Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η κατηφόρα με τραπεζικά βαρίδια

Η κλίση για τον τραπεζικό δείκτη, που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, εξελίσσεται σε δύο φάσεις και αποδίδεται σε σταθερή μείωση θέσεων από μια χούφτα διαχειριστών ξένων funds.

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η κατηφόρα με τραπεζικά βαρίδια

Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας με αρνητικό ταμείο για τους επενδυτές. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες.

Στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων και εταιρικών μεγεθών η εστίαση των επενδυτών, αναταράξεις για τον DAX το «χειρόφρενο» στα αποτελέσματα της Mercedes, επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας έναντι της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από 0,11% υψηλότερα τα futures του S&P500, στις 19.423 (-0,22%) ο DAX, στις 7.463 (-0,52%) ο CAC40 και στο ΧΑ με ρευστοποιήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, η κλίση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.400,70 μονάδες.

Σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν από την πλευρά πωλητών σε Εθνική (7,06) και Πειραιώς (3,604), για να ακολουθήσουν και σε Eurobank (1,889).

Αισθητά χαμηλότερων τιμών-αναφοράς οι τραπεζικές μετοχές, ειδικότερα των 7,55 ευρώ για την Εθνική, των 4 ευρώ για την Πειραιώς και προς το 1,80 ευρώ για τη Eurobank. Πρακτικά πρόκειται για τις τιμές όπου έγιναν placements και αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον εγκλωβισμό -μεσοπρόθεσμα πλέον- σειράς διαχειριστών.

Οπως σημειωνόταν στα χθεσινά σχόλιά μας, η κλίση για τον ΔΤΡ έχει ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, εξελίσσεται σε δύο φάσεις και αποδίδεται σε σταθερή μείωση θέσεων από διαχειριστές ξένων funds.

Οι λόγοι, όπως εξηγήθηκαν, τόσο ευρωπαϊκοί όσο εγγενείς, καθώς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θεωρείται πολύ πιθανή η πιο επιθετική τακτική της ΕΚΤ -ταχύτερες/μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων προκειμένου να «ανασάνουν» οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας).

Στα δε εσωτερικά, δεν είναι λίγες οι επιφυλάξεις από ισχυρούς οίκους, λ.χ. Morgan Stanley, Goldman Sachs, μένει να φανεί εάν θα ενεργοποιηθούν αγορές από χαμηλότερες τιμές, όπως εκτιμά η JPMC.

Περίοδος αναφοράς η ανακοίνωση μεγεθών 3μήνου, την 1η Νοεμβρίου ανοίγει την αυλαία η Πειραιώς, ακολουθούν Εθνική (7/11) και Eurobank, Alpha Bank.

Στα μείον της ημέρας για τους long η αργία της Δευτέρας, το 3ήμερο που ακολουθεί -προσοχή στο 3ήμερο συνιστά και ο ΧΑΜαιλέων-, με την ούτως ή άλλως short φορά της αγοράς να παγιώνεται σε διάστημα εβδομάδας.

Χαμηλότερα και των 1.400 μον. ο ΓΔ στις 10:57 -μετρώντας απώλειες 3,16% στην εβδομάδα, 4,44% στον μήνα-, με συνέπεια την επιστροφή σε επίπεδα μέσα Αυγούστου.

Στο 7,23% και 10,30% αντίστοιχα οι απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 1.148,25 μονάδες, χάνοντας όλες τις σημαντικές βραχυ/μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, με φορά επιστροφής ανάλογη του ΓΔ.

Μικρότερες μεν οι απώλειες για τον FTSE25, πλην όμως σημαντικές, σε σημείο που για αρκετά blue chips η τρέχουσα τιμή έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 3-4μήνου.

Ενδεικτικό το νέο χαμηλό στα 20,22 ευρώ για τη μετοχή της Motor Oil, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για ΜΟΗ και HelleniQ Energy.

Σταθεροί πωλητές σε ελληνικά assets τουλάχιστον 3-4 διαχειριστές ξένων funds, με το «βάρος» των εντολών τους τέτοιο που να προοιωνίζεται πιθανή δοκιμασία σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Στις 1.389 και 1.383 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με την αργία της Δευτέρας να λειτουργεί υπέρ των short.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v