Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Aντίβαρο τα blue chips στις τραπεζικές πιέσεις

Πτώση άνω του 1% για τον τραπεζικό δείκτη αλλά και ισχυρά κέρδη για δεικτοβαρή blue chips. Νέο ρεκόρ για την Titan, ισχυρή άνοδος για ΟΠΑΠ. Ξανά κάτω από τα 100 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Aντίβαρο τα blue chips στις τραπεζικές πιέσεις

Με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αλλάζει πρόσημα, να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 1400 μονάδων και να πετυχαίνει την επιστροφή με κλείσιμο, πάνω από το εν λόγω όριο, με αρκετή δυσκολία.

Χωρίς αμφιβολία, στη σημερινή προσπάθεια αντίδρασης έλλειψαν οι βοήθειες από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, έστω και αν οι εν λόγω τίτλοι αντέδρασαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αλαλαγής της εικόνας μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντας, κρατώντας “στις εξέδρες και σε ρόλο θεατή και τους κωδικούς λιανικής”.

Από την άλλη, αίσθηση προκαλεί η αλλαγή εκτιμήσεων από Επενδυτικούς Οίκους του εξωτερικού, που ο Ένας μετά τον Άλλο αλλάζουν τις εκθέσεις τους προς το συντηρητικότερο.

Έτσι, μετά την JP Morgan και την Morgan Stanley, ήταν η σειρά της Goldman Sachs να δημοσιεύσει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πιο συγκεκριμένα η GS, στη στρατηγική των μετοχών για τις Αναδυόμενες Αγορές, εκτιμά ότι η Εγχώρια Αγορά μετοχών δεν είναι εντός των ωφελούμενων Αγορών για το 2025. Η σύσταση για την Ελλάδα είναι “neutral”, όπως και για τις Αίγυπτο, Πολωνία, Κατάρ, ΗΑΕ, Κουβέιτ. Οι προτιμώμενες Αγορές για το 2025 είναι Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική. Αντίθετα, οι Αγορές “underweight” είναι Τσεχία, Ουγγαρία και Τουρκία. Η Επενδυτική Τράπεζα δίνει τιμή - στόχο για τον ΓΔΧΑ στις 1475 μονάδες. Για το 2025, η εκτίμηση του Οίκου είναι ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 4% και θα αυξηθούν κατά 2% το 2026.

Σύμφωνα με παράγοντα – συνεργάτη της στήλης, που έχει “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές, “όσοι δεν έχουν κλείσει, ακόμα, βιβλία, έχουν επιλέξει, για το Χ.Α. την στάση αναμονής, ή των ήπιων ρευστοποιήσεων, λόγω αναδιάρθρωσης θέσεων, μετά την εκλογή Trump, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η μείωση των επιτοκίων και τα σχέδια αντιμετώπισης των επιπτώσεών της από τις Τράπεζες. Οι πιο γρήγοροι, παραμένουν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, σημειώνοντας τη δύσκολη φάση που έχει εισέλθει η Ευρωπαϊκή Οικονομία, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και την χαμηλή ορατότητα, όσον αφορά την επιβολή δασμών, μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Trump, στις 20 Ιανουαρίου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν “day by day” τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι λίγες Εισηγμένες, “τα ‘growth stories’ έχουν αρχίσει να μειώνονται, ενώ η Εγχώρια Αγορά έχει αρκετό καιρό να ακούσει για κάποιο deal που θα δώσει ανοδικά ‘καύσιμα’ στο ταμπλώ. Τέλος όσοι μπήκαν στις τελευταίες Α.Μ.Κ., ή placements, τουλάχιστον μέχρι τώρα, γράφουν ζημιές.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και βάζουν σε “δεύτερο ρόλο” τα θεμελιώδη των Εταιρειών.

Μένει να φανεί αν η έλευση του τελευταίου μήνα της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα συνοδευτεί και από το παραδοσιακό “window dressing”, ή η όποια ανοδική κίνηση θα μετατεθεί για τον νέο χρόνο.

Ευνόητο είναι πως κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και για αυτό τον λόγο, καλό θα είναι τα χαρτοφυλάκια που δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το Ελληνικό αξιόχρεο (“ΒΒΒ-” σταθερή προοπτική), ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες ολοκληρώνουν το road show που διοργανώνει η JP Morgan στο Λονδίνο.

Σήμερα το βράδυ και οι ανακοινώσεις από τον FTSE Russel, για αναδιάρθρωση δεικτών.

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI. Χωρίς αλλαγές ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (MSCI Greece Standard), ο οποίος απαρτίζεται από τις εξής μετοχές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Από τον MSCI Small Cap αναμένεται να αποχωρήσει η Ελλάκτωρ.

Με αλλαγές προσήμων, έκδηλη νευρικότητα, αλλά και κίνηση σε θετικό έδαφος, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τα μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), δεν άφησαν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και όλο και περισσότεροι αναλυτές ποντάρουν σε πιο γενναία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η Οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να οδεύει προς συρρίκνωση, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ενοποιημένο δείκτη PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτού του μήνα, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Οι Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται να ανησυχούν έντονα για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ριζοσπαστικές προτάσεις του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ για τους δασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει ιδιαίτερα την Οικονομία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η Ε.Ε. βασίζεται στη ζήτηση των ΗΠΑ για περίπου 4% του ΑΕΠ της. Τα σημερινά στοιχεία θα αποτελέσουν σημαντική αιτία ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη πίεση στην ΕΚΤ να προβεί σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, προκειμένου να στηρίξει την Οικονομία. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να συνεπάγεται μια ‘jumbo’ μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο”, αναφέρει στο σχόλιο της η Εταιρεία διεθνών πληρωμών “Ebury”.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις, επόμενο ήταν να μεταφέρουν κεφάλαια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων, ιδιαίτερα στους τίτλους πιο μακρινών λήξεων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,33% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,101% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 30 Μαΐου 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1403,88 (+0,45%) και 1390,58 μονάδων (-0,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1401,51 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1401,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο τζίρος στα 96,4 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΕΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 96,4 εκατ., τα 90,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική και χρέωσε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 0,16%%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,03%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 8,39% και ο ΔΤΡ κέρδη 11,72%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Από την στιγμή που το εβδομαδιαίο γράφημα έχει χαμηλότερα υψηλά, σε κάθε προσπάθεια ανόδου, αυτό πρέπει να αλλάξει για να πάρει τάση ανοδική, μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη δεν είδαμε νέα χαμηλά περιόδου και αρκεστήκαμε στην παρούσα να σταματήσουμε στο χαμηλό το Αυγούστου. Μόλις έκλεισε και το ‘χάσμα’ του 1404 στον ΓΔ. Πάμε τώρα να δούμε την Αττικής που ίσως είναι και μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η Τράπεζα παλεύει να σταθεροποιηθεί πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Οι συμμετέχοντες που είχαν το ‘θάρρος’ να αγοράσουν δικαιώματα και να μπουν στην Α.Μ.Κ. σε πρώτη φάση και στο 1/5 των τίτλων τους κερδίζου νένα εύκολο 20-30%. Στην παρούσα και όσο τα warrants αργούν να εισαχθούν, η μετοχή πιθανότατα να προσπαθήσει να κάνει μία ανοδική κίνηση και να βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, μέχρι να μπουν οι νέοι τίτλοι που είναι και πολλαπλάσιοι και που θα πιέσουν και πάλι την μετοχή. Καλώς, ή κακώς έχει τραβήξει το βλέμμα των traders. Η ‘ερώτηση του ενός εκατομμυρίου’ είναι σε ποια αποτίμηση μπορεί να σταθεροποιηθεί η μετοχή, μετά την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών, θυμίζοντας ότι το ‘free float’ θα είναι μόλις 2,5%. Επίσης σημαντική ερώτηση είναι που τελικά έχει τιμή κτήσης το ΤΧΣ στην εν λόγω Α.Μ.Κ., μιας και πιθανότατα να θελήσει να μην καταγράφει ζημιά. Σήμερα μετά και το κτύπημα ‘margins’ στο Ευρώ πρέπει να είδαμε το χαμηλό έτους”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το βελτιωμένο εξωτερικό κλίμα αναμένεται να στηρίξει την Αγορά, με τους επενδυτές, ωστόσο, να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Μοtor Oil θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της αύξησης των περιθωρίων Διύλισης και της επικαιροποίησης της στρατηγικής”, όπως εκτιμά η Piraeus Sec.

Φτάσαμε στο τέλος μιας ασταθούς εβδομάδας: Οι επενδυτές ενδέχεται να παραμείνουν επιλεκτικοί, εστιάζοντας στις πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, αναμένουμε ότι η Αγορά θα κινηθεί σε στενό εύρος τιμών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Αργά το βράδυ η Fitch ανακοινώνει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο (ήδη στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές), ενώ στο Λονδίνο ολοκληρώνεται το road show της JP Morgan για τις Ελληνικές μετοχές. Η αναμέτρηση με τις 1400 μονάδες του ΓΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις 1427 να ακολουθούν στη συνέχεια, στο βαθμό που οι αγοραστές βελτιώσουν την επενδυτική τους όρεξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Βλέπουμε ότι η μεταβλητότητα θα μείνει μαζί μας το επόμενο διάστημα, ειδικότερα όσο υπάρχει διαφαινόμενος κίνδυνος κλιμάκωσης στο γεωπολιτικό πεδίο. Η τελευταία διόρθωση τιμών στο εσωτερικό, έχει αναδείξει ορισμένες αγοραστικές ευκαιρίες σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδεχομένως να βελτιωθεί η εικόνα στο Χ.Α. όσο πλησιάζουμε προς το τέλος τους έτους”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Με οριακή πτώση ολοκληρώθηκε αυτή η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την Αγορά να προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 1400 μονάδων, με την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να μην ξεπερνά τα €100 εκατ. στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις. Το γεωπολιτικό ρίσκο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, έπειτα και από το διάγγελμα Putin, ενώ μεγάλες αβεβαιότητές προκαλεί και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο Εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Όλα τα παραπάνω μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τα τουριστικά έσοδα της επόμενης χρονιάς, τις εξαγωγές, αλλά και την Ναυτιλία, δηλαδή τους πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Επομένως, με βάση τα παραπάνω η Επενδυτική Κοινότητα εύλογα δεν εστιάζει σε αυτή την φάση στις θετικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη το 2025, ή στα καλά θεμελιώδη / αποτελέσματα των Ελληνικών Επιχειρήσεων, αφού όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν το επόμενο διάστημα. Απόψε περιμένουμε την ετυμηγορία της Fitch για την Ελληνική Οικονομία, ενώ στο κλείσιμο της Δευτέρας (25/11) θα ισχύουν οι αλλαγές του δείκτη MSCI. Την επόμενη εβδομάδα οι ΚΡΙ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ και ΠΛΑΘ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα ενεαμήνου. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1411 και 1444 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1427 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης δεν άφησε τα θεμελιώδη να οδηγήσουν την Αγορά, με αποτέλεσμα οι εντολές των αγοραστών να έχουν αυστηρά επιλεκτικό χαρακτήρα. Η αναχαίτιση των πιέσεων άφησε μια αίσθηση ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ χρηματοοικονομικών και εμποροβιομηχανικών τίτλων, ενώ οι συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν σχεδόν μοιρασμένες, υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα καλά αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν έχουν φανεί στην Αγορά, εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής που υιοθετεί σενάρια επέκτασης της πολεμικής διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο πόλεμος έχει περάσει πλέον σε άλλο στάδιο, χωρίς να είναι ορατό το αν είμαστε πιο κοντά στην λήξη του, ή στο σημείο μεγαλύτερης εμπλοκής Χωρών.

Είναι επομένως δύσκολο σε ένα τέτοιο περιβάλλον νέων οι Ευρωπαϊκές μετοχές να κινηθούν αυτόνομα, με μοναδικό γνώμονα τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις. Στην παρούσα φάση, τα καλά θεμελιώδη των Επιχειρήσεων και η ικανοποιητική εικόνα της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού, λειτουργούν περισσότερο σαν “δίχτυ ασφαλείας” παρά ως κίνητρο αγορών, στο βαθμό τουλάχιστον που υπό κανονικές συνθήκες θα τύγχαναν από την Επενδυτική Κοινότητα.

Παρόλα αυτά επισημαίνεται η προθυμία από το βασικό κορμό των Εισηγμένων Επιχειρήσεων, εκτός από την δημοσίευση των επιδόσεών τους, να επικαιροποιήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα και να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους (πρόσφατα ΔΕΗ, Motor Oil, κλπ), δείχνοντας μια σχετική βεβαιότητα για την ικανότητά τους να αυξήσουν με συστηματικό τρόπο τα μεγέθη τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και μετρίασε τις αρχικές εβδομαδιαίες απώλειες, δεν κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα, καθώς πάνω από τις 1400 μονάδες βγαίνει προσφορά.

Οι ταλαντωτές επανήλθαν σε ουδέτερα επίπεδα, ενώ όλο το σετ τεχνικών δεικτών παραμένει σε φάση πώλησης. Το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης σε ανοδική, έχει μετατοπιστεί χαμηλότερα, προς τις 1407 μονάδες, επίπεδο που εκτός από την ύπαρξη του καθοδικού “χάσματος” τιμών της περασμένης Δευτέρας (1403 - 1401), έχει διαδοχικές αντιστάσεις από τον κινητό μέσο όρο των 200 (1400) και 30 ημερών (1407).

Από τον Σεπτέμβριο η Αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης, οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών.

Η συνθήκη εξόδου από αυτό το μοτίβο προϋποθέτει η Αγορά να υπερβεί τις 1435 μονάδες, αλλάζοντας τα δεδομένα του βραχυπρόθεσμου καναλιού.

Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό για τους αισιόδοξους, ότι η Αγορά βγάζει αντιδράσεις στις τοπικές υπερβολές της.

Βραχυπρόθεσμα η ταλαιπωρία της Αγοράς δεν δείχνει να έχει εκτονωθεί, καθώς οι ανοδικές εξάρσεις δεν έχουν την απαραίτητη συνδρομή αυξημένου τζίρου, που θα έδινε ένα σινιάλο ισχυρών εισροών.

Παρόλα αυτά, η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι μέρος του ταμπλώ μπορεί να αντισταθμίσει τις Τραπεζικές πιέσεις και να ισορροπήσει το Γενικό Δείκτη μέχρι νεωτέρας.

Στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, με βάση τις προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. Την Δευτέρα θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, με κυριότερη αλλαγή την διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, την Δευτέρα θα ανακοινώσουν μεγέθη γ’ τριμήνου οι ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης, την Τρίτη ακολουθούν Fourlis και Κρι – Κρι και την Πέμπτη την αυλαία ρίχνει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των πρακτικών της FED (Τετάρτη, 27/11) και η ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για το μήνα Νοέμβριο (Πέμπτη, 28/11).

Η προσεχή Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,9), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, έδωσαν αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΑΛΦΑ (-2,05%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,525 ευρώ (-2,4%), της ΕΤΕ (-1,59%) μέχρι τα 6,822 ευρώ (-3,04%), της ΕΥΡΩΒ (-0,20%) μέχρι τα 1,9975 ευρώ (-2,08%) και της ΠΕΙΡ (-1,13%) μέχρι τα 3,53 ευρώ (-2,75%).

Μεταξύ 1200,55 (+0,06%) και 1172,87 μονάδων (-2,25%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1183,38 (-1,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1186,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,15%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.

Σχετικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-0,85%), ΕΛΠΕ (-1,84%), ΛΑΜΔΑ (-0,14%), ΜΟΗ (-0,62%), ΟΤΟΕΛ (-1,37%), ΣΑΡ (-0,92%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή του ΔΑΑ (+0,13%), που σήμερα δοκίμασε τιμές μέχρι τα 8,10 ευρώ (+1,50%) και υψηλά 5μηνου, για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια. Μένει να φανεί αν έχει την δυναμική να κινηθεί πάνω από τα 8,20 ευρώ (τιμή εισαγωγής). Στα 7,77 – 7,72 η ζώνη στήριξης (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 297 μηνών. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η επόμενη αντίσταση, αν ολοκληρωθεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ, εντοπίζεται στα 19,50 ευρώ και η κοντινή στήριξη στα 17,45 ευρώ”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τον ΟΠΑΠ (+3,27%), στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου και εν μέσω εκτιμήσεων για υψηλή μερισματική απόδοση. Η επόμενη αντίσταση στα 16,08 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,67 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+119,78%), SOFTWEB (+97,09%), MONTA (+96,34%), ΦΒΜΕΖΖ (+91,08%), TITC (+75,52%), ΚΟΥΑΛ (+67,76%), OPTIMA (+63,08%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 101753 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,46%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 441.750.022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Q&R (+0,99%), “η Εταιρεία έχει συνομολογήσει την έκδοση ομολογιακού δανείου ποσού 19,1 εκατ. ευρώ, διάρκειας18 μηνών (με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες), για την εξαγορές Εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει πρώιμες επαφές με κάποιες Εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους, ή του συνόλου των μετοχών τους. Οι επαφές αυτές γίνονται επί τη βάσει μη δεσμευτικής προσφοράς, ενώ τα Μέρη δεν έχουν καταλήξει στους όρους της συναλλαγής, ούτε σε τίμημα, ούτε σε σχέδιο συμφωνίας, οπότε δεν υπάρχει επικείμενη συναλλαγή που να θεωρείται σε κάθε περίπτωση οριστική, ή βέβαιη, ή έστω σφόδρα πιθανή, περίπτωση που μόνη θα κινούσε την υποχρέωση της Εταιρείας προς περαιτέρω ενημέρωση του Επενδυτικού Κοινού”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AS Company (-0,39%), “έκτακτη γ.σ. στις 16/12/2024, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την λήψη απόφασης περί έκτακτης χρηματικής διανομής στους μετόχους της Εταιρείας από τα φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, συνολικού ποσού 690843,30 €. Αποκοπή του δικαιώματος λήψης της έκτακτης χρηματικής διανομής: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΕΛΤΟΝ (+2,80%), SOFTWEB (+1,19%), ΕΒΡΟΦ (+2,17%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,95%), ΣΠΙ (+2,78%), ΕΛΣΤΡ (+1,49%), ΟΛΘ (+0,48%), ΠΕΤΡΟ (+1,03%), ΕΥΑΠΣ (+0,32%), ΠΑΠ (+2,15%).

Σε χαμηλά 13 μηνών η ΟΛΥΜΠ (-2,17%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 43 μηνών για ΜΕΝΤΙ (+0,50%).

Μένει να φανεί αν τελείωσε ο πωλητής στην Προοδευτική (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+0,22%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΚΟΡΔΕ (+3,80%).

Αγορές από “insiders” σε REALCONS (-0,93%), ΔΟΜΙΚ (-1,82%) και ΛΟΥΛΗ (-0,36%).

Μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η ΑΤΤ (+4,07%). Οι συντηρητικοί παίκτες καλό θα είναι να περιμένουν την είσοδο και των νέων μετοχών, από την μετατροπή των warrants.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1432 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1432, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,039 υποχωρεί το Ευρώ (χαμηλά δύο ετών) έναντι του Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2700 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,25 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $98700 θέλει να κινηθεί το Bitcoin, προς τα $3295 υποχωρεί το Ethereum.

Ο βασικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των Τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση του 2,2%, σύμφωνα με αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε κατά 0,1%.

H Ιαπωνία ενέκρινε πακέτο οικονομικής τόνωσης $250 δισ. με στόχο τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε σημαντικά το Νοέμβριο, με τον κλάδο των Υπηρεσιών να περνά σε τροχιά συρρίκνωσης και τη Μεταποίηση να βουλιάζει ακόμα βαθύτερα στην ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης HCOB PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις Υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 10 μηνών στις 49,2 μονάδες, από 51,6 μονάδες τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία της έρευνας. Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σχεδόν στάσιμη έμεινε η Γερμανική Οικονομία το γ' τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται μόλις 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 0,2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Στη Βρετανία, οι λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου υποχώρησαν κατά 0,7%, από το Σεπτέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 0,3% στον όγκο των πωλήσεων από το Σεπτέμβριο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης δήλωσε ότι “ο συνεχιζόμενος αγώνας της Ευρώπης για καινοτομία και το δυσμενές γεωπολιτικό σκηνικό, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενοποίησης των Κεφαλαιαγορών της”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ και με το θετικό η ΕΥΡΩΒ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό η ΔΕΗ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.505 συμβόλαια).

Στα 4.722 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.083 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.210, 1.043 για τον Δεκέμβριο και 167 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.402,25), κινήθηκε μεταξύ 3.361,25 και 3.408 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.218,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.172,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.603 TITC), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (757), Πειραιώς (4.162), Εθνική (1.808), Alpha Bank (6.111), ΔΕΗ (510), Ελλάκτωρα (210), Cenergy (177), ΕΛΧΑ (390), Ελ. Πετρέλαια (316), ΓΕΚ (284), Μυτιληναίο (174).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 149.242, Πειραιώς 93.496, ΑΔΜΗΕ 25.177, ΔΕΗ 18.840, Eurobank 17.795, Εθνική 24.969, ΓΕΚ 10.666, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.623.717 τεμ., (από 57.704.867 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.274.484), Eurobank 62.820.636 τεμ. (62.310.636), ΟΠΑΠ 1.718.588 τεμ. (1.718.588), Εθνική 14.959.959 τεμ. (15.032.461), ΟΤΕ 2.273.452 τεμ. (2.261.875), Πειραιώς 13.072.157 τεμ. (12.978.971), Ελ. Πετρέλαια 1.648.076 τεμ. (1.716.070), Intralot 1.087.878 τεμ. (1.087.163), Motor Oil 1.626.480 τεμ. (1.638.448).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v