Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιτόπιος βηματισμός με τραπεζική διόρθωση

Οριακή η πτώση για τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρή πίεση σε ΟΤΕ, αλλά και Πειραιώς, Eurobank, Εθνική. Αντίδραση από την Titan, κέρδη για Cenergy, Viohalco. Συναλλαγές 142 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Επιτόπιος βηματισμός με τραπεζική διόρθωση

Με τον Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει την διόρθωση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και τις κινήσεις των ενεργών traders να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν “έδρεψε δάφνες” από πλευράς ενδιαφέροντος και δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που πέρασαν την μέρα τους παρακολουθώντας τις τηλεδιασκέψεις την Εισηγμένων, καθώς το ταμπλώ δεν είχε ιδιαίτερες “συγκινήσεις”.

Ιδιαίτερα φορτωμένη η ατζέντα στα τμήματα ανάλυσης των περισσότερων ΑΧΕ, καθώς μέσα στην μέρα ανακοίνωσαν, ή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εννεαμήνου οι ΟΤΕ, AustrianCard, Lavipharm, Ελ. Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου και Πετρόπουλος. Επίσης ενημέρωσαν, ή θα ενημερώσουν αναλυτές οι ΔΕΗ, Lamda Development και Ελ. Πετρέλαια. Η AustriaCard έχει αύριο ενημέρωση αναλυτών, ενώ αύριο λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι στο Χ.Α. συνεχίζει να ισχύει το “ή Τράπεζες, ή τίποτα”, καθώς οι ενεργοί traders που κατοχυρώνουν κέρδη στις Τραπεζικές μετοχές, δεν αναζητούν νέους “επενδυτικούς προορισμούς” σε τίτλους έξω από τα στενά όρια του FTSE25 και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα, συνεχίζει να είναι κρατούσα η εικόνα της απόλυτης συναλλακτικής απαξίωσης, ή της διολίσθησης σε χαμηλότερα επίπεδα, για μεγάλο αριθμό τίτλων, καθώς οι λίγοι πωλητές δεν “αντικρύζουν” πρόθυμους αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά.

Εξαίρεση τίτλοι που έχουν πιεστεί σημαντικά και έχουν υποχωρήσει σε πολύμηνα, ή και πολυετή χαμηλά και στους οποίους παρατηρείται προσπάθεια αντίδρασης, αλλά και αυτή είναι αγνώστου διαρκείας και έντασης.

Σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τα σημερινά “πακέτα” και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν ολοκληρώθηκαν οι “διανομές χαρτιών από μεγάλα Σπίτια, σε μικρότερους Παίκτες”, εν όψει του κλεισίματος βιβλίων από τους Ξένους, με τους περισσότερους Διαχειριστές να έχουν, ήδη, προγραμματίσει τις Χειμερινές διακοπές τους.

Τεχνικά, μετά την πρόσφατη αντίδραση του ΓΔΧΑ από τα χαμηλά, στην περιοχή των 1381 μονάδων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν έχει τη δυναμική ο εν λόγω Δείκτης να υπερβεί τις 1430 - 1432 μονάδες και με τι όγκο συναλλαγών. Παραμένει ανοιχτό το πρόσφατο “gap” μεταξύ 1399,66 και 1404,77 μονάδων και μένει να φανεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε την συναλλακτική “συνταγή” των αμέσως προηγούμενων ημερών, καθώς οι τίτλοι των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών απέσπασαν περισσότερο από το 50% του τζίρου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Με το ενδιαφέρον να παραμένει περιορισμένο και όλοι οι traders να περιμένουν την επόμενη κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, ή τον ερχομό του επόμενου μήνα όπου, παραδοσιακά, θα γίνει κάποια προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, λόγω λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, μοιραία η προσοχή των επαγγελματιών του χώρου θα επικεντρωθεί στα επερχόμενα Roadshows.

Σύμφωνα με τα ήδη προγραμματισμένα, είναι το Συνέδριο που διοργανώνει η JP Morgan στο Λονδίνο στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2 - 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το καθιερωμένο ραντεβού Εταιρειών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με Διεθνή funds, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Με διαθέσεις αντίδρασης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον δείκτη EuroStoxx 600 να προσπαθεί να ανακάμψει από τα χθεσινά χαμηλά τριών εβδομάδων και τους ενεργούς επενδυτές να επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα και να τιμολογούν τα σημερινά στοιχεία της Eurostat και τον πληθωρισμό χονδρικής στις ΗΠΑ.

Έτσι, την ανάπτυξη 0,4%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατά 0,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, επιβεβαίωσε η αναθεωρημένη μέτρηση της Eurostast για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη 0,3% στο τρίμηνο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 2,4% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,3%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Συνεχίζεται η ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,25% διολισθαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,42% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,205% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1421,00 (+0,10%) και 1414,47 μονάδων (-0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1417,05 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1417,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος στα 141,3 εκατ., από τα οποία τα 25,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΠΑΠ, MED, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 141,3 εκατ., τα 133,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Θα γεμίσουμε Αμερικανούς τουρίστες με το Ευρώ σε αυτά τα επίπεδα. Από την άλλη με δασμούς θα προσπαθήσει να σώσει τις διαφορές στις εισαγωγές ο Τραμπ, κάτι που δεν είναι τόσο απλό, μιας και το πολύ δυνατό Δολάριο θα προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό την Οικονομία του. Δεν είναι και η πιο απλή εξίσωση που νομίζει ότι έχει στα χέρια του. Όσοι τώρα πήγαν να εκμεταλλευτούν, χωρίς αντιστάθμιση, τα υψηλότερα επιτόκια της Αμερικής, βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Το φτηνό Ευρώ βολεύει τις επενδύσεις σε Ευρωπαϊκές μετοχές και η ψαλίδα θα κλείσει το επόμενο διάστημα σε κάθε περίπτωση. Η ΑΛΦΑ συνεχίζει να έχει την καλύτερη εικόνα στον κλάδο, έχοντας στην παρούσα προβληματιστεί στο 1,62. Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 1,66, ή του 1,74 που συνηθίζει να κορυφώνει σε όλη την διάρκεια του 2024, μιας και το επίπεδο το έχει δοκιμάσει ακόμα 3 φορές. H BofA ήταν ο τελευταίος Οίκος που δίνει υψηλότερο στόχο από τα 2 και συγκεκριμένα στα 2,06 ευρώ. Συνεχίζει να δοκιμάζει τις στηρίξεις στην ζώνη του 1414 – 1411 ο ΓΔ, με τον ταλαντωτή να έχει διορθώσει και να περιμένει κάποιο νέο έναυσμα. Ο ΔΤΡ έβγαλε σημαντική διόρθωση, με εξαίρεση την ΑΛΦΑ που ήταν και αυτή που έκανε το μεγάλο ράλι τις τελευταίες μέρες και μόνιμα είναι σε διαφορετική φάση από τον υπόλοιπο κλάδο. Το 1212 κοντινή στήριξη με το ‘stop’ στο 1201 σε κλείσιμο ώρας”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ΔΕΗ κατέγραψε άλλο ένα καλό τρίμηνο με προσαρμοσμένα EBITDA γ΄ τριμήνου στα 421 εκατ. ευρώ, έναντι 347 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Ωστόσο, λόγω αυξημένων επενδύσεων ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ, αν και εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει με το κλείσιμο του έτους. Η Εισηγμένη ευνοείται σημαντικά από την όποια υποχώρηση των επιτοκίων. Αντίστοιχα, ουσιαστική βελτίωση εμφάνισε και στο γ΄ τρίμηνο η Lamda κυρίως λόγω του ‘Ελληνικού’ με τα EBITDA (προ αποτιμήσεων & λοιπών αναπροσαρμογών) γ΄ τριμήνου να αυξάνονται στα 43,3 εκατ. ευρώ (διπλασιασμό και έναντι του α΄ εξαμήνου του 2024) έναντι 8,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Παραμένει ελεγχόμενος ο καθαρός δανεισμός της Εισηγμένης στα 594 εκατ. ευρώ”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Αναμένουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εδραιωθεί στα τρέχοντα επίπεδα, με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την Aegean Airlines στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Η Αγορά θα επικεντρωθεί στις πρόσφατες ανακοινώσεις για το τρίτο τρίμηνο, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο έδαφος για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ως εκ τούτου βλέπουμε συσσώρευση ως το πιο πιθανό σενάριο”, είναι οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

Στις 1415 - 1411 η πλησιέστερη στήριξη για το ΓΔ και στις 1426 μονάδες το κοντινότερο σημείο αντίστασης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα ισχυρά μεγέθη εννεαμήνου των Συστημικών Τραπεζών και η αισιοδοξία που οι Διοικήσεις τους εξέφρασαν, αναφορικά με την επίτευξη σημαντικών στόχων και υψηλών μερισματικών διανομών, οδήγησαν τον Τραπεζικό δείκτη σε ένα εντυπωσιακό σερί ανοδικών συνεδριάσεων από τις αρχές του μήνα, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η βραχυπρόθεσμη αυτή δυναμική των Τραπεζικών μετοχών στήριξε και τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο εν λόγω κλάδος είναι το "βαρόμετρο" της Λεωφόρου Αθηνών.

Σε ότι αφορά τον ΓΔ, συνεχίζει να "κόβει βόλτες" εντός του στενού εύρους των τελευταίων μηνών, ενώ η σύγκλιση των μακροπρόθεσμων κινητών μέσων όρων του, αποτελεί δείγμα ατασικότητας της ευρύτερης Αγοράς.

Για να επιτύχει, επιτέλους, ο ΓΔ το ανοδικό ξέσπασμα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι "ενώπιος ενωπίω" με το πολυετές υψηλό του Μαΐου και να αποχαιρετήσει έτσι την φετινή χρηματιστηριακή χρόνια με "χαμόγελα", απαιτείται βέβαια συμμετοχή και άλλων blue chips στην άνοδο.

Η φετινή απόδοση της τάξης του +10% στον Γενικό Δείκτη σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, βαδίζοντας προς το φινάλε του 2024, η εν δυνάμει καταγραφή του 4ου συνεχόμενου ανοδικού έτους παραμένει "κλειδί", ώστε η Ελληνική Αγορά να επιστρέψει, με νέες αναβαθμίσεις, ή χωρίς, στα "ραντάρ" ολοένα και περισσότερων Ξένων επενδυτών.

Ωστόσο, κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλώ του Χ.Α. οι αποτιμήσεις την μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο, είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αξιολογότατες Εισηγμένες, πέραν του "καρέ" των Τραπεζικών.

Σε μια Κεφαλαιαγορά που στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταλανιστεί από δημοσιονομικά ζητήματα και συνεπακόλουθη αποστροφή των επενδυτών από τα Ελληνικά "χαρτιά", θα είναι κρίμα να χαθούν κι άλλες ευκαιρίες επέκτασης του εγχώριου δομικού ράλι, σε μια συγκυρία στην οποία το Ελληνικό δεκαετές προσφέρει πλέον yield χαμηλότερο από τα αντίστοιχα άλλων Χωρών της Ευρωζώνης, ένδειξη θετική για την αποτίμηση του “country risk” και την προεξόφληση εταιρικών κερδών και χρηματοροών, ενώ παράλληλα η κερδοφορία των Εισηγμένων βαδίζει προς νέα ρεκόρ και οι Τραπεζικοί ισολογισμοί εξυγιαίνονται.

Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα περίπλοκο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, με την Αμερική να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και την Ευρώπη να τα έχει για την ώρα ‘χαμένα’, καθώς οι traders αφουγκράζονται το νέο πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την εκλογή Τραμπ, την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, την ανασφάλεια σχετικά με τα πολεμικά μέτωπα κλπ.”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,6), ΑΤΤ (5), ΠΕΙΡ (4,7), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,8), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους “sellers” (ΑΛΦΑ +0,12%, ΕΤΕ -1,75%, ΕΥΡΩΒ -1,42%, ΠΕΙΡ -2,34%).

Μεταξύ 1233,63 (+0,29%) και 1213,52 μονάδων (-1,34%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,63 (-1,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1213,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,34%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΕΕ (-0,06%), ΛΑΜΔΑ (-0,69%), ΜΠΕΛΑ (-0,81%), ΟΤΕ (-3,02%), ΟΤΟΕΛ (-0,37%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Δημοσίευσε ικανοποιητικά αποτελέσματα η ΔΕΗ (+0,41%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η τελική γραμμή, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, είχε κέρδη 241 εκατ. ευρώ και σε δημοσιευμένο 122 εκατ. ευρώ. Επιταχύνθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα και αύξησε το δανεισμό (καθαρός δανεισμός 4,59 δισ. ευρώ), αλλά παραμένει σε καλό επίπεδο σε σύγκριση με τα EBITDA. Η Διοίκηση επανέλαβε την εκτίμηση για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης και καθαρά κέρδη 350 εκατ. ευρώ.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις €10,1 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, Δίκτυα, ευέλικτη παραγωγή και νέες λύσεις για τους πελάτες σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη, οι οποίες μαζί με την πλήρη απολιγνιτοποίηση που θα επιτευχθεί το 2026, θα οδηγήσουν το EBITDA του Ομίλου να ανέλθει σε €2,7 δισ. το 2027.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “υπομονετικά κοντά στα ψηλά της η ΔΕΗ στοχεύει το 12,65 σε πρώτη φάση. Το ‘stop’ μας πλέον ανέβηκε στο 12,01 σε κλείσιμο μέρας, με κοντινή στήριξη στο 12,10. Ο τίτλος έχει όλα τα περιθώρια να αλλάξει επίπεδα και να στοχεύσει την ζώνη του 15”.

Ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στα 11,52 και ο εκθετικός στα 11,33 ευρώ.

Τα νούμερα εννεαμήνου του ΟΤΕ ισχυρά και με EBITDA 1 δισ. ευρώ δημιουργεί καθαρά κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους 414,3 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (397,2 εκατ.). Στα 684,3 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός, παρά τις υψηλές επενδύσεις. Ο στόχος για τις ελεύθερες ταμειακές ροές παραμένει στα 470 εκατ. ευρώ, αλλά ο έκτακτος φόρος 33,5 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία θα τις επηρεάσει ισόποσα. Κατόπιν τούτου, το αναμενόμενο ποσό για τις ελεύθερες ταμειακές ροές ανέρχεται στα €435 εκατ. Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ €600 εκατ. και €610 εκατ. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2024 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου €450 εκατ., που αντιστοιχεί σε μέρισμα αξίας €297 εκατ. και που έχει ήδη καταβληθεί στους μετόχους και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους €153 εκατ. περίπου. Μέχρι σήμερα, η Εταιρεία έχει εκταμιεύσει το 80% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025 εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2024. Ο νέος επικεφαλής του Ομίλου απέδωσε την αισιοδοξία του για αύξηση εσόδων κυρίως στην Σταθερή Τηλεφωνία.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-3,02% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς αρκετοί traders περίμεναν κάτι καλύτερο, όσον αφορά τη χρηματική διανομή στους μετόχους. Η σημαντική στήριξη στη ζώνη 14,61 – 14,34 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και η πρώτη αντίσταση στα 16,12 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της TITC (+3,68%), συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά ενάμιση μήνα. Η επόμενη αντίσταση στα 35,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,80 (ημερήσιο “stop long”). Αυξανόμενα πονταρίσματα από traders που θεωρούν πιθανή την ΙΡΟ της Titan America τον Ιανουάριο, για είσοδο στο NYSE.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+154,4%), SOFTWEB (+101,16%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,84%), MONTA (+87,96%), ΚΟΥΑΛ (+82,89%), OPTIMA (+66,67%), TITC (+64,10%), ΚΡΙ (+53,97%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΕΠΕΝ (+9,90%), ΑΚΡΙΤ (+2,24%), ΚΟΡΔΕ (+2,20%), ΓΕΒΚΑ (+1,56%), ΕΛΣΤΡ (+0,96%), ΕΧ (+2,86%), ΣΠΕΙΣ (+3,83%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,31%), ΒΙΟΚΑ (+2,43%), ΜΕΝΤΙ (+0,93%), ΕΒΡΟΦ (+2,14%), ΝΑΥΠ (+2,84%), ΚΕΚΡ (+0,79%), ΤΖΚΑ (+1,76%), ΙΛΥΔΑ (+3,24%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην Δομική Κρήτης (+4,01%).

Ενίσχυση παρουσίας στον Καναδά με νέες συνεργασίες για την Αλουμύλ (+5,44% και νέα υψηλά 14 μηνών). Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι φήμες για πιθανή Α.Μ.Κ.

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΕΚΤΕΡ (+8,07%), Ευρωσύμβουλοι (+2,15%) και Q&R (+6,92%).

Επιστροφή αγοραστών σε Premia (+0,67%), Ιντεάλ (+0,34%), ΕΧΑΕ (+0,35%), Έλτον (+3,59%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Noval (-1,23%).

Συνεχίστηκε η πορεία προσγείωσης για την ΑΤΤ (-30%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 12μηνου για ΙΝΛΟΤ (+1,65%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για BOCHGR (+0,88%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,44%).

Συνεχίστηκαν τα “πακέτα” στην MED. Σήμερα άλλαξαν χέρια 215067 τεμ., αλλά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,90 ευρώ. Αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά του τίτλου καθώς κινήθηκε μεταξύ 0,96 (+3,23%) και 0,86 ευρώ (-7,53%) για να κλείσει στα 0,91 ευρώ (-2,15%).

Συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση των αγοραστών στην Προοδευτική (+1,53%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1426 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1432 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1381 - 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3463 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτη αντίδραση στην Ευρώπη, με οριακές απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,056 ισορροπεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

“Οι Παγκόσμιες Αγορές Πετρελαίου αντιμετωπίζουν πλεόνασμα άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως την επόμενη χρονιά, καθώς η Κινεζική ζήτηση συνεχίζει να παραπαίει, γεγονός που πιέζει τις τιμές, παρά τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Η Παγκόσμια κατανάλωση Πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 920000 βαρέλια ημερησίως φέτος και θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 102,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Την επόμενη χρονιά, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 990000 βαρέλια την ημέρα” δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

“Το διογκούμενο χάσμα μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, απειλεί να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο Κοινό Ευρωπαϊκό Νόμισμα και στο Ευρωπαϊκό χρέος”, τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Τιμές χαμηλότερα των $2580 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,5 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $89200 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3170 το Ethereum.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε τον Οκτώβριο, καθώς ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης επηρεάστηκε από έκτακτους παράγοντες. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο στα $257 δισ., καταγράφοντας άλμα 287% σε σχέση με το έλλειμμα του Οκτωβρίου του 2023. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 19%, στα $327 δισ. σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 24%, στα $584 δισ.

Ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας του νέου δημοσιονομικού έτους. Για το προηγούμενο δημοσιονομικό έτος, το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στα $1,8 τρισ., το τρίτο μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 217000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου, από 221000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 223000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Η Bank of America αυξάνει τις τιμές - στόχους των Ελληνικών Τραπεζών, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Alpha Bank σε σύσταση “Buy”. Πλέον είναι με σύσταση “buy” σε τρεις από τις τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες που καλύπτει. Οι νέες τιμές - στόχοι είναι πλέον για την Αlpha Bank τα 2,06 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,84 ευρώ, από 2,76 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,32 ευρώ, από 5,30 ευρώ με συστάσεις “buy”, ενώ η σύσταση για την Εθνική Τράπεζα παραμένει “underperform” με νέα τιμή - στόχο τα 8,44 ευρώ, από 8,06 ευρώ πριν.

Σημαντικό ανοδικό περιθώριο “βλέπει” για τη μετοχή του ΟΤΕ η NBG Sec., θέτοντας ως τιμή - στόχο 12μηνου τα 20 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η σύσταση είναι “outperform”. Στην έκθεση αναφέρεται πως “τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΕ, με αρνητική έκπληξη τα 33,5 εκατ. ευρώ, μετά τον φορολογικό έλεγχο στη Ρουμανία που θα επηρεάσει τις ταμειακές ροές (435 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη για το 2024)”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό οι ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΤΕ και στο υψηλό οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος.

Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις σημαντικής διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.751 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.321 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.295 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.601 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.528, 1.229 για τον Νοέμβριο, 1.278 για τον Δεκέμβριο και 21 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.433), κινήθηκε μεταξύ 3.428,25 και 3.450 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.249,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.294,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (151.000 Eurobank, 10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.509), Πειραιώς (5.091), Εθνική (4.108), Alpha Bank (8.798), ΔΕΗ (998), Cenergy (168), Μυτιληναίο (107), Motor Oil (209), ΓΕΚ (112), ΑΔΜΗΕ (205).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.742, Πειραιώς 89.272, ΑΔΜΗΕ 25.342, ΔΕΗ 19.995, Eurobank 22.782, Εθνική 21.478, ΓΕΚ 11.203, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.071.286 τεμ., (από 63.846.433 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.579.099 τεμ. (63.831.418), ΟΠΑΠ 1.724.959 τεμ. (1.694.959), Εθνική 13.496.651 τεμ. (13.282.346), ΟΤΕ 2.214.713 τεμ. (2.250.831), Πειραιώς 13.050.489 τεμ. (12.977.915), Ελ. Πετρέλαια 1.503.941 τεμ. (1.581.510), Intralot 1.093.699 τεμ. (1.092.511), Motor Oil 1.411.100 τεμ. (1.396.424).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v