Χρηματιστήριο: Γιατί οι ξένοι παίκτες «πουλάνε Ελλάδα»

Πού βαδίζει η αγορά μετά από ακόμα μια απογοητευτική συνεδρίαση, όπου στο στόχαστρο μιας χούφτας funds βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, πιέζοντας τα περισσότερα blue chips.

Χρηματιστήριο: Γιατί οι ξένοι παίκτες  «πουλάνε Ελλάδα»

Ισορροπώντας στην περιοχή των ιστορικά υψηλών, οι επενδυτές στη Wall Street. Μετά από οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά, ο DAX στις 19.421 και ο CAC40 στις 7.535 μονάδες.

Στον δικό τους κόσμο οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διόρθωση 1,67% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.414,65 μονάδες να είναι η βαθύτερη των τελευταίων 2,5 μηνών. Απογοητευτική και η χθεσινή συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο επίμονων πωλητών, αλλά και την πλειονότητα των blue chips υπό την πίεση σημαντικών ρευστοποιήσεων.

Στις 1.197,92 (-2,20%) ο Δείκτης Τραπεζών, σε μία από τις πιο αρνητικές ημέρες των long στον κλάδο. Αλλαγή στάσης των ξένων οίκων, που χαμηλώνουν τη στοχοθεσία τους για τις μετοχές συστημικών, ανακαλύπτοντας λόγους που μόλις πριν ένα μήνα δεν συνυπολόγιζαν.

Αρχικά η Morgan Stanley, μετά τη συνάντηση επιτελών της με τους τραπεζίτες στην Αθήνα, στη συνέχεια -εχθές- η Goldman Sachs, αναθεωρούν την εκτίμησή τους για τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank. Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το «ρηχό» πλην όμως τραπεζοβαρές χρηματιστήριο και μάλιστα με αναθεωρημένη τη στάθμιση της Εθνικής, είναι πρόδηλο, αποτυπώνεται στο ταμπλό εύγλωττα τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, είναι και ο βαθμός αξιοπιστίας του ίδιου του θεσμού, σύμφωνα με χρηματιστές, που στην περίπτωση της Attica Bank προκαλεί εύλογα ερωτήματα, πυροδοτεί ρευστοποιήσεις από συγκεκριμένους διαχειριστές ξένων funds.

Χαρακτηριστική η επισήμανση κορυφαίου χρηματιστηριακού παράγοντα για το premium της Attica Bank έναντι των συστημικών, όταν αποτιμάται στα 10,841 δισ. (!) έναντι 7,169 δισ. της Eurobank -δηλαδή της μεγαλύτερης σε όρους αποτίμησης συστημικής τράπεζας. Σύμπτωμα που μόνο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του θεσμού δεν συμβάλλει.

Παράλληλα με την αποστροφή συγκεκριμένων 3-4 διαχειριστών ξένων funds προς τα τραπεζικά χαρτιά, η τακτική μείωσης θέσεών τους συμπεριλαμβάνει την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

«Πουλάνε Ελλάδα...» ήταν η εκτίμηση του ίδιου παράγοντα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία αγορά όπου ούτε νέες καθαρές εισροές καταγράφονται αλλά ούτε και αγοραστική διάθεση υπάρχει, καθώς πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το να βρεθούν τα χαρτιά σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Στις 3.432 (-2,02%) ο FTSE25, με τις πωλήσεις σε μετοχές των ΟΤΕ (15,72), Cenergy Holdings (8,62), Metlen (33,26), ΔΕΗ (11,72), ElvalHalcor (1,812) κ.λπ. να εμπίπτουν στην περίπτωση που θέλει «τα χλωρά να καίγονται κοντά στα ξερά...».

Κοινός τόπος σε ευρύ μέρος της κοινότητας πως το ΧΑ πάσχει και ότι με τα «υλικά» που μετέρχονται οι καθ' ύλην αρμόδιοι δύσκολα μπορεί να απεγκλωβιστεί από την περιδίνηση υποτίμησής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v