Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα «reality check» στο Χρηματιστήριο

Τι φταίει και τι θα γίνει παρακάτω, στη σκιά της πτώσης, ζυγίζουν οι παίκτες, ιδιαίτερα μετά την ακραία συμπεριφορά ισχυρών πιέσεων στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στην τραπεζοβαρή αγορά.

Ωρα «reality check» στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη σερί συνεδρίαση Απριλίου με απώλειες στη Wall Street, διόρθωση στα ευρωπαϊκά, ισχυρότερη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για τους επενδυτές στη Νέα Υόρκη αφορμή για το μείον 0,72% του S&P500 στις 5.205,81 μονάδες μπορεί να ήταν η αμφισημία των αξιωματούχων της Fed ως προς την επιτοκιακή πολιτική, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μπορεί να δικαιολογούνταν μετά τα τελευταία υψηλά, στο ΧΑ όμως ο κύριος λόγος ήταν εγγενής.

Ισχυρή διόρθωση 2% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.393,84 μονάδες, με -σχεδόν- καθολική υποχώρηση τραπεζικών και blue chips, επιθετικότερες ρευστοποιήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης και πορεία των Δείκτη Τραπεζών, FTSE25 αντιστρόφως ανάλογη του πολιτικού «θερμόμετρου» που μόνο τους long δεν ευνοεί.

Πωλήσεις και στα 4 τραπεζικά χαρτιά -στο μείον 2,08% ο ΔΤΡ στις 1.170,02 μονάδες, πωλήσεις στα 18 από τα 21 blue chips, στο μείον 1,95% ο FTSE25 στις 3.353,65 μονάδες, σε μία συνεδρίαση 121 εκατ. ευρώ από τα οποία 14,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και περί τα 30 εκατ. σε μόλις 2 και δη τραπεζικές, Πειραιώς, Εθνική.

Υπερβολικά τραπεζοβαρές το ΧΑ, υπερβολικά «ρηχό», επιβεβαιώνοντας πλήρως την JP Morgan όσον αφορά στην επιφυλακτικότητά της για το αφήγημα της επανένταξής του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Αρέσει-δεν αρέσει αυτή είναι η αγορά μας, με ελάχιστα επί της ουσίας να έχουν βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια ως προς την ουσιαστική εμβάθυνσή του, δυστυχώς επιβεβαίωση των πιο επιφυλακτικών είχαμε εχθές.

Προφανώς και η όξυνση του κλίματος στο πολιτικό πεδίο επηρεάζει ορισμένους διαχειριστές ξένων funds, φυσιολογικά κάποιοι εγχώριοι θεσμικοί έσπευσαν να κατοχυρώσουν μέρος κερδοφόρων -ακόμη- θέσεών τους, πλην όμως είναι η εν γένει «ρηχότητα» της αγοράς για την έκταση της διόρθωσης. Ειδικότερα το «κρέμασμα» εντολών πώλησης μετά τις 17:00, η ενεργοποίηση αναγκαστικών ρευστοποιήσεων, η απουσία αμυνών
και δικλίδων που σε κάθε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο θα αναπτύσσονταν.

Και τώρα τι; Ηόξυνση στο πολιτικό πεδίο δεν δείχνει να αμβλύνεται, «καύσιμα» για πειστική επαναφορά των long δεν υφίστανται, η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων δεν αρκεί -ει μη μόνον για επιμέρους περιπτώσεις-, οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο δείχνουν να επιβραδύνονται, να «φρενάρουν».

Εκτός αυτών και οι γκρίνιες για το νέο Κανονισμό -κυρίως ως προς τα ελάχιστα όρια ελεύθερης διασποράς- όπως από νωρίς σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Παράλληλα και οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες FTSE/Russell -τέλος Απριλίου- αλλά με το κριτήριο της αποτίμησης να υπολογίζεται στη διάρκεια του μηνός, το ποια/ποιες εταιρείες θα βγουν/ενταχθούν στον FTSE25 είναι ένα επιμέρους στοίχημα για συγκεκριμένες 4-5 εισηγμένες (των FTSE25, FTSEMidCap) που επιτείνουν την τάση αγοράς/πώλησης ανάλογα με την προεξόφληση για το αποτέλεσμα.

ΟΤΕ (13,81), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,11) και Jumbo (26,74) οι μόνες τρεις από τις 25 του FTSELarge Cap με θετικό πρόσημο. Μόλις μία από τις 20 (!) του FTSEMidCap, η Dimand (9,90). με θετικό πρόσημο. Η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 2023 πιθανότατα επηρέασε τη στάση των επενδυτών.

Σειρά σήμερα για τη Motor Oil, που εχθές διασώθηκε -συγκριτικά-, με οριακές απώλειες 0,07% στα 27,60 ευρώ.
Στα άξια αναφοράς της χθεσινής συνεδρίασης, η επανενεργοποίηση αγοραστών στα mezzanines, το «άδειασμα» κατά 7,12% στον τίτλο του ΟΛΠ στα 26,75 ευρώ, το μείον 4,21% της ΕΧΑΕ στα 5,23 ευρώ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v