Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση, με καθίζηση του τζίρου

Νέα πτώση στις συναλλαγές και υποχώρηση κάτω των 1.300 μονάδων. Σε επιμέρους τίτλους εστιάζεται η προσοχή των επενδυτών. Η εικόνα στα blue chips και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση, με καθίζηση του τζίρου

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη, μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας την διορθωτική κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Θα μπορούσε, με σχετική άνεση, να υποστηριχθεί ότι όλα ξεκίνησαν χθες το βράδυ από την Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τους Dow Jones και S&P 500 να τερματίζουν ένα ανοδικό σερί εννέα ημερών, με τον πρώτο μετά από συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και με τον δεύτερο να καταγράφει την χειρότερη συνεδρίαση από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους εκεί αναλυτές, “η χθεσινή υποχώρηση ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και απόκτησης ρευστότητας από τους traders. Οι ενεργοί επενδυτές θα επιστρέψουν αν διαπιστώσουν ότι διαμορφώνονται συνθήκες για ‘Santa Claus rally’, πάντα με το βλέμμα και στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα”.

Το “profit taking” των Διεθνών Αγορών ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία κίνηση απόλυτα δικαιολογημένη, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη που έχουν προηγηθεί στους βασικούς δείκτες και πολύ περισσότερο στις επιμέρους μετοχές.

Να σημειωθεί ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο, 15 τίτλοι του Χ.Α., από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, κατέγραφαν κέρδη που ξεπερνούσαν το 100% (αναφέρονται καθημερινά στην στήλη), η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έφτανε τα 88,8 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., “το Χρηματιστήριο, για τελευταία φορά, είδε κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. ευρώ στις 9 Νοεμβρίου του 2009”.

Παρέμεινε και σήμερα αδύναμη η εικόνα στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, κάποιες επιμέρους κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ενώ σαφώς λιγότεροι, λόγω της γνωστής απόσυρσης των “buyers” που χαρακτηρίζει το Χ.Α., ήταν οι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές από μεσαία και μικρότεροι κεφαλαιοποίηση.

Όμως αυτό που προβλημάτισε περισσότερο, ήταν η ευδιάκριτη καθίζηση του τζίρου και μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί, ή και θα ενταθεί λόγω της εορταστικής ραστώνης και ενώ απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν βάλει σε “δεύτερες σκέψεις” τους traders τόσο στο Χ.Α., όσο και στις Διεθνείς Αγορές, καθώς εντείνονται οι φόβοι για επιστροφή των “αναταράξεων” στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, με υψηλότερους ναύλους και οι οποίες θα αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, βάζοντας δύσκολα στις Κεντρικές Τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση και αν δεν συνεχιστούν οι κατοχυρώσεις κερδών στις Διεθνείς Αγορές, οι τελευταίες συνεδριάσεις του 2023 θα κληθούν να επιβεβαιώσουν αν οι “buyers” θα αρκεστούν στις μέχρι στιγμής σημαντικές αποδόσεις τους, ή θα επιχειρήσουν κάποιες τελευταίες “πινελιές”, τουλάχιστον όπου υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”, για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων.

Σταθεροποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,32% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,84% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,048% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

“Ένα Παγκόσμιο ράλι στα Κρατικά ομόλογα, έχει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις σε επίπεδα που υπολόγιζαν αναλυτές της Wall Street ότι θα βρίσκονται στο τέλος του 2024. Όταν οι Τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τις ετήσιες προβλέψεις τους σε πελάτες, πριν από ένα μήνα, ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με την άποψη ότι τα Κρατικά ομόλογα θα ανέβουν το επόμενο έτος, καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν”, γράφουν οι Financial Τimes.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1302,25 (+0,03%) και 1295,41 μονάδων (-0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1297,51 (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1298,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.

Ο τζίρος στα 57,4 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (CENER,ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 57,4 εκατ., τα 46,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η συσσώρευση είναι το πιο πιθανό σενάριο, ενώ η ροή ειδήσεων από Ecofin, Alpha Bank και τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, θα βοηθήσουν στον περιορισμό της καθοδικής πορείας”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Αν ο Γενικός Δείκτης επιβεβαιώσει την ανοδική του διαφυγή, με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1300 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση που εντοπίζεται στις 1323 μονάδες. Υποψήφιος νέος ‘μαύρος κύκνος’ για τις Αγορές, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, που εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων από το Σουέζ”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ και η υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά στις ΗΠΑ οι βασικοί μετοχικοί δείκτες κινήθηκαν έντονα καθοδικά. Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 είδε την μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ και σε Παγκόσμιο επίπεδο, ο MSCI World Index είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από το τέλος Οκτωβρίου. Είναι δεδομένο ότι το ερώτημα της Επενδυτικής Κοινότητας επικεντρώνεται, στο πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε το χρονικό διάστημα που θα πάρει να διαχυθούν οι μειώσεις στην Οικονομία, ειδικότερα αν αυτές είναι της τάξεως των 25μβ (έστω και αν είναι 3 ή 4 εντός του επόμενου έτους). Συνεχίζουμε και συστήνουμε προσοχή το επόμενο διάστημα, ενώ οι όποιες αγορές πρέπει να γίνονται επιλεκτικά”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η χθεσινή συνεδρίαση ‘αφύπνισε’ απότομα τη Wall Street, υπενθυμίζοντας ότι οι Αγορές δεν είναι one-way και ότι με τον Dow στα ιστορικά υψηλά του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ενόσω το θέμα επιτόκια “χωνεύεται" από τις Αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μένει να φανεί αν "τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους".

Σε αυτά τα πλαίσια, τα Κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχουν ανακόψει την επικών διαστάσεων κατρακύλα της τελευταίας διετίας.

Στον αντίποδα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι, όταν οι νέες εκδόσεις Κρατικών χρεών ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Θετικό το περιβάλλον για το Χ.Α., το οποίο επωφελείται τόσο από την αναβάθμιση του δικού του status ως Αγορά Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, όσο και από την αργοπορία κεφαλαίων να εισέλθουν σε αυτό, υπό την έννοια ότι δεν έχει "κουράσει" και αποτελεί ένα ενδιαφέρον “investment theme” για το 2024.

Άλλοι πάλι, συνεκτιμώντας την "πρωταθληματική" χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων.

Προσοχή χρειάζεται, πάντως, στην επιβράδυνση των οικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη ματιά των εκτός ΕΕ Επενδυτών και από τη Λεωφόρο Αθηνών” τονίζει ο κ. Στεριώτης (Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, IFTA).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,1), ΕΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,3), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (-1,68%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” αυτός της Πειραιώς (-1,59%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (0%) και Eurobank (-1,18%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 1086,78 (+0,14%) και 1073,02 μονάδων (-1,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1074,8 (-0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1074,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιμείνει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 962 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 947 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Την εκτίμηση ότι το 2024 θα αποτελέσει μια χρονιά με περισσότερες δυσκολίες από αυτές που περιμένουν οι Αγορές, λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ πληθωριστικών πιέσεων και αποφυγής ύφεσης, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου ο CEO του Ομίλου Alpha διακινδύνευσε την πρόβλεψη, κόντρα στο consensus, ότι ο κύκλος αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2024 και η ετήσια μείωση θα περιορισθεί σε 50 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα αναμένει ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,30 ευρώ (0,24 ευρώ στο 9μηνο) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 11,5%, επιδόσεις που η Αγορά θεωρεί συντηρητικές. Εξ ου και αναμένει ότι το μέρισμα από κέρδη χρήσης 2023 θα είναι πιθανώς υψηλότερο της καθοδήγησης.

Με αρκετά “πράσινα σημάδια” η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-1,21%), ΔΕΗ (-1,58%), ΜΥΤΙΛ (-1,19%), ΕΕΕ (-0,72%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,19%), ΜΟΗ (-0,08%), ΜΠΕΛΑ (-0,56%), ΟΠΑΠ (-0,06%) και TITC (-0,23%).

“Δεν σκοπεύει στην έξοδό του από το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Όμιλος Σαράντη, παρά την απόκτηση ιδίων μετοχών από τους βασικούς του μετόχους σε ημερήσια βάση, που διαβλέπουν επενδυτική προοπτική στην Εταιρεία και όχι διότι επιθυμούν να συγκεντρώσουν μετοχές και να προχωρήσουν σε squeeze out. Ταυτόχρονα από πλευράς οικονομικών επιδόσεων, ο Όμιλος κινείται σε ανάλογους ρυθμούς σε σχέση το εξάμηνο και με το εννεάμηνο της φετινής χρονιάς”. Αυτό έγινε σαφές από στελέχη της Εταιρείας, στο περιθώριο της γ.σ. των μετόχων.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την μετοχή της ΣΑΡ (+3,33%) στις 15/12. Το ημερήσιο “stop short” στα 8,50 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 7,63 – 7,56 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+1,66%), προσπαθώντας να δώσει αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,47 (ημερήσιο “stop short”), 13,77 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,84 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η προσοχή και στην στήριξη των 12,64 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+325,93%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+209,39%), ΚΛΜ (+208,59%), ΜΟΝΤΑ (+197,55%), ΙΝΚΑΤ (+196,58%), ΕΚΤΕΡ (+162,99%), ΓΚΜΕΖΖ (+160,63%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+149,43%), ΑΒΑΞ (+136,05%), CENER (+133,11%), ΠΕΙΡ (+123,78%), ΑΡΑΙΓ (+116,26%) και ΛΑΒΙ (101,56%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+2,41%), ΒΟΣΥΣ (+1,67%), ΜΙΝ (+1,63%), ΜΙΝ (+1,63%), MED (+0,87%), ΜΟΝΤΑ (+1,04%), ΛΟΥΛΗ (+0,72%), ΕΥΑΠΣ (+1,54%), ΑΒΕ (+0,79%), ΚΤΗΛΑ (+2,22%), ΔΡΟΜΕ (+2,11%), ΛΑΝΑΚ (+4,76%) και ΒΙΟΚΑ (+2,53%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Realcons (+2,33%) και Optima Bank (+1,96%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ευρωσυμβούλους (+2,75%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,38%).

Επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+2,44%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,20%), Fourli (+1,51%), ΕΚΤΕΡ (+3,58%) και ΟΛΠ (+3,04%).

Μετά από πτωτικό “επταρέ” αντέδρασε ο Ικτίνος (+0,92%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά το ΓΚΜΕΖΖ (+0,77%).

Σε υψηλά 5μηνου ο Πετρόπουλος (+2,44%).

Συνεχίζει να έχει πωλητή η Attica Group (+0,47%), αλλά υπάρχουν λόγοι που πρέπει να κινηθεί ψηλότερα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “προσφέροντας την υψηλότερη έκπτωση για το Δημόσιο οδικό έργο ‘Ιωάννινα – Κακαβιά’ αναδείχτηκε Μειοδότης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Άβαξ (-1,97%) προσφέροντας την υψηλότερη έκπτωση. Μετά την αποσφράγιση των προσφορών, αναμένεται ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων, ώστε να ανακηρυχθεί ο Μειοδότης ως προσωρινός Ανάδοχος, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν ενστάσεις. Το έργο είναι αξίας 310 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και έχει διάρκεια εκτέλεσης από την ημερομηνία υπογραφής 34 μήνες”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1213 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1194 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2947 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2901 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3160 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπιες απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0993 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2055 ανιχνεύει ο Χρυσός, πάνω από τα $24,65 το Ασήμι.

Προς τα $43750 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2225 το Ethereum.

Οι τιμές παραγωγού στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο κατά 0,6%, με το χαμηλότερο ρυθμό εδώ και τέσσερις μήνες. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,1%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σε 205000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, από 203000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 215000.

Στο 4,9% διαμορφώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Οικονομικών, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση 5,2%. Οι καταναλωτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο +3,1%. O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο δείκτης που η Fed θεωρεί το καλύτερο βαρόμετρο για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε στο 2,6%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 88,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “μείωση του κόστους δανεισμού του Χρηματοπιστωτικού τομέα, αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε κατοικίες των Νοικοκυριών φέρνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Οικονομία. Η Τράπεζα της Ελλάδος, παίρνοντας ως βασική παραδοχή ότι προκύπτει μόνιμη μείωση του κόστους δανεισμού του Χρηματοπιστωτικού τομέα κατά 100 μονάδες βάσης, ποσοτικοποιεί τις θετικές επιδράσεις στο ΑΕΠ, τις επενδύσεις το δανεισμό και τα Τραπεζικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται συνολικά κατά 0,9% τρία έτη μετά την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι επενδύσεις των Νοικοκυριών σε κατοικία αυξάνονται κατά 2,7% και 3,4% αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο, ενώ ο συνολικός δανεισμός και τα Τραπεζικά κεφάλαια αυξάνονται κατά 2,6% και 7,4% αντίστοιχα”.

Τη διανομή προαιρετικών αποθεματικών 410 εκατ. στον μοναδικό Μέτοχό της, την Eurobank Holdings, ανακοίνωσε η Τράπεζα. Όπως εξηγεί η διανομή πραγματοποιείται προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2023 από την Eurobank Holdings στους μετόχους της. Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί άδεια από τις Εποπτικές Αρχές. Το ποσό αντιστοιχεί σε μέρισμα περί τα 11 σεντς ανά μετοχή (μικτά) και εμφανίζεται υψηλότερο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές και υπολείπονταν των 10 σεντς ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, “η γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων που ευνοεί τις τοποθετήσεις στα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα, καθώς και η διατήρηση την ανοδικής κίνησης των Ελληνικών μετοχών, λόγω κυρίως των ευνοϊκότερων αναπτυξιακών προοπτικών που έχουμε το 2024, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελούν το βασικό μας σενάριο”.

Τα “top picks” για το 2024: Coca Cola HBC (τιμή - στόχος 30 ευρώ), ΟΤΕ (16,14 ευρώ), ΟΠΑΠ (18,5 ευρώ), TITC (24 ευρώ), Αutohellas (18 ευρώ), Εpsilon Net (11 ευρώ), Profile (6 ευρώ) και Μοτοδυναμική (4,80 ευρώ). Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, παρά τους προβληματισμούς που αναζωπύρωσαν τα τεχνικά προβλήματα των κινητήρων.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Quest, Autohellas, Cenergy, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Πειραιώς και Μυτιληναίος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν και νέα υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.894 συμβόλαια).

Στα 3.019 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.006 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.550 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.540 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 219, 202 για τον Ιανουάριο και 17 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.150), κινήθηκε μεταξύ 3.140 και 3.159,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.118,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.021,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (558), Πειραιώς (2.751), Εθνική (166), ΔΕΗ (348), Alpha Bank (2.990), Ιντρακόμ (129), Cenergy (218), Ελλάκτωρ (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 151.531, Πειραιώς 70.682, Eurobank 22.549, Εθνική 15.965, ΑΔΜΗΕ 23.238. ΔΕΗ 26.066, Τέρνα Ενεργειακή 15.057.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.123.927 τεμ. (34.123.927), ΟΠΑΠ 1.772.296 τεμ. (1.825.090), Εθνική 17.046.193 τεμ. (17.046.193), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.051.014 τεμ. (1.013.408).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v