Χρηματιστήριο: Με τη μεγαλύτερη πτώση 13 μηνών έκλεισε ο Οκτώβριος

Δεικτοβαρή blue chips, όπως ΟΤΕ, Metlen, Jumbo, βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο των πωλητών. Ανοδικά Lamda, ΔΕΗ, Titan. Ξεπέρασαν το 8% οι μηνιαίες απώλειες του τραπεζικού κλάδου.

Χρηματιστήριο: Με τη μεγαλύτερη πτώση 13 μηνών έκλεισε ο Οκτώβριος

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 2,5 και πλέον μηνών και με τον Τραπεζικό δείκτη σε χαμηλά εννεαμήνου, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανασύνταξης – αντίδρασης και λόγω λήξης χρηματιστηριακού 10μηνου.

Παρά το τελικό θετικό πρόσημο της συνεδρίασης, θα μπορούσε εύκολα το “timing” να χαρακτηριστεί δύσκολο και εύκολα αναστρέψιμο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όχι μόνο γιατί οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές παραμένουν σε αρνητικό βηματισμό και απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας και το αρνητικό ξεκίνημα στο NYSE αλλά, κυρίως, γιατί “επί θύραις” είναι “διαβολοβδομάδα”, τόσο με τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές στις 5/11, όσο και με την επερχόμενη διήμερη συνεδρίαση της Fed, στις 6 και 7/11.

Την ίδια ώρα στο Χ.Α., δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προαποφασισμένες πωλήσεις από Emerging Markets ETFs, που αποφάσισαν να δουν από “κοντινότερη απόσταση” το Χρηματιστήριο της Κίνας, τραβώντας ρευστότητα από άλλες Αναδυόμενες Αγορές, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπεριλαμβανομένου.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η προσπάθεια αντίδρασης Δεικτοβαρών μετοχών που πιέστηκαν ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα, αλλά και κάποιων τίτλων που τα θεμελιώδη που ανακοινώνονται δικαιολογούν σαφώς καλύτερη αποτίμηση, την ώρα που παραμένει κοινή πεποίθηση πως το επόμενο ανοδικό κύμα θα το οδηγήσει ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, αλλά και η ευδιάκριτη υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου η Πειραιώς και ακολουθούν Εθνική και Eurobank στις 7 Νοεμβρίου και στις 8/11 η Alpha Bank, με την ελπίδα των αναλυτών τα αποτελέσματα να μην “καούν”, σε περίπτωση επιστροφής του αρνητικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι Τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο γιατί θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, αλλά και διότι οι Τράπεζες, ακόμα και αν δεν ισχύει για όλες το ίδιο, οφείλουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που έχουν στα εποπτικά τους κεφάλαια, αν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερο μέρισμα εφεξής”.

Από την άλλη, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Εισηγμένων Εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω της προβολής τους στην Επενδυτική Κοινότητα, γίνεται στις 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το Συνέδριο “Athex Small Cap Conference”, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή: Alpha Trust – Ανδρομέδα, AS Company, CPI, Μύλοι Λούλης, MED, Mediterra, Πετρόπουλος, Performance, Q&R, Real Consulting, Revoil, SoftWeb, Πλαστικά Θράκης, Unibios, Αλουμύλ, Έλτον, Μοτοδυναμική, Ευρωσύμβουλοι, Παπουτσάνης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Σημειώνεται πως κάποιες από αυτές τις Εισηγμένες θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν μπροστά σε αναλυτές και Θεσμικούς επενδυτές.

Χωρίς καμία διάθεση διοφοροποίησης η εικόνα σε μεσαία και πολύ περισσότερο, σε μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, περιμένουν την πρώτη κίνηση από τα Δεικτοβαρή “χαρτιά”.

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν το μπαράζ από μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των Meta και Microsoft δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές, ενώ σήμερα, μετά την λήξη των συναλλαγών αναμένονται τα αποτελέσματα των Apple και Amazon.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Οκτώβριο, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, με την επιτάχυνση να οφείλεται στο ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος.

Οριακές μεταβολές εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης που θεωρεί πλέον κατατοπιστικό για τις πληθωριστικές τάσεις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ειδικότερα, στο γενικό του μέτρο ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) παρουσίασε την οριακή επιβράδυνση που προέβλεπαν μεσοσταθμικά οι αναλυτές, στο 2,1% ετησίως, από το 2,2% του Αυγούστου.

Στο δομικό του μέρος, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων, ο PCE διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο με ρυθμό αύξησης 2,7% ετησίως, ενώ η μέση εκτίμηση της Αγοράς έβλεπε μικρή μείωση στο 2,6%.

Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,19% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,282% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1378,36 (-0,25%) και 1392,41 μονάδων (+0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1385,75 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1382,68 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος στα 148,5 εκατ., από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, TITC, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 148,5 εκατ., τα 138,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού δεκαμήνου.

Ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 4,77%. Στο ίδιο διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 8,36%.

Να σημειωθεί ότι το -4,77% του ΓΔΧΑ, είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 13 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να την έχει καταγράψει ο Σεπτέμβριος του 2023, με απώλειες 7,86%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 6,92% και ο ΔΤΡ κέρδη 8,03%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού δεκαμήνου η DotSoft με κέρδη 249,06%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Πειραιώς θυμίζουμε είχε αναγκαστεί να κάνει δημόσια πρόταση στα 6,50 ευρώ στον τίτλο της MIG. Μεσοσταθμικά έχει τιμές αισθητά υψηλότερες, σε ένα asset που εύκολα μπορεί να συμμαζέψει, αν δεν θέλει στον ισολογισμό της να μην καταγράφει τόσο μεγάλες απώλειες. Στο γράφημα φαίνεται ότι στο περσινό τελευταίο δίμηνο από τα 3,46 βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στα 5,30 ευρώ λίγο πριν κλείσει ο χρόνος. Το κακό είναι ότι η Αγορά έχει τραυματίσει τα περισσότερα χαρτοφυλάκια, που αυτή την στιγμή περισσότερο ανησυχούν για τις υπάρχουσες θέσεις τους. Παρόλα αυτά, αν η Αγορά δείξει ότι αντιδράει, είναι δεδομένο ότι θα δούμε διάφορες επιθετικές κινήσεις στο ταμπλώ. Να πούμε ότι δεν μιλάμε επενδυτικά για την MIG, αλλά για ένα χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε κάποιος να κερδοσκοπήσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η LAMDA συνεχίζει να πουλάει οικόπεδα στο Ελληνικό. Να δείτε που στο τέλος τα λεφτά που θα έχει εισπράξει από κάποια φιλέτα, θα είναι ίσα με την συνολική πληρωμή του. Απορούμε πως στην συμφωνία δεν είχε προβλεφθεί με κάποιο όρο, ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είχε μερίδιο στο κέρδος και το Ελληνικό Δημόσιο. Γιατί πέφτουμε, ποιοι πουλάνε και γιατί, ψάχνουν να βρουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες. Αυτό είναι το Χρηματιστήριο και για αυτό και υπάρχει. Πάντα έχουμε δύσκολες περιόδους. Και πάντα μα πάντα έρχεται ανάποδη μεγάλη κίνηση. Το θέμα είναι πως ο καθένας χειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Οι γρήγοροι traders ‘ροκανίζουν’ σίγουρα κεφάλαιο, ενώ οι υπομονετικοί και με σωστό ‘money management’ πάντα βγαίνουν στον ‘αφρό’ σε όποιες συνθήκες. Περάσαμε καταστάσεις πολύ δυσκολότερες από την τρέχουσα. Στην παρούσα φάση και σε αυτές τις τιμές το 2024 και το 2023 έχουν σημαντικά κέρδη και κάποια χαρτοφυλάκια τα παίρνουν. Είναι δεδομένο ότι έρχεται νέα φουρνιά που απορροφάει υπομονετικά την προσφορά. Μόνο τα placements να σκεφτείτε ήταν πολλαπλάσια από τον τζίρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων χωρίς αυτά. Το πολύμηνο της συσσώρευσης είναι αυτό που έχει κουράσει, παρόλα αυτά μπροστά μας, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε να δούμε πολύ καλύτερες μέρες. Σήμερα σειρά είχε ο ΟΤΕ στην πίεση, Η ζώνη του 15,20 – 15,10 είναι πρώτη στήριξη που θα πρέπει να αντέξει, αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι ανοδική κίνηση. Το 15,60, βραχυπρόθεσμα, είναι αντίσταση. Η ΙΝΚΑΤ από την άλλη, μετά και την ανακοίνωση της Α.Μ.Κ. στο κοντινό μέλλον, απορρόφησε την χτεσινή προσφορά προσπαθώντας να κάνει μία βάση στο 4,80, σε απόσταση ασφαλείας από την τιμή της Α.Μ.Κ. στα 4,60 και σήμερα έκανε προσπάθεια να κλείσει το ‘χάσμα’ του 4,96. Σε κάθε περίπτωση, το 5,08 είναι κύριο ‘Make or break’. Η ΔΕΗ πέρασε πάνω από τα 12,00 ευρώ, ψάχνοντας σε πρώτη φάση το 12,23”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Απέτυχε η απόπειρα ανακατάληψης των 1411 μονάδων. Οι ελπίδες των αγοραστών εναποτίθενται πλέον στην κρίσιμη στήριξη των 1379 - 1375 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η αρνητική δυναμική θα συνεχιστεί, καθώς το κλίμα μείωσης του κινδύνου ενόψει των Αμερικανικών εκλογών παραμένει”, είναι οι εκτιμήσεις της Optima Bank.

Φαίνεται ότι οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο, ενόψει κρίσιμων γεγονότων (εκλογές, εντάσεις στη Μέση Ανατολή) περιμένοντας πιο συγκεκριμένες ειδήσεις που θα αποκλιμακώσουν τις αβεβαιότητες”, αναφέρει η Beta Sec.

Σημαντική αδυναμία εμφάνισαν οι μετοχές στην Ευρώπη χθες, με τον ΓΔΧΑ να υποχωρεί προς την περιοχή των 1380 μονάδων. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί Αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες, παρόλο που τα αποτελέσματα των Microsoft και ΜΕΤΑ διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα του ΔΑΑ ήταν βελτιωμένα εν μέσω αύξησης των επιβατών κατά 13,3% στο εννεάμηνο, με τα λειτουργικά προσαρμοσμένα EBITDA γ΄ τριμήνου να ανέρχονται στα 156,5 εκατ., ευρώ έναντι 133,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Παραμένουμε σταθερά αγοραστές στον τίτλο. Ο ΓΔΧΑ βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με την κρίσιμη περιοχή των 1380 - 1350 μονάδων και εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, οπότε και τα όρια του εύρους τιμών δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Επιπλέον, σημαντικές Εταιρείες ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα όπως Apple και Amazon (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις ΗΠΑ)”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Ο Οκτώβριος ‘έφυγε’ και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ‘ψαλίδα’ του Γενικού Δείκτη από τα πολυετή υψηλά των 1502 μονάδων του Μαΐου, τα οποία πιθανότατα δεν θα ‘ξαναδεί’ φέτος, να έχει ανοίξει σημαντικά μετά και το πρόσφατο σερί ‘καταστροφικών’ συνεδριάσεων, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Η οπισθοχώρησή του ΓΔ τον έχει φέρει στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμιση τελευταίων μηνών, το χαμηλότερο μετά την αντίδραση από το “κραχ” του Αυγούστου, συντηρώντας πάντως “άνετα” το μονοψήφιο θετικό πρόσημο για το 2024.

O Τραπεζικός κλάδος, ο Δεικτοβαρέστερος του Χ.Α., έχει απωλέσει 15% από το υψηλό του Ιουλίου, με την ζώνη τιμών που κατέρχεται έως τις 1100 μονάδες περίπου, να προσφέρει μία κρίσιμη τεχνική στήριξη, ώστε να αποφευχθούν τα “χειρότερα”.

Το μεγαλειώδες “άδειασμα” στις Τράπεζες οπωσδήποτε συνδέεται με την “αφαίμαξη” υψηλής ρευστότητας από ενεργά χαρτοφυλάκια, τα οποία από την πλευρά τους επιδίδονται σε “ασκήσεις βραχύπνοου rotation” και ενώ το κίνητρό τους για εισροή “φρέσκου” χρήματος προς το Χ.Α. φαίνεται να απουσιάζει.

Άλλωστε, θα ήταν εύλογες οι “δεύτερες σκέψεις” Θεσμικών Διαχειριστών, σχετικά με τη μείωση της έκθεσης σε Τραπεζικά “χαρτιά” κατά τη διάρκεια των μεγάλων placement στον κλάδο, διαβλέποντας ίσως την απουσία επιπλέον ανοδικής δυναμικής και τα αρνητικά της όποιας απίσχνασης (dilution), κάτι το οποίο ως τώρα επιβεβαιώνεται σε περιπτώσεις τίτλων που κατέγραψαν υποαξίες, σε σχέση με τις τιμές στις οποίες “κλείδωσαν” οι εν λόγω εταιρικές πράξεις.

Θεμελιωδώς, οι προβληματισμοί αναφορικά με την περαιτέρω πορεία των Τραπεζικών εσόδων από τόκους, εντός ενός περιβάλλοντος διαφαινόμενων επιτοκιακών μειώσεων παραμένουν, δίχως αυτό ασφαλώς να αναιρεί το discount τμημάτων του κλάδου, σε σχέση με τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό, καθώς και τις όντως αξιόλογες κινήσεις βελτίωσης των δύο πλευρών (ενεργητικό και παθητικό) στους ισολογισμούς τους.

Καλώς, ή κακώς, η “όλη” Ελληνική Κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να “ορθοποδήσει”, στον βαθμό που οι τιμές των Τραπεζών δεν μπορούν να αντιδράσουν ανοδικά, συνεχίζοντας το “restructuring” ράλι των λίγων τελευταίων ετών.

Δεδομένου δε του “ρηχού” της Λεωφόρου Αθηνών, όταν μειώνεται η αγοραία αποτίμηση “δημοφιλών θέσεων”, όπως οι Τράπεζες και “χτυπιούνται margins” σε μικρότερα μοχλευμένα χαρτοφυλάκια, η ψυχολογία “βαραίνει” και η πίεση μεταφέρεται στους τίτλους άλλων, αξιόλογων Εισηγμένων οι οποίες, σε ένα βαθμό και δίχως δική τους υπαιτιότητα, “καίγονται” στο τρέχον πλαγιοκαθοδικό διαγραμματικό περιβάλλον της Ελληνικής Αγοράς.

Σε αυτά τα πλαίσια, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, “μπούσουλας” του Χ.Α. θα είναι η ανακοίνωση των συστημικών Τραπεζικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων την εβδομάδα μεταξύ 1 και 8 Νοεμβρίου.

Όλα αυτά βέβαια ουδόλως απασχολούν την εικόνα των Παγκόσμιων Χρηματιστηρίων, τα οποία εναγωνίως αναμένουν το αποτέλεσμα της Αμερικανικής κάλπης και τις αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια, όλα αυτά επίσης την επόμενη “διαβολοβδομάδα”.

Σοβαρές προβλέψεις δεν μπορούν πλέον να γίνουν ούτε για τις επιτοκιακές αποφάσεις της Fed, καθώς όλοι τελούν εν αναμονή των αυριανών (Παρασκευή) ανακοινώσεων σθένους της εκεί Αγοράς εργασίας, οι οποίες θα επηρεάσουν το επόμενο βήμα της Federal, όσο και το ποιος θα είναι ο επόμενος Πλανητάρχης, καθώς ένας εκ των υποψηφίων έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά το βαθμό της μελλοντικής “ανεξαρτησίας” της Νομισματικής Αρχής, άπαξ και επανεκλεγεί.

Σε εταιρικό επίπεδο, τα “φώτα πέφτουν” στις ανακοινώσεις κερδοφορίας της πλειονότητας των Τεχνολογικών Κολοσσών που απαρτίζουν την ομάδα μετοχών “Magnificent-7”, με τον Nasdaq να το “παλεύει” πέριξ του ιστορικού του υψηλού και να θέλει οπωσδήποτε κι άλλη “βοήθεια” για ένα ακόμη “άλμα”.

Στην Ευρωζώνη “ήτανε στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος” με τη διελκυστίνδα ζητημάτων οικονομικής ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής συνοχής και πολιτικής αξιοπιστίας να “μπερδεύει” τις εκτιμήσεις για την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το τέλος του έτους.

Κερδισμένος όλων των παραπάνω αβεβαιοτήτων και δη των γεωπολιτικών ο Χρυσός, που ως πατροπαράδοτο “επενδυτικό ασφαλές καταφύγιο” πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, χωρίς να “καταλαβαίνει”, για την ώρα από μετρήσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, “υπερθέρμανση” των ταλαντωτών του και λελογισμένο “profit-taking”.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ‘κλειδί’ στο τέλος και αυτής της εβδομάδας θα αποτελέσει η επιστροφή του (ή μη) πάνω από τον εκθετικό και τον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών οι οποίοι συγκλίνουν στην περιοχή των 1400 - 1420 μονάδων”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (10), EΥΡΩΒ (6,9), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΑΛΦΑ (3,2), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές, με την τελική εικόνα να μην ενθουσιάζει, αν συνυπολογιστούν οι σημαντικές απώλειες που έχουν προηγηθεί (Alpha Bank +0,69%, Εθνική -0,14%, Eurobank -0,58%, Πειραιώς -0,35%).

Μεταξύ 1140,46 (-0,65%) και 1158,41 μονάδων (+0,91%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1149,23 (+0,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1146,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1236 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την αναπτυξιακή στρατηγική με βασικούς άξονες τις στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις σε αποδοτικούς τομείς της επιχειρηματικότητας, την επέκταση των εργασιών σε σύγχρονα κανάλια πώλησης προϊόντων, αλλά και την ανακατεύθυνση του λειτουργικού κόστους (εθελουσία, προσλήψεις με βάση τα σημερινά στάνταρ ως προς τα προσόντα) προωθεί η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Όπλο στην επεκτατική επενδυτική πολιτική αποτελεί η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ και τελική στόχευση είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η μερισματική απόδοση από το 2025 και μετά. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η Διοίκηση της τράπεζας θα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, η αποζημίωση του οποίου αναμένεται να διαμορφωθεί έως τις 200000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση 440 - 450 εργαζομένων που είτε βρίσκονται χρονικά κοντά στη συνταξιοδότηση, είτε απασχολούνταν σε διευθύνσεις, μονάδες, καταστήματα που δεν είναι ενεργά”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “οι προτεραιότητες όσον αφορά την σχέση των Τραπεζών με τον SSM, τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, αλλά και η πορεία της Οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των Ελληνικών Τραπεζών με τον Γ. Στουρνάρα. Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Πλευράς και του SSM και ο Επόπτης έχει δώσει το ‘πράσινο φως’, θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή. Εκτιμάται δε, με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Τράπεζες, ότι μπορεί η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2030”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,03%), ΜΠΕΛΑ (-2%), ΜΥΤΙΛ (-2,26%), ΟΤΕ (-3,68%), ΔΑΑ (+1,29%), ΔΕΗ (+2,12%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,19%), ΕΛΠΕ (+2,76%), ΕΥΔΑΠ (+2,66%), ΛΑΜΔΑ (+2,92%), ΜΟΗ (+1,50%), ΟΠΑΠ (+1,03%), ΟΤΟΕΛ (+2,71%), CENER (+1,52%), TITC (+1,71%).

Αν και ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τα 32,78 ευρώ (+1,80%), η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τίτλο της ΕΕΕ (-0,93%) στο χαμηλό ημέρας, να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, κατέγραψε δυνατή πορεία και λόγω του Καλοκαιριού. Ο τζίρος αυξήθηκε 13,7% σε οργανική βάση και στα 8,2 δισ. ευρώ. Ισχυρό το momentum, ενώ η Διοίκηση αύξησε λίγο την εκτίμηση για την οργανική αύξηση του τζίρου στο 11 - 13%, από 8 - 12% που ήταν η προηγούμενη και την αύξηση του EBIT στο 10 - 12%, από 7 - 12%.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 31,82 ευρώ και με την σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στα 34,04 ευρώ.

Δυνατά αποτελέσματα εννεαμήνου, σε όλες τις γραμμές, ανακοίνωσε ο ΔΑΑ. Τα καθαρά κέρδη στα 195,7 εκατ. ευρώ με μικρή αύξηση, αλλά πέρυσι είχε 20 εκατ. ευρώ κέρδη λόγω αποζημίωσης για τον Covid-19. Έχει αυξηθεί ο δανεισμός καθώς θα ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα. Όπως είχε καθοδηγήσει η Εταιρεία ο ρυθμός αύξησης της επιβατικής κίνησης επιβράδυνε στο γ΄ τρίμηνο σε μονοψήφιο ποσοστό (9,8%). Αντίστοιχη τάση αναμένει και για το τρέχον δ΄ τρίμηνο. Έτσι, η χρονιά θα κλείσει με χαμηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου της κίνησης. Η Αγορά αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA χρήσης, της τάξης των 370 εκατ. ευρώ.

Με μικρά κέρδη η μετοχή του ΔΑΑ (+1,29% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 7,70 – 7,66 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών.

Μνημόνιο συνεργασίας με τις Digi Romania και Vodafone Romania για την πώληση της Θυγατρικής του στη Ρουμανία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ο ΟΤΕ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην υπογραφή της Σύμβασης Αγοράς Μετοχών και της τεκμηρίωσης της συναλλαγής, καθώς και σε εγκρίσεις από Ρυθμιστικές Αρχές.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ (-3,68%) ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές με μικρά κέρδη, αναρριχόμενος μέχρι τα 15,86 ευρώ (+0,70%), όμως από εκεί και πέρα τις πρωτοβουλίες τις πήραν σημαντικοί πωλητές, με την μετοχή να κλείνει στο χαμηλό ημέρας. Στα 16,12 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ έως το 2027 υλοποιεί η Lamda Development στο Ελληνικό, η πλειονότητα των οποίων θα εξυπηρετηθεί με ίδια κεφάλαια και εισπράξεις από τις προπωλήσεις δικών της αναπτύξεων αλλά και οικοπέδων. Όπως επανέλαβε, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, πλην της δανειακής χρηματοδότησης για την ανέγερση των Malls στο Ελληνικό (άνω των 500 εκατ. ευρώ), τα υπόλοιπα έργα υποδομών και εκμεταλλεύσιμων αναπτύξεων υποστηρίζονται από τα διαθέσιμα της Εταιρείας και όλο project έχει ίσως την καλύτερη απόδοση cash management έναντι αντίστοιχου μεγέθους αναπλάσεων. Ο ίδιος εκτίμησε πως το 2024 οι εισπράξεις από τις εκμεταλλεύσεις θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ανάφερε πως η Lamda θα προχωρήσει σ’ έναν ακόμη διαγωνισμό πώλησης πακέτου τριών οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις το 2025. Παραδέχθηκε πως η Εισηγμένη έχει ρήτρες έγκαιρης παράδοσης διαμερισμάτων προς τους αγοραστές, οι οποίες ενεργοποιούνται τον Οκτώβριο του 2026, εκτιμώντας ωστόσο πως η καθυστέρηση δεν θα ξεπεράσει τους 6 - 9 μήνες και δεν θα επηρεάσει ουσιωδώς τo project, που έχει ως στόχο παράδοσης το τέλος του 2026. Επανέλαβε πως δεν έχει έλθει ο κατάλληλος χρηματιστηριακά χρόνος για την αυτονόμηση της Lamda Malls και την εισαγωγή της στο Χ.Α., εξαιτίας των συνθηκών που συντηρούν πολύ μεγάλα discounts για τέτοιου τύπου Εταιρείες”.

Η μετοχή της ΛΑΜΔΑ (+2,92%) είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 7,73 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να την οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών στα 7,03 – 7,02 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+148,9%), ΑΤΤ (+117,9%), MONTA (+98,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,87%), SOFTWEB (+86,05%), ΚΟΥΑΛ (+78,95%), OPTIMA (+64,10%), TITC (+52,91%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του ΑΤΤΔ συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε η 4/11/2024.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΛΕΒΠ (+25,93%), ΚΕΠΕΝ (+9,37%), ΧΑΙΔΕ (+4,35%), ΛΟΓΟΣ (+1,60%), ΝΑΥΠ (+3,91%), ΒΙΟΚΑ (+0,30%), ΓΕΒΚΑ (+2,33%), ΠΛΑΚΡ (+2,03%), ΣΠΕΙΣ (+1,69%), ΔΟΜΙΚ (+4,16%), ΟΛΘ (+1,98%), ΠΕΡΦ (+1,20%), ΕΛΒΕ (+1,27%), ΜΕΝΤΙ (+1,83%), ΕΒΡΟΦ (+0,35%), ΦΡΙΓΟ (+9,62%), ΑΤΤ (+9,19%).

Στα 70,2 εκατ. ευρώ, από 65,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου του ΟΛΠ, ενώ ανάλογη βελτίωση είχαν και οι άλλες γραμμές. Γεμάτο το ταμείο με 191,1 εκατ. ευρώ και στα 392 εκατ. ευρώ περίπου τα ίδια κεφάλαια. Η Εταιρεία κατέγραψε σημαντικά αυξημένα τέλη υπηρεσιών αποθήκευσης που ανήλθαν περίπου σε 12,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2024, υπερκαλύπτοντας την απώλεια από τη μείωση των εσόδων φορτοεκφόρτωσης. Η επενδυτική δραστηριότητα της Εταιρείας συνεχίζεται βάσει του επιχειρηματικού της σχεδίου και μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν συνολικές επενδύσεις ύψους € 32,2 εκατ., έναντι € 15,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Με τα κέρδη εννεαμήνου το p/e είναι μονοψήφιο.

Τα αποτελέσματα επανέφεραν τους αγοραστές στον τίτλο του Οργανισμού (+1,65%).

Πωλήσεις από “insiders” στην MED (+1,23%) και αγορές στην ΦΟΥΝΤΛ (+2,81%).

Σε νέα χαμηλά 6,5 μηνών η ΙΝΛΟΤ (-2,13%), σε χαμηλά 17,5 μηνών η ΕΧΑΕ (-0,70%), σε χαμηλά 17 μηνών η ΙΝΤΕΤ (-5,88%, με αυξημένες συναλλαγές).

Συνεχίζει να βγαίνει “bid” πέριξ των 0,25 ευρώ στην Προοδευτική (+1,63%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α., για BOCHGR (+0,95%).

Με 510 τεμ. βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,494 ευρώ (-9,36%) η Doppler (+1,83%), για να αντιδράσει στην συνέχεια.

Από τα χαμηλά 11 μηνών αντέδρασε η Ιντρακόμ (+0,92%).

Αξιόλογο “bid” στα 8,05 ευρώ (+3,87%) για την ΦΛΕΞΟ (+3,87%). Ο επόμενος αγοραστής στα 7,65 ευρώ (-1,29%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+1,38%), Έλτον (+2,60%), Revoil (+1,91%), Fourlis (+1,52%), Optima (+1,59%), Πλ. Θράκης (+1,24%), ΑΔΜΗΕ (+2,60%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,95%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Επίλεκτο (+9,09%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1423 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3394 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3455 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,086 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2750 διορθώνει άτσαλα ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $32,80 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $70500 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $2550 υποχωρεί το Ethereum.

Η BoJ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 0,25%, με την Τράπεζα να μην προχωρά σε κάποιο σχόλιο ως προς το σκεπτικό της απόφασης, ούτε να δίνει ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της.

Στην Κίνα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα έφτανε στο 49,9, σε σχέση με το 49,8 του προηγούμενου μήνα.

“Ο Γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 1,5% τον Οκτώβριο”, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της INSEE. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου που ήταν 1,4%. Μια δημοσκόπηση 19 οικονομολόγων που διενεργήθηκε από το Reuters ανέμενε αύξηση 1,5% κατά μέσο όρο.

“Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη κατευθύνεται προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, αλλά ο αγώνας δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, απλώς και μόνο λόγω της βάσης μέτρησης” τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη “Le Monde”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 12000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 216000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 230000.

Ρωσικό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο $2,5 δεκατρισεκατομμυρίων στη Google επειδή αφαίρεσε Ρωσικά Κρατικά κανάλια και Φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς από το YouTube. Το πρόστιμο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό ΑΕΠ του Κόσμου, το οποίο υπολογίζεται στα $110 τρισ., σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρηματιστηριακή αξία της Google ανέρχεται στα $2,16 τρισ.

“Το πρόστιμο έφτασε σε αυτό το αστρονομικό επίπεδο επειδή διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα που δεν καταβάλλεται”, όπως μετέδωσε το Κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Tass”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 107,1 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

Ήπια αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα.

Η Wood & Company προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025, με ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο της τάξης του 6,3% με 6,5%, αλλά ευρεία μείωση του δείκτη χρέους σε 153% φέτος και 149% το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΥΤΙΛ και με το αρνητικό οι ΜΟΗ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και στο υψηλό οι ΔΑΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Καλή η τελική εικόνα, με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.741 συμβόλαια).

Στα 4.141 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.221 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.630 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.629 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 779, 670 για τον Νοέμβριο και 109 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.327), κινήθηκε μεταξύ 3.323 και 3.365 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.157), κινήθηκε μεταξύ 1.154 και 1.158,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.106,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΤΕΝΕΡΓ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (642), Πειραιώς (8.357), Εθνική (837), Alpha Bank (10.031), ΔΕΗ (422), Μυτιληναίο (192), Ελ. Πετρέλαια (105), ΑΔΜΗΕ (309), ΟΤΕ (194), Ιντρακόμ (386), Cenergy (147), Motor Oil (470).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 192.434, Πειραιώς 97.227, ΑΔΜΗΕ 27.600, ΔΕΗ 20.030, Eurobank 17.236, Εθνική 19.176, ΓΕΚ 11.134, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 68.722.345 τεμ., (από 66.652.405 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.387.268 τεμ. (63.429.542), ΟΠΑΠ 1.663.129 τεμ. (1.663.129), Εθνική 12.044.368 τεμ. (12.419.358), ΟΤΕ 2.245.743 τεμ. (2.249.517), Πειραιώς 13.318.153 τεμ. (13.276.930), Ελ. Πετρέλαια 1.315.969 τεμ. (1.308.330), Intralot 1.199.633 τεμ. (1.197.092), Motor Oil 1.398.692 τεμ. (1.421.945).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v