Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρύ» profit taking έπληξε το Χρηματιστήριο

Νέος γύρος ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Σημαντικές απώλειες και για ΔΕΗ, Cenergy, Aegean, Autohellas. Ανοδική κίνηση για Lamda, ΟΠΑΠ. Συναλλαγές 129 εκατ. ευρώ.

«Βαρύ» profit taking έπληξε το Χρηματιστήριο

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που και σήμερα κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διευρύνοντας τις απορίες μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου και με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 4,53%.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών και η σχεδόν απόλυτη επενδυτική αδιαφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, τουλάχιστον όσον αφορά μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα έληξαν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, τα χαμηλά ημέρας τα “είδε” ο Δείκτης μετά την λήξη των συμβολαίων στο Χ.Α., ενώ στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε στην συνέχεια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν θέσεις στα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.

Οι λίγοι αγοραστές “ταμπουρώθηκαν” στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1400 μονάδων, το οποίο και κράτησαν ανέπαφο.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι όσοι traders κατοχυρώνουν κέρδη στον Τραπεζικό κλάδο, δεν αναζητούν νέους “επενδυτικούς προορισμούς” είτε σε τίτλους μέσα στα στενά όρια του FTSE25, είτε σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σήμερα αυτό που δεν έκαναν οι αγοραστές, το έκαναν οι πωλητές, που έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στα μη Τραπεζικά blue chips.

Η “μεγάλη εικόνα” στο Χ.Α. θυμίζει “ξαναπαιγμένο έργο”, καθώς από το ξεκίνημα των συναλλαγών και αν δεν περάσουν κάποια “αναπάντεχα πακέτα”, οι αντισυμβαλλόμενοι γνωρίζουν την τετράδα των τίτλων που θα αποσπάσει την “μερίδα του λέοντος” στην μικτή αξία συναλλαγών, αλλά και τον κλάδο που θα πρωταγωνιστήσει είτε η Αγορά κινηθεί “βόρεια”, είτε “νοτιότερα”.

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηριχθεί ότι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όταν κάποιος τίτλος αυξήσει συναλλαγές, συνήθως, πρόκειται για επιθετικότερες πρωτοβουλίες από τους εν δυνάμει πωλητές, με “φωτεινή εξαίρεση” την μετοχή της TITC.

Τεχνικά, μετά την πρόσφατη αντίδραση του ΓΔΧΑ από τα χαμηλά, στην περιοχή των 1381 μονάδων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν έχει τη δυναμική ο εν λόγω Δείκτης να υπερβεί τις 1430 - 1432 μονάδες και με τι όγκο συναλλαγών. Παραμένει ανοιχτό το πρόσφατο “gap” μεταξύ 1399,66 και 1403,23 μονάδων και μένει να φανεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης.

Από την άλλη και ενώ η Εγχώρια Αγορά είχε ξεκινήσει την ανασύνταξη δυνάμεων, μετά τις τελευταίες απαιτητικές αντλήσεις ρευστότητας, προέκυψε το placement της BOCHGR.

Πιο συγκεκριμένα, η υπό εκκαθάριση Λαϊκή ολοκλήρωσε την πώληση 21,5 εκατ. μετοχών της Τρ. Κύπρου στην τιμή των 4,23 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής στα 90,9 εκατ. ευρώ, με τη Deutsche Bank να λειτουργεί ως Bookrunner και τη Euroxx Sec. ως Local Partner. Η διάθεση των παραπάνω μετοχών επισπεύσθηκε, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να διενεργηθεί στις αρχές του 2025, μετά την εισαγωγή των μετοχών Κύπρου σε δείκτες FTSE.

Ήταν το δεύτερο placement μετά την είσοδο της μετοχής στο Χ.Α. Προ λίγων εβδομάδων, μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 3% της Τράπεζας Κύπρου πούλησε η CarVal, στην τιμή των 4,2 ευρώ.

Ευνόητο είναι ότι η μετοχή της BOCHGR (-2,41%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας προς την τιμή του placement.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους traders να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία από τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολύ περισσότερο τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Πάουελ.

Πιο συγκεκριμένα, “η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,3% το επόμενο έτος και κατά 1,6% το 2026. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να συγκρατηθεί στο 2,1% το επόμενο έτος και στο 1,9% το 2026, λίγο κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στο Ντάλας, δήλωσε ότι “η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, επιτρέπει στην Fed να αφιερώσει περισσότερο χρόνο, μέχρι να αποφασίσει πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια”.

Επόμενο ήταν οι δηλώσεις Πάουελ να οδηγήσουν ψηλότερα τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,34% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,45% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,16% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Εδώ ίσως αξίζει υπενθύμισης η πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, με τον Οίκο, μεταξύ άλλων, να αναφέρει, “με τον ενθουσιασμό της Αγοράς γύρω από τη νίκη του Donald Trump, στις Προεδρικές εκλογές, να ωθεί τις μετοχές και τα Κρυπτονομίσματα σε υψηλά ρεκόρ, οι επενδυτές που αναζητούν σημάδια κόπωσης του ράλι, θα πρέπει να παρακολουθούν την Αγορά Κρατικών ομολόγων. Το επίπεδο του 5% στην απόδοση του 10ετους Κρατικού ομολόγου, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τις Αμερικανικές μετοχές”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1403,23 μονάδες (-1,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1404,76 (-0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1403,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο τζίρος στα 128,6 εκατ., από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, OPTIMA, MED, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΕΤΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 128,6 εκατ., τα 119,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων και χρέωσε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 0,66%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,57%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 8,56% και ο ΔΤΡ κέρδη 12,89%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές επανεξετάζουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής, μετά την κάπως ‘γερακίσια’ ρητορική του προέδρου της Fed χθες”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Εν μέσω των αβεβαιοτήτων του εξωτερικού, θα περιμέναμε να συνεχιστούν οι επιφυλακτικές τάσεις. Από την άλλη πλευρά, τα ικανοποιητικά μέχρι στιγμής εταιρικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις, είναι αρκετά υποστηρικτικά για την Αγορά”, όπως σημειώνει η Piraeus Securities.

Στο μέτωπο των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων τα ΕΛΠΕ είχαν ένα δύσκολο, παρά τους υψηλότερους όγκους πωλήσεων, γ΄ τρίμηνο του οποίου η τελική γραμμή επιβαρύνθηκε και με την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης που επέβαλε η Κυβέρνηση ποσού 175 εκατ. ευρώ (223 εκατ. ευρώ επιπλέον της κανονικής φορολογίας κερδών). Πιο συγκεκριμένα, σε προσαρμοσμένη βάση τα λειτουργικά EBITDA γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 183 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,77 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ικανοποιητικό ήταν και το γ΄ τρίμηνο της ΑΡΑΙΓ παρόλο που καθήλωσε έως και 10 νέα αεροσκάφη για πρόωρους ελέγχους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι και η αναστολή σύνδεσης με Τελ Αβίβ και Βηρυτό (έως 11 πτήσεις καθημερινά) προκάλεσε απώλεια 3,5-4,0% της κίνησης εξωτερικού κατά το 3ο τρίμηνο, πού είναι και το σημαντικότερο. Στο δια ταύτα, η Εισηγμένη κατέγραψε λειτουργικά EBITDA 182,3 εκατ. ευρώ, από 228 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σήμερα είχαμε και τις Φθινοπωρινές οικονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Με μικρή πτώση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ που βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα των 1400 μονάδων και με την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στα €130 – 140 εκατ. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα από τις Εισηγμένες ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά (δεδομένων των συνθηκών π.χ. AEGEAN), με τις Διοικήσεις να είναι αισιόδοξες για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Το ATHEX SMALL CUP CONFERNACE που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα άφησε θετικές εντυπώσεις, με τις ΠΑΠ, ΑΛΜΥ και ΕΛΤΟΝ, μεταξύ άλλων, να ξεχωρίζουν. Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων θα συνεχιστούν καθώς θα δημοσιεύσουν οι MOH, ΟΠΑΠ, CENER, ΕΛΧΑ ΚΟΥΕΣ και ΙΝΤΕΚ. Την ερχόμενη Παρασκευή 22/11 περιμένουμε την έκθεση της FITCH για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1411 και 1444 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1427 μονάδες”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Δεν άλλαξε η εικόνα της Αγοράς, παρά την προσπάθεια υπέρβασης κάποιων επιπέδων αναφοράς στο ξεκίνημα της εβδομάδας, στα οποία ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος μετά το φετινό Μάιο, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο βηματισμός της Αγοράς δεν έχει την συνέχεια που θεωρητικά δικαιούται, υπό το πρίσμα των θετικών επιχειρηματικών νέων, κλίματος στο εξωτερικό και αποτελεσμάτων, καθώς υπερισχύουν άλλοι λόγοι που μπορεί να σχετίζονται και με την φύση της διαχειριστικής περιόδου την οποία διανύουμε.

Η Επενδυτική Κοινότητα παραμένει σε κόπωση, καθώς η γρήγορη εξάντληση κάποιων ανοδικών εξάρσεων στερεί από την Αγορά το πλεονέκτημα της δημιουργίας εντυπώσεων που θα προσέλκυε νέο ενδιαφέρον και πιθανόν θα έδινε αφορμές διάχυσης του ενδιαφέροντος σε ευρύτερο φάσμα Εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά, οι πτωτικές κινήσεις φαίνονται διαχειρίσιμες, αναχαιτίζονται με σχετική ευκολία και δεν επιτρέπουν την είσοδο κεφαλαίων που κινούνται με πιο ευκαιριακό χαρακτήρα.

Τόσο για τους αισιόδοξους, όσο και για τους απαισιόδοξους, η μακρά περίοδος της πλάγιας κίνησης του Γενικού Δείκτη δεν έχει ακόμα πείσει ότι ο ανοδικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί, ούτε ότι έχει ξεκινήσει η είσοδος των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε Ώριμες Αγορές.

Τα αποτελέσματα των Εισηγμένων Εταιρειών πάντως παραμένουν υποστηρικτικά και έχουν βοηθήσει να αμβλυνθούν πιέσεις που οφείλονται σε εξωγενείς, ή συστημικούς παράγοντες.

Στις 29 Εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει ως την Παρασκευή, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 7,7%, τα λειτουργικά κέρδη είναι στο +3,8% και τα καθαρά κέρδη στο 3,9%. Παρά το γεγονός ότι οι Εταιρείες αποτελούν μόλις το 19% του συνόλου, αντιπροσωπεύουν το 50% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα ανθεκτικότητας.

Οι Τράπεζες, με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους, έχουν λειτουργήσει ως “ανάχωμα” σε έκτακτες αρνητικές εγγραφές, κυρίως από Βιομηχανικές Εταιρείες διατηρώντας το θετικό πρόσημο στο σύνολο, ωστόσο και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων έχει βοηθήσει στην αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Αν και η εικόνα των αποτελεσμάτων δεν αντανακλάται στο ταμπλώ, στο βαθμό που ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί επαρκής, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα δώσει τα κατάλληλα “καύσιμα” για μια πιο προσεκτική και εστιασμένη προσέγγιση. Και αυτή η στιγμή δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε το αγοραστικό σήμα του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, έστω και οριακά, ενώ η μάχη με τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών χάθηκε σχετικά εύκολα.

Η ατασική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς για πολλούς μήνες, δείχνει ότι πάμε για μια ευρεία σύγκλιση των βασικών τεχνικών δεικτών που αποφασίζουν για την κατεύθυνση της τάσης, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί σε μικρότερη κλίμακα προς το τέλος του 2016.

Ακόμα και οι ταλαντωτές βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα, ενώ ο MACD εφάπτεται σχεδόν στο όριο της αλλαγής τάσης, διατηρώντας ωστόσο το θετικό σήμα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι πωλητές δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν κρίσιμα επίπεδα στήριξης, το ίδιο όμως ισχύει και με τους αγοραστές οι οποίοι, παρά την αύξηση του τζίρου, δεν έχουν την απαραίτητη ένταση στην διαφυγή από βασικές αντιστάσεις τιμών.

Οι πιθανότητες επομένως για την κατεύθυνση της ερχόμενης εβδομάδας είναι μοιρασμένες, τα δύο επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν ως έχουν (1381 – 1430) και μόνο η έξοδος από το εύρος αυτό μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Αγοράς.

Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον επιστρέφει στα εταιρικά αποτελέσματα, με προεξέχουσα την ανακοίνωση της NVIDIA την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Σε άλλες σημαντικές ανακοινώσεις επισημαίνονται αυτές των Walmart (19/11) και Baidu (21/11) οι οποίες θα συμπληρώσουν την εικόνα του S&P-500.

Εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα, στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση του δείκτη Μεταποίησης (ΡΜΙ) για το μήνα Νοέμβριο την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία ενδεχομένως να συνεκτιμηθεί στην προσεχή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED τον Δεκέμβριο.

Στο εσωτερικό οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του βασικού όγκου των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Στις 18 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η Cenergy ενώ στις 20 Νοεμβρίου ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, Quest, Motor Oil και Elvalhalcor. Την Πέμπτη έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει η Ideal Holdings. H 20η Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομόλογου της Costamare.

Επισημαίνεται ακόμα ότι την προσεχή Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (“ΒΒΒ-” σταθερή προοπτική), όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,5), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,7), ΑΤΤ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,7), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε η ΑΛΦΑ (-1,71%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-1,44%), ΕΥΡΩΒ (-0,08%) και ΠΕΙΡ (-2,02%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1197,25 μονάδες (-1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1199,49 (-1,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1198,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,25%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287, 1311 και 1360 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,34%), ΔΑΑ (+0,03%), ΛΑΜΔΑ (+1,94%), ΟΠΑΠ (+0,33%), ΟΤΕ (+0,81%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%)

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, είπε πως “ήταν ένα από τα χειρότερα τρίμηνα που συνάντησαν τα τελευταία χρόνια με βάση την κερδοφορία, αλλά ένα από τα καλύτερα με βάση τη λειτουργία, αλλά με χαμηλά περιθώρια. Στο τελευταίο τρίμηνο τα περιθώρια εμφανίζονται βελτιωμένα, σε σύγκριση με το τρίτο που ήταν εξαιρετικά χαμηλά. Εντός των επόμενων μηνών θα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για το μέλλον της Elpedison, όσο και για το ποσοστό της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η συνεργασία με την Εdison είναι πολύ καλή, αλλά υπάρχει διαφορά στρατηγικής και ή θα αγοράσει το ποσοστό της Edison, ή θα πουλήσει το δικό της η Εισηγμένη. Στο θέμα της ΔΕΠΑ, ή θα πουλήσει στο Κράτος που είναι μία επιλογή, αλλά εξετάζονται και άλλες επιλογές”.

Η Εισηγμένη δημοσίευσε αποτελέσματα εννεαμήνου υψηλότερα των εκτιμήσεων, με την τελική γραμμή να επηρεάζεται από την έκτακτη φορολογία. Προμέρισμα 0,20 ευρώ ανακοινώθηκε από χθες.

Το ημερήσιο “stop short” στα 7,175 και η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 7,40 – 7,67 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 6,65 ευρώ.

Να σημειωθούν τα νέα χαμηλά 13 μηνών για τη μετοχή της ΑΡΑΙΓ (-1,62%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+153,85%), SOFTWEB (+105,81%), MONTA (+96,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,84%), ΚΟΥΑΛ (+78,62%), OPTIMA (+64,62%), TITC (+63,40%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,98%), ΚΡΙ (+50,31%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 57.936 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-2,41%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 441.851.775 (ΚΟ) μετοχές, ενώ εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 18.981 νέες (ΚΟ) μετοχές της Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. (-0,31%), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος, από 42 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €6,37. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.647.742 (ΚΟ) μετοχές.

Η Moody's Ratings αναβάθμισε την Τρ. Αττικής σε “Β1” με θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με τον Οίκο, “η αναβάθμιση του BCA της Τρ. Αττικής κατά τρεις βαθμίδες, οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια και την Α.Μ.Κ. κατά €672 εκατ. περίπου. Τα κεφάλαια αυτά, σε συνδυασμό με ένα επιπλέον αναμενόμενο ποσό περίπου € 63 εκατ. που θα συγκεντρωθεί μέσω της άσκησης των warrants που κατέχουν οι επενδυτές, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας της Τράπεζας και θα παράσχουν πλειοψηφικό μερίδιο στον στρατηγικό Μέτοχο (Thrivest Holdings)”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντρακάτ (+0,42%), “οι βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν το 68,2% της Εισηγμένης, θα συμμετάσχουν στην επικείμενη Α.Μ.Κ. και θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους για διάστημα, τουλάχιστον, έξι μηνών. Η Winex προτίθεται να εγγραφεί για τυχόν αδιάθετους τίτλους”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΤΕΚ (+8,67%), ΝΑΥΠ (+0,69%), ΕΒΡΟΦ (+1,05%), ΙΛΥΔΑ (+2%), ΜΟΝΤΑ (+4,74%), ΛΕΒΚ (+2,42%), ΙΑΤΡ (+0,67%), SOFTWEB (+2,31%).

Πωλήσεις από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ στην Realcons (-0,31%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην ΦΟΥΝΤΛ (+0,30%).

Αύξησε συναλλαγές η OPTIMA (-1,23%).

Δεύτερη μέρα άτσαλης υποχώρησης, με χαμηλές συναλλαγές, για ΜΙΓ (-4,90%).

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για ΙΚΤΙΝ (-3,88%) και πέντε συνεχόμενες ανοδικές για ΔΟΜΙΚ (+0,67%).

Με τα αποτελέσματα εννεαμήνου ικανοποιητικά και το γ΄ τρίμηνο καλύτερο, σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά για ACAG (+3,74%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά διμήνου για AVE (+5,09%).

Βγήκε μικρό “bid” στην ΜΕΒΑ (+0,79%).

Συνεχίστηκε η προσγείωση της αποτίμησης για ΑΤΤ (-29,87%).

Σε νέα υψηλά 14 μηνών η Αλουμύλ (+4,60%). Στις 9/12 η έκτακτη γ.σ. με θέμα την απόσχιση του κλάδου χυτηρίου.

Με βραχύβιες διορθώσεις, θέλει να κινηθεί ψηλότερα η MED (+3,85%). Με σημαντικές θέσεις, λόγω των συνεχιζόμενων “πακέτων”, εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Σε υψηλά εξαμήνου η Προοδευτική (+9,77%). Μόνο για υπομονετικούς. Παρακολουθούμε την κίνηση χωρίς “υπέρβαρες” θέσεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1426 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1432 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1381 - 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3463 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, διόρθωση στην Wall Street, με τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,055 ισορροπεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές χαμηλότερα των $2570 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,45 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $89550 θέλει να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $3050 υποχωρεί το Ethereum.

Τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά 3,2% ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν να αυξηθούν κατά 3,8%.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,3% από ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 5,6%.

Το Βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,1% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο από το προηγούμενο τρίμηνο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,4% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη κατά 0,3%.

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών σημείωσε άνοδο στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 0,1%. Εξαιρουμένης της Ενέργειας, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν 0,2% υψηλότερα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Παραμένουμε “ταύροι” στις Ελληνικές Τράπεζες δηλώνει η Euroxx Sec., σε ανάλυση που ακολουθεί την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Ως καλύτερη θεωρεί την Εθνική ακολουθούμενη από την Alpha Bank. Οριακά βλέπει καλύτερο upside για την Πειραιώς και την Alpha Βank. Αναλυτικά: Eurobank: Τιμή - στόχος τα 3 ευρώ. Εθνική: Τιμή - στόχος τα 11 ευρώ. Alpha Βank: Τιμή - στόχος τα 2,7 ευρώ. Πειραιώς: Τιμή - στόχος τα 6,3 ευρώ.

“Για αύξηση των μερισμάτων κάθε χρόνο προς τους μετόχους έχει δεσμευθεί η ΔΕΗ”, επισημαίνει η Euroxx Sec. στην τελευταία της ανάλυση για την Επιχείρηση, μετά την ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδιασμού. Όπως αναφέρεται, “η ΔΕH έχει διανείμει μέρισμα ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή το 2023. Για το τρέχον έτος, έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται το ύψος του μερίσματος να ανέλθει στο 0,40 του ευρώ, με στόχο το 2027 να φθάσει το μέρισμα να φθάσει στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Η Διοίκηση της ΔΕH προσβλέπει σε EBITDA ύψους 2,7 δισ. ευρώ το 2027 από 1,8 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2024”.

Τα κέρδη μετά από φόρους και μειοψηφίες αναμένεται να διαμορφωθούν σε 350 εκατ. ευρώ φέτος, να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ το 2025 και τα 800 εκατ. ευρώ το 2027.

Σύσταση “hold” για τη μετοχή του ΟΤΕ και τιμή - στόχο 15,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, σημειώνοντας τα μειωμένα θεμελιώδη μεγέθη κι ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έχει επιδοθεί σε ράλι κατά το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Eurobank Equities τονίζει ότι η άνοδος από την αρχή του έτους, της μετοχής του ΟΤΕ, “ίσως υποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν βιαστεί να προεξοφλήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη της Εταιρείας. Ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη του Δικτύου των οπτικών ινών, με την εισχώρηση της ΔΕH στην εν λόγω Αγορά”.

H BofA θεωρεί ότι η Ελληνική Οικονομία είναι “ζωντανή”, τα δημοσιονομικά είναι ισχυρά, ωστόσο κάποιες μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν. “Έχουμε πλέον θετικές προοπτικές για τον Ελληνικό Τραπεζικό Τομέα με τρεις από τις τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες που καλύπτουμε να αξιολογούνται ως ‘Buy’ (Eurobank, Πειραιώς, Alpha). Από τις μη Τραπεζικές μετοχές, η Jumbo βρίσκεται σε καλή θέση. Η μη απαιτητική αποτίμηση της μετοχής και οι αποδόσεις των μετόχων υποστηρίζουν την αξιολόγησή μας ως ‘Buy’ Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμφανίζει υγιή κίνηση. Ωστόσο, το ρυθμιστικό πλαφόν στις αποδόσεις στον Αεροπορικό τομέα, εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και προβλέπουμε μείωση των τιμολογίων κατά τη διάρκεια του 2025. Αξιολογούμε τη μετοχή σε ‘ουδέτερη’ θέση, με στόχο – τιμής τα 9 ευρώ”, καταλήγει η ΒofA.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Autohellas, Cenergy και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development.

Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις σημαντικής διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.585 συμβόλαια).

Στα 3.536 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.763 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.288, 1.361 για τον Νοέμβριο, 891 για τον Δεκέμβριο και 36 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.402), κινήθηκε μεταξύ 3.399,25 και 3.424 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 31, 31 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.202,25), κινήθηκε μεταξύ 1.202,25 και 1.215 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2, 1 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.289,5), κινήθηκε μεταξύ 5.289,5 και 5.289,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (158.000 Alpha Bank, 5.800 TITC), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.763), Πειραιώς (7.196), Εθνική (1.093), Alpha Bank (11.169), ΔΕΗ (477), Motor Oil (257), Ελλάκτωρα (129), ΑΔΜΗΕ (148).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.621, Πειραιώς 91.898, ΑΔΜΗΕ 25.400, ΔΕΗ 20.152, Eurobank 23.022, Εθνική 24.013, ΓΕΚ 11.257, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.776.603 τεμ., (από 65.071.286 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.433.217 τεμ. (63.579.099), ΟΠΑΠ 1.717.989 τεμ. (1.724.959), Εθνική 14.518.389 τεμ. (13.496.651), ΟΤΕ 2.229.322 τεμ. (2.214.713), Πειραιώς 12.976.871 τεμ. (13.050.489), Ελ. Πετρέλαια 1.480.033 τεμ. (1.503.941), Intralot 1.112.163 τεμ. (1.093.699), Motor Oil 1.427.029 τεμ. (1.411.100).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v