Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μπαράζ πωλήσεων στο Χρηματιστήριο

Στις 1.392 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με βαριές απώλειες για Εθνική, Viohalco, Πειραιώς. Θετικό κλείσιμο για Eurobank, OTE, Jumbo αλλά και ΔΕΗ. Συναλλαγές 121,1 εκατ. ευρώ.

Νέο μπαράζ πωλήσεων στο Χρηματιστήριο

Οι πολιτικές εξελίξεις, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και η άδεια του Biden να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης, σήμερα, στα χρηματιστηριακά, αλλά και αυτά που διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, δεν έχει αλλάξει κάτι, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Εισηγμένες θεωρούνται ικανοποιητικά, αλλά δεν μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα στην Αγορά.

Από την άλλη, νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των Τραπεζών έδωσε, σε έκθεσή της, η Morgan Stanley, ενώ υποβάθμισε και τη σύσταση για Πειραιώς και Εθνική. Ειδικότερα, ο Οίκος υποβάθμισε τη σύσταση για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε “equalweight”, από “overweight”, με τιμή - στόχο τα 9,05 ευρώ, από 10,25 ευρώ πριν για την Εθνική και τα 4,96 ευρώ, από 5,39 ευρώ πριν για την Πειραιώς.

Για την Eurobank η νέα τιμή - στόχος είναι στα 2,61 ευρώ, από 2,63 ευρώ πριν και για την Alpha Bank τα 2,11 ευρώ, από 2,28 ευρώ πριν, ενώ και για τις δύο η σύσταση διατηρείται στο “overweight”.

H Alpha είναι και το “top pick” της Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι θα επηρεαστεί το λιγότερο από την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ενώ η μετοχή της είναι υποτιμημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να παραμένει επιφυλακτικό, δεν χρειάστηκαν και ιδιαίτερη προσπάθεια οι εν δυνάμει πωλητές να επιβάλλουν κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 2,69% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,64% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η υποχώρηση του τίτλου της Εθνικής κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και σε νέα χαμηλά 10μηνου, αλλά και οι φήμες πως είναι “επί θύραις” και νέο placement από Εισηγμένη, που θα τραβήξει και άλλη ρευστότητα από την Αγορά, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι όσοι traders κατοχυρώνουν κέρδη στον Τραπεζικό κλάδο, δεν αναζητούν νέους “επενδυτικούς προορισμούς” είτε σε τίτλους μέσα στα στενά όρια του FTSE25, είτε σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετικά χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, η αντίδραση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα πρωινά χαμηλά και η συνεχιζόμενη κακή εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την Beta Sec., “στο εσωτερικό οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του βασικού όγκου των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Σήμερα, μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., θα ανακοινώσει η Cenergy ενώ στις 20 Νοεμβρίου ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, Quest, Motor Oil και Elvalhalcor. Την Πέμπτη έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει η Ιντεάλ”.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (“ΒΒΒ-” σταθερή προοπτική).

Τεχνικά, το ενδιαφέρον παραμένει στην περιοχή στήριξης των 1381 μονάδων, ενώ με τη σημερινή του κίνηση, ο ΓΔΧΑ έκλεισε το “gap” μεταξύ 1399,66 και 1403,23 μονάδων.

Όπως προαναφέρθηκε επιφυλακτικό το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia την Τετάρτη (20/11), τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία των τεχνολογικών μετοχών και ευρύτερα της Wall Street, αλλά και την ανακοίνωση του δείκτη Μεταποίησης (ΡΜΙ) για το μήνα Νοέμβριο την Παρασκευή. Επιπλέον, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Οι αναλυτές της Wall Street έχουν αρχίσει να περικόπτουν με ταχύ ρυθμό τις προβλέψεις τους για την αύξηση κερδών των Αμερικανικών Εταιρειών το 2025, γεγονός που μπορεί να βάλει σύντομα φρένο στο μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι της Wall Street. Ένας βασικός δείκτης που είναι γνωστός ως momentum αναθεώρησης κερδών και ο οποίος μετρά τις ανοδικές και καθοδικές αλλαγές των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή για τον δείκτη αναφοράς S&P 500 τους επόμενους 12 μήνες, έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος και πλησιάζει τη δεύτερη χειρότερη τιμή του μέσα στο 2024. Το μεγάλο ζήτημα, καθώς πλησιάζουμε το 2025, θα είναι αν η Fed θα μπορεί να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και εάν η δυναμική της κερδοφορίας θα ευνοήσει τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω εκτός των μεγάλων της ‘Big Tech”, σχολιάζει το Bloomberg Intelligence.

Εν τω μεταξύ, “λογική χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, έως το τέλος του τρέχοντος έτους”, όπως αναφέρει το Reuters.

Συνεχίζεται η ανηφορική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,30% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,46% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,238% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1381,7 μονάδες (-1,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1390,58 (-0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1392,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,81%.

Ο τζίρος στα 120,7 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, BOCHGR), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 120,7 εκατ., τα 113,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΓΕΚ ‘αγέρωχη’ στην ζώνη του 17,50 περιμένοντας την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Θυγατρικής της. H ΑΛΦΑ δεν άντεξε την πίεση του συνόλου του κλάδου δίνοντας με την σειρά της την μικρότερη διόρθωση. Το 1,50 είναι κύρια στήριξη στον τίτλο, με το 1,56 κοντινή αντίσταση. Η ΕΤΕ κατέγραψε και νέα χαμηλά κίνησης, ενώ σαφώς πιο αμυντική κίνηση έχει η ΕΥΡΩΒ. Η ΠΕΙΡ δοκίμασε και πάλι τιμές κάτω από την ζώνη του 3,60. Και ενώ ενώ ο ΓΔ ξαναδοκίμασε (προς το παρόν με επιτυχία) το κρίσιμο επίπεδο των 1380 μονάδων, που οριοθετεί τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ο ΔΤΡ δεν έχει καν πλησιάσει το αντίστοιχο 1150 - 1145, επιδεικνύοντας ευκταία ανθεκτικότητα. Εθνική και Πειραιώς που έγιναν και τα placements συνεχίζουν να είναι ‘βαρίδια’ στον Τραπεζικό κλάδο, με τις ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ να έχουν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά. Από την άλλη ΔΕΗ και ΟΤΕ κάνουν προσπάθεια να βοηθήσουν τον FTSE25. Τα ΠΛΑΘ έχουν κάνει την διαφορά στην μεσαία κεφαλαιοποίηση το τελευταίο διάστημα, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα, με στήριξη στο 3,88 και το ‘stop’ στην παρούσα στο 3,59. Ουσιαστικό επίπεδο μεσοπρόθεσμης αντίστασης το 416”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η παραμονή του ΓΔ σε επίπεδα χαμηλότερα του 1430, έχει ανοίξει τον δρόμο για την δοκιμασία των μεσοπρόθεσμων αντοχών στήριξης των χαμηλών του Απριλίου και Αυγούστου στην περιοχή του 1360. Πολύ ανησυχητική η παραμονή του ΜΟ 50 ημερών χαμηλότερα από αυτόν των 200 ημερών. Σε εξέλιξη η αναρρίχηση του δείκτη S&P 500 προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 6100 - 6240 μονάδων. Οποιεσδήποτε ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον δείκτη μέχρι και την στήριξη των μέσων όρων 50 και 100 ημερών, δηλαδή στην περιοχή 5770, ή 5650 μονάδων, θα ευνοήσουν περισσότερο την τεχνική ευεξία του δείκτη και δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν”, τονίζει η HellasFin Investment Services.

Οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές των επιτοκίων, ενώ οι Αγορές αναμένουν επίσης την επερχόμενη έκθεση κερδών της Nvidia την Τετάρτη”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η Αγορά θα αναζητήσει κατεύθυνση, ακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Τρέχουσα εβδομάδα: Η Cenergy Holdings ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ αποτελέσματα ανακοινώνουν η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ την Τετάρτη και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα θα δημοσιευτεί την Παρασκευή”, υπενθυμίζει η Optima Bank.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα αυξήσουν την αποστροφή προς τον κίνδυνο, θέτοντας την ‘όρεξη’ των επενδυτών σε στάση αναμονής”, όπως σημειώνει η Beta Sec.

Με αρνητικό πρόσημο τελείωσε η εβδομάδα στο Χ.Α., ενώ στον ίδιο βηματισμό κινήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που τα περισσότερα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα κινούνται ακόμα σε θετική τροχιά και τα μηνύματα / καθοδήγηση από τις Διοικήσεις των Εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνουν περαιτέρω αναβάθμιση των τιμών - στόχων. Διεθνώς, το επενδυτικό κλίμα δείχνει ότι βαδίζει προς συσσώρευση, αξιολογώντας εξελίξεις και αποτελέσματα. Το πιθανό εβδομαδιαίο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται μεταξύ των 1380 και 1440 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Depolas Investment Services.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα, με την Αγορά να μην καταφέρνει να κατοχυρώσει το επίπεδο του 1433, δίνοντας και πάλι κίνηση προς την ζώνη του 1400 - 1399 όπου κλείνει και το ανοδικό ‘χάσμα’ της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Για να έχουμε αγοραστικό σήμα στον ΓΔ χρειάζεται κλείσιμο πάνω από το 1432, θυμίζοντας ότι μόνο ο Τραπεζικός κλάδος έχει δώσει σήμα αγοράς.

Φαίνεται ότι τα όποια νέα αγοραστικά κεφάλαια, λειτουργούν κυκλικά σε ομάδες μετοχών και όχι στο σύνολο της Αγοράς.

Όλο το σκηνικό μας δείχνει ότι ακόμα η Αγορά είναι σε φάση συσσώρευσης και για αλλάξει επίπεδο και να πάρει πιο επιθετική τάση, χρειάζεται κατοχύρωση της ζώνης του 1460.

Θυμίζουμε ότι η συσσώρευση είναι στον 10ο μήνα της, έχοντας κουράσει Επενδυτικό Κοινό και traders, με τον φόβο για μία εκ νέου κίνηση προς την ζώνη του 1300 να υπάρχει στον αέρα.

Η ερώτηση είναι αν κάποιοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, εκτός Τραπεζών, με εξαίρεση του TITC και ΕΕΕ, μπορούν να βοηθήσουν την Αγορά να πάρει τάση.

ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ φαίνεται να είναι υποψήφιες για το επόμενο διάστημα να κάνουν την διαφορά. Η “αγαπημένη” ΔΕΗ ανακοίνωσε επενδυτική επίθεση άνω των 10 δισ. για την επόμενη τριετία, κάτι που μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην αύξηση των μεγεθών της.

Τα ραντεβού με Θεσμικούς με Εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ολοκληρώθηκαν στην διάρκεια της εβδομάδας, με το ταμπλώ να “επιβραβεύει” MED και ΑΛΜΥ, με την πρώτη να κερδίζει αρκετούς νέους Θεσμικούς μετόχους, μέσω “πακέτων”, μετά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της, με πρώτο στόχο την μετάταξη στην Κύρια Αγορά.

Η Αγορά συνεχίζει να είναι φθηνή, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, χωρίς ακόμα να έχουν δώσει ανάλογη εικόνα και στο ταμπλώ, θυμίζοντας ότι πάντα είναι αυτό που αποφασίζει το timing στην κίνηση.

Βλέπουμε ότι η Αγορά απλά ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση, με τους Ξένους να έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος από τις θέσεις που θέλουν, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο.

Η αλήθεια είναι ότι η Αγορά μας είναι πολύ μικρή και εύκολα χειραγωγήσιμη, κάτι που μπορεί ανά δώσει έντονες κινήσεις. Αυτό θα συμβεί, με μεγάλες πιθανότητες, αμέσως μετά την λήξη της συσσώρευσης που βιώνουμε όλο το 2024. Καλώς, ή κακώς τόσο η πολιτική, όσο και τα γεωπολιτικά μπορούν να επηρεάσουν την Αγορά. Φυσικά το Χρηματιστήριο είναι η πρώτη αντίδραση, αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το πως συμπεριφέρεται η πραγματική Οικονομία. Τελικά η ιστορία σε αυτή την Χώρα επαναλαμβάνεται συνεχώς τα τελευταία 200 χρόνια”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,3), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,5), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΑΤΤ (2,7), TITC (2,7), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-0,95%) και ΠΕΙΡ (-2,36%) ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-3,01%) και ΕΥΡΩΒ (+1,83%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,367 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,605 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,55 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,443 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,682 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 7,375 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,55 και 7,619 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 6,65 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,871 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση 2,25 ευρώ και οι στηρίξεις στα 1,988 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,938 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με ημερήσιο σήμα αγοράς η ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,423 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 3,663 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,802 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1168,86 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1181,39 (-1,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1184,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,16%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και1311 μονάδες.

Ο Τραπεζικός έχει πλέον 2 πτωτικά “gap” ένα στο 1213 και ακόμα ένα στο 1197.

Δεν είναι σημαντικά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΔΕΗ (+0,17%), ΕΥΔΑΠ (+1,40%), ΜΠΕΛΑ (+1,49%), ΟΤΕ (+0,67%).

Ο μοναδικός τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (+1,40%), ενώ σήμερα διακίνησε και τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,45 ευρώ, ενώ ενδιάμεση στήριξη αποτελεί η ζώνη 5,75 – 5,70 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,06 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+150,55%), SOFTWEB (+102,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+94,06%), MONTA (+90,05%), ΚΟΥΑΛ (+74,67%), OPTIMA (+63,59%), TITC (+62,24%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,98%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΣΤΑΚ (+2,59%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,54%), ΕΛΣΤΡ (+3%), ΣΙΔΜΑ (+1,94%), ΝΑΥΠ (+1,37%), ΚΛΜ (+1,02%), ΟΛΘ (+0,97%), ΒΙΟΚΑ (+1,17%), ΕΥΑΠΣ (+0,32%), ΛΑΝΑΚ (+0,59%), ΕΛΙΝ (+1%).

Σε χαμηλά 9 μηνών η REALCONS (-3,13%), 11 μηνών η ΙΝΤΚΑ (-2,20%), 12 μηνών η ΙΝΛΟΤ (-3,04%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η NOVAL (-2,50%).

Συνεχίζεται το επικίνδυνο “ασανσέρ” στην ΜΕΡΚΟ (-6,82%, με συνολικό όγκο 56 τεμ.).

Επιστροφή των πωλητών στην ΕΚΤΕΡ (-5,25%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου στο Ιατρικό (+5,35%).

Σε υψηλά 6μηνου η MED (+1,59%, ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις από “insiders” για την αύξηση της διασποράς).

Συνεχίστηκε η προσγείωση της αποτιμήσεις στην ΑΤΤ (-29,86%).

Μικρών αγορών συνέχεια, από “insiders” στην ΔΟΜΙΚ (-2,67%).

Η κ. Ισκαλατιάν Μαίρη (εκτελεστικό μέλος του ΔΣ) προέβη σε πώληση 50000 κοινών μετοχών της ΠΑΠ (-0,84%), έναντι ποσού €2,30 εκάστη.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1432 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1426 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις, 1381 - 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1432, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3463 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, προς το 1,057 αντιδρά το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2615 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,3 αντιδρά το Ασήμι.

“Ο Χρυσός θα σημειώσει νέο ρεκόρ το επόμενο έτος, βασισμένο στις αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες και στις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία κατέταξε το Πολύτιμο Μέταλλο μεταξύ των κορυφαίων Εμπορευμάτων για το 2025, εκτιμώντας ότι “οι τιμές θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα κέρδη κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ”.

“Go for Gold” σημειώνει ο Οίκος, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των $3000 ανά ουγκιά έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Για τα υπόλοιπα εμπορεύματα, η GS εκτιμά ότι το Brent θα διαπραγματεύεται μεταξύ $70 και $85 το βαρέλι το επόμενο έτος, αν και υπάρχει βραχυπρόθεσμος ανοδικός κίνδυνος, εάν η Κυβέρνηση Τραμπ περιορίσει τις ροές από το Ιράν.

Προς τα $91400 θέλει να ανηφορίσει το Bitcoin (δοκίμασε και τιμές πάνω από τα $92000), προς τα $3160 αναρριχάται το Ethereum.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Kazuo Ueda, επανέλαβε ότι “η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εάν οι οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις των τιμών κινηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στο εάν θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση τον Δεκέμβριο”.

Οι Γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, ανακοίνωσε η Destatis, ανερχόμενες σε 384 δισ. ευρώ.

Στα 12,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του Διεθνούς Εμπορίου αγαθών της Ζώνης του Ευρώ τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η Eurostat. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 237,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% και προσγειώθηκαν στα 225,3 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε εμπορικό πλεόνασμα 9,6 δισ. ευρώ, αυξημένο από το πλεόνασμα των 7,3 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 212,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% στα 203,1 δισ. ευρώ.

Υψηλότερα κινήθηκε η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της NAHB ενισχύθηκε 3 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 46 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2024. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

“Ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει διασυνοριακούς δασμούς ύψους $3 τρισ., με περίπου $575 δισ. να προέρχονται από τη δασμολόγηση προϊόντων της ΕΕ. Αυτό βέβαια θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όμως το πιθανότερο είναι ότι ο Τραμπ θα το δικαιολογήσει για λόγους Εθνικής ασφάλειας. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν πρέπει να υποθέτουν ότι οι απειλές του Τραμπ για την επιβολή δασμών είναι απλώς μια μπλόφα, ή ότι δεν πρόκειται να συμβεί”, δήλωσε στο “Politico” ο Έβερετ Άισενστατ, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του Οικονομικού Επιτελείου του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Η Morgan Stanley αναβάθμισε σε “overweight” την αξιολόγησή της για τις Αμερικανικές μετοχές και αναβάθμισε τον στόχο για τον S&P 500, στο τέλος του 2025, στις 6500 μονάδες σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και με το αρνητικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Autohellas και στο υψηλό οι Eurobank, Jumbo, ΟΤΕ.

Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 36 ανοδικούς τίτλους, έναντι 96 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.991 συμβόλαια).

Στα 3.885 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.536 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 632, 545 για τον Δεκέμβριο και 87 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.375), κινήθηκε μεταξύ 3.334,75 και 3.390 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.217,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 40, 40 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.185,75), κινήθηκε μεταξύ 5.172,5 και 5.185,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.200 ΕΕΕ, 348.000 Eurobank, 15.400 Jumbo, 7.800 ΔΑΑ, 34.762 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.943), Πειραιώς (7.491), Εθνική (3.193), Alpha Bank (16.348), ΔΕΗ (787), Αεροπορία Αιγαίου (112), Ελλάκτωρα (140), ΑΔΜΗΕ (378), Cenergy (299), Viohalco (236), ΕΧΑΕ (128), Ιντρακόμ (109), Μυτιληναίο (176).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.886, Πειραιώς 95.377, ΑΔΜΗΕ 25.512, ΔΕΗ 19.883, Eurobank 24.520, Εθνική 25.307, ΓΕΚ 11.287, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.543.918 τεμ., (από 64.776.603 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.089.333 τεμ. (63.433.217), ΟΠΑΠ 1.717.989 τεμ. (1.717.989), Εθνική 14.608.318 τεμ. (14.518.389), ΟΤΕ 2.240.696 τεμ. (2.229.322), Πειραιώς 13.138.274 τεμ. (12.976.871), Ελ. Πετρέλαια 1.555.639 τεμ. (1.480.033), Intralot 1.112.179 τεμ. (1.112.163), Motor Oil 1.521.873 τεμ. (1.427.029).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v