Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες σε όλο το εύρος των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα βασικοί δείκτες και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να σβήνει τα χθεσινά κέρδη και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/8 (1367,78 μονάδες).
Σε νέα χαμηλά 9 μηνών ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/1 (1139,17 μονάδες).
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιδείνωση του κλίματος στο Χ.Α., σημαντικό ρόλο έπαιξε και το απότομο βύθισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, που είχαν ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση με ελεγχόμενες απώλειες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού στην Γερμανία και οι οποίες, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δείχνουν διαθέσεις σχετικής αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Όπως σημείωσε στο χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο η στήλη, “οι πωλήσεις των τελευταίων ημερών προέρχονται από Emerging Markets ETFs, καθώς αυξάνεται το βάρος της Κίνας και μειώνεται σε άλλες Αγορές, μεταξύ των οποίων και στο Χ.Α., ενώ οι πιέσεις εντείνονται από κινήσεις ‘stop loss’ και ‘margin calls”.
“Ευνόητο είναι ότι οι πωλήσεις δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στο Χ.Α. και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες μειώσεις θέσεων, ή αν επιστρέψει η επιφυλακτικότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια” σημείωνε ο γράφων την στήλη στο χθεσινό σχόλιο και δυστυχώς η σημερινή εικόνα της Αγοράς επαλήθευσε τις ανησυχίες του γράφοντος.
Την ίδια ώρα, οι χθεσινοί αγοραστές δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να αλλάξουν, σήμερα, “στρατόπεδο” και να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, προσπαθώντας να προστατέψουν το κεφάλαιό τους και εντείνοντας τις πιέσεις.
Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι Τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο γιατί θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, αλλά και διότι οι Τράπεζες, ακόμα και αν δεν ισχύει για όλες το ίδιο, οφείλουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που έχουν στα εποπτικά τους κεφάλαια, αν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερο μέρισμα εφεξής”.
Μένοντας στα εταιρικά αποτελέσματα που είναι προγραμματισμένα προς ανακοίνωση επισημαίνονται οι ΔΑΑ (σήμερα μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α.), Coca Cola, Mermeren, ΟΛΠ (31/10) και Τράπεζα Πειραιώς (1/11). Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 7 Νοεμβρίου και στις 8/11 η Alpha Bank.
Υπενθυμίζεται ότι Ημερίδα με θέμα “οι λύσεις χρηματοδότησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο ρόλος του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των Ελληνικών Επιχειρήσεων” διοργανώνει αύριο Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης το Χ.Α., υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Από την άλλη, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Εισηγμένων Εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω της προβολής τους στην Επενδυτική Κοινότητα, γίνεται στις 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το Συνέδριο “Athex Small Cap Conference”, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή: Alpha Trust – Ανδρομέδα, AS Company, CPI, Μύλοι Λούλης, MED, Mediterra, Πετρόπουλος, Performance, Q&R, Real Consulting, Revoil, SoftWeb, Πλαστικά Θράκης, Unibios, Αλουμύλ, Έλτον, Μοτοδυναμική, Ευρωσύμβουλοι, Παπουτσάνης και Τεχνική Ολυμπιακή.
Σημειώνεται πως κάποιες από αυτές τις Εισηγμένες θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν μπροστά σε αναλυτές και Θεσμικούς επενδυτές.
Με αρνητικά πρόσημα, όπως προαναφέρθηκε, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μάκρο και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και πολύ περισσότερο τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ.
Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία των ΗΠΑ δήλωσε ότι, “εφόσον εκλεγεί στις 5 Νοεμβρίου, η ΕΕ θα πληρώσει ‘μεγάλο τίμημα’ επειδή δεν αγοράζει αρκετά Αμερικανικά προϊόντα”.
Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές προϊόντων από όλες τις Χώρες και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι “κάτι τέτοιο θα πλήξει την Εφοδιαστική Αλυσίδα σε Παγκόσμιο επίπεδο και είναι πιθανό να προκαλέσει ανταποδοτικούς δασμούς και να αυξήσει τα κόστη και τον πληθωρισμό”.
Εν τω μεταξύ, η Οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε το τρίτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη στο Νομισματικό Μπλοκ των 20 Χωρών επιταχύνθηκε στο 0,4%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα παρέμενε σταθερή στο 0,2%.
Από την άλλη, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, κατά την τρίμηνη περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία είναι προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό και την εποχικότητα.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 3,1%.
O πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 2,4%, από 1,8% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 2,1%.
Αύριο Πέμπτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει τα επιτόκια του Γιέν, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.
Την επόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 6 - 7 Νοεμβρίου, ακριβώς μετά τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές (5/11), η Fed συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα χαλαρώσει κι άλλο την νομισματική της πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές στην Wall Street, ο δείκτης Nasdaq.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα πρέπει να καταχωρηθεί ο πλουραλισμός στις κινήσεις των “sellers” σε όλο, σχεδόν, το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης (στα χαμηλά ημέρας μόνο ο τίτλος της ΣΑΡ διασώζονταν με θετική μεταβολή) και η αποκρουστική εικόνα που τείνει να γίνει καθεστώς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τους τίτλους που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, να έχουν εξελιχθεί σε “σπάνιο - προστατευόμενο είδος”.
Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,13% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,263% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,63%. Σημειώνεται ότι στην περασμένη δημοπρασία στις 2 Οκτωβρίου, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,84%.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1402,77 (+0,11%) και 1377,23 μονάδων (-1,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1378,58 (-1,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1381,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,38%.
Ο τζίρος στα 135,1 εκατ., από τα οποία τα 17,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC, ΕΕΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 135,1 εκατ., τα 126,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Αύριο κλείνει ο μήνας και μαζί και τα βιαστικά funds που κλείνουν θέσεις το τελευταίο διάστημα. Μας έκανε εντύπωση η πολύ κοντινή χρονικά Α.Μ.Κ. των μεγαλομετόχων της Ιντρακάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής. Η διάσπαση του 3,68 είχε όλες τις πιθανότητες να στείλει την μετοχή της ΠΕΙΡ στην ζώνη του 3,48 – 3,45 που είναι και στήριξη. Το 3,70 γίνεται αντίσταση, εφόσον υπάρξει αντίδραση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι εκροές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζονται. Η διατήρηση του θετικού κλίματος στο εξωτερικό δεν έχει επηρεάσει την Αγορά μας. Η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της Οικονομίας δεν έχει αλλάξει με την Αγορά, παρόλα αυτά, να έχει τους δικούς της ρυθμούς. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι σε εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η αναγγελία των αποτελεσμάτων του 9μηνου των Τραπεζών και οι ανακοινώσεις των Διοικήσεών τους. Όμως, καθώς πλησιάζει η 5η Νοεμβρίου, οπότε διεξάγονται οι εκλογές στις ΗΠΑ, όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των Αγορών, βραχυπρόθεσμα, είναι ανοιχτά”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα στις Διεθνείς Αγορές, ενόψει των μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα και των Αμερικανικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας”, επισημαίνει η Eurobank Equities.
“Εν μέσω ενός μικτού εξωτερικού κλίματος, θα περιμέναμε μια πιο επιλεκτική διαπραγμάτευση στο Χ.Α.”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Καθώς εισερχόμαστε στην προεκλογική εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι επενδυτές ενδέχεται να επιλέξουν στάση αναμονής, να μειώσουν τη διάθεση ανάληψης κινδύνου και να επικεντρωθούν στα βασικά οικονομικά στοιχεία που αναμένονται την Παρασκευή”, σημειώνει η Beta Sec.
“Μικρή ανοδική εκτόνωση κατέγραψε χθες ο ΓΔΧΑ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι βασικοί μετοχικοί δείκτες της οποίας υποχώρησαν. Μικτή ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ, εν αναμονή εκλογών, FED, μάκρο και εταιρικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου. Βαρύτητα θα δοθεί στα αποτελέσματα των Microsoft και Meta σήμερα το βράδυ (μετά το κλείσιμο των ΗΠΑ). Αξίζει να αναφέρουμε ότι το γ΄ τρίμηνο της VW που δημοσιεύτηκε, εμφανίστηκε σημαντικά επιδεινωμένο, με τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, σε ετήσια βάση, να συρρικνώνονται σημαντικά και μάλιστα να καταγράφονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“O Γενικός Δείκτης κινείται πλέον κάτω από τις 1400 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης εμφανώς κάτω από τις 1200 μονάδες, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.
Το γεγονός αυτό προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων, καθώς διασπάστηκαν σημαντικά επίπεδα στήριξης.
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν και τα πρώτα χαμηλά 52 εβδομάδων. Από αυτά ξεχωρίζουν τα χαμηλά της ΜΟΗ και των ΕΛΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, θα ξεχωρίσουμε το νέο ιστορικό υψηλό του ΚΡΙ, παρά το έντονα αρνητικό κλίμα.
Στο γενικότερο επιφυλακτικό κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η έντονη σημερινή πτώση των Ευρωπαϊκών Αγορών με αφορμή, κυρίως, την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Γερμανία, παρά την μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ.
Σε αυτό το περιβάλλον, σε συνδυασμό με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το αβέβαιο αποτέλεσμα των επικείμενων Αμερικανικών εκλογών, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου παραμένει χαμηλή”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΠΕΙΡ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΑΛΦΑ (3,2), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές, με την τελική εικόνα να μηδενίζει τα περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -3,66%, Εθνική -1,02%, Eurobank -1,40%, Πειραιώς -3,42%).
Να σημειωθεί ότι σε χαμηλά 4 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος της ΠΕΙΡ και σε χαμηλά 12 μηνών ο τίτλος της ΑΛΦΑ.
Μεταξύ 1177,7 (+0,55%) και 1142,11 μονάδων (-2,49%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1145,27 (-2,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1147,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,99%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1236 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.
Σχετικά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%), ΜΥΤΙΛ (+1,23%), ΟΤΟΕΛ (+1,47%), ΣΑΡ (+0,92%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.
Το ΔΣ της Motor Oil αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος, μικτού ποσού ευρώ 0,30 ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος χρήσης 2024. Αποκοπή δικαιώματος προσωρινού μερίσματος χρήσης 2024: Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024.
Η ανακοίνωση πέρασε “ντούκου” από την Αγορά και ο τίτλος της ΜΟΗ (-4,11%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά 23 μηνών, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 18,30 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 21,24 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της TITC (-1,53%), υποχωρώντας μέχρι τα 31,80 ευρώ (-2,90%). Η επόμενη στήριξη στα 31,50 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 34,05 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-1,68%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά 12,5 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 6,55 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 7,175 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Σε χαμηλά 11 μηνών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του Ελλάκτωρα (-3,34%). Η επόμενη στήριξη στα 1,48 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 1,892 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+141,76%), ΑΤΤ (+99,57%), MONTA (+98,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,87%), SOFTWEB (+86,05%), ΚΟΥΑΛ (+76,64%), OPTIMA (+61,54%), TITC (+50,35%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΙΝ (+1,96%), ΠΑΙΡ (+1,91%), ΚΛΜ (+0,32%), SOFTWEB (+3,56%).
Μετά από ανοδικό “καρέ”, με διαθέσεις διόρθωσης ο τίτλος της ΙΝΚΑΤ (-3,94%) και για να κλείσει την διαφορά με την τιμή της επικείμενης Α.Μ.Κ., στα 4,60 ευρώ. Σύμφωνα με την Διοίκηση, “τον Ιανουάριο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ., ενώ πρόθεση είναι η διανομή μερίσματος το 2026 (από τα κέρδη της επόμενης οικονομικής χρήσης που θα κυμανθούν γύρω στα 38 εκατ. ευρώ).
Αύξησε συναλλαγές η ΜΙΓ (-5,38%).
Έφθασε να υποχωρεί έως τα 1,110 ευρώ (-12,60%) ο ΛΟΓΟΣ (-1,57%), για να αντιδράσει στην συνέχεια. Σήμερα διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 42 μηνών.
Σε χαμηλά τριμήνου η ΒΙΟΣΚ (-4,26%, με αυξημένες συναλλαγές), σε χαμηλά 6,5 μηνών η ΙΝΛΟΤ (-3,36%), σε χαμηλά 15 μηνών η ΔΟΜΙΚ (-5,08%), χαμηλά 17 μηνών για ΚΥΡΙΟ (-5,07%), σε χαμηλά 40 μηνών η ΜΕΝΤΙ (-5,22%).
Σε νέα χαμηλά, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α. η BOCHGR (-2,78%).
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για το ΑΤΤΔ (-99,18%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΕΠΙΛΚ (+10%).
Βγήκε μικρό “bid” σε Trastor (+1,92%) και Λάμψα (0%).
Αίσθηση προκάλεσε η εντολή πώλησης 105206 τεμ. στα 0,81 ευρώ (+1,25%), για ΟΡΙΛΙΝΑ (0%).
Αύξησε συναλλαγές, συνεχίζει να μαζεύεται πέριξ των 0,25 ευρώ η ΠΡΔ (0%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1423 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3395 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3455 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Δείχνουν να επιστρέφουν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά οι δείκτες στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, στο 1,086 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2800 και νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $34,00 διορθώνει το Ασήμι.
Οριακά χαμηλότερα από τα $72000 το Bitcoin, προς τα $2685 αναρριχάται το Ethereum.
Στην Αυστραλία, τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή γ΄ τριμήνου έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος, προκαλώντας ενδεχομένως μια επιθετική στάση από την Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Η RBA πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
“Η Κυβέρνηση της Κίνας δεν εγκρίνει και δεν αποδέχεται την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από έρευνα, να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγουν τα Κράτη - Μέλη της από την Κίνα. Υπέβαλε προσφυγή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου”, τόνισε εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη Γαλλία και κατά 0,8% στην Ισπανία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αυξήσεις 0,3% και 0,6%.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας εμφάνισε μικρή αύξηση το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, η Γερμανική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το περασμένο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν οριακή μείωση του Γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1%. Την ίδια ώρα, η Destatis αναθεώρησε προς το χειρότερο τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, σε συρρίκνωση του Γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,3% τριμηνιαία βάση, από το κατά 0,1% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Από την άλλη, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 27000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, φτάνοντας τα 2,86 εκατ., ενώ αναλυτές στο Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός θα παρουσίαζε μικρότερη αύξηση κατά 15000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,1%.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη παρουσίασε ελαφρά βελτίωση τον Οκτώβριο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική της έκθεση. Επιβεβαιώθηκε στις -12,5 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις -11,2 μονάδες στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,4 μονάδες και 0,5 μονάδες από τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.
O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ τα οποία θα εκτελεστούν μετά από ένα, ή δύο μήνες κατέγραψε άνοδο τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 7,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, στις 75,8 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα ενισχυθεί κατά 1%. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, οι πωλήσεις κινήθηκαν 2,6% υψηλότερα.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,9 δισ., στα 106,3 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).
Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, “οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό προσωρινού μερίσματος, για τη χρήση 2024, 0,572710159 ευρώ ανά μετοχή”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ. ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, TITC και με το αρνητικό οι ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Jumbo, Autohellas, Μυτιληναίος, Σαράντης.
Κακή η τελική εικόνα, με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 103 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση επιστροφής των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.218 συμβόλαια).
Στα 4.221 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.166 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Στα 1.629 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.630 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 800, 662 για τον Νοέμβριο και 138 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.342), κινήθηκε μεταξύ 3.319,75 και 3.390 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.152), κινήθηκε μεταξύ 1.152 και 1.184 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.172,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.798 Εθνική, 6.057 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.721), Πειραιώς (7.453), Εθνική (1.150), Alpha Bank (12.949), ΔΕΗ (554), Μυτιληναίο (526), Ελ. Πετρέλαια (136), Viohalco (149), Ιντρακάτ (629), ΑΔΜΗΕ (1.167), Αεροπορία Αιγαίου (128), Ελλάκτωρα (188), ΓΕΚ (145), Ιντρακόμ (417), Cenergy (166), Motor Oil (320).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 192.659, Πειραιώς 99.647, ΑΔΜΗΕ 28.107, ΔΕΗ 20.376, Eurobank 20.253, Εθνική 19.387, ΓΕΚ 11.263, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.652.405 τεμ., (από 65.298.781 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.429.542 τεμ. (63.694.987), ΟΠΑΠ 1.663.129 τεμ. (1.663.425), Εθνική 12.419.358 τεμ. (12.494.358), ΟΤΕ 2.249.517 τεμ. (2.172.095), Πειραιώς 13.276.930 τεμ. (13.276.930), Ελ. Πετρέλαια 1.308.330 τεμ. (1.307.481), Intralot 1.197.092 τεμ. (1.197.366), Motor Oil 1.421.945 τεμ. (1.423.790).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.