Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς η Εγχώρια Αγορά έσπευσε να τιμολογήσει θετικά, όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τα νέα ρεκόρ των Διεθνών Αγορών.
Βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά, ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, με εύρος τιμής 3,70 ευρώ και 4 ευρώ. Όσον αφορά στο μίγμα της διάθεσης, το 85% των μετοχών θα διατεθεί σε Ξένους Θεσμικούς επενδυτές και Funds και το 15% σε Εγχώριους επενδυτές, με το 30% εξ αυτών να ικανοποιεί τη ζήτηση Λιανικής και το 70% τη ζήτηση Εγχώριων Θεσμικών επενδυτών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την Τετάρτη 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η λήξη της Ελληνικής και Διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 16.00 (ώρα Ελλάδος). Την Πέμπτη 7 Μαρτίου η ανακοίνωση της τιμής προσφοράς από το ΤΧΣ και την Τράπεζα και αναλυτική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς. Την Τρίτη 11 Μαρτίου η πίστωση των μετοχών στις μερίδες των επενδυτών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με κάλυψη κατά 10 φορές”.
Από την άλλη και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, “τα οφέλη για το Χ.Α. από την επιτυχή διάθεση είναι προφανή και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα, εφόσον ο τίτλος της Πειραιώς, κατά το προηγούμενο της Εθνικής, ‘αφήσει λεφτά στο τραπέζι’. Με την επιτυχή διάθεση του 27%, το free float Πειραιώς θα αυξηθεί σημαντικά και θα ακολουθήσει άμεση αναπροσαρμογή στάθμισης - συμμετοχής της μετοχής στους δείκτες MSCI, FTSE”.
Εν τω μεταξύ, σήμερα και πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης 2023 το Αεροδρόμιο Αθηνών (+1,22%, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 231,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37,8% έναντι του 2022. Θα δώσει υπόλοιπο μερίσματος 0,33 ευρώ), ενώ μετά το κλείσιμο δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος (στο οικονομικό ημερολόγιο της Τράπεζας, αναφέρεται ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος η 18η Απριλίου).
“H ΕΛΧΑ παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων το απόγευμα της Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης η Optima bank ανακοινώνει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023. Το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσματά της, ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank, Viohalco και Autohellas (στις 12 του μηνός ανακοινώνει η Εθνική).
Την ίδια ημέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023.
Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο”.
Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ Οίκους, αναμένονται: Scope Ratings, 12/7 – 6/12, DBRS 8/3 – 6/9, Moody’s 15/3 – 15/9, S&P 19/4 – 18/10, Fitch 31/5 – 22/11.
Εν τω μεταξύ, στην απόκτηση του 53% των μετοχών της Entersoft (+6,38%) το οποίο κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι της Εισηγμένης, μεταξύ των οποίων και ο CEO, Αντώνης Κοτζαμανίδης, προχωρά το fund του Ομίλου Γερμανού, που ελέγχει την πλειοψηφία της Εταιρείας Softone. Μετά την εξέλιξη αυτή θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση προς 8 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το υπάρχον management της Entersoft θα συνεχίσει να “τρέχει” την Εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27/2 η Εισηγμένη απαντώντας σε επιστολή της Επ. Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι, “αφού επικοινώνησε με τους βασικούς της μετόχους, ουδεμία σχετική ενημέρωση, ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της Εταιρείας και εξ όσων πληροφόρησαν οι μέτοχοί μας, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για την μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας. Εφόσον η Εταιρεία λάβει γνώση τέτοιων πληροφοριών, ή συμφωνιών, θα προβεί αμέσως σε όλες τις νόμιμες ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερώσει εγκαίρως και έγκυρα το Επενδυτικό Κοινό”.
Να σημειωθεί ότι η “μεγάλη” εντολή αγοράς στα 8,00 ευρώ, εμφανίστηκε στο ταμπλώ λίγο πριν τις 13.00, με αποτέλεσμα ο τίτλος να σημειώσει χαμηλό ημέρας, στο ξεκίνημα των συναλλαγών και στα 7,68 ευρώ (+2,13%).
Εκτός και εάν η εντολή αγοράς στα 8,00 ευρώ, μπήκε από … άλλο ενδιαφερόμενο, κάτι που θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του deal, επανέφερε τους αγοραστές στον κλάδο της Πληροφορικής.
Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.
Αξίζει υπενθύμισης ότι σε νέο ιστορικό υψηλό, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, DAX, S&P 500 και Nasdaq. Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε σήμερα το πρωί και ο Ιαπωνικός Nikkei, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 40000 μονάδες και κλείνοντας στις 40109,23 μονάδες (+0,50%), με τις μετοχές της Τεχνολογίας να ηγούνται της ανοδικής κίνησης, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στα σήματα που αναμένεται να στείλουν οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής (οι Αγορές δίνουν πιθανότητα 76% η Fed να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters).
Η προσοχή των traders προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς την Πέμπτη, η συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για το πιθανό χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, ενώ την Παρασκευή τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θα δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας και για τον ρυθμό των αυξήσεων των μισθών, τα οποία θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Fed (ανακοινώνει στις 20/3).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση, παρά την κρατούσα θετική τάση, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι σημαντικός αριθμός Εισηγμένων συνεχίζει να κινείται με “διαφορετικές ταχύτητες”, καθώς αρκετές μετοχές, που λόγω θεμελιωδών αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”, συνεχίζουν να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και στην συναλλακτική απαξίωση, πιθανότατα και λόγω μηδενικής χρηματιστηριακής παιδείας, από τους βασικούς τους μετόχους.
Χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, στο 4,55% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,20% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,353% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 1437,65 μονάδες (+1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1433,31 (+0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1434,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%.
Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ δείχνει νέα υψηλά 13 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/4/2011 (1437,28 μονάδες).
Ο τζίρος στα 130,3 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, ΑΛΦΑ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΠΕΙΡ και ΕΝΤΕΡ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 130,3 εκατ., τα 91,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Στην Εγχώρια Αγορά, οι επενδυτές θα εστιάσουν στην πώληση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Eq.
“Το ενδιαφέρον για αυτήν την εβδομάδα θα είναι στη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και στα αποτελέσματα”, εκτιμά η Euroxx Sec.
“Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς άνοιξε το βιβλίο για την πώληση του 27% των μετοχών. Τα αποτελέσματα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς μία σειρά από Εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης δημοσιεύουν τα στοιχεία για την πορεία του 2023 αυτήν την εβδομάδα: Αεροδρόμιο Αθηνών, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Eurobank, Autohellas είναι μεταξύ των ονομάτων που έχουν προγραμματίσει ανακοινώσεις και περιμένουμε από την Αγορά να διατηρήσει την επιλεκτική της στάση, βασιζόμενη στα στοιχεία και τις επικαιροποιημένες προοπτικές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικά μάκρο, αλλά αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στην κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο την ίδια μέρα, αν και για την τελευταία δεν αναμένονται εκπλήξεις. Στο εσωτερικό, η Αγορά θα επικεντρωθεί στα εταιρικά αποτελέσματα με το ΔΑΑ να έχει ανακοινώσει τα προσαρμοσμένα EBITDA του έτους 2023 στα 367,2 εκατ. ευρώ, από 315 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα καθαρά κέρδη στα 232 εκατ. ευρώ, από 168 εκατ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 650 εκατ. ευρώ. Αύριο (μ.σ.) και μεθαύριο αναμένουμε το Δ΄ τρίμηνο από ΕΛΧΑ και CENER, αντίστοιχα. Την Πέμπτη δημοσιεύουν αποτελέσματα οι ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ πριν την συνεδρίαση και EΥΡΩΒ, ΒΙΟ μετά την συνεδρίαση. Θα περιμέναμε υψηλότερη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα στο Χ.Α,”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Πειραιώς κυριότητας του ΤΧΣ. Την Τρίτη, η Elvalhalcor ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της, την Τετάρτη η Optima Bank ενώ την Πέμπτη παίρνουν σειρά η Alpha Bank, η Eurobank και η Autohellas. Το πρωί της ίδιας ημέρας η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ 2023, ενώ την Παρασκευή η DBRS ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. Με υψηλά το πήχη των προσδοκιών για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ με καταλύτη τη δημόσια έγγραφη για το σύνολο των μετοχών Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η εβδομάδα που ξεκίνησε, σίγουρα είναι αφιερωμένη στην Πειραιώς και το placement που η Αγορά έχει σημαδέψει σαν ορόσημο, όπως τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Πλέον ο Τραπεζικός κλάδος και επίσημα γίνεται Ιδιωτικός κάτι που σημαίνει πολλά.
Το επόμενο σοβαρό, πλέον, “ασημικό” είναι τα ΕΛΠΕ, που σίγουρα θα τα βρούμε μπροστά μας μέσα στο έτος.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ξένοι Θεσμικοί περιμένουν κάθε “πακέτο” και καθημερινά το ενδιαφέρον μεγαλώνει, χωρίς πολιτικά θέματα και με πρόσφατη την επενδυτική βαθμίδα που σίγουρα θα φέρνει νέες αναβαθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις το επόμενο διάστημα.
Αυτό που παρατηρούμε πλέον, είναι ότι ο φόβος απομακρύνεται σε πολλούς επενδυτές που δεν είχαν πεισθεί το επόμενο διάστημα, με την Αγορά να τους μαγνητίζει να πάρουν θέσεις.
Η αλήθεια είναι ότι αυτού το είδος χρήματος δεν μπορεί να υπολογιστεί και μαζί και το μέγεθος της κίνησης της Αγοράς.
Τεχνικά όπως σχολιάζουμε και στα γραφήματα και όπως είχαμε εικάσει, η διόρθωση είναι περισσότερο χρόνου και λιγότερο σε τιμές.
Οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έχουν κατέβει αισθητά, χωρίς ακόμα να είναι στα χαμηλά τους, ή να έχουν δώσει και πάλι ανοδικό έναυσμα, τουλάχιστον στον ΓΔ.
Από την άλλη, σε αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις είχαμε σοβαρότερες διορθώσεις και ανοδικά εναύσματα, όπως για παράδειγμα στο Όμιλο της Viohalco.
Οι αποκλίσεις στον rsi ξεκάθαρες σε ημερήσιο γράφημα, ενώ στα εβδομαδιαία γραφήματα τη τάση παραμένει επιθετική. Το νέο δεδομένο είναι ότι το “stop” στον ΓΔ ανέβηκε στις 1396 μονάδες.
Πλέον η Αγορά αρχίζει και συζητείται όλο και περισσότερο, κερδίζοντας πίσω την χαμένη αίγλη του παρελθόντος και προσελκύοντας και πάλι πίσω επενδυτές που την είχαν εγκαταλείψει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όποια διόρθωση, θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά, που πλέον θα έρχεται περισσότερο για κατοχύρωση κερδών και όχι για αποεπένδυση”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,4), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (5,3), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+3,05%) και Πειραιώς (+5,82%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+0,83%) και Eurobank (+1,23%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,675 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζεται στα 1,66, 1,571, 1,528 και στη ζώνη 1,508 – 1,487 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.
Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 7,066 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,95, 6,65, 6,22, 6,161 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,083 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,865 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,607 – 1,603 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,00 ευρώ.
Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,822 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,782, 3,76, 3,38, 3,246 3,193 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,127 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 4,50 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1266,97 μονάδες (+2,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1265,20 (+2,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1266,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,26%.
Να σημειωθεί ότι το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο για τον ΔΤΡ έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες).
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1212 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1050 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1037 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Υποδεέστερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου έλλειψαν οι πολλές πρωτοβουλίες, ενώ υστέρησαν οι BIO (-0,33%), ΔEH (-1,09%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,56%), ΕΛΠΕ (-1,34%), ΕΥΔΑΠ (-1,77%), ΜΠΕΛΑ (-0,22%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,61%), TITC (-1,89%).
Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή του ΟΤΕ (+0,29%), αλλά και κλείσιμο μακριά από το υψηλό ημέρας των 13,95 ευρώ (+1,82%). Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 14,17 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,72 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,61 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,34 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (+1,23%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε τιμές Ιουλίου 2009. Η επόμενη αντίσταση στα 17,87 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 16,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+86,81%) ακολουθούμενη από ΣΑΤΟΚ (+79,66%), ΦΒΜΕΖΖ (+79,41%), ΒΙΟΤ (+66,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,7%), ΓΚΜΕΖΖ (+50,40%), ΚΟΥΑΛ (+46,05%), ΕΒΡΟΦ (+41,67%), REALCONS (+39,92%), MONTA (+39,27%), ΔΟΜΙΚ (+37,12%), ΑΣΤΑΚ (+35,39%), ΠΕΙΡ (+31,81%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΥΠ (+2,65%), ΔΟΜΙΚ (+0,22%), ΔΡΟΜΕ (+2,33%), ΚΛΜ (+1,87%), CNLCAP (+1,31%), ΑΤΕΚ (+9,88%), ΠΛΑΚΡ (+3,23%), ΕΛΙΝ (+0,42%), ΛΑΝΑΚ (+6,54%), ΑΑΑΚ (+3,95%), ΒΙΟΤ (+0,50%), ΕΒΡΟΦ (+0,59%), ΣΠΕΙΣ (+1,83%).
Πριν λίγους μήνες, ο Κρατικός προϋπολογισμός ανέφερε πως δεν περιμένει έσοδο από μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος (+1,74% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις). Αργότερα ακολούθησαν εκτιμήσεις – δημοσιεύματα για διανομή μειωμένου μερίσματος και τώρα η Αγορά πληροφορήθηκε ότι οι μέτοχοι θα πάρουν το ίδιο μέρισμα με πέρυσι (0,6720 ευρώ, ημερομηνία αποκοπής 18/4).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Realcons (+7,29%) και Entersoft (+6,38%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 23/2 για ΕΧΑΕ (+0,36%) και στις 26/2 για ΣΙΔΜΑ (+1,70% και υψηλά τριμήνου).
Στα 4,00 ευρώ βγήκε σήμερα το “μηχανάκι” πωλήσεων στην ΕΚΤΕΡ (-1,73%), με τον τίτλο να κλείνει σχετικά χαμηλότερα.
Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+0,74%) και Βιοκαρπέτ (+5,11%).
Λόγω εξελίξεων στον κλάδο, αντανακλαστική κίνηση από Ίλυδα (+9,29%), Epsilon Net (+2,54%), Q&R (+2,54%), Profile (+6,21% και υψηλά τετραμήνου).
Βγήκε μικρό “bid” στην Moda Bagno (+2,31%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΙΝΤΕΤ (+3,49%, είχε προηγηθεί πτωτικό “πενταρέ”).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (+0,43%).
Επιβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων και πονταρίσματα για ικανοποιητικά αποτελέσματα σε Optima bank (+1,32%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1396 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1319, 1283 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1263 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3363, 3200, 3180, 3116 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3070 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, διορθώνουν ελεγχόμενα οι δείκτες στην Wall Street.
Ήπια διόρθωση στο Πετρέλαιο, προς το 1,0862 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
“Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να επεκτείνει τους τρέχοντες περιορισμούς της προσφοράς μέχρι τα μέσα του έτους, για να αποτρέψει το πλεόνασμα. Οι μειώσεις της παραγωγής ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα” σύμφωνα με το Bloomberg.
Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2120 και προς νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, ο Χρυσός, προς τα $23,95 ανηφορίζει το Ασήμι.
Για τον Χρυσό και σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “όσο το 2077 συντηρείται σε κλείσιμο η τάση είναι επιθετική, ενώ μία διόρθωση στο 2050 επίπεδο είναι ανεκτή. Η επόμενη αντίσταση στα $2144, μιας και μπαίνουμε και πάλι σε αχαρτογράφητα επίπεδα ιστορικών υψηλών”.
Πάνω από τα $66750 το Bitcoin, προς τα $3560 ανηφορίζει το Ethereum.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ ανέκαμψε κάπως τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης συρρικνώθηκε από το -12,9 τον Φεβρουάριο, στο -10,5 τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση για πέμπτη συνεχή φορά.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ. ευρώ, στα 99,8 δισ. ευρώ.
Επιδείνωση εμφάνισε το οικονομικό τον Φεβρουάριο, λόγω κυρίως των Κατασκευών και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 104,8 μονάδες, από 107,2 μονάδες τον Ιανουάριο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών.
Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους έως και 5,3 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027, από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικονομικό Επιτελείο.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 36,7, από 27,9 ευρώ θέτει η Optima σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 886 εκατ. ευρώ για το 2023 και στα 627 εκατ. ευρώ το 2024.
Το συνολικό μέρισμα για το 2023 θα είναι στα 1,70 ευρώ (έχει δώσει προμέρισμα 0,40 ευρώ) και 1,60 ευρώ την περίοδο 2024 - 2026.
H Αxia Research βλέπει ανοδικά περιθώρια στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ξεχωρίζει Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Jumbo και ΕΧΑΕ ως “top picks” για το 2024. Οι τιμές - στόχοι που προτείνει είναι για την Αlpha Bank στα 2,30 ευρώ, από 2,00 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ, από 2,30 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,80, ευρώ από 7,40 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,00 ευρώ ανά μετοχή, για τη ΔΕΗ στα 22,60 ευρώ, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 24,80 ευρώ, από 21,20 ευρώ πριν, για τη Μυτιληναίος στα 43,10 ευρώ, από 34,90 ευρώ, για τη Jumbo στα 31,40 ευρώ και για την ΕXΑΕ στα 6,40 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Viohalco, Ελλάκτωρ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Με συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.419 συμβόλαια).
Στα 4.445 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.451 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 1.455 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.382, 960 για τον Μάρτιο και 422 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.492), κινήθηκε μεταξύ 3.469,5 και 3.508 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 190, 50 για τον Μάρτιο και 140 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.270,25), κινήθηκε μεταξύ 1.265 και 1.271,25 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.539).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.524), Πειραιώς (14.892), Εθνική (1.333), ΔΕΗ (662), Alpha Bank (19.292), Ιντρακόμ (107), Ελ. Πετρέλαια (386), Τέρνα Ενεργειακή (426), Viohalco (204), ΟΤΕ (252), ΕΧΑΕ (167), ΕΛΧΑ (663), ΑΔΜΗΕ (342), Αεροπορία Αιγαίου (201), Cenergy (250), Ιντρακάτ (537), ΓΕΚ (310), Lamda Development (302), Motor Oil (139).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.200, Πειραιώς 76.498, Eurobank 31.367, Εθνική 14.143, ΑΔΜΗΕ 29.963. ΔΕΗ 28.705, Τέρνα Ενεργειακή 23.645, ΕΧΑΕ 11.317, ΓΕΚ 11.879, ΟΤΕ 10.050.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.321.315 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.447.162 τεμ. (34.626.346), ΟΠΑΠ 1.615.745 τεμ. (1.615.745), Εθνική 14.142.319 τεμ. (14.096.653), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.217.898)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ | 5,80% | 2024-01-19 |