Σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των έξι μονάδων, κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα και περιστρεφόμενος πέριξ του ορίου των 1300 μονάδων, με την λήξη των συναλλαγών να τον βρίσκει ψηλότερα των 1300 και σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 31/8 και στις 1312,49 μονάδες).
Και στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε το “rotation” στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ συνέχισαν ανοδικά και οι “γνωστοί ύποπτοι” από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Στην τελευταία κατηγορία των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, παραμένει σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών, που διεκδικούν νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, καθώς οι ενεργοί traders αρνούνται να αναζητήσουν νέες “επενδυτικές ιδέες”.
Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μην παίρνοντας “ανοδικό αέρα” από την Wall Street, όπου ο Dow Jones καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, ενώ ο δείκτης – σηματωρός S&P 500 απέχει, περίπου, 1% από το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό.
Η αισιοδοξία μεταξύ των traders παραμένει αυξημένη, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που εκτιμούν πως η Federal Reserve θα προχωρήσει το επόμενο έτος σε χαλάρωση της επιτοκιακής της πολιτικής.
Την πλευρά των αισιόδοξων ενίσχυσαν και τα σημερινά στοιχεία στην Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Νοέμβριο, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Οικονομία θα συνεχίσουν να μετριάζονται το επόμενο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 7,9%, από το Νοέμβριο του 2022, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για πτώση 7,5% σε δημοσκόπηση του Reuters.
Από την άλλη, ο Βρετανικός πληθωρισμός επιβράδυνε στο 3,9% το Νοέμβριο, από 4,6% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 4,4%.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία οι ενεργοί επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν και τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς όλο και περισσότερες Ναυτιλιακές επιλέγουν να στέλνουν τα πλοία τους στη μεγάλη διαδρομή, γύρω από την Αφρική, αυξάνοντας το κόστος κατά $1 εκατ., κάνοντας μεγαλύτερο ταξίδι. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή των αναταράξεων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, η οποία θα αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, βάζοντας δύσκολα στις Κεντρικές Τράπεζες.
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED μηδένισε την αρνητική καθαρή της θέση, που κατείχε στην Εθνική.
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να τερματίσει το 2023, με κλείσιμο σαφώς υψηλότερα των 1300 μονάδων και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αξιοπρόσεκτο τζίρο, που επιμένει να κινείται κόντρα στην εορταστική ραστώνη των ημερών, βάζοντας σε “δεύτερες σκέψεις”, όσους επέλεξαν να ρευστοποιήσουν θέσεις και να παραμείνουν εκτός Αγοράς.
Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο στην ανοδική προσπάθεια, παίζουν και οι κινήσεις “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, τουλάχιστον όπου υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”, όμως και αυτό είναι “εντός προγράμματος”.
Ακόμα μία μέρα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,38% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,88% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,026% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1303,7 (+0,40%) και 1297,13 μονάδων (-0,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1302,35 (+0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1301,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.
Ο τζίρος στα 80 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ, ΕΤΕ, ΕΝΤΕΡ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΚΥΡΙΟ, ΣΑΡ), ενώ ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 16,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 80 εκατ., τα 63,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η αρθρογραφία για την INTRACOM PROPERTIES ουσιαστικά μιλάει για 50 εκατ. αξία από την ΚΛΜ και 63 εκατ. από την INTRACOM PROPERTIES. Φυσικά θα ακολουθήσουν και επιπλέον επενδύσεις που συνολικά μπορεί να φτάσουν την Εταιρεία στα 200 εκατ. Σήμερα μόνο το ΚΛΜ αποτιμάται στα 61 εκατ., σχεδόν 20% πάνω από την υπολογισμένη τιμή του. Η ερώτηση είναι αν απλά ανεβαίνει από την Αγορά, βοηθώντας λογιστικά στο κλείσιμο έτους την Μητρική Ιντρακόμ, ή από πίσω κρύβει και κάτι άλλο που δύσκολα μπορούμε να εικάσουμε. Ανακοινώθηκε χτες η αγορά του 20% της RENERGY1 που κατείχε στα χέρια της η ΛΑΜΔΑ μαζί με ένα ομολογιακό 10 εκατ. Αγοραστής ο βασικός μέτοχος της RENERGY1 Γιώργος Ρόκας με συνολικό τίμημα 21,6 εκατ. ευρώ. Η ΛΑΜΔΑ αποδείχτηκε trader και όχι επενδυτής. Προφανώς δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο γρήγορα μεγάλωσε η Εταιρεία, μιας και είχε σκοπό (και συμφωνία) να πάρει τον έλεγχο 50+μία μετοχές μετά την μετατροπή του ομολόγου στην λήξη του. Κατάλαβε λοιπόν ότι αναγκαστικά θα έπρεπε να την πληρώσει πολύ παραπάνω από αυτό που είχε στο μυαλό της για να μπορέσει να περάσει το 50%. Έτσι προτίμησε να δει το δέντρο και όχι το δάσος, αποφασίζοντας να πάρει βιαστικά το trade της. Η κίνηση του μεγαλομετόχου της RENERGY1, Γιώργου Ρόκα, έδειξε ότι πιστεύει στην Εταιρεία και στο growth της τα επόμενα χρόνια και προτίμησε να λύσει άμεσα τον γόρδιο δεσμό πληρώνοντας την αποτίμηση που έχει η Εταιρεία σήμερα”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Τα στοιχήματα των επενδυτών συνεχίζουν να κλίνουν προς μεγαλύτερη χαλάρωση από τις Κεντρικές Τράπεζες το 2024”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Θα περιμέναμε η θετική διάθεση να συνεχιστεί, με την Αγορά να εστιάζει στον Τραπεζικό κλάδο”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Το θετικό κλίμα μπορεί να διατηρήσει την ανοδική δυναμική στο Χ.Α. Οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ διατηρούν την αισιοδοξία των επενδυτών, για ένα πιο προσαρμοστικό περιβάλλον το επόμενο έτος”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Με βατήρα την στήριξη της τοπικής κορυφής των 1284 μονάδων, ο ΓΔ επιχειρεί απόπειρα υπέρβασης των 1300 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Βλέπουμε περισσότερο συσσώρευση στο Χ.Α. εν αναμονή και των αυριανών σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού Νοεμβρίου στη Γερμανία ανακοινώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, υποδηλώνοντας μια ελαφρώς ταχύτερη των εκτιμήσεων αποκλιμάκωση του επιπέδου τιμών”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Με τις καλύτερες προοπτικές κλείνει το 2023, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον Σίμο Μαυρουδή.
Οι εξελίξεις σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, φαίνεται να δίνουν νέο αέρα στις ήδη ισχυρές Αγορές μετοχών.
Και καθώς τα μακροοικονομικά των μεγάλων Οικονομιών φαίνεται να εξομαλύνονται, κυρίως ως προς τον πληθωρισμό και την Αγορά εργασίας, τα ασφάλιστρα κινδύνου βαίνουν μειούμενα.
Συν αυτώ, η προεξοφλητική συμπεριφορά των τελευταίων εβδομάδων σε μετοχές και ομόλογα επιβεβαιώνει τα ευρήματα. Περί αυτού, o εμβληματικός Dow Jones 30 γράφει νέα ιστορικά υψηλά, ο S&P 500 και ο ΝΙΚΚΕΙ225 απέχουν μία ανάσα από τα αντίστοιχα δικά τους και ο SENSEX καταγράφει από τον Σεπτέμβριο με μανία νέες κορυφές.
Κι όσον αφορά στα ομόλογα, τα δικά μας έχουν γίνει ανάρπαστα, με την απόδοση του 10ετούς αναφοράς λίγο πάνω από το 3%, ενώ και το spread βρίσκεται σε ζώνη ιστορικών χαμηλών πέριξ των 110 μ.β.
Και κρίνοντας από την πορεία των τελευταίων πολλών μηνών, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι η Ελλάς αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. (Οκτ. 2022 στις 286 μ.β., Οκτ. 2023 στις 157 μ.β.)
Στη Λεωφόρο Αθηνών κινούμαστε ράθυμα το τελευταίο διάστημα, πλην όμως οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Σε αυτό συνεπικουρούν διάφορες μεταβλητές, όπως οι υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης αναμενόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, η πτωτική τάση του Κρατικού χρέους προς ΑΕΠ, η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική πειθαρχία, το ισχυρό - θωρακισμένο Τραπεζικό Σύστημα κ.α.
Κάτι που γλαφυρά αποτυπώθηκε στις εκθέσεις των επιλέξιμων Οίκων αξιολόγησης, που μας έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα, όπως υπενθυμίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος μιας εκπληκτικής χρηματιστηριακής χρονιάς, φαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει κοντά στα υψηλά του 2023 με εντυπωσιακές αποδόσεις, όπως εκτιμά ο Γιώργος Πήττας.
Αυτό που προέχει πλέον είναι να εξετάσουμε τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της Αγοράς το 2024. Οι προοπτικές είναι σαφώς θετικές, καθώς αναμένεται μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% περίπου, αλλά και οι κεφαλαιοποιήσεις των Εισηγμένων πολύ πιο απαιτητικές από πέρυσι.
Τα επιτόκια, σε συνδυασμό με την πορεία του πληθωρισμού, αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την πορεία των Αγορών.
Οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή συγκλίνουν στο γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων, με πολλούς αναλυτές να μιλούν για μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024 και την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς στο 3%, δείχνει πολύ θετικές προσδοκίες όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, αλλά και του “country risk”.
Οι τιμές της Ενέργειας έχουν εξομαλυνθεί, αλλά τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν. Η γεωπολιτική σταθερότητα θα αποτελέσει βασικό ζητούμενο και το 2024.
Η πορεία του Τουρισμού και της Κατασκευαστικής δραστηριότητας θα αποτελέσουν ζητούμενο, καθώς μαζί με τον Τραπεζικό κλάδο αποτέλεσαν κύριους άξονες της ανόδου τα τελευταία χρόνια και η Αγορά έχει αναπτύξει υψηλές προσδοκίες.
Μετά την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας το 2023, έρχεται η σειρά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Πιθανή ένταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές, ή έστω της πεποίθησης ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί το 2025, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω άνοδο. Και πάνω απ’ όλα μακριά από τις δυσάρεστες εκπλήξεις των τελευταίων ετών”, τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,2), ΕΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,3), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,4), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και με ήπιες ημερήσιες μεταβολές (Alpha Bank -0,03%, Εθνική 0%, Eurobank -0,24%, Πειραιώς -0,91%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 1094,44 (+0,62%) και 1079,61 μονάδων (-0,74%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1086,78 (-0,08) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1085,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 961 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 946 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “μετά τις 23 Φεβρουαρίου 2024, όταν η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2023, ανοίγει ο διάδρομος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα, με πιθανές ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας πώλησης μεταξύ 8 - 9 Μαρτίου 2024. Το μοντέλο διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί οδηγό και για το placement της Πειραιώς, που σχεδιάζεται σε μια λογική 5 – 5 - 1,5: Πηγές τονίζουν ότι πρέπει να δοθούν μετοχές αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 10 ισχυρούς Θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς (τύπου Fidelity, Capital κ.α.), τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε άλλους Ξένους επενδυτές με χαμηλότερα ποσά τοποθέτησης στη μετοχή και 150 εκατ. ευρώ στη retail Ελληνική Αγορά”.
Σαφώς καλύτερη του Βαρύδεικτου Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΜΟΗ (-1,22%), ΟΤΕ (-1,02%), ΒΙΟ (-0,74%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,61%), ΛΑΜΔΑ (-0,59%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής Συμφωνίας – Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ της Θυγατρικής της Εταιρείας “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” και του Ομίλου Ιντρακάτ, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Ιντρακάτ θα μεταβιβάσει στην “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία Αιολικό Πάρκο “Φραγκάκι” ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας Αιολικό Πάρκο “Καστρί” ισχύος 5 MW και τα έργα “Ζυγουρολίβαδο”, “Τιμένιο”, “Κακοδιάβατο”
και “Κάρκαρος”, αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” θα εισέλθει ως Μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε Εταιρείες Συμμετοχών του Ομίλου Ιντρακάτ στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις.
Η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης που ανέρχεται σε €100 εκατ. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το € 1 δισ. Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.
Σε νέα υψηλά 111 μηνών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της ΔΕΗ (+1,78%). Οι σημαντικές στηρίξεις στα 9,80 (ημερήσιο “stop long”) και 9,54 – 9,47 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 11,95 ευρώ.
Στο μεταξύ, στις 19 Δεκεμβρίου 2023, σε συνεδρίασή της σε Ολομέλεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την Μυτιληναίος επί της Εταιρείας Imerys Βωξίτες Ελλάδος. Η ετήσια παραγωγή Βωξίτη θα ξεπερνά τους 1,2 εκατ. τόνους. Δημιουργείται, μαζί με τη “Δελφοί Δίστομον” της Μυτιληναίος, η μεγαλύτερη Εταιρεία παραγωγής Βωξίτη στην Ευρώπη.
Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+0,11%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop long” στα 35,60 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 38,30 ευρώ.
Σε υψηλά 70 μηνών ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της TITC (+2,10%). Το ημερήσιο “stop long” στα 19,50 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 22,87 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+330,86%) ακολουθούμενη από ΚΛΜ (+217,38%), ΜΙΓ (+210,02%), ΙΝΚΑΤ (+195,55%), ΜΟΝΤΑ (+194,48%), ΓΚΜΕΖΖ (+158,63%), ΕΚΤΕΡ (+153,90%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+146,04%), ΑΒΑΞ (+140,79%), CENER (+131,46%), ΠΕΙΡ (+127,4%), ΑΡΑΙΓ (+118,9%), ΛΑΒΙ (108,33%), ΑΚΡΙΤ (+103,39%) και ΚΕΚΡ (+100%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, οι ομολογίες της “ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Κ.Β.Ε.Τ.Ε.” ήταν διαπραγματεύσιμες στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία εκάστης €506,00, από €571,00 και χωρίς το δικαίωμα της αποπληρωμής της 4ης δόσης και της προπληρωμής μέρους της ονομαστικής αξίας των ομολογιών της Εταιρείας.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΝΤΕΤ (+3,50%), ΛΟΓΟΣ (+2,56%), ΞΥΛΚ (+4,43%) και ΠΑΙΡ (+2,69%).
Σε υψηλά 186 μηνών η Ιντρακόμ (+3,79%), σε υψηλά 166 μηνών η ΚΛΜ (+7,26%), σε υψηλά 66 μηνών η Intralot (+3,72% και τρία “πακέτα” συνολικά 500000 τεμ. στα 1,034 ευρώ).
Αύξησε συναλλαγές το ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,57%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,67%), σε νέα ιστορικά υψηλά το ΓΚΜΕΖΖ (+6,27%).
Έχει πωλητή, αλλά δείχνει διάθεση να κινηθεί ψηλότερα η Attica Group (+4,98%).
Δύο "πακέτα” συνολικά 100000 τεμ., για Κυριακούλη (+6,57%), στα 1,02 ευρώ.
Βγήκε μικρό “bid” σε Επίλεκτο (+8,49%) και Realcons (+2,79%).
Δύο “πακέτα” συνολικά 118800 τεμ. στα 6,68 ευρώ και ένα “πακέτο” 30349 τεμ. στα 6,64 ευρώ για Entersoft (-0,60%).
Ένα “πακέτο” 116250 τεμ. στα 4,30 ευρώ, ένα “πακέτο” 133750 τεμ. στα 4,34 ευρώ και δύο “πακέτα” συνολικά 130000 τεμ. στα 4,33 ευρώ για Ιντρακάτ (+0,35%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1212 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1193 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2944 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2898 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3160 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ακόμα ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0958 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Κάτω από τα $2050 ο Χρυσός, πάνω από τα $24,60 το Ασήμι.
Ακουμπά τα $44000 το Bitcoin, προς τα $2240 ανηφορίζει το Ethereum.
Η εποχικά προσαρμοσμένη Κατασκευαστική παραγωγή στη Ζώνη του Ευρώ μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε στην πρώτη εκτίμηση της η Eurostat. Σε ετήσια βάση, η ένδειξη υποχώρησε κατά 0,7%. Σε ολόκληρη την ΕΕ, κινήθηκε καθοδικά κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και υποχώρησε 0,4% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.
Η ύφεση στην Αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, με το μέσο κόστος ενός σπιτιού να υποχωρεί κατά 1,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 3,6%, στη μεγαλύτερη υποχώρηση από την οικονομική κρίση του 2009.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάιο, κατά 0,8%, σε ετήσιο εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό 3,82 εκατομμυρίων μονάδων, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν πωλήσεις 3,76 εκατ. υφιστάμενων κατοικιών τον Νοέμβριο. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 7,3%.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εκτινάχθηκε στο 110,7 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Conference Board. Πρόκειται για άνοδο σε σύγκριση με τον δείκτη 101 έναν μήνα νωρίτερα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα δείξει 104,5 μονάδες.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 88,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, το 2023, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026. Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου (3,0%) αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα.
Στα 567 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία τον Οκτώβριο, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους ανέρχονται στα 5,771 δισ. ευρώ. Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4031138 Οφειλέτες και το συνολικό ληξιπρόθεσμο τον Οκτώβριο ξεπέρασε τα 106 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να περιορίζεται σε 79,7 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, Jumbo, Autohellas, Cenergy, TITC.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.507 συμβόλαια).
Στα 3.006 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.938 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 1.540 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.540 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 484, 481 για τον Ιανουάριο και 3 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.165,5), κινήθηκε μεταξύ 3.152,25 και 3.174,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.103,75).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.007,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (411), Πειραιώς (2.348), Εθνική (630), ΔΕΗ (434), Alpha Bank (3.155), Ιντρακόμ (174), Αεροπορία Αιγαίου (146), ΟΤΕ (259), Ιντρακάτ (938), Ελ. Πετρέλαια (139), ΕΛΧΑ (148), ΟΠΑΠ (153).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 151.086, Πειραιώς 68.869, Eurobank 22.306, Εθνική 15.981, ΑΔΜΗΕ 23.213. ΔΕΗ 26.154, Τέρνα Ενεργειακή 15.041.
Ας σημειωθούν τα 280 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξης Ιανουάριος 2024, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.123.927 τεμ. (34.123.927), ΟΠΑΠ 1.786.857 τεμ. (1.825.090), Εθνική 17.046.193 τεμ. (17.046.193), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.013.408).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.