Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Γκαζώνουν» οι τράπεζες, επιταχύνει ο Γενικός Δείκτης

Βλέπει τις 1.260 μονάδες με άλμα 2% ο ΓΔ. Οδηγούν οι τράπεζες με άνοδο άνω του 4%. Υπεραποδίδει η Πειραιώς, ισχυρά κέρδη για Mytilineos, ΔΕΗ. Τι σήμα στέλνει το triple witching.

Χρηματιστήριο: «Γκαζώνουν» οι τράπεζες, επιταχύνει ο Γενικός Δείκτης

Ανεβάζουν στροφές οι traders στα ευρωπαϊκά, επιταχύνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανω του 1% η θετική μεταβολή για τον DAX, σχεδόν 2% για τον ΓΔ, σε μία μάλλον μέτριου τζίρου επιχείρηση προεξόφλησης.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην Αθήνα η αντίδραση των αγοραστών, σαφώς πιο επιθετική, έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά του ΓΔ υψηλότερα των 1.250, με τον ΔΤΡ έως 3,50% υψηλότερα στις 985 μονάδες.

«Επιθετικής» τάσης ο τραπεζικός κλάδος, με τις βαθύτερες διορθώσεις αλλά και τις ισχυρότερες αντιδράσεις, είναι στο προσκήνιο των βραχυπρόθεσμων από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης. Μία φορά -πριν από μία εβδομάδα- δόθηκε η αφορμή -με την DBRS- να ενισχυθεί η μόχλευση σε διάστημα Τ+2, με διόρθωση να ακολουθεί και εκ νέου τοποθετήσεις από τα χθεσινά χαμηλά -αυτή την φορά με αφορμή και τη Moody's.

Στα της ημέρας, επιπλέον το triple witching και το rebalancing με ενδεικτικό το ανοδικό «γύρισμα» στα ΣΜΕ των τραπεζικών τίτλων από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, τάση που (υπο)στηρίχθηκε από το «άνοιγμα» για τον ΔΤΡ σήμερα, με ανοδικό χάσμα από τις 961 και σταδιακά έως 24 μονάδες υψηλότερα.

Ενθαρρυντική, τεχνικά, η επαναφορά πάνω από τις 980 μονάδες, εξέλιξη που «έλυσε» αρκετούς πιο επιφυλακτικούς, επιθετικότερους μετά τις 14:30, λίγο ως πολύ όπως αναμενόταν από το τελευταίο σχόλιό μας.

Με μέτριες συναλλαγές το «κλείσιμο» μηνός/3μήνου, με το premium στα ΣΜΕ του δείκτη και των τραπεζικών χαρτιών να συντηρείται και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Διακριτή η κυκλοφορία «γρήγορου χρήματος», μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την πρώτη 4άδα (συναλλακτικά) αποτελούν Πειραιώς με άνοδο 5,73% στα 2,958 ευρώ, Eurobank με 3,22% στο 1,522 ευρώ, Εθνική με 3,06% στα 5,86 και με 3,89% στο 1,402 ευρώ η Alpha Bank.

Ακολουθούν Mytilineos με 3,89% στα 36,88 και ΔΕΗ με 3,19% στα 9,55 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές-εισροές, την επομένη της ανακοίνωσης δύο πολύ σημαντικών επιχειρηματικών/επενδυτικών εξελίξεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Σκόπια. Συμφωνίες δισ., που προφανώς και μπαίνουν στο monitoring κυρίως διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων.

Την κίνησή τους ακολουθούν μετοχές του ομίλου Viohalco-Cenergy Holdings, AEGEAN, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α., με τον τζίρο να ξεπερνά νωρίτερα στις 15:25 τα 65 εκατ. ευρώ.

Σε αναμονή των προσυμφωνημένων εντολών, από τις 17:00, στο «καυτό» 15λεπτο, με συνεχή ροή/παρακολούθηση στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v