Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μετρημένη αντίδραση με χαμηλό τζίρο

Οι τράπεζες σήκωσαν στις πλάτες τους την άνοδο του ΓΔ στις 1.390 μονάδες. Μόλις 85 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος. Αδύναμη εικόνα για τα περισσότερα blue chips.

Χρηματιστήριο: Μετρημένη αντίδραση με χαμηλό τζίρο

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη του νέου μήνα, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες και από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και το +2,08% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος βρέθηκε στην “θέση του οδηγού”.

Όλα τα παραπάνω, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε σήμερα και πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χ.Α., η Πειραιώς. Σε ιστορικά υψηλά τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη που έφθασαν στα 932 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, τα οποία αντιστοιχούν σε 0,72 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, οδηγώντας σε επικαιροποίηση στόχου για κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,90 ευρώ στη λήξη του 2024.

“Η υπεραπόδοση του 9μηνου 2024 οδηγεί τους ετήσιους στόχους της Τράπεζας για το 2024 υψηλότερα και θέτει ισχυρές βάσεις για το 2025”, τονίζει η Πειραιώς στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και εννεαμήνου. Μάλιστα, οι νέες εκτιμήσεις της Διοίκησης προβλέπουν διανομή στους μετόχους άνω των €0,35 δισ. από τα κέρδη του 2024.

Ακολουθούν Εθνική και Eurobank στις 7 Νοεμβρίου και στις 8/11 η Alpha Bank, με την ελπίδα των αναλυτών τα αποτελέσματα να μην “καούν”, σε περίπτωση επιστροφής του αρνητικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με εγχώριο αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου συν τη δρομολόγηση της πιο γρήγορης απόσβεσης του DTC, οι CEOs των Τραπεζών θα βρεθούν σε καλύτερη θέση στο Συνέδριο που διοργανώνει η JP Morgan στο Λονδίνο στις 21 και 22 Νοεμβρίου”.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2 - 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το καθιερωμένο ραντεβού Εταιρειών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με Διεθνή funds, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Η σημερινή, Τραπεζοκεντρική, αντίδραση του Χ.Α., ασφαλώς και δεν μείωσε τις τάξεις των πιο επιφυλακτικά σκεπτόμενων, σύμφωνα με τους οποίους, “δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ολοκληρώθηκαν οι μειώσεις θέσεων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και κατ΄ επέκταση και στον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, καθώς συνεχίζει να υφίσταται η πεποίθηση για εμπροσθοβαρή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η ένταση των ρευστοποιήσεων στο Χ.Α., αν αυτές επιστρέψουν, θα συνεχίσει να μεγεθύνεται, λόγω της επιφυλακτικότητας των εγχώριων αγοραστών, αλλά και της μεγαλύτερης συμμετοχής των καθαρών εσόδων από τόκους στα οργανικά έσοδα των Εγχώριων Τραπεζών, έναντι των Ευρωπαϊκών”.

Την ίδια ώρα στο Χ.Α., δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προαποφασισμένες πωλήσεις από Emerging Markets ETFs, που αποφάσισαν να μεταφέρουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο της Κίνας, τραβώντας ρευστότητα από άλλες Αναδυόμενες Αγορές, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπεριλαμβανομένου.

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι από Δευτέρα οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,5727 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).

Γενικότερα, η εβδομάδα που έρχεται θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά από τους ενεργούς traders, τόσο με τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές στις 5/11, όσο και με την επερχόμενη διήμερη συνεδρίαση της Fed, στις 6 και 7/11.

Χωρίς καμία διάθεση διαφοροποίησης η εικόνα σε μεσαία και πολύ περισσότερο, σε μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, περιμένουν μία πειστικότερη κίνηση από τα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, ενώ ελάχιστοι παραμένουν οι τίτλοι που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Με θετικά πρόσημα, από το ξεκίνημα των συναλλαγών, τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με διαθέσεις να αυξήσουν τα αρχικά κέρδη, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τελευταία μάκρο από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, κατέβασε ταχύτητα η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Αμερικανική Οικονομία τον Οκτώβριο, καταγράφοντας την πιο μικρή αύξηση των νέων θέσεων από τον Δεκέμβριο του 2020. Οι θέσεις εργασίας, εξαιρουμένου του τομέα Γεωργίας, αυξήθηκαν κατά 12000 σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας απότομη πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ ήταν σαφώς λιγότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για 100000 νέες θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, διατηρήθηκε στο 4,1%, σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Από την άλλη, στο 46,5 τον Οκτώβριο, από 47,2 τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε ο δείκτης ISM που μετρά τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ. Είναι ο έβδομος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης, με επίδοση κάτω από το όριο του 50 που δείχνει ανάπτυξη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα φτάσει στο 47,6% τον Οκτώβριο.

Τα νέα έφεραν μικρή άνοδο των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,14% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,279% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1396,00 μονάδες (+0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1391,01 (+0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1390,49 μονάδες, με κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, στα 112,2 εκατ., από τα οποία τα 28 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΡΟΦ, BOCHGR), ενώ ο τίτλος της Πειραιώς απασχόλησε το 25% του τζίρου και οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 112,2 εκατ., τα 105 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η οποία πίστωσε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 0,02%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,92%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 7,53% και ο ΔΤΡ κέρδη 10,28%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πλέον και με τον τρόπο που έγινε η κίνηση, το 1410 επίπεδο είναι κύρια αντίσταση και στην παρούσα είναι και το ‘stop’ στο ‘intraday short’ σε ωριαίο κλείσιμο. Ο Τραπεζικός είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά και πρώτο του μέλημα ήταν να κλείσει πάνω από το 1161”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η μεταβλητότητα διεθνώς θα παραμείνει αυξημένη εν όψει Αμερικανικών εκλογών, εταιρικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου και μακροοικονομικών δεδομένων. H Πειραιώς ανακοίνωσε άλλο ένα καλό τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου να αυξάνονται στα 318 εκατ. ευρώ ,οφειλόμενα κυρίως στην αύξηση εσόδων από προμήθειες και το θετικό αποτέλεσμα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Στα 7,1δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του Τραπεζικού Ομίλου”, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Oι Αγορές προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος των πρόσφατων απωλειών τους, αν και οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμείνουν στην άκρη, ενόψει των μακροοικονομικών στοιχείων και των εκλογών στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα”, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.

Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας στο εξωτερικό, θα περιμέναμε να συνεχιστεί η μεταβλητότητα της Εγχώριας Αγοράς. Το κύριο ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στα αποτελέσματα γ' τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς και στα σχόλια της Διοίκησης σχετικά με τις προοπτικές κερδοφορίας”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Η Εγχώρια Αγορά εισέρχεται σε προεκλογική κατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει γενικά στάση αναμονής. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να επικεντρωθούν στα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το βήμα για τα αποτελέσματα του Τραπεζικού Τομέα σήμερα, με κύρια εστίαση στο σχέδιο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας”, επισημαίνει η Beta Sec.

Η κρίσιμη στήριξη των 1379 μονάδων αναχαίτισε τους πωλητές, προσώρας τουλάχιστον”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οριακή άνοδος αυτή την εβδομάδα για το Χ.Α. με το αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο και με τον ΓΔ να βρίσκετε πλέον στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Αυγούστου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε σημαντικά γεγονότα όπως οι Αμερικανικές εκλογές, τα αποτελέσματα Τραπεζών και blue chips, εξελίξεις στον αναβαλλόμενο φόρο των Τραπεζών κ.α., που είναι πιθανόν να αμβλύνουν κάπως τις ανησυχίες, δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της Αγοράς μας. Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα του ΔΑΑ και της ΠΕΙΡ που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα ενώ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες γίνονται όπως η είσοδος του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου στον Αστέρα και το deal INKΑΤ - ΠΡΟΝΤΕΑ. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1382 και 1368 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1423 μονάδες. Σημειώνουμε ότι τεχνικά, σε εβδομαδιαίο γράφημα, τα επίπεδα των 1380 μονάδων από τον Φεβρουάριο του 2024 αποτελούν σημαντική στήριξη για τον ΓΔ”, αναφέρει η Merit Sec.

Η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ φθάνει στο τέλος της και αναμενόμενα όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης. Οι διαφορές στα οικονομικά προγράμματα των δύο υποψηφίων και οι προσέγγιση τους σε τομείς όπως η διπλωματία και οι εμπορικές σχέσεις έχουν αυξήσει το βαθμό ενδιαφέροντος σε όλα τα πεδία, σε μια μάχη που οι δημοσκοπήσεις μέχρι και σήμερα δεν δίνουν κάποιο ισχυρό προβάδισμα αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αμέσως μετά τις εκλογές και την αποτύπωση των νέων συσχετισμών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, ακολουθεί η τακτική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED (Πέμπτη 7/11) με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης για το βασικό επιτόκιο του Δολαρίου.

Οποιοδήποτε άλλο οικονομικό γεγονός περνάει σε δεύτερη μοίρα, η επιδραστικότητα των νέων είναι τέτοια που τα επιμέρους που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των Εταιρειών θα αποτιμηθούν εφόσον εξαντληθεί η συστημική ένταση που θα προκύψει από τις εξελίξεις.

Εν αναμονή τόσο σημαντικών γεγονότων, σε μια περιφερειακή Αγορά όπως η Ελληνική, ο βαθμός ενδιαφέροντος από τον διεθνή παράγοντα περιορίστηκε, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση κερδών ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς από Θεσμικά χαρτοφυλάκια να καταστήσουν ιδιαίτερα ευάλωτο το Χ.Α.

Μέχρι σήμερα οι Εισηγμένες έχουν δώσει μια ικανοποιητική εικόνα οικονομικών επιδόσεων για τα ¾ της χρήσης, ενώ οι Τράπεζες έχουν πλέον βάλει “on the record” την τελευταία εκκρεμότητα του αναβαλλόμενου φόρου, σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα μηδενισμού.

Η ρευστότητα του Συστήματος παραμένει ένα ζητούμενο, ωστόσο από πλευράς νέων η Αγορά δεν έχει δώσει αφορμές που να συνάδουν με την αρνητική εικόνα των χρηματιστηριακών αποδόσεων. Η ασύμμετρη εικόνα αποδόσεων και νέων έχει αυξήσει το βαθμό δυσφορίας της Αγοράς, οι ευφάνταστές ερμηνείες της πρόσφατης πτώσης επιτείνουν την εσωστρέφεια, εντείνοντας περαιτέρω την αμφισβήτηση ως προς την αποτελεσματικότητα της Αγοράς.

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου σε μια ήρεμη διεθνή συγκυρία, προσφέρονται για μια διαφυγή από την εσωστρέφεια, καθώς θα αποτελέσουν μια απτή απόδειξη των εσφαλμένων εντυπώσεων που κυριάρχησαν καθ’ όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας της ανόδου από τα χαμηλά των 1377 μονάδων παραμένει διορθωτικός. Παρόλα αυτά η δυναμική της πτώσης παρουσιάζει επιβράδυνση και σε αυτό έχει συμβάλει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διαγραμματικά βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού βάσης.

Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση θα χρειαστεί, για να ανακτηθεί το αγοραστικό σήμα, τη διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1398 μονάδες.

Δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη μια γρήγορη κίνηση προς το εν λόγω επίπεδο, ωστόσο το κύριο σημείο αντίστασης είναι στις 1420 μονάδες.

Μόνο σε υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου μπορούμε να αναμένουμε κάποια θετικότερη διαφοροποίηση στην πορεία της Αγοράς, καθώς η ως τώρα πορεία από τον Μάιο δείχνει διαδοχικές μετατοπίσεις ενός εύρους διακύμανσης σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ερχόμενη εβδομάδα έχει Τραπεζικό χρώμα καθώς την ερχόμενη Πέμπτη ανακοινώνουν γ’ τρίμηνο οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η Alpha Bank. Εκτός από τις Τράπεζες, την Τρίτη ανακοινώνει η Premia Properties και ακολουθεί την Πέμπτη η Ανδρομέδα και η TITC.

Την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (11,3), EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΠΕΙΡ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΑΛΦΑ (3,3), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΥΡΩΒ (+1,53%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (+1,52%), ΕΤΕ (+2,73%) και ΠΕΙΡ (+2,68%). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1174,01 μονάδες (+2,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1170,38 (+2,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1170,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,08%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1236 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην παρουσίαση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη για την ταχύτερη αποαναγνώριση του DTC. Η Πειραιώς στοχεύει να μηδενίσει τη συμμετοχή του στα εποπτικά της κεφάλαια το 2034, αντί το 2041. Για να το επιτύχει, πέραν του συμψηφισμού DTC με φόρο εισοδήματος, θα προχωρήσει σε εποπτική προσαρμογή. Θα ‘αφαιρεί δηλαδή, οικεία βουλήσει, από τα εποπτικά της κεφάλαια κάθε χρόνο 145 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου για αναβαλλόμενες φορολογικές διαφορές. Με βάση τον οδικό χάρτη, κατά την τριετία 2025 - 2027, το DTC θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ (σ.σ. από 3,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά, σε 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2027). Στις 30 Σεπτεμβρίου το DTC ανερχόταν σε 3,16 δισ. ευρώ”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η Τράπεζα Πειραιώς θα εφαρμόζει πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων με buy back (συν διανομή με μετρητά) για τις οικονομικές χρήσεις του 2024 και 2025. Το πρόγραμμα buy back είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, επεσήμαναν τα στελέχη της Διοίκησης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές”.

Υποδεέστερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΒΙΟ (+2,33%), ΕΕΕ (+2,19%), ΟΠΑΠ (+0,06%), ΟΤΕ (+2,18%), CENER (+2,99%, πλησιάζει την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 9,00 ευρώ).

Κατέβασε συναλλαγές, αλλά δεν απέφυγε το αρνητικό τελικό πρόσημο η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,81%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 17,86 ευρώ, ενώ η πρώτη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 16,28 – 16,26 ευρώ, όπου συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+152,75%), ΑΤΤ (+146,11%), MONTA (+95,81%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,84%), SOFTWEB (+84,3%), ΚΟΥΑΛ (+79,61%), OPTIMA (+63,59%), TITC (+51,05%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 221.348 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,71%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 442.197.734 (ΚΟ) μετοχές.

Στην περίπτωση της Επίλεκτος, ο ορκωτός δεν υπογράφει και δηλώνει αδυναμία έκφρασης γνώμης. Ο τζίρος υποχώρησε σημαντικά και η τελική γραμμή εμφάνισε ζημία 6,3 εκατ. ευρώ. Αρνητικά κατά 10 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια. Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων Περιουσιακών Στοιχείων κατά το ποσό 56,96 εκατ. ευρώ και €51,10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι ληξιπρόθεσμες Τραπεζικές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονται την 30/6/2024 σε ευρώ 6.829.962,08. Οι συνεργαζόμενες πιστώτριες Τράπεζες έχουν καταγγείλει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και πιστωτές ανέρχονται στο ποσό των ευρώ 3,6 εκατ. ευρώ περίπου για την Εταιρεία και κατ΄ επέκταση για τον Όμιλο. Το Χ.Α., μετά από αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Το ΔΣ της Ίλυδα (-3,54%) προσκαλεί τους μετόχους σε έκτακτη γ.σ. στις 22/11 με θέμα, μεταξύ άλλων, την Α.Μ.Κ. κατά το ποσό των 2.035.379,70€ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και έκδοση νέων μετοχών, αλλά και την εξουσιοδότηση στο ΔΣ για έκδοση ομολογιακού με μετατρέψιμες ομολογίες έως 10 εκατ. ευρώ.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΤΤ (+12,94%), ΕΛΣΤΡ (+5,08%), ΕΥΑΠΣ (+2,53%), ΤΖΚΑ (+2,21%), ΙΑΤΡ (+2,39%), MED (+0,61%), ΑΣΤΑΚ (+1,72%), ΧΑΙΔΕ (+5%), ΚΛΜ (+0,32%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,87%), ΞΥΛΚ (+1,54%), ΟΛΘ (+1,46%), ΛΟΥΛΗ (+1,13%), ΔΡΟΜΕ (+1,07%).

Συνεχίζει τις αγορές ο βασικός μέτοχος στην ΦΟΥΝΤΛ (-0,91%).

Από το κακό, στο χειρότερο η ΒΙΟΤ (-9,82%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 44 μηνών για CPI (+3,70%), 17,5 μηνών για ΕΧΑΕ (+0,47%) και από τα χαμηλά τριμήνου για ΦΡΛΚ (+2,44%).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+2,33%), Unibios (+3,50%), Quest (+1,81%), AS Company (+1,16%).

Ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο ο ΟΛΠ (+4,16%).

Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” σε MIG (+4,75%) και Νάκα (+8,33%, αλλά οι αγοραστές πιο κάτω από την τιμή κλεισίματος).

Αγορές από Δ. Κούτρα σε ΔΟΜΙΚ (+1,14%).

Ο κ. Stuart Roden πούλησε 8351351 μετοχές ΟΡΙΛΙΝΑ (+0,75%) και μείωσε το ποσοστό του από 7,2349%, σε 1,8087%.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1423 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3394 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3456 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Διαθέσεις αντίδρασης στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,084 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

“Ο ανώτατος Ηγέτης του Ιράν διέταξε τον στρατό να προετοιμάσει επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ”, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ενώ ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για “σκληρές” και “αδιανόητες” απαντήσεις στα πλήγματα του Ισραήλ σε Ιρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες.

Το δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο Ιρανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι “η απάντηση της Τεχεράνης δεν θα έρθει παρά μόνο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ”, αν και άλλα ειδησεογραφικά μέσα επικαλούνται πηγές που λένε ότι “η απάντηση του Ιράν μπορεί να έρθει πριν από την ψηφοφορία”.

Θέλει να κρατηθεί πάνω τα $2750 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $32,65 υποχωρεί το Ασήμι.

Ισορροπεί στα $70000 το Bitcoin, προς τα $2520 υποχωρεί το Ethereum.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI Caixin σκαρφάλωσε στις 50,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από 49,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 49,7 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Αυστραλία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε 3,9% το γ' τρίμηνο, από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από άνοδο 4,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Από τρίμηνο σε τρίμηνο ο δείκτης ενισχύθηκε 0,9%, σε σύγκριση με άνοδο 1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,9 δισ., στα 109 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

H Σαράντης ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα 9μηνου, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, με την οποία αυξάνει την τιμή - στόχο στα 15,1 ευρώ, έναντι 14,5 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “buy”.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν την Τράπεζα Πειραιώς υποδέχθηκαν θετικά τις επιδόσεις τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου και κυρίως τις αναβαθμίσεις στο guidance για φέτος και το 2025. Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο στα 5,40 ευρώ. Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο στα 5,00 ευρώ. Η Jefferies διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο στα 5,60 ευρώ. H JP Morgan διατηρεί τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή και την τιμή - στόχο στα 5,90 ευρώ. H Citi διατηρεί την τιμή - στόχο στα 5,20 ευρώ και τη σύσταση “buy”. H Morgan Stanley δίνει τιμή - στόχο στα 5,39 ευρώ και σύσταση “overweight”. H UBS δίνει τιμή – στόχο τα 5,70 ευρώ και σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Jumbo, TITC, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ και στο υψηλό η Cenergy.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 75 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.166 συμβόλαια).

Στα 4.256 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.141 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.628 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.630 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 544, 515 για τον Νοέμβριο και 29 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.352,5), κινήθηκε μεταξύ 3.340 και 3.374,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.180), κινήθηκε μεταξύ 1.172 και 1.180 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.076).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.501), Πειραιώς (3.974), Εθνική (974), Alpha Bank (12.308), ΔΕΗ (340), Ελ. Πετρέλαια (106), ΑΔΜΗΕ (161), Cenergy (114), Motor Oil (187).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 191.747, Πειραιώς 103.186, ΑΔΜΗΕ 27.734, ΔΕΗ 19.807, Eurobank 17.235, Εθνική 19.047, ΓΕΚ 11.141, Τέρνα Ενεργειακή 16.625.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 69.483.511 τεμ., (από 68.722.345 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.395.102 τεμ. (63.387.268), ΟΠΑΠ 1.663.129 τεμ. (1.663.129), Εθνική 12.418.574 τεμ. (12.044.368), ΟΤΕ 2.259.982 τεμ. (2.245.743), Πειραιώς 13.216.774 τεμ. (13.318.153), Ελ. Πετρέλαια 1.311.637 τεμ. (1.315.969), Intralot 1.199.310 τεμ. (1.199.633), Motor Oil 1.385.792 τεμ. (1.398.692).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v