Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με... άφαντους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Νέα μείωση των συναλλαγών που περιορίστηκαν στα 86 εκατ. ευρώ. Ελαμψε η Elvalhalcor, έσπασε το σερί των limit down στην Attica Bank. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ανοδος με... άφαντους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Σε σχετικά αυξημένο εύρος κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και τα οποία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, θεωρήθηκαν ικανοποιητικά από τους αναλυτές, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔΧΑ ξεκίνησε τις συναλλαγές επιφυλακτικά και με ελεγχόμενες απώλειες, όμως σχετικά γρήγορα το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον τον επανέφερε σε θετικό πρόσημο, το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους.

Δεν ξέφυγε από τα χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ, ούτε καν αποπειράθηκε να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων.

Εξαιρετικά διστακτικοί οι περισσότεροι αναλυτές, από την μία επισημαίνουν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκετών Εισηγμένων, όμως από την άλλη συνεχίζουν να σημειώνουν το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, υποτροπή του οποίου θα βάλει σε “δεύτερο ρόλο” τα θεμελιώδη των Εταιρειών.

Από την άλλη, η διανομή “πακέτων” από μεγάλους Παίκτες, σε μικρότερους δείχνει να ολοκληρώθηκε, κρίνοντας και από την φθίνουσα πορεία των προσυμφωνημένων συναλλαγών, ενώ τα Ξένα χαρτοφυλάκια που είναι ακόμα ενεργά, προστίθενται στην πλευρά των πωλητών στην πρώτη υποτροπή του κλίματος, φοβούμενα μία ευρύτερη διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές.

Το γεωπολιτικό, συνδυαστικά με την “στενή θύρα εξόδου” της Εγχώριας Αγοράς, συνεχίζει να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιους Ξένους, που κουράστηκαν από τη δεκάμηνη συσσώρευση και βγάζουν επιθετικότερες πωλήσεις στην πρώτη αφορμή.

Οι Εγχώριοι Θεσμικοί είναι “φουλαρισμένοι από χαρτιά” και το Retail συνεχίζει να απέχει όσο παραμένουν “εκτός μόδας” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι έχουν απομείνει οι “αμετανόητοι” traders, που δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να αλλάξουν πλευρά, στην πρώτη αλλαγή της ημερήσιας τάσης.

Όσο για το συνεχιζόμενο μπαράζ εκθέσεων από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους, με υψηλότερες τιμές – στόχους, όσοι είναι χρόνια στις “επάλξεις”, θα θυμούνται πως σε ελάχιστες περιπτώσεις οι συστάσεις και οι τιμές – στόχοι ανέβασαν μετοχές. Τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει η ρευστότητα και η θετική ψυχολογία, με την πρώτη να μειώνεται και την δεύτερη να απουσιάζει από την Εγχώρια Αγορά.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν οι φήμες για νέες κινήσεις “μοιράσματος χαρτιών”, αλλά και η ανησυχία για έκτακτες επιβαρύνσεις στον χώρο της Ενέργειας.

Και σε αυτό το σκηνικό, ήρθε η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία επισημαίνεται ότι “οι υψηλές αποτιμήσεις των Τραπεζών, σε συνδυασμό με τους γενικότερους κινδύνους, καθιστούν πιο ευάλωτες τις Αγορές σε ξαφνικές διορθώσεις”.

Μένει να φανεί αν η έλευση του τελευταίου μήνα της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα συνοδευτεί και από το παραδοσιακό “window dressing”, ή η όποια ανοδική κίνηση θα μετατεθεί για τον νέο χρόνο.

Ευνόητο είναι πως κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και για αυτό τον λόγο, καλό θα είναι τα χαρτοφυλάκια που δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (“ΒΒΒ-” σταθερή προοπτική), ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες θα βρεθούν σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, στο road show που διοργανώνει η JP Morgan και είναι το πρώτο μεγάλο road show μετά τις Αμερικανικές εκλογές.

Με μικτά πρόσημα, ήπιες μεταβολές και έκδηλη νευρικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά την ανακοίνωση από την Ουκρανία ότι δέχθηκε επίθεση με Ρωσικό βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nvidia.

Πιο συγκεκριμένα, η Nvidia διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η νέα σειρά προϊόντων της μπορεί να διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία της Εταιρείας, η οποία τροφοδοτείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αν και η βιασύνη να βγουν τα τσιπ στην Αγορά αποδεικνύεται πιο δαπανηρή από ότι αναμενόταν και θα επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους.

Την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση προσπαθεί να αποφύγει ο δείκτης – σηματωρός EuroStoxx 600.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,31% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,174% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Με "όπλα" τις νέες αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο "βάζει πλώρη" για τις Αγορές το 2025, επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1380,22 (-0,32%) και 1399,3 μονάδων (+1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1397,91 (+0,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1397,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,94%.

Ο τζίρος στα 85,8 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΑΛΦΑ, ΕΣΥΜΒ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, BOCHGR), ενώ οι ΕΤΕ, TITC και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,8 εκατ., τα 76,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μια πρώτη ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στο Χ.Α. με τον ΓΔΧΑ να περνά εκ νέου πάνω από την περιοχή ισορροπίας των 1380 μονάδων. Τα αποτελέσματα της Nvidia ικανοποίησαν, αλλά η καθοδήγηση της Διοίκησης ήταν συντηρητική για τα επόμενα τρίμηνα. Στο εσωτερικό, είχαμε σημαντικά αποτελέσματα χθες με την ΜΟΗ να ανακοινώνει ένα καλό, εν πολλοίς, γ΄ τρίμηνο παρά την σημαντική υποχώρηση στα περιθώρια Διύλισης με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά EBITDA να διαμορφώνονται στα 198 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική γραμμή, αφαιρώντας την εισφορά αλληλεγγύης, κατέγραψε κέρδη 61 εκατ. ευρώ. Ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων μας κινήθηκαν τα λειτουργικά EBITDA της Διύλισης στα 125 εκατ. ευρώ, από 140 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις μας. Ελαφρώς υψηλότερα κινήθηκε το καθαρό χρέος στα 1,84 δισ. ευρώ, λόγω επενδύσεων και αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης. Ένα εξαιρετικό γ΄ τρίμηνο είχε και ο ΟΠΑΠ με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά EBITDA να αυξάνονται κατά 24% στα 213,2 εκατ. ευρώ”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα της Nvidia και τις εκτιμήσεις που έδωσε, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το κλίμα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Αποτελέσματα έναντι πυραύλων: Τα καλά αποτελέσματα μπορούν να απορροφήσουν τις πιέσεις και να εξισορροπήσουν την Αγορά. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προοπτικές των αποτελεσμάτων, για την πλειονότητα των Εταιρειών που κινούν την Αγορά, παραμένουν θετικές, η ανάπτυξη επαναβεβαιώνεται για τα επόμενα 3 - 5 χρόνια, παρέχοντας έτσι εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να κρατήσει την Αγορά σε εγρήγορση παρά το εύθραυστο γεωπολιτικό μέτωπο”, εκτιμά η Beta Sec.

Η αναβάθμιση της στήριξης στις 1389 μονάδες του ΓΔ, διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το τελευταίο διορθωτικό κύμα έριξε και πάλι την συνολική κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Εισηγμένων χαμηλότερα από το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

H ψυχολογία της Αγοράς συνεχίζει να "βαραίνει" από την μεταβλητότητα των Τραπεζικών αποτιμήσεων, σε μία συγκυρία στην οποία ούτε η πλειονότητα άλλων αξιόλογων τίτλων δείχνει να "συγκινεί" τους επενδυτές.

Κοιτώντας τα “ενδότερα” της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ η "βιτρίνα" που ακούει στο όνομα Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος για το έτος, πολλά αλλά "χαρτιά", ακόμη και blue chips, σημειώνουν πολύμηνα χαμηλά.

Δεδομένων μάλιστα των ιστορικά ισχυρών οργανικών επιδόσεων και του ευοίωνου outlook που ανακοίνωσε μεγάλο τμήμα του ταμπλώ, η "ανισορροπία" που παρατηρείται μεταξύ μεσοπρόθεσμου momentum και θεμελιωδών, δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια στους "πιστούς" του Χ.Α.

Διαγραμματικά, η παραμονή του "πενηντάρη" απλού ΚΜΟ του ΓΔ κάτω από τον ομόλογό του "διακοσάρη" έχει δημιουργήσει τον σχηματισμό "death cross", ο οποίος όχι μόνο απεικονίζει την πρόσφατη απώλεια δυναμικής, αλλά και "αναγκάζει" τεχνικώς προσανατολισμένα Θεσμικά χαρτοφυλάκια να κλείσουν μέρος των θέσεών τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γενικός Δείκτης παραμένει "εντός, εκτός και επί τα αυτά" των 1400 μονάδων, κάνοντας, ας μας επιτραπεί να πούμε, "τσατάλια τα νεύρα" όσων ίσως εύλογα προσδοκούν μία νέα επίσκεψη στα φετινά και πολυετή υψηλά του Μαΐου.

Η δε αύξηση του αριθμού εκείνων που "εγκλωβίστηκαν" στις πρόσφατες εταιρικές πράξεις εξασφάλισης χρηματοδότησης, έχει δημιουργήσει "ουρά" επενδυτών οι οποίοι πλέον αποσκοπούν αποκλειστικά στο να "ρεφάρουν".

Σε διεθνές επίπεδο, η διαφαινόμενη αναζωπύρωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην Ανατολική Ευρώπη, το "ξεθώριασμα" του μετοχικού "Τραμπ ράλι", τα καταφανή σημάδια αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας κλπ. πιέζουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Οι "γνωστοί άγνωστοι" είναι τέτοιοι, που το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις κινήσεις όσων πανικόβλητα, ή μη ψάχνουν την "πόρτα διαφυγής", δίχως να εντοπίζουν εύκολα εντολές “bid” για “ματσάρισμα”.

Αυτές τις ώρες τα Χρηματιστήρια Αξιών αποτιμούν τα αποτελέσματα της Nvidia, Εταιρείας - σηματωρού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, market sentiment και νέων επενδυτικών τάσεων.

Μένει να φανεί αν ο Nasdaq και ο S&P έχουν τα ‘καύσιμα’ για να ‘ξαναχτυπήσουν’ τα προ ολίγων ημερών ιστορικά υψηλά τους, ή αν το ‘πάρτι τέλειωσε’ και τον πρώτο λόγο θα έχουν εφεξής όσοι μιλούν για κορεσμό και υπερτίμηση τμημάτων της Αγοράς, με την άτυπη κόντρα Federal Reserve - Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη ξεκινήσει”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,4), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,9), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (ΑΛΦΑ +0,48%, ΕΤΕ +0,29%, ΕΥΡΩΒ +2,20%, ΠΕΙΡ 0%).

Μεταξύ 1177,93 (-1,03%) και 1201,6 μονάδων (+0,96%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1200,08 (+0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1199,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,81%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1241 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,46%), ΕΥΔΑΠ (-0,35%), CENER (-2,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΜΠΕΛΑ και ΟΤΟΕΛ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Motor Oil, "τα κέρδη, παρά την έκτακτη φορολογία και την κατάρρευση των περιθωρίων Διύλισης, ήταν στα 220 εκατ. ευρώ. Χωρίς την έκτακτη φορολογία θα ήταν 420 εκατ. ευρώ και σε προσαρμοσμένο επίπεδο 461 εκατ. ευρώ. Υπάρχει αύξηση του καθαρού δανεισμού στα 1,83 δισ. ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο πρόσθεσε μόνο 2MW ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο. Τώρα έχει εγκατεστημένη ισχύ 839MW. Από το 2027 και μετά αναμένεται σημαντική αύξηση”.

Η μετοχή της ΜΟΗ (+0,36%) και σήμερα έδειξε αδυναμία να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά διετίας. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 20,10 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 19,02 ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η ΕΛΧΑ, “οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν υψηλές και ανήλθαν στα 192,7 εκατ. ευρώ, βοηθώντας στην απομόχλευση. Παράλληλα ο Όμιλος είχε καθαρή κερδοφορία 70,9 εκατ. ευρώ υπερδιπλάσια, από πέρυσι στο εννεάμηνο, με παρόμοιες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι, επηρεασμένη θετικά από αποτίμηση αποθεμάτων. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε περαιτέρω σε 691,5 εκατ. ευρώ (765 εκατ. ευρώ 31/3/2024), εξέλιξη που συνέβαλε στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 15,7%”.

Η Διοίκηση είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι “προσπαθεί να μειώσει το δανεισμό, να διατηρήσει σε χαμηλά, όσο μπορεί, επίπεδα το κεφάλαιο κίνησης, ενώ το μέρισμα θα πρέπει να αναμένεται υψηλότερο”.

Τα αποτελέσματα έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος (+9,36%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενεργοποιώντας και Α.Μ.Ε.Μ. αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις χθες βρέθηκε σε χαμηλά 11 μηνών. Ευδιάκριτη η υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 1,85 ευρώ (+12,39%).

Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,62 ευρώ και τις επόμενες αντιστάσεις στα 1,86 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,91 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο, που ανήλθαν στα 352 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,4%, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Διοίκηση της Εταιρείας εξέφρασε την πεποίθησή της, ότι θα επιτευχθεί το ανώτερο όριο των προβλέψεών της, για τα αποτελέσματα του συνόλου του έτους.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (+1,80%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 15,31 (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς 15,50 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,64 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Evryo Group στη Ρουμανία, η οποία ελέγχεται από την Macquarie Asset Management, ανακοίνωσε η ΔΕΗ, σε συνέχεια της ανακοίνωσής της για τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας στις 6 Αυγούστου 2024. Με την απόκτηση επιπλέον 629MW, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία σχεδόν διπλασιάζεται, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη του Ομίλου στην Περιοχή και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του στις ΑΠΕ, καθώς προστίθενται μεγάλα έργα Αιολικής Ενέργειας και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί, αλλά και επιπλέον 145MW έργων υπό ανάπτυξη. Η σημαντική αυτή προσθήκη θα έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ να αυξηθεί στα 5,5GW και ταυτόχρονα, να ενισχυθεί περαιτέρω η ηγετική του θέση ως Πάροχος ΑΠΕ στη Ν.Α. Ευρώπη.

Η συναλλαγή, το ύψος της οποίας εκτιμάται περίπου στα €700 εκατ., είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔEΗ, ενώ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου €100 εκατ., τα οποία θα στηρίξουν περαιτέρω την πορεία ισχυρής ανάπτυξης του Ομίλου.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+1,64%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 12,38 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 11,59 – 11,43 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ασταμάτητη η μετοχή της TITC (+4,36%), ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά 208 μηνών, ή νέα ιστορικά υψηλά αν υπολογιστούν τα κλεισίματα μετά την αλλαγή έδρας. Μόνο θεωρητικές οι επόμενες αντιστάσεις στα 38,00 και 40,00 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 32,85 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+128,02%), MONTA (+98,95%), SOFTWEB (+94,77%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,66%), TITC (+72,96%), ΚΟΥΑΛ (+66,12%), OPTIMA (+63,59%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των ομολογιών της “COSTAMARE PARTICIPATIONS PLC” στο Χ.Α.

Το ΔΣ των Πλ. Θράκης (-0,88%) αποφάσισε την διανομή (καταβολή) προς τους μετόχους της Εταιρείας προσωρινού μερίσματος εκ των κερδών της τρέχουσας εταιρικής χρήσης 2024 συνολικού ποσού 3 εκατ. ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι 0,0685848289 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό). Το τελικό ποσό του προσωρινού μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή, θα προσαυξηθεί κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές, που θα κατέχει η Εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής, όπως αυτή θα γνωστοποιηθεί στο Επενδυτικό Κοινό με νεότερη ανακοίνωση, του δικαιώματος είσπραξης του προσωρινού μερίσματος. Οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2024, θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα, 25/11/2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Σύμφωνα με μία πρώτη ανάγνωση από τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Ιντεάλ (+3,49%), έχει έκτακτα από την πώληση δραστηριότητας 74,6 εκατ. ευρώ. Σε συγκρίσιμα μεγέθη και χωρίς δηλαδή τα έκτακτα, είχε κέρδη στο εννεάμηνο 7,8 εκατ. ευρώ, από 6,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 17% ενώ ο τζίρος είχε αύξηση 26%.

“Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και στο εννεάμηνο του 2024, με τις επενδύσεις μας στον τομέα της Πληροφορικής και των Πολυκαταστημάτων να αυξάνουν τα μεγέθη τους, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μας για την ανοδική πορεία του χαρτοφυλακίου μας και το 2024. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας, εξετάζουμε σε σταθερή βάση πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες και τους τρόπους επένδυσης. Ο στόχος μας παραμένει να αξιοποιήσουμε επενδυτικά τα διαθέσιμα κεφάλαια της Εταιρείας προς όφελος των μετόχων”, δήλωσε ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του ΔΣ της Εισηγμένης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fourlis (-0,14%), “o Όμιλος προχωρά στο άνοιγμα τριών ολοκαίνουργιων καταστημάτων ‘Foot Locker’ στη Βουλγαρία. Τα καταστήματα αυτά, τα οποία θα είναι τα πρώτα καταστήματα ‘Foot Locker’ στη Χώρα, αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτό το σημαντικό ορόσημο υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου να επεκτείνει την παρουσία της ‘Foot Locker’, Παγκοσμίου Ηγέτη στα sneakers, στην Περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης”.

Η Performance Technologies (+4,14%) ανακοίνωσε την επένδυση στην Ιρλανδική Εταιρεία “Continuous Software Ltd”, μέσω της 100% Θυγατρικής, Performance Technologies (Cyprus) Ltd. Συγκεκριμένα, η Εισηγμένη συμμετείχε στην Α.Μ.Κ. της CS με το ποσό των 500000 ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της CS.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο, που προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 10 μηνών.

Πιέσεις στην BOCHGR (-1,13%), από traders που πόνταραν σε είσοδο του τίτλου στον FTSE25 και η οποία δεν επιβεβαιώθηκε στην τελευταία αναθεώρηση των δεικτών.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΥΡΙΟ (+4,77%), ΧΑΙΔΕ (+7,96%), ΜΟΝΤΑ (+7,65%), ΙΝΤΕΤ (+4,64%).

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” αντέδρασε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,22%) και μετά από “πενταρέ” πτώσης η MIG (+2,54%).

Από τα χαμηλά 18 μηνών ξεκίνησε αντίδραση η ΕΧΑΕ (+3,36%), 13 μηνών οι Κέκροψ (+3,08%) και ΕΚΤΕΡ (+2,30%), 12 μηνών οι Ιντρακόμ (+3,35%) και Intralot (+0,69%) και 9 μηνών η Realcons (+5,19%).

Πολύ μεγάλη η προσφορά για αντίδραση που μόλις ξεκίνησε στην Doppler (+4,72%).

Αύξησε συναλλαγές η ΚΛΜ (+3,86%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Κρι Κρι (+3,99%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Σχετικά μεγάλη εντολή πώλησης στα 0,25 ευρώ, απορροφήθηκε κατά το ήμισυ στην Προοδευτική (0%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” σε Foodlink (+1,16%), Άβαξ (+0,58%), Δομική Κρήτης (-0,72%), Λούλη (+1,86%).

Στα 0,524 ευρώ (-29,76%) ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές η Τρ. Αττικής (-20,91%), αλλά σχετικά γρήγορα ακυρώθηκε εντολή πώλησης 2,6 εκατ. τεμ. στο “limit down” και ο τίτλος έκλεισε σχετικά ψηλότερα. Τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να περιμένουν και την είσοδο των νέων μετοχών, που θα προκύψουν από την άσκηση των warrants.

Σύμφωνα με την Απόφαση 22 (παρ. 4.2, περ. 1. ε) της Δ.Ε.Χ.Α. του Χ.Α. και σε συνέχεια έκτακτου ελέγχου διασποράς στη μετοχή της Τρ. Αττικής, από αύριο Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 θα ισχύουν όρια ημερήσιας διακύμανσης ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής. Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις του Χ.Α. και πριν την είσοδο των νέων μετοχών από τα warrants οι βασικοί Μέτοχοι ελέγχουν το 95,11% του συνόλου των μετοχών (ΤΧΣ 68,37%, THRIVEST HOLDING LTD 18,34%, Ε.Φ.Κ.Α. 8,4%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1432 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1432, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3395 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,048 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2670 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,90 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $97000 θέλει να κινηθεί το Bitcoin, προς τα $3320 ανηφορίζει το Ethereum.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 1,2 μονάδες, σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις -13,7 μονάδες. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε κατά 1,1 μονάδα, στις -12,4 μονάδες.

“Οι ΗΠΑ είναι πιο ευάλωτες στα πληθωριστικά σοκ από ότι στο παρελθόν, καθώς οι Επιχειρήσεις ανησυχούν για τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών που ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ”, προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Fed, Τομ Μπάρκιν.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 213000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, από 219.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 220000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας. Ο Οίκος ανεβάζει το στόχο στα 2,95, από 2,85 ευρώ, καθιστώντας την κορυφαία επιλογή από τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 75 ανοδικούς τίτλους, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.383 συμβόλαια).

Στα 4.083 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.914 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 876, 801 για τον Δεκέμβριο και 75 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.392), κινήθηκε μεταξύ 3.346,5 και 3.398,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.189), κινήθηκε μεταξύ 1.189 και 1.189 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.130,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Optima bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (825), Πειραιώς (2.024), Εθνική (523), Alpha Bank (5.848), ΔΕΗ (290), Ελλάκτωρα (141), Cenergy (187), ΕΛΧΑ (326), Viohalco (144), Ελ. Πετρέλαια (212), Ιντρακόμ (140), TITC (214), Motor Oil (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 150.917, Πειραιώς 92.818, ΑΔΜΗΕ 25.177, ΔΕΗ 18.702, Eurobank 17.323, Εθνική 24.892, ΓΕΚ 10.690, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.704.867 τεμ., (από 57.958.849 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.274.484 τεμ. (3.274.484), Eurobank 62.310.636 τεμ. (62.310.636), ΟΠΑΠ 1.718.588 τεμ. (1.718.588), Εθνική 15.032.461 τεμ. (15.510.798), ΟΤΕ 2.261.875 τεμ. (2.236.876), Πειραιώς 12.978.971 τεμ. (13.139.374), Ελ. Πετρέλαια 1.716.070 τεμ. (1.620.577), Intralot 1.087.163 τεμ. (1.112.163), Motor Oil 1.638.448 τεμ. (1.599.765).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v