Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίδραση αλλά με κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας

Εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές στις τράπεζες που έβγαλαν μια πρώτη αντίδραση οδηγώντας τον ΓΔ στις 1.401 μονάδες. Ξεχώρισαν Εθνική αλλά και ΔΑΑ. Ρευστοποιήσεις στην Coca Cola αλλά και στη Viohalco.

Χρηματιστήριο: Αντίδραση αλλά με κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 3,69% και χαμηλά 2,5 μηνών και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,2% και χαμηλά 9 μηνών και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν φυσιολογική εξέλιξη η σημερινή αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, ποντάροντας και στις θετικές διαθέσεις των Διεθνών Αγορών, κατά την χθεσινή αργία στο Χ.Α.

Σύμφωνα με στελέχη της Αγοράς οι πωλήσεις των τελευταίων ημερών προήλθαν από Emerging Markets ETFs, καθώς αυξάνεται το βάρος της Κίνας και μειώνεται σε άλλες Αγορές, μεταξύ των οποίων και στο Χ.Α., ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν από κινήσεις “stop loss” και “margin calls”. Ευνόητο είναι ότι οι πωλήσεις δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στο Χ.Α. και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες μειώσεις θέσεων, ή αν επιστρέψει η επιφυλακτικότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι Τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο γιατί θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, αλλά και διότι οι Τράπεζες, ακόμα και αν δεν ισχύει για όλες το ίδιο, οφείλουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που έχουν στα εποπτικά τους κεφάλαια, αν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερο μέρισμα εφεξής”.

Μένοντας στα εταιρικά αποτελέσματα που είναι προγραμματισμένα προς ανακοίνωση επισημαίνονται οι ΔΑΑ (30/10), Coca Cola, Mermeren (31/10) και Τράπεζα Πειραιώς (1/11). Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 7 Νοεμβρίου και στις 8/11 η Alpha Bank.

Αύριο έχει “Ιnvestor Day” η Ιντρακάτ όπου θα παρουσιάσει τη στρατηγική της και πως θα βελτιώσει τα EBITDA. Σήμερα το βράδυ, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο Αλέξανδρος Εξάρχου θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος του Ομίλου και πιθανόν το σχέδιο του εταιρικού μετασχηματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι Ημερίδα με θέμα “οι λύσεις χρηματοδότησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο ρόλος του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των Ελληνικών Επιχειρήσεων” διοργανώνει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης το Χ.Α., υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Από την άλλη, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Εισηγμένων Εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω της προβολής τους στην Επενδυτική Κοινότητα, γίνεται στις 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το Συνέδριο “Athex Small Cap Conference”, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή: Alpha Trust – Ανδρομέδα, AS Company, CPI, Μύλοι Λούλης, MED, Mediterra, Πετρόπουλος, Performance, Q&R, Real Consulting, Revoil, SoftWeb, Πλαστικά Θράκης, Unibios, Αλουμύλ, Έλτον, Μοτοδυναμική, Ευρωσύμβουλοι, Παπουτσάνης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), η υποχώρηση βασικών δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται αποτρέποντας το κλείσιμο του ΓΔ, ξανά, χαμηλότερα των 1400 μονάδων, αλλά και η επιμονή των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Στην περίπτωση του τζίρου, αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έδωσε σαφή δείγματα γραφής από το ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 19 εκατ., με τα “πακέτα” στα 1,6 εκατ. (ΕΤΕ) και η πρώτη ώρα με τζίρο 31,5 εκατ., με τα “πακέτα” στα 4,5 εκατ. (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), “προδίδοντας” τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Με έκδηλη νευρικότητα και έχοντας χάσει τα αρχικά κέρδη κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν το μπαράζ από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα πέντε από τους Τεχνολογικούς Κολοσσούς θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Amazon και Apple.

Εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί την Τετάρτη στην ανακοίνωση της αναθεωρημένης εκτίμησης για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ (αρχ. 2,8% και εκτ. 3,0%) ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει για τα επιτόκια του Γιέν, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ

Η προσοχή, πάντα στραμμένη και στην Μέση Ανατολή, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, “ο στρατός του Ιράν έστειλε σήμα ότι η Τεχεράνη δεν θα ανταποδώσει άμεσα, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία”.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,14% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,180% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1409,71 μονάδες (+1,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1401,88 (+0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1401,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Ο τζίρος στα 181,3 εκατ., από τα οποία τα 56,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΤΟΝ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΙΝΚΑΤ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ απασχόλησε το 27,5% του τζίρου και της ΑΛΦΑ το 21% και οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Αίσθηση προκάλεσε και η προσυμφωνημένη συναλλαγή 20373800 τεμ. για την ΑΛΦΑ, που πέρασε από το Χ.Α. στις 17.12 και στα 1,422 ευρώ (αξία 20,374 εκατ. ευρώ).

Από τον συνολικό τζίρο των 181,3 εκατ., τα 173,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ανοδικά κινήθηκαν, ως επί το πλείστον, οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά την διάρκεια της Ελληνικής αργίας. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά ακόμα σημαντικότερα είναι τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου. Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων βαρύτητα θα δοθεί κυρίως στις ΗΠΑ με τα ανοίγματα θέσεων εργασίας Σεπτέμβριου, τα αποθέματα χονδρικής Σεπτέμβριου, τον δείκτη τιμών κατοικιών Αυγούστου και την καταναλωτική εμπιστοσύνη Οκτωβρίου. Στο εσωτερικό, θα έχουμε τα αποτελέσματα του ΔΑΑ αύριο, μετά την συνεδρίαση, ενώ πλησιάζουν τα αποτελέσματα των Ελληνικών τραπεζών με την Πειραιώς να ανακοινώνει πρώτη την Παρασκευή πριν την συνεδρίαση. Ο ΓΔΧΑ εκτιμάται ότι θα παραμείνει εντός ορισμένου εύρους τιμών, έστω και αν δεν βρισκόμαστε προς το παρόν στο χαμηλότερο επίπεδο. Σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1420 μονάδες και 1450 μονάδες”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Oι επενδυτές προετοιμάζονται για μία πολυάσχολη εβδομάδα εταιρικών κερδών και βασικών μακροοικονομικών στοιχείων, που θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες για τις αποφάσεις πολιτικής”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό και οι υγιείς αποτιμήσεις των Εταιρειών, μετά την παρατεταμένη πτώση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γενική ανάκαμψη της Αγοράς. Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά την Παρασκευή (1/11) την περίοδο των αποτελεσμάτων των Τραπεζών για το γ' τρίμηνο. Άλλα αποτελέσματα είναι προγραμματισμένα από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (αύριο μετά το κλείσιμο) και η Coca Cola (Πέμπτη 31/10, πριν το άνοιγμα)”, υπενθυμίζει η Piraeus Sec.

Η τεχνικά υπερπουλημένη εικόνα της Αγοράς δικαιολογεί μία μέτρια αντίδραση. Το φρέσκο περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (ΔΑΑ, Coca Cola, Τράπεζα Πειραιώς) θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον και να αποκλιμακώσει τις πιέσεις από την προσφορά τίτλων”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Τραπεζική ‘θύελλα’ είχε η εβδομάδα που πέρασε, τραβώντας χαμηλότερα και την υπόλοιπη Αγορά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα “κτυπημένα margins” κάνουν την δουλειά τους και μόνο μία ανοδική καλή αντίδραση μπορεί να ανακόψει την επιθετική τάση στον κλάδο.

Οι Ξένοι Οίκοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με το πόσο φτηνός είναι ο κλάδος, παρόλα αυτά κάποια funds συνεχίζουν να αποχωρούν από τον κλάδο και όχι μόνο. Από την άλλη, το κακό timing με τις Ξένες Αγορές, κάνει τους όποιους αγοραστές να μην βιάζονται, ξέροντας ότι θα βρίσκουν πολύ πιο εύκολα πωλητές, σε τυχόν διόρθωση των Ξένων Αγορών, μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Αμερική, στις 5 Νοεμβρίου.

Η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της Οικονομίας δεν έχει αλλάξει, με την Αγορά, παρόλα αυτά, να έχει τους δικούς της ρυθμούς.

Η πτώση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα από τόκους, αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση χορήγησης δανείων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την ίδια την Οικονομία.

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι πολύ κοντά, με το σύνολο των Οίκων να δίνουν συστάσεις “αγοράς” για τον Τραπεζικό κλάδο, με στόχους πολύ υψηλότερους από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η υπόλοιπη Αγορά σαφώς έχει καλύτερη εικόνα, παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται σημαντικά από τις πωλήσεις στις Τράπεζες μιας και κάποιοι μπορεί να μειώνουν θέσεις αλλού για να τοποθετηθούν στις Τραπεζικές μετοχές, ή να πουλάνε για να συντηρήσουν ανοιχτές θέσεις λόγω αναγκαστικών πωλήσεων από “margin calls”.

ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ OTE, OΠΑΠ και ΔΕΗ “κρατάνε χαρακτήρα” και μένει να δούμε αν ο ΓΔ είναι ικανός άμεσα να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο του 1400, με συνεχόμενα κλεισίματα.

Ο σχηματισμός του δεν είναι και ο καλύτερος, μιας και αν δεν αναιρεθεί έγκαιρα, μπορεί να στοχεύσει και πάλι την ζώνη του 1320 – 1300, αν και ο Τραπεζικός κλάδος ήδη έχει πλησιάσει στον αντίστοιχο στόχο του, κάτι που δεν συνάδει με την αντίστοιχη κίνηση του ΓΔ.

Έτσι λοιπόν η ζώνη του 1390 - 1380 δεν πρέπει να δώσει απλά μία αντίδραση, αλλά να καταφέρει να είναι και ένα σημαντικό χαμηλό για την Αγορά.

Μένει να δούμε αν το τελευταίο δίμηνο κλείσει με σημαντικά κέρδη, όπως μας έχει συνηθίσει στατιστικά στο 80% των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια”, υπενθυμίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το Ισραήλ κτύπησε στρατιωτικούς και μόνο στόχους του Ιράν, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία των αντιποίνων με τρόπο μη επώδυνο για τις Αγορές και την Παγκόσμια Οικονομία, με τις εχθροπραξίες ωστόσο κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο να συνεχίζονται. Ομοίως, συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δεν βρίσκει την ανταπόκριση της Δύσης στα νέα αιτήματά του. Όμως, καθώς πλησιάζει η 5η Νοεμβρίου, οπότε διεξάγονται οι εκλογές στις ΗΠΑ, όλος ο Πλανήτης παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον την προεκλογική διαδικασία, καθώς οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της εκλογής είτε του Τράμπ, είτε της Κάμαλα”, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι διαφορές στη ρητορική των δύο υποψηφίων είναι μεγάλες αναφορικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο το πλέγμα των μέτρων που θα λάβουν ως Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι αυξημένοι δασμοί που υπόσχεται ο Τραμπ για όλες τις εισαγωγές αναμένεται να πλήξουν την Ευρωπαϊκή πολιτική. Στο πεδίο των φόρων των εταιρικών κερδών η διαφορά είναι τεράστια, καθώς η Κάμαλα υπόσχεται να φτάσει τον συντελεστή από το 22% στο 28% ενώ ο Τράμπ θα τους μειώσει.

Εταιρείες της “παλιάς Οικονομίας” (Ενέργεια, Τράπεζες κ.α.) θα ευνοηθούν από τον Τράμπ, ενώ Εταιρείες με καινοτομικά και “πράσινα” χαρακτηριστικά, ή νέων τεχνολογιών θα ευνοηθούν από την Κάμαλα. Εξαίρεση αποτελεί η Tesla με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Ελον Μασκ που στηρίζει τον Τραμπ.

Δύο δεδομένα φαίνεται να διαγράφονται ως πιθανά ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριαρχεί: η συνέχιση της δημοσιονομικής εκτροπής, καθώς τα μέτρα του Τραμπ οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά 17 π.μ., ενώ τα μέτρα της Κάμαλα κατά “μόνο” 8 π.μ. κατά την Επιτροπή για τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Σημειώστε δε, ότι με τις ήδη εφαρμοζόμενες πολιτικές του Προέδρου Μπάιντεν, στο τέλος του 2024 το χρέος θα φτάσει το 121% του ΑΕΠ.

Με δεδομένη δε την αυξημένη αβεβαιότητα, ο φόβος για αρνητικές επιπτώσεις στα διάφορα Περιουσιακά Στοιχεία οδηγεί σε τιμή - ρεκόρ τον Χρυσό, με την τιμή να πιθανολογείται ότι σύντομα θα ξεπεράσει τα $3000/ουγκιά, καθώς Κεντρικές Τράπεζες και Ιδιώτες τον αγοράζουν ως το ενδεδειγμένο ασφαλές “καταφύγιο”

Τα παραπάνω δεδομένα, δεν αποτρέπουν τη συνέχιση της ευφορίας των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές, στη Wall Street, στην Ευρώπη παρά το κλείσιμο 3 εργοστασίων της VW στη Γερμανία και την Ασία.

Όμως, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το σκηνικό είναι διαφορετικό: ο Τραπεζικός κλάδος υποχώρησε συμπαρασύροντας και τα άλλα blue chips, με τον ΓΔ να συμπληρώνει 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το ισχυρό όριο των 1400 μονάδων να διασπάται.

Με τους Διεθνείς Οίκους, τη Morgan Stanley και τη Goldman Sachs να αναγγέλλουν χαμηλότερες τιμές - στόχους των Τραπεζών, σε σχέση με εκείνες που είχαν αναγγείλει το Σεπτέμβριο, καθώς θεωρούν ότι η υποχώρηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και τελικά της οργανικής κερδοφορίας τους.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η αναγγελία των αποτελεσμάτων του 9μηνου και οι ανακοινώσεις των Διοικήσεων που θα σχολιάσουν τα παραπάνω και θα αναφερθούν στους λόγους για τους οποίους η περαιτέρω αύξηση της Τραπεζικής κερδοφορίας θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη, όπως προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια.

Την ίδια ώρα, οι ρευστοποιήσεις των Τραπεζών είναι πιθανό να συνδέονται με άλλους λόγους, όπως ενδεχομένως τη στρατηγική διαχειριστών που εκπροσωπούν ισχυρά χαρτοφυλάκια για αύξηση των μετοχικών θέσεων υπέρ των Κινεζικών μετοχών, σε συνέχεια της αναγγελίας του “πακέτου” για τόνωση της Κινεζικής Οικονομίας, προσβλέποντας σε άνοδο των τιμών τους.

Στο βαθμό που λαμβάνει χώρα μια τέτοια επιλογή, είναι αναπόφευκτη η μείωση των θέσεων σε άλλες Αναδυόμενες Αγορές, όπως η Ελληνική.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαμορφώνει συνθήκες που εύλογα μπορούν να το χαρακτηρίσουν ως “υπερπουλημένο”, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τόσο το ΙΟΒΕ, όσο και το ΔΝΤ συνηγορούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2024 κατά 2,4% το 2025 (άποψη ΙΟΒΕ).

Επομένως, μια τεχνική αντίδραση που θα οδηγήσει τον ΓΔ και πάλι πάνω από τις 1400 μονάδες είναι ένα σενάριο που έχει αυξημένη πιθανότητα να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, με τις 1411 μονάδες να συνιστούν την πλησιέστερη αντίσταση”, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΠΕΙΡ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΑΛΦΑ (3,3), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9),  ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8),  BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με μόνο ερωτηματικό την σχετική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,54%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,443 ευρώ (+3,03%), της Εθνικής (+2,98%) μέχρι τα 7,328 ευρώ (+3,88%), της Eurobank (+2,55%) μέχρι τα 1,9295 ευρώ (+2,63%) και της Πειραιώς (+0,62%) μέχρι τα 3,638 ευρώ (+2,48%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,538 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,558 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,611 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,40 – 1,35 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,61 ευρώ. Οι εν διάμεσες αντιστάσεις στα 7,378 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,586 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στα 8,01 και 8,22 ευρώ. Η προσοχή και στην ζώνη στήριξης 7,00 – 6,95 ευρώ, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικότατα.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “short” με “stop” στα 2,059 ευρώ και τις ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 1,931 – 1,968 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,80 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,886 και την επόμενη αντίσταση στα 4,047 και 4,22 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα  3,659 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,784 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 3,50 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 3,40 – 3,55 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1180,78 μονάδες (+2,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1173,45 (+2,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1171,25 μονάδες,  με ημερήσια κέρδη 1,96%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1203 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1236 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “τις δύο τελευταίες, σημαντικές ωστόσο, εκκρεμότητες περιμένει να κλείσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσον αφορά το Τραπεζικό Σύστημα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Και οι δύο περιμένουν την έγκριση των Ευρωπαϊκών Θεσμών και αφορούν: Η πρώτη το αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για επέκταση των Κρατικών εγγυήσεων του ‘Ηρακλή ΙΙΙ’ κατά 1 δισ. ευρώ. Η δεύτερη το αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος εποπτεύει το ΤΧΣ για την άρση των ειδικών δικαιωμάτων του Ταμείου επί της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία το Δημόσιο παραμένει με ποσοστό 8,3%. Με την τακτοποίηση των δύο ζητημάτων, κόβεται και η τελευταία ‘κλωστή’ που συνέδεε το Κράτος με το Τραπεζικό Σύστημα, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τις Διοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, θα εδραιώσει την αλλαγή σελίδας για τον Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Τομέα”.

Με δεδομένη την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,20%), ΒΙΟ (-1,12%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,11%), ΕΕΕ (-1,57%), ΕΛΠΕ (-0,87%), ΕΛΧΑ (-0,45%), ΣΑΡ (-0,18%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΟΤΟΕΛ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ, αλλά υποχώρησε από τα αρχικά υψηλά των 12,00 ευρώ (+2,21%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με  “stop” τα 11,35 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη τα 11,62 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οριακά χαμηλότερα των 11,35 ευρώ, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στα 11,33 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 12,25 ευρώ. Η Αγορά περιμένει τα αποτελέσματα, αλλά και την επικαιροποίηση του business plan (στις 13/11 αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και στις 14/11 η ενημέρωση με την ανάλυση του business plan).

Την πλήρη διερεύνηση της εξαγοράς της Ηλέκτωρ από Θυγατρική της Motor Oil ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Bάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι “προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους Αγορές στις οποίες αφορά”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΜΟΗ (+1,15%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, προσπαθώντας να αντιδράσει από τα χαμηλά 22,5 μηνών. Στα 21,24 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

“Ραντιέρηδες” συνεχίζουν να παίρνουν θέση στην μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΔΑΑ (+4,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Αύριο η Εισηγμένη δημοσιεύει αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του τίτλου, μετά το “ντεμπούτο” στις 7/2, όταν και είχε σημειώσει άνοδο 11,71%, αλλά παραμένει σαφώς χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+143,96%), ΑΤΤ (+111,56%), MONTA (+98,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,45%), SOFTWEB (+79,65%), ΚΟΥΑΛ (+79,28%), OPTIMA (+61,79%), TITC (+52,68%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,31%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+2,59%), ΣΙΔΜΑ (+3,47%), ΡΕΒΟΙΛ (+3,44%), ΙΝΛΙΦ (+2,07%), ΚΥΡΙΟ (+1,65%), ΙΚΤΙΝ (+3,30%), MED (+2,56%), ΓΕΒΚΑ (+1,89%), ΚΤΗΛΑ (+1,72%), ΑΒΕ (+1,46%), ΜΟΝΤΑ (+0,80%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Performance (+0,17%), “βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού 5% Ιρλανδικής Εταιρείας με αντικείμενο δραστηριότητας την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού στην Περιοχή του strategic portfolio management και planning optimization, με την αξιοποίηση προηγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Το συνολικό ποσό της επένδυσης στο κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ευρώ. Λεπτομέρειες για τους όρους της ανωτέρω συμμετοχής θα παρασχεθούν με νεότερη ανακοίνωση με την ολοκλήρωσή της, η οποία εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου 2024”.

Η Intralot ανακοίνωσε ότι στις 25/10/2024, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της Ιντρακόμ επί μετοχών Intralot ανήλθε σε 10,004%. Η ΙΝΤΚΑ (+0,72%) συνεχίζει να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (-0,93%).

Με αύξηση 14,2% στον κύκλο εργασιών έκλεισε το ενιάμηνο του 2024 για τη Μοτοδυναμική (+1,17%) με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 144,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Το μικτό κέρδος ανήλθε στα 34,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 10,6%. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 16,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%. Συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών, αλλά και οι αγορές από τον CEO.

Αγορές από “insiders” στην ΦΟΥΝΤΛ (-1,22%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,43%), αλλά και αυξημένη προσφορά πάνω από τα 14,00 ευρώ.

Αναμενόμενο το -9,44% της ΒΙΟΤ, καθώς εκεί ήταν στημένοι οι πρώτοι αγοραστές.

Προσπάθεια αντίδρασης στο -9,09% της Παρασκευής από ΕΠΙΛΚ (+10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ίλυδα (+3,63%), Attica Group (+2,33%), AS Company (+1,15%), ΞΥΛΚ (+1,89%), MIG (+2,36%), Frigoglass (+0,93%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,14%), Παπουτσάνη (+3,65%), Άβακα (+1,41%), Αλουμύλ (+3,40%) και Ιντεάλ (+1,69%).

Ανοδικό “καρέ” και υψηλά διμήνου για Ιντρακάτ (+1%).

Μετά από επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση αντέδρασε η Q&R (+3,81%), μετά από πέντε πτωτικές η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,59%).

Εμφάνιση πωλητή στην ΜΕΡΚΟ (-4,89%).

Σε χαμηλά 2,5 μηνών ACAG (-1,26% και έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και ΚΕΚΡ (-4,44%).

Σε νέα χαμηλά 11 μηνών η ΕΚΤΕΡ (-2,77%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1422 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3395 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3454 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, στο 1,0798 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2780 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), υψηλότερα των $34,40 το Ασήμι.

Τιμές πάνω από τα $72780 δοκιμάζει το Bitcoin, προς τα $2670 αναρριχάται το Ethereum.

Το Bitcoin θεωρείται από ορισμένους ως ένα "Trump trade" επειδή ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την Προεδρία είχε δηλώσει πως “θα κάνουμε τις ΗΠΑ την Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Bitcoin και των Κρυπτονομισμάτων”.

Η Moody's υποβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε αρνητική, λόγω ανησυχιών για το χρέος και το έλλειμμα της Χώρας, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο “Aa2”.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε νέα επίπεδα - ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος αξιολογεί τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές, ενισχύθηκε 0,4% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο. Η άνοδος σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 διαμορφώθηκε στο 5,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 5,1%.

Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠA υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο στα 7,44 εκατ., από 7,86 εκατ. τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ανοικτές θέσεις θα αυξηθούν στα 8 εκατ.

“H Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια όσο αναμένουν οι Αγορές επειδή ο ‘εδραιωμένος πληθωρισμός’ είναι πολύ υψηλός”, δήλωσε ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, σε δηλώσεις που έκανε από τη Σαουδική Αραβία. Ο Φινκ ανέφερε ότι “βλέπει μία μείωση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, έναντι δύο που αναμένουν οι Αγορές”.

“Η Αμερικανική Οικονομία τα πηγαίνει αρκετά καλά, είναι πολύ ανθεκτική. Η ομαλή προσγείωση στις ΗΠΑ είναι το βασικό σενάριο. Ενώ οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περιβάλλον για επενδυτικά deal βελτιώνεται. Ανησυχώ για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, για την Ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την οικονομική κατάσταση στην Κίνα”, τόνισε, σε συνέντευξη στο Bloomberg, ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 108,2 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και στο υψηλό οι ΔΑΑ και Cenergy.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 88 ανοδικούς τίτλους, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.279 συμβόλαια).

Στα 4.166 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.026 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.630 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.610 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 983, 903 για τον Νοέμβριο και 80 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.387), κινήθηκε μεταξύ 3.379 και 3.411 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.178,5), κινήθηκε μεταξύ 1.178,5 και 1.178,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.091,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.242 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.428), Πειραιώς (5.780), Εθνική (1.679), Alpha Bank (9.757), ΔΕΗ (291), Μυτιληναίο (380), Ελ. Πετρέλαια (103), Viohalco (117), Ιντρακάτ (146).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 191.713, Πειραιώς 96.140, ΑΔΜΗΕ 28.109, ΔΕΗ 20.468, Eurobank 20.369, Εθνική 20.229, ΓΕΚ 11.298, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.298.781 τεμ., (από 64.375.013 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 63.694.987 τεμ. (52.472.944), ΟΠΑΠ 1.663.425 τεμ. (1.663.529), Εθνική 12.494.358 τεμ. (12.360.948), ΟΤΕ 2.172.095 τεμ. (2.176.190), Πειραιώς 13.276.930 τεμ. (13.276.930), Ελ. Πετρέλαια 1.307.481 τεμ. (1.305.093), Intralot 1.197.366 τεμ. (1.215.272), Motor Oil 1.423.790 τεμ. (1.420.701).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v