Νέα χτυπήματα στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Γύρισμα σε χαμηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, υπό το βάρος των πιέσεων στις τράπεζες. Πού αποδίδουν χρηματιστές το νέο «άδειασμα». Ανοδος για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Νέα χτυπήματα στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Σε ανοδικό ρυθμό οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, μία από τα ίδια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 σταθερά από 0,42% υψηλότερα, ο DAX ενισχύεται στις 19.504 (0,65%), ο CAC40 στις 7.556 (0,72%) και ο FTSE100 επίσης με άνοδο 0,56% στις 8.304 μονάδες.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και σήμερα οι επενδυτές στο ΧΑ, σε επανάληψη του γνώριμου σκηνικού των τελευταίων ημερών, με παντελώς αποκαρδιωτική την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Σε αρνητικό déjà vu των προηγούμενων, έτσι και σήμερα, προσπάθεια αντίδρασης στην αρχή, μικρή ώθηση στις τιμές μετοχών-κύριων επιλογών διαχειριστών ξένων funds και ανατροπή των ισορροπιών με την ενεργοποίηση πιεστικότερων πωλητών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Οπως και στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, για την πρώτη μισή-το πολύ μία ώρα, η τάση διαμορφώνεται θετικά, φτάνει μέχρις ενός σημείου απ' όπου ξεκινούν περισσότερες πωλήσεις. Το αποτέλεσμα πανομοιότυπο και με κύριο «υπαίτιο» τον τραπεζικό κλάδο.

Από τις 1.178,99 έως τις 1,183,59 και μετά ολικό «γύρισμα» προς τις 1.159 (-1,70%), η διακύμανση για τον Δείκτη Τραπεζών. Στο 5,81% η εβδομαδιαία διόρθωση και στο 8,58% σε διάστημα μηνός για τον ΔΤΡ, ηλίου φαεινότερο πως κάποιοι «βγαίνουν» από τον κλάδο. Και μάλιστα, όχι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά σε βάθος -τουλάχιστον- μηνός.

Χρηματιστές αποδίδουν το «άδειασμα» σε ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση, απόρροια προεξόφλησης πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πιο εμπροσθοβαρή μείωση επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει τις κύριες 3 οικονομίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματά τους. Επιθετικότερη μείωση επιτοκίων σημαίνει λιγότερα έσοδα (από τόκους κ.λπ.) που για το εγχώριο banking δεν έρχεται και στην καλύτερη στιγμή της αγοράς.

Η άντληση σημαντικών για τη «ρηχότητα» του ΧΑ κεφαλαίων έχει επιφέρει ανισορροπία πωλητών - αγοραστών, με συνέπεια τα funds, μειώνοντας μέρος των θέσεών τους, να προκαλούν πίεση που δεν απορροφάται επαρκώς. Σε αυτή την πανευρωπαϊκή τάση, εάν προστεθούν και οι εγγενείς παθογένειες του συστήματος, δημιουργείται το πωλητικό «μείγμα» που έχει φέρει τον ΔΤΡ σε αυτά τα επίπεδα.

Δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα του ΧΑ, η διόρθωση γίνεται μεγαλύτερη σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, με περισσότερους κλάδους αυξημένης «βαρύτητας».

Με πωλητές, και μάλιστα πιο επίμονους μετά τις 14:00 και στις 4 τραπεζικές μετοχές, σε κλίση 2,18% η Πειραιώς στα 3,629 ευρώ, με απώλειες 1,75% η ΕΤΕ στα 7,196 ευρώ, χαμηλότερα 1,40% η Eurobank στο 1,8665 και με 0,90% η Alpha Bank στο 1,424 ευρώ.

Στις 3.386 (-0,57%) ο FTSE25, με τη διαφορά από τον ΔΤΡ να αποδίδει τη διάσταση του προβλήματος.

Πάντως, λογικό είναι πως σε μία αγορά που «βαραίνει» λόγω τραπεζών, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν εντολές πώλησης και στα περισσότερα blue chips. Ακριβώς αυτό που συμβαίνει στο 3ήμερο Δευτέρας-Τετάρτης, επαναλαμβάνεται και σήμερα, καθώς οι πωλητές και για λόγους αντιστάθμισης μειώνουν θέσεις και σε blue chips-σηματωρούς.

Σε 8 από 16 έχει μειωθεί ο αριθμός των blue chips που μέχρι τώρα οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης.
Cenergy Holdings (8,73), TITAN Cement International (32,75), Aegean (10,38), Metlen (33,06), OTE (15,83), Coca Cola HBC (33,50), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,67) και ΟΠΑΠ (15,77) οι μετοχές με θετικό πρόσημο, νωρίτερα, στις 14:30.

Στα 44,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 7,74 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων (κυρίως σε ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v