Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χωρίς αντίδραση στη νέα αύξηση του κόστους δανεισμού

Μετρά τα νέα δεδομένα η εγχώρια αγορά. Προβάδισμα αγοραστών, σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, μικρό πλεονέκτημα πωλητών σε Πειραιώς. Ενισχύεται η Mytilineos μετά το mega project.

Χρηματιστήριο: Χωρίς αντίδραση στη νέα αύξηση του κόστους δανεισμού

Σε ιστορικά υψηλά τα επιτόκια της ΕΚΤ, στο 4% το βασικό, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, σε μία περίοδο που στη Φρανκφούρτη εκτιμούν πληθωρισμό στο 5,6% με ανάπτυξη 0,7%, πρακτικά δοκιμάζοντας τις αντοχές της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα το ενδεχόμενο νέας αύξησης σε επόμενη συνεδρίαση (26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα), με τη -σχεδόν- βεβαιότητα της διατήρησης του κόστους σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα, εγείρει ερωτήματα για την ανθεκτικότητα ενός μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας, των ιδιωτών δανειοληπτών.

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα, σε μία ημέρα που στο Μιλάνο ο τραπεζικός κλάδος λόγω της επιμονής της κυβέρνησης Μελόνι να επιβάλει έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις της Φρανκφούρτης.

Στις 15.675 (0,15%) ο DAX, στις 1.227 (0,27%) ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ανακοίνωση της νέας αύξησης να επιβεβαιώνει τους -σχεδόν- μισούς που την προεξοφλούσαν και τους άλλους που προσέβλεπαν σε προσωρινή παύση να παρακολουθούν την ομιλία της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Από τις 945 στις 947 μονάδες ο ΔΤΡ, στο διάστημα από τις 14:40-14:55, με μέτριο ρυθμό εντολών σε τραπεζικά χαρτιά που είναι στο επίκεντρο των traders τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Υπερτερούν οι αγοραστές, με εντολές σε Εθνική (5,668), Alpha Bank (1,361), Eurobank (1,455), μικρό πλεονέκτημα πωλητών σε Πειραιώς (2,768).

Ανεπαίσθητη η επίδραση στη στάση των βραχυπρόθεσμων όσον αφορά τις κινήσεις τους σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς, με τον FTSE25 στις 2.979 (0,48%).

Πιο μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα οι εντολές σε συγκεκριμένα χαρτιά, με τη Mytilineos να ενισχύεται 1,20% στα 25,40 ευρώ -με τους αγοραστές να ωθούνται και μετά την ανακοίνωση για το mega project των 2,8 δισ. στη Βρετανία.

Στα 9,255 (1,05%) οι εντολές στη ΔΕΗ, στα 23,36 (1,57%) στη Motor Oil, στα 16,28 (0,31%) στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδεικτικές από την πλευρά των long.

Και με την (τυπική/οριστική) βούλα του ΤΑΙΠΕΔ η Αττική Οδός στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Διακριτή η ενίσχυση της long τάσης στην αγορά Παραγώγων, με περισσότερα ΣΜΕ (1.421 στην τρέχουσα σειρά) σε premium 0,33%, μία μέρα πριν το triple witching, αύριο Παρασκευή.

Χρηματιστές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ορισμένοι traders να επιχειρήσουν αύριο κινήσεις προεξόφλησης (της αξιολόγησης από τη Moody's), όπως είχε επιχειρηθεί μία εβδομάδα πριν (με αφορμή τη βαθμολογία της DBRS).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v