Mε το ταμείο στο μείον η προηγούμενη εβδομάδα για τους επενδυτές, με μικρή άνοδο σήμερα στα ευρωπαϊκά με τα «γεωπολιτικά» και τις εκλογές στις ΗΠΑ στο επίκεντρο.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της προσεχούς Τρίτης στις ΗΠΑ και οι επενδυτές, με ακόμη ένα μέτωπο -αυτό της Γεωργίας- να συμπληρώνει τα ήδη αρκετά ενεργά, βλέπουν τα ρίσκα να ανεβαίνουν.
Στα ευρωπαϊκά, η «βουτιά» 12% για τη μετοχή της Philips -μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του ολλανδικού ομίλου για υποβάθμιση των προοπτικών πωλήσεων το 2024 λόγω της αδύναμης ζήτησης από την Κίνα- είναι ενδεικτική της δυσχερούς κατάστασης που έχει περιέλθει ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας. Επιπρόσθετη ένδειξη η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.
Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές επικρατούν ακόμη πιο εύκολα και εξ' αιτίας καθαρά εγγενών ζητημάτων της οικονομίας/επιχειρηματικότητας.
Mε 5 στις 5 οι πωλητές την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε στις 1.390,25 (στο -3,69% οι εβδομαδιαίες απώλειες) επιστρέφοντας σε χαμηλό 2,5 μηνών. Ομως, κλάδος βαρίδι ο τραπεζικός, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.148,70 (-7,20%) και σε χαμηλό 9 μηνών.
Ειδικότερα το χαμηλό του ΔΤΡ- το προηγούμενο στις 1.139,17 (στις 29/1) προβληματίζει, καθώς αφορά μεσοπρόθεσμο διάστημα- με συνέπεια την δημιουργία εγκλωβισμένων ανάλογης διάρκειας, παράμετρος που -εν μέρει- εξηγεί την αδυναμία επαναφοράς των long σε θέση οδηγού.
Δεν είναι τυχαίο πως και στις δυο περιπτώσεις των placements, για το 27% του μ.κ της Πειραιώς (τέλη Μαρτίου) και το 10% της Εθνικής (τέλος Σεπτεμβρίου) η τρέχουσα τιμή υπολείπεται αισθητά της διάθεσης. Στα 3,55 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς-έναντι των 4 του placement- και τα 7,054 της Εθνικής-έναντι των 7,55 ευρώ. Εάν στα δυο τραπεζικά προσθέσουμε του ΔΑΑ και τελευταία της Cenergy Holdings διαμορφώνεται «κρίσιμη μάζα» επενδυτών που είτε παραμένουν εγκλωβισμένοι με υπαοξίες, είτε έχουν κλείσει θέσεις.
Ακριβώς αυτή η παράμετρος συνδυαστικά με την απουσία ουσιαστικών νέων/καθαρών εισροών αδυνατίζει κάθε προσπάθεια πειστικής υπέρβασης των 1.455 και 1.475 μονάδων. Αντιθέτως η μη υπέρβαση επέτεινε την πωλητική διάθεση με συνέπεια το αρνητικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας.
Γιατί εγκλωβίστηκε το ΧΑ, εξηγούσε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, συμπεριλαμβάνοντας την επιρροή των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Παράλληλα με τον τραπεζικό οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στην πλειονότητα των blue chips, με τον FTSE 25 στις 3.351,54 (-4,78%). Και για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι χρονικές σειρές (από εβδομαδιαία/6μηνου) είναι πλέον στο μείον. Ενδεικτικό το γεγονός πως για τον FTSE 25 οι απώλειες
φθάνουν το 5,43% σε διάστημα 6μηνου.
Είναι αναστρέψιμη η φορά; σε αυτή την φάση και σύμφωνα με τα ισχύοντα δύσκολα, και όχι πέραν μίας ανοδικής διόρθωσης. Το αρνητικό της όλης κατάστασης; το ότι -μέχρι τώρα- «καίγονται» ουσιαστικά θετικές εξελίξεις, συμφωνίες, οικονομικά αποτελέσματα, προοπτικές.
Δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα της αγοράς, η όποια ανοδική διόρθωση θα σηματοδοτηθεί από την αναστροφή του ΔΤΡ. Την Παρασκευή ανοίγει η αυλαία ανακοίνωσης μεγεθών 3μηνου, με πρώτη την Πειραιώς, με τον «αστερίσκο» πως συμπίπτει (όπως και των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank) με τις εκλογές (και την επόμενη ημέρα) στις ΗΠΑ. Μεθαύριο ανακοινώνει μεγέθη 3μηνου το ΔΑΑ, έπεται η Coca Cola HBC (31/10) με ανοιχτή την προοπτική του stock picking.
Επίσης, δεν αναμένεται αισθητή διαφοροποίηση ούτε στα κλαδικά, σε μία συγκυρία που κλάδοι αιχμής λ.χ. διύλισης/πετρελαίου-ενέργειας είναι υπό σταθερή πίεση. Μειώνει την τιμή-στόχο για Motor Oil και HelleniQ Energy η Morgan Stanley, εισηγμένες/μετοχές που ανέλυσε την Παρασκευή ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου, συνεχίζεται με κυριότερες των Ford Motor (28/10), Pfizer, McDonald’s, Caterpillar, PayPal, AMD (29/10) AbbVie, Amgen, Meta Platforms, Eli Lilly & Co, ADP (30/01) Bristol-Μyers Squibb, Estee Lauder, Merck, Apple (31/10) Chevron (01/11).
Στα διεθνή, εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα το ενδιαφέρον θα εστιαστεί την Τετάρτη στην ανακοίνωση της αναθεωρημένης εκτίμησης για το ΑΕΠ τρίτου 3μηνου ΗΠΑ (αρχ. 2,8% και εκτ. 3%) ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.
Και έπεται η Τρίτη 5 Νοεμβρίου.