Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα τελευταία στοιχήματα για blue chips-τράπεζες

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώνεται η φετινή χρονιά με το ερώτημα για μια ακόμα ανοδική κίνηση να παραμένει ανοικτό. Τα ορόσημα για την αγορά και οι εκτιμήσεις για το ξεκίνημα του 2024.

Χρηματιστήριο: Τα τελευταία στοιχήματα για blue chips-τράπεζες

Με σημαντικό διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκληρώνεται την Παρασκευή το 2023, χρονιά που παρά τις νέες κρίσεις φέρνει τον S&P 500 έως τώρα 23,85% υψηλότερα, στις 4.754,63 μονάδες, τον DAX 19,85% στις 16.687,42 και για το Χρηματιστήριο Αθηνών 38,84% στις 1.290,89 μονάδες.

Με τον «αέρα» πρωταθλητισμού οι τελευταίες τρεις συνεδριάσεις μίας χρονιάς που για το ΧΑ χαρακτηρίστηκε από την συνέχιση της επαναφοράς, αποτέλεσμα ανάλογης δυναμικής της οικονομίας και ενός ευρύτερου μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, «κλείσιμο έτους» σε μάλλον υποτονικό κλίμα, με year's end rally για επιμέρους-επιλεγμένες εισηγμένες αλλά και προσδοκίες για ένα θετικό ξεκίνημα του 2024.

Διακριτή η απουσία ξένων διαχειριστών funds, περιορισμένη η συμμετοχή εγχώριων θεσμικών τις τελευταίες συνεδριάσεις μάλλον επειδή οι μεν στην πλειονότητά τους «έκλεισαν βιβλία» τέλη Νοεμβρίου -με θεαματικές αποδόσεις- οι δε προτίμησαν περισσότερο να «κλειδώσουν» κέρδη για λογαριασμό των πελατών τους. Ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα μόνο αμελητέο δεν είναι, χαμηλότερα του 3% στο 2,982% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 65,12% η μεταβολή για τον Δείκτη Τραπεζών και στα 15,9 δισ. το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ- σε μία χρονιά ρεκόρ και τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Οριακά θετική (0,01%) η μεταβολή για τον ΓΔ την προηγούμενη εβδομάδα, οριακά αρνητική (-0,01%) για τον ΔΤΡ , με μικρή διόρθωση για τον FTSE 25 και άνοδο 1,51% για τον FTMidCap ήταν περισσότερο ένας κύκλος αναδιάταξης θέσεων, με πέρασμα από το «ταμείο», αλλά και ενίσχυσης της αποτίμησης κυρίως μετοχών/εισηγμένων της μεσαίας κατηγορίας.

Στα 83,6 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (μειωμένη 18,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αλλά ενισχυμένη σε απόλυτο αριθμό μετοχών). Χρονιά των turn around stories το 2023, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται σε αυτά που «χρύσωσαν» τους επενδυτές, και τον Γιώργο Α. Σαββάκη να καταγράφει αυτούς που ποντάρουν τώρα σε ελληνικά assets.

Στα 88,2 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στο ΧΑ, αρκετά χαμηλότερα (ως προς το ΑΕΠ) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρά την θεαματική ανάκαμψη τους, να έχουν χρηματιστηριακή αξία στα περίπου 20 δισ. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη διόρθωση μακροπρόθεσμα είναι αυτός που με την σταδιακή επαναφορά του προς την επενδυσιμότητα, καθιστά το ΧΑ ως την αγορά με το μεγαλύτερο (δυνητικά) περιθώριο περαιτέρω μεγέθυνσης σταδιακά στα πρώτα ένα-δύο 3μηνα του 2024. Για τους χρηματιστές θα φανεί σταδιακά από την προσεχή εβδομάδα εάν θα είναι- και το 2024- ο κλάδος που «στηρίζει» τον πρωταθλητισμό του χρηματιστηρίου.

Με 121,14% η μεταβολή για τη μετοχή της Πειραιώς (στα 3,18 ευρώ) σχεδόν διπλάσια της δεύτερης Εθνικής (με 68,30% στα 6,30 ευρώ) και 53,93% της Eurobank στα 1,624 και 50,05% της Alpha Bank στα 1,5005 ευρώ.
Στα περιθώρια κίνησης για τις τέσσερις συστημικές αναφερόταν ο Γιώργος, θα φανεί άμεσα, εάν είναι επιτεύξιμα και με ποιον οδηγό.

Στις 1.117,78 μονάδες η πολυετής κορυφή για τον ΔΤΡ, η μη επίτευξη νέας υψηλότερης μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής δύσκολα θα ανατραπεί στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις που υπολείπονται μέχρι και την ερχόμενη, 29 Δεκεμβρίου.

Για τον κλάδο η Morgan Stanley έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης (15/12), η JPMC εκτίμηση υπεραπόδοσης (14/12) μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν, αρχής γενόμενης από τις πρώτες συνεδριάσεις του «νέου έτους».

Θυμίζω ότι το 2023 είχε ξεκινήσει με 2,33% (από τις 951,45) όμως σε συνέχεια ενός ισχυρά ανοδικού Δεκεμβρίου, για να φτάσει 1.033 μονάδες τέλος Ιανουαρίου. Ανοδικός σχηματισμός που περιλάμβανε τραπεζικά χαρτιά και blue chips στην πλειονότητα τους, με (κυρίως) ξένους να επισπεύδουν τις τοποθετήσεις τους και τους εγχώριους να ακολουθούν με καθυστέρηση.

Περισσότερους long only το 2024 περιμένει ο John Paulson, με τον μεγαλομέτοχο της Πειραιώς να δηλώνει αγοραστής και όχι πωλητής. Στα 3,976 δισ. η αποτίμηση της Πειραιώς με την τράπεζα να αποτελεί ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος για το 3μηνο του 2024. Το αν η διάθεση μέρους (ή όλου) του 27% που έχει το ΤΧΣ γίνει με όρους αποτίμησης-αναλογικά στα 1,3 ή 1,4 δισ.- θα είναι κάτι που θα έχει «παρασύρει» συνολικά τον κλάδο.

Σημεία αναφοράς για τον Ιανουάριο, που ενδεχομένως να οδηγήσουν ορισμένους σε τοποθετήσεις προεξόφλησης είναι η πρώτη «έξοδος» του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, κυρίως όμως το road show της JPMC στα τέλη του μηνός (24-25/1).

Οσον αφορά στον Οργανισμό θυμίζω πως η πρώτη έκδοση για το 2023 έγινε μέσα Ιανουαρίου ( 17/1) με νέο 10ετές. Πιθανότατα ανάλογη τακτική να επιλεγεί και τον Ιανουάριο 2024. Για τον κύκλο παρουσίασης του μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού διεθνώς, οι προσδοκίες είναι υψηλές με γνώστες να θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για τη συνέχεια.

Διακριτή η προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερων αποτιμήσεων, με ότι αυτή μπορεί να αποφέρει και εν όψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE/Russell αλλά και MSCI.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης ο Γενικός Δείκτης κλείνει την χρονιά σε υψηλά επτά ετών διατηρώντας την επαφή με τα υψηλά έτους. Η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε διαφυγή από την ενδεκαετή συσσώρευση που έχει την έναρξη της στα τέλη του 2011. Ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 μηνών συνιστά την κυριότερη περιοχή αύξησης της προσφοράς με την κρίσιμη τεχνική ζώνη αντίστασης να βρίσκεται μεταξύ 1.326 και 1.350 μονάδων. Το δυνητικό πέρας αυτής της εκτόνωσης βρίσκεται στις 1.670 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v