Χρηματιστήριο: Αντίδραση «χαμηλών τόνων» με λίγους πρωταγωνιστές

Ηπιες οι κινήσεις στις τάξεις των blue chips με την Σαράντης να ξεχωρίζει. Πωλητές σε Motor Oil, Titan. Πάτησε τα 4 ευρώ η Πειραιώς με συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ. Αντίδραση Alpha Bank.

Χρηματιστήριο: Αντίδραση «χαμηλών τόνων» με λίγους πρωταγωνιστές

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες και από το θετικό διεθνές κλίμα, αλλά να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να μην πετυχαίνει την επιστροφή υψηλότερα των 1400 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τις παρυφές των 1408 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες EuroStoxx 600, EuroStoxx 50, DAX, CAC 40 και S&P 500.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης και η σημερινή συνεδρίαση δεν χαρακτηρίστηκε από την ζωντάνια και το νεύρο που χαρακτήριζαν προηγούμενες, έντονα ανοδικές, συνεδριάσεις και έδειξε περισσότερο διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους να στριφογυρίζουν πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και τις κινήσεις των αγοραστών απόλυτα επιλεκτικές και μετρημένες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον παρέμεινε περιορισμένο στις κινήσεις επιμέρους μετοχών και όλοι οι ενεργοί traders περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να βγάλουν “ασφαλέστερα” συμπεράσματα.

Από την άλλη, η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, βοηθούμενη και από τα “πακέτα” και μένει να φανεί αν αυτό είναι αποτέλεσμα “διανομής χαρτιών” από μεγάλους σε μικρότερου διαμετρήματος παίκτες, ή αναδιαρθρώνονται θέσεις πριν το επόμενο ανοδικό κύμα.

Το βλέμμα παραμένει στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία μέχρι στιγμής είναι θετικά και ανώτερα από αυτά της προηγούμενης χρήσης, για ένα σημαντικό αριθμό Εταιρειών. Επιπλέον αυξάνονται τα μερίσματα, ενώ ζητούμενο είναι αν όλα τα παραπάνω έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Στεφ. Κοτζαμάνη, “οι περισσότερες Εισηγμένες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις περυσινές οικονομικές τους επιδόσεις, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να αποτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2023. Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί από τους μεγάλου μεγέθους Ομίλους, που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την αθροιστική επίδοση των Εισηγμένων, εμφανίζουν βελτιωμένη την ‘κάτω γραμμή’ των αποτελεσμάτων τους”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της στενής μεταβλητότητας – πλάγιας κίνησης, αν συνυπολογιστεί ότι την Παρασκευή το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου και στις τελικές δημοπρασίες αναμένεται το rebalancing του FTSE-Russel.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s. Ακολουθούν S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Τεχνικά και όσον αφορά τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αυτά καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, μέχρι ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει με κλεισίματα πάνω από τις 1417 μονάδες και ο FTSE25 πάνω από τις 3440 μονάδες.

Ήπια ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες, μετά και τα στοιχεία του ΔΤΚ στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,61% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,17% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,152% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 1407,68 μονάδες (+0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1399,82 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1399,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο τζίρος στα 177,8 εκατ., από τα οποία τα 22,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, TITC, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΣΕΝΤΡ, ΟΤΕ, ΔΑΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 177,8 εκατ., τα 159 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ έχει την ζώνη του 1377 σαν κύρια στήριξη. Το ‘stop’ πλέον στο 1437 σε κλείσιμο ημέρας. Ο ταλαντωτής σε Intraday έδωσε ανοδικό έναυσμα και οι τιμές δοκιμάζουν ήδη την πρώτη σημαντική αντίσταση του 1408. Μία διάσπαση θα μας δώσει το 1419. Η λήξη των συμβολαίων είναι την Παρασκευή, οπότε η εβδομάδα λογικά θα κυλήσει μέσα στα συγκεκριμένα εύρη. Στα επιμέρους τώρα, η Πειραιώς παλεύει να κατοχυρώσει το επίπεδο πώλησης του πακέτου στα 4,00. Ουσιαστικά ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έβγαλε τις περισσότερες πωλήσεις και έχασε και την ανοδικότητά του σε σχέση με τους υπόλοιπους, με το ‘stop’ στο 1269. Οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν καλύτερη τεχνική εικόνα. Η ρευστότητα παραμένει μεγάλη, οπότε δεν είναι εύκολο να δούμε την άμεση πτωτική κίνηση της Αγοράς, τουλάχιστον στην παρούσα. Σαφώς ανοδικό γράφημα και μάλιστα επιθετικό έχει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Με τέτοιους τζίρους, το πρώτο τρίμηνο σίγουρα θα είναι πολύ καλό για την ΕΧΑΕ. Τεχνικά έχουμε το ‘μαξιλάρι’ του 5,23, αναζητούμε μία διάσπαση του 5,66 και οραματιζόμαστε μία κίνηση στο 6,57. Δύσκολος τίτλος για trading, αλλά πρέπει να υπάρχει σε ένα επενδυτικό καλάθι”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές υιοθετούν μια ενισχυμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η Αγορά κινήθηκε υψηλότερα σήμερα, με την Aegean Airlines, τον ΟΠΑΠ και την TITC να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima bank.

Καθώς η πίεση των πωλήσεων εξαντλείται, περιμένουμε πως η Αγορά θα συνεχίσει τη σταθεροποίησή της κοντά στις 1400 μονάδες. Τα αποτελέσματα μπορεί να στρέψουν την προσοχή από τη μεταβλητότητα και τις συναλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς, παρέχοντας χώρο για νέα δράση”, εκτιμά η Beta Sec.

Η άνοδος - έκπληξη στο 3,2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενισχύει την εκτίμηση για αναμονή ως το Καλοκαίρι, για την έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, τόσο για υποχώρηση του ΓΔ, όσο για επάνοδο της ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και της ήπιας ζήτησης. Ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των Εταιρειών κινήθηκε το 2023 περίπου στο +3% και αναμένεται για το 2024 να προσεγγίσει το +11%. Παρατηρείται ότι το ποσοστό των μετοχών (στον δείκτη S&P 500), που διαπραγματεύεται πάνω από τον μέσο κινητό των 50 ημερών είναι κοντά στο 80%. Αυτό δείχνει ότι η άνοδος διαχέεται σε όλο το πλάτος της του ταμπλώ (S&P 500) και αυτό συντηρεί με “καύσιμο την μηχανή” της Αγοράς. Προς το παρόν η microeconomy υπερισχύει της macro-economy και διατηρεί την καλή ψυχολογία των επενδυτών. Αναμένεται στο 2ο εξάμηνο η σκυτάλη να περάσει στην μακροοικονομία, με την μείωση του πληθωρισμού (στα όρια των στόχων που έχουν μπει από τις Κεντρικές Τράπεζες) και στην έναρξη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Η Αγορά πραγματοποίησε βραχυχρόνια διόρθωση, μετά τα επαναλαμβανόμενα υψηλά δεκαετίας και πλέον και την ολοκλήρωση του placement της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όσο και σε επίπεδο επιμέρους μετοχών πολύ περισσότερο, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Αν δεν υπήρχαν Δεικτοβαρείς μετοχές όπως η ΕΕΕ και ο ΟΠΑΠ, η πτωτική κίνηση θα ήταν σημαντικά υψηλότερη. Οι Τράπεζες, μετά την προσπάθεια ανοδικής διαφυγής, επέστρεψαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με επικρατέστερο σενάριο την διατήρηση του εύρους διακύμανσης των τελευταίων μηνών.

Θα λέγαμε ότι, η Αγορά γενικότερα διατηρεί μια στάση αναμονής στα πρόσφατα υψηλά, με το ενδιαφέρον να έχει επικεντρωθεί στις επιμέρους μετοχές και στα ετήσια αποτελέσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά μέχρι στιγμής, αλλά χωρίς κάποια σημαντική έκπληξη.

Οι υπόλοιπες κύριες Αγορές της Ευρώπης πάντως, συνεχίζουν το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων μηνών”, όπως τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την “περιήγηση” από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (0%), ΕΥΡΩΒ (-0,06%) και ΠΕΙΡ (+0,25%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+1,44%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1208,88 μονάδες (+1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1197,87 (+0,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1197,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1269 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1058 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1049 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “άμεσες προδιαγράφονται οι εξελίξεις, αναφορικά με την εναπομείνασα συμμετοχή (18,39%) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, καθώς μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να έχει αποφασισθεί ή/και δρομολογηθεί, αν θα διατεθεί μέρος, ή το σύνολό της στην Αγορά. Η ΕΤΕ προϋπολόγισε ως μέρισμα χρήσης 2023 τη διάθεση ως του 30% των καθαρών κερδών (0,37 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή) και επιβάρυνε τους κεφαλαιακούς της δείκτες με 90 μ.β. Η έγκριση από τον Επόπτη για τη διανομή θα πρέπει να δοθεί ως τον Ιούνιο, ενόψει τακτικής γ.σ. Στην παραπάνω εξίσωση εμπλέκεται η επαναγορά μετοχών στην περίπτωση που το ΤΧΣ, υπό τις ‘ευλογίες’ της Κυβέρνησης, αποφασίσει να διαθέσει, μετά τη λήξη του lock-up (Μάιος), νέες μετοχές Εθνικής. Αν το Ταμείο προχωρήσει σε διάθεση μέρους του 18,39%, θα συζητηθεί η επαναγορά του εναπομείναντος ποσοστού από την Εθνική, κατά το προηγούμενο της Eurobank”.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΚΟΥΕΣ (-1,18%), ΜΟΗ (-1,95%), ΜΠΕΛΑ (-0,84%), ΜΥΤΙΛ (-0,51%) και TITC (-1,18%)

Μετά από τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,60%) και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 17,10 ευρώ (+2,40%), περιμένοντας τα αποτελέσματα χρήσης 2023 που ανακοινώθηκαν σήμερα το απόγευμα και εν μέσω εκτιμήσεων για, νέα, γενναία χρηματική διανομή. Τελικά ανακοινώθηκε €0,60 υπόλοιπο μερίσματος προς πληρωμή, με ημερομηνία αποκοπής 29 Απριλίου και €0,25 επιστροφή κεφαλαίου προς πληρωμή, με ημερομηνία αποκοπής 25 Ιουνίου.

Η επόμενη αντίσταση στα 17,35 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,62 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Πρόσφατα βρέθηκε να υποχωρεί σε χαμηλά 4ετιας η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,18%) και έκτοτε συνεχίζει να δείχνει αδυναμία “ανάδυσης”. Οι αντιστάσεις στα 5,93 (ημερήσιο “stop short”), 6,09 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,15 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 5,18 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται το ΦΒΜΕΖΖ (+78,34%), ακολουθούμενο από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+77,47%), ΚΟΥΑΛ (+75,16%), ΒΙΟΤ (+62,5%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΓΚΜΕΖΖ (+56,97%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,12%), ΕΒΡΟΦ (+46,67%), ΔΟΜΙΚ (+44,17%) και REALCONS (+41,06%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΚΑΣ (+6,43%), ΒΙΟΣΚ (+1,65%), ΚΤΗΛΑ (+2,27%), ΒΟΣΥΣ (+0,88%), ΕΣΥΜΒ (+1,30%), ΙΛΥΔΑ (+0,30%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+9,65%), ΑΤΤ (+1,36%) και ΟΛΘ (+0,46%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε αντίδραση η Ιντεάλ (+0,98%), μετά από τέσσερις οι Ικτίνος (+2,81%) και ΕΧΑΕ (+0,76%) και μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη ο ΑΔΜΗΕ (+1,12%).

Πωλήσεις από όσους περίμεναν νέα δημόσια πρόταση υψηλότερα των 8,00 ευρώ στην ΕΝΤΕΡ (-0,25%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων από ΠΕΤΡΟ (-1,44%), που συνεχίζει να έχει πωλητή.

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Intralot (+1,38%), Q&R (+1,91%), Profile (+1,13%), Αλουμύλ (+2,62%), ΞΥΛΚ (+1,38%) και ΔΑΑ (+1,20%).

Αντέδρασε στο χθεσινό -20,53% η ΛΕΒΠ (+9,93%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+4,82%).

ΦΒΜΕΖΖ (+3,58%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (-1,10%) ανακοίνωσαν και νέες εισπράξεις τοκομεριδίων, “σιγή ασυρμάτου” από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,62%) και ΓΚΜΕΖΖ (+3,28%).

Σε υψηλά 2ετιας ο Κυριακούλης (+17,18%). Προσοχή, η σημερινή ανοδική κίνηση, μάλλον τοποθετήσεις “κωδικών λιανικής” θύμισε.

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” και αφού σήμερα πέρασαν από το Χ.Α. “πακέτα”, συνολικά 2,25 εκατ. τεμ. στα 0,39 ευρώ, έδωσε ανοδικό τίναγμα η Centric (+12,82%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 7μηνου. Πληροφορίες για τοποθετήσεις από Εγχώριο Θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1289 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1272 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3091 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, πλην Αυστραλίας, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπια κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0946 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2180 ο Χρυσός, προς τα $25,15 εκτινάσσεται το Ασήμι.

Πάνω από τα $72500 το Bitcoin, προς τα $3980 κινείται το Ethereum.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, μιλώντας στο Ιαπωνικό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι “οι διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις μεταξύ των Επιχειρήσεων και των Σωματείων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για το πότε η Τράπεζα θα αποφασίσει να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας που περιλαμβάνουν αρνητικά επιτόκια, τον έλεγχο των αποδόσεων στα ομόλογα και άλλα εργαλεία”.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διέθεσε οικονομική ρευστότητα 10 δισ. γουάν (1,41 δισ. ευρώ) στη Διατραπεζική Αγορά με την διαδικασία reverse repo, περίοδο ωρίμανσης επτά ημερών και επιτόκιο 1,8%. “Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την διατήρηση ικανοποιητικής οικονομικής ρευστότητας στο Τραπεζικό Σύστημα”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κινεζικής Λαϊκής Τράπεζας.

H βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% στη Ζώνη του Ευρώ, τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που περίμεναν η παραγωγή να μειωθεί κατά 1,8% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Στην Ε.Ε. η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,1% τον Ιανουάριο, από τον Δεκέμβριο του 2023. Από τον Ιανουάριο του 2023 η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,7% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 5,7% στην Ε.Ε., σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες των αναλυτών .

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 κατά 13%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, στα $296 δισ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν έλλειμμα $299 δισ. τον Φεβρουάριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 97,3 δισ. ευρώ.

Αν και η UBS διατηρεί την πεποίθηση ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής μακροοικονομικής ιστορίας παραμένουν σε καλό δρόμο, μειώνει τις εκτιμήσεις για φέτος, μετά τη χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη πέρυσι και προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2024, μετά από 2% το 2023.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil και ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (270.067 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.547 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.517 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 891 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.198 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 122 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.207, 1.136 για τον Μάρτιο, 1.031 για τον Απρίλιο και 40 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.378,25), κινήθηκε μεταξύ 3.373 και 3.403,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 923, 464 για τον Μάρτιο και 459 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.198), κινήθηκε μεταξύ 1.196,75 και 1.206 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 160, 80 για τον Μάρτιο και 80 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.347,75), κινήθηκε μεταξύ 5.347,75 και 5.347,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.191 Cenergy, 26.367 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (23.368), Πειραιώς (35.034), Εθνική (8.157), ΔΕΗ (8.569), Alpha Bank (120.333), Ελ. Πετρέλαια (1.447), Τέρνα Ενεργειακή (16.760), ΕΧΑΕ (2.668), ΕΛΧΑ (1.821), ΑΔΜΗΕ (8.475), ΓΕΚ (6.655), Μυτιληναίο (1.875), Cenergy (2.484), Viohalco (2.371), Ελλάκτωρα (1.839), Lamda Development (6.976), Αεροπορία Αιγαίου (6.968), ΟΤΕ (4.735), Άβαξ (342), Fourli (508), Jumbo (711), Motor Oil (254), Ιντρακόμ (4.164), Ιντρακάτ (2.258), Autohellas (164), ΕΥΔΑΠ (665), ΟΠΑΠ (209).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 111.875, Πειραιώς 47.411, Eurobank 22.059, ΑΔΜΗΕ 16.062. ΔΕΗ 11.031, Τέρνα Ενεργειακή 13.413.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.726.478 τεμ., (από 58.926.791 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.834.141 τεμ. (34.749.194), ΟΠΑΠ 1.617.619 τεμ. (1.756.619), Εθνική 13.896.428 τεμ. (13.896.428), ΟΤΕ 1.793.775 τεμ. (1.793.775), Πειραιώς 895.291 τεμ. (1.022.116).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v