγμένες, μη Χρηματοπιστωτικές, μετοχές όπως TITC, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Κρι - Κρι”, τονίζει η Piraeus Sec.

Περιμένουμε πως οι μετοχές του μη Χρηματοοικονομικού κλάδου θα συνεχίσουν να οδηγούν την Αγορά, λαμβάνοντας θετικά μηνύματα από το εξωτερικό”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε περιέχει σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ κλειστή θα παραμείνει η Αγορά των ΗΠΑ την Πέμπτη λόγω Ευχαριστιών και θα κλείσει νωρίτερα την Παρασκευή. Τα σημαντικότερα μάκρο αναμένονται την Τετάρτη, και πιο συγκεκριμένα το ετησιοποιημένο ΑΕΠ γ΄ τριμήνου και τα επίπεδα τιμών προσωπικής κατανάλωσης της ίδια περιόδου. Στο εσωτερικό, είχαμε σήμερα την ολοκλήρωση των αλλαγών στους μετοχικούς δείκτες της MSCI με αυξημένους όγκους, λόγω ευρύτερων αλλαγών διεθνώς που θα επηρεάσουν. Στην παρούσα φάση, προσαρμόζουμε το εύρος τιμών του ΓΔΧΑ μεταξύ των 1370 - 1450 μονάδων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Ακόμα ένα εβδομαδιαίο spike έκανε την εμφάνισή του, δείχνοντας ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το ‘sell off’ της Αγοράς, πόσο μάλλον λίγο πριν πέσει η αυλαία το 2024, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για να καταφέρουν να γυρίσουν το ΓΔ πάνω από τις 1400 ήταν οι TITC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, χωρίς να δούμε το υπόλοιπο κομμάτι της Αγοράς να μαζεύει το σύνολο των εβδομαδιαίων απωλειών.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, χωρίς αλλαγές στον MSCI Greece Standard και με αποχώρηση του Ελλάκτωρα από τον MSCI Small Cap. Από την άλλη η GS ενέταξε την Ελληνική Αγορά σε κατάσταση “neutral” στις Αναδυόμενες Αγορές, χωρίς παρόλα αυτά να κάνει πρόβλεψη ότι μπορεί το 2025 να υπάρχουν πονταρίσματα για την ένταξη στις Ανεπτυγμένες.

Φυσικά αν κάποιος γυρίσει πίσω να δει άλλες προβλέψεις, θα καταλάβει ότι τις περισσότερες φορές, πίσω από τις εκθέσεις, κρύβονται συμφέροντα.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, χωρίς να δούμε ιδιαίτερες εξάρσεις στο ταμπλώ, σε μία περίοδο που όλοι περιμένουν να δουν την κατάληξη της πολύμηνης συσσώρευσης.

Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα και μέχρι το πέσιμο της αυλαίας του 2024, μπορεί να γίνει ένα σοβαρό “window dressing” στην Αγορά, που παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα εύρος τιμών.

Το θέμα είναι ότι ο ΓΔ, το τελευταίο διάστημα και σε κάθε ανοδική κίνηση, καταγράφει χαμηλότερο υψηλό, γεγονός που κάθε φορά που συμβαίνει προβληματίζει και για να δώσει έστω ένα έναυσμα, χρειάζεται κατοχύρωση του πρόσφατου 1434 και σε δεύτερη του 1465 επιπέδου. Μέχρι τότε η Αγορά θα είναι “ευαίσθητη” σε κάθε εξωγενή παράγοντα, ασχέτως αν μέχρι στιγμής απορροφά τις όποιες πιέσεις, κάθε φορά που βρίσκεται κάτω από τις 1400 μονάδες.

Επίσης μένει να δούμε αν ο ‘κορμός’ της Αγοράς καταφέρει να κλείσει το ‘χάσμα’ με τον ΓΔ, που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα”, όπως σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank -0,52%, Εθνική -0,61%, Eurobank +0,44%, Πειραιώς +0,72%).

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο τίτλος της ΕΤΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,824 (-1,44%) παραπέμποντας σε χαμηλά 10 μηνών, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,495 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,49 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,602 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,682 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 7,353 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,618 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 6,65 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,925 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση 2,25 ευρώ και οι ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,994 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,9473 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με ημερήσιο σήμα αγοράς η ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,468 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 3,659 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,80 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1177,83 (-0,69%) και 1192,35 μονάδων (+0,53%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1183,32 (-0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1186,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,08%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1154 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΛΑΜΔΑ (-1,38%), ΜΥΤΙΛ (-0,57%), ΟΠΑΠ (-1,52%), ΟΤΕ (-0,53%), ΣΑΡ (-0,37%). Αμετάβλητη η ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, “τα ‘πακέτα’ της ΤΕΝΕΡΓ αναμένεται να διενεργηθούν στα τέλη της εβδομάδας (Πέμπτη - Παρασκευή)” και θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση που θα δώσει επιπλέον ρευστότητα στην Αγορά. Μένει να φανεί πόση από αυτή την ρευστότητα θα αναζητήσει νέους “επενδυτικούς προορισμούς”.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 297 μηνών. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η επόμενη αντίσταση, αν ολοκληρωθεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ, εντοπίζεται στα 19,50 ευρώ και η κοντινή στήριξη στα 17,45 ευρώ”.

Το ημερήσιο “stop long” στα 16,68 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+116,48%), SOFTWEB (+100,0%), MONTA (+96,34%), ΦΒΜΕΖΖ (+89,81%), TITC (+77,16%), ΚΟΥΑΛ (+74,67%), OPTIMA (+66,92%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΤΟΠΛΕΡ (+4,50%), ΚΟΡΔΕ (+2,20%), ΔΡΟΜΕ (+2,07%), ΜΕΝΤΙ (+0,99%), ΟΛΘ (+1,91%), ΑΣΤΑΚ (+0,87%), ΜΕΡΚΟ (+7,80%).

Πριν το ξεκίνημα της σημερινή συνεδρίασης δημοσίευσαν αποτελέσματα τα Πλ. Θράκης (-0,63%). Η Εισηγμένη είχε στο εννεάμηνο EBITDA 36 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 11,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,5%. Ο καθαρός δανεισμός στα 25,6 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στα 282,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,6%. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές παραμένουν εξαιρετικές και μειώνουν τον καθαρό δανεισμό, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται.

Την Α.Μ.Κ. της Ίλυδα (+6,90%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων) κατά 2,03 εκατ. ευρώ και την έκδοση νέων δωρεάν μετοχών ενέκριναν οι μέτοχοι της Εισηγμένης σε έκτακτη γενική συνέλευση. Η Εταιρεία προχωρά σε Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση μέρους αποθεματικών με ταυτόχρονη έκδοση 4523066 νέων μετοχών. Κάθε μέτοχος, για κάθε 2 κοινές ονομαστικές μετοχές που κατέχει, θα αποκτά 1 νέα κοινή μετοχή δωρεάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΑΝΜΕΖΖ (-0,49%), “από την 27 Νοεμβρίου 2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. με ονομαστική αξία ευρώ 0,0308, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού ευρώ 0,0504 ανά μετοχή”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΦΒΜΕΖΖ (-0,67%), “από την 27 Νοεμβρίου 2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. με ονομαστική αξία ευρώ 0,0084, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού ευρώ 0,0128 ανά μετοχή”.

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” σε ΦΟΥΝΤΛ (+1,39%), ΔΟΜΙΚ (-0,37%), ACAG (0%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 13 μηνών για ΟΛΥΜΠ (+2,22%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΣΚΟ (+2,77%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 5μηνου), REALCONS (+2,870%), ΦΡΛΚ (+1,69%), BOCHGR (+1,83%), ΜΟΤΟ (+3,88%), ΑΔΜΗΕ (+1,07%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Q&R (+4,12%), τρεις για Ιντρακόμ (+3,96%), Intralot (+4,49%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Βιοκαρπέτ (+1,99%) και ΕΚΤΕΡ (+3,04%).

Σε χαμηλά διμήνου το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,50%).

Σε υψηλά 190 μηνών ο ΟΛΠ (+3,85%).

Προσοχή αν τελείωσε ο πωλητής στην Προοδευτική (+8%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1432, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3465 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη, η ίδια θετική ειοκόνα και για τους δείκτες στην Wall Street.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, προς το 1,048 αντιδρά το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2660 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,65 το Ασήμι.

Τιμές κάτω από τα $96000 δοκιμάζει το Bitcoin, προς τα $3475 αναρριχάται το Ethereum.

Την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία του πληθωρισμού του Οκτωβρίου από την Αυστραλία, ενώ η απόφαση για το βασικό επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Γερμανία τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στο 85,7 τον Νοέμβριο, από το 86,5 σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου. Η επιδείνωση του κλίματος ήταν μεγαλύτερη από ότι περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν ελαφριά υποχώρηση το 86.

“Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξελιχθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ”, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Francois Villeroy de Galhau.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 20, από 18,5 ευρώ δίνει σε έκθεσή της η Barclays, με σύσταση “buy”.

Η NBG Sec. επισημαίνει ότι “οι συστημικές Τράπεζες κατέγραψαν ένα υγιές τρίτο τρίμηνο, με επέκταση των βασικών Τραπεζικών εσόδων, που αντανακλά την ανθεκτικότητα του καθαρού εσόδου από τόκους (NII), καθώς η πιστωτική επέκταση αντιστάθμισε τα χαμηλότερα επιτόκια, οι προθεσμιακές καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν στο μίγμα, βελτιώνοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησης, τα έσοδα από τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων αυξήθηκαν, με πρόσθετη στήριξη από την ανάπτυξη λόγω εξαγορών, όπως η συμβολή της Ελληνικής Τράπεζας στην περίπτωση της Eurobank”.

Η Χρηματιστηριακή δεν άλλαξε τις τιμές - στόχους της για τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και με το θετικό η ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Σαράντης.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 76 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.924 συμβόλαια).

Στα 4.382 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.722 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 629, 581 για τον Δεκέμβριο και 48 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.403), κινήθηκε μεταξύ 3.383 και 3.419 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.205,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.167,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (390), Πειραιώς (4.157), Εθνική (976), Alpha Bank (6.171), ΔΕΗ (140), Ελλάκτωρα (335), Cenergy (209), ΕΛΧΑ (222), Ιντρακόμ (466), ΓΕΚ (272), Viohalco (164).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 151.805, Πειραιώς 94.166, ΑΔΜΗΕ 25.172, ΔΕΗ 18.825, Eurobank 17.861, Εθνική 25.626, ΓΕΚ 10.704, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.623.717 τεμ., (από 57.623.717 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.160.636 τεμ. (62.820.636), ΟΠΑΠ 1.697.989 τεμ. (1.718.588), Εθνική 14.988.803 τεμ. (14.959.959), ΟΤΕ 2.278.854 τεμ. (2.273.452), Πειραιώς 13.212.078 τεμ. (13.072.157), Ελ. Πετρέλαια 1.669.031 τεμ. (1.648.076), Intralot 1.062.878 τεμ. (1.087.878), Motor Oil 1.625.514 τεμ. (1.626.480).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v