Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σήμα για αντίδραση από τις τράπεζες

Πάνω από τις 1.230 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οδηγό το θετικό γύρισμα στις τράπεζες. Επανέρχονται οι αγοραστές σε Mytilineos μετά το νέο deal, αλλά και ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Σήμα για αντίδραση από τις τράπεζες

Στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά της Wall Street, ανοδικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά, με τράπεζες η προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μ.β. «βλέπουν» ως πιθανότερο ενδεχόμενο οι αναλυτές, συνεκτιμώντας την με την αρνητική θέση της Φρανκφούρτης όσον αφορά στην επιβολή φόρου στα τραπεζικά κέρδη, με την τάση να αποτυπώνεται εδώ και ώρα στις αγορές μετοχών, ομολόγων.

Στο ΧΑ, η αλλαγή στάσης των traders διαφάνηκε με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας και αφού είχε προηγηθεί συνέχεια της διόρθωσης με ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά χαρτιά και μετοχές-σηματωρούς του δείκτη.

Ενδεικτική η διακύμανση για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 932,68 έως τις 929,33, απ' όπου ξεκίνησε μεθοδικά, σταδιακά η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, με αποτέλεσμα το πέρασμά του (ΔΤΡ) σε θετικό έδαφος (στις 11:50), για να συνεχίσουν οι αγοραστές έως τις 955,61 μονάδες.

Εκ προοιμίου γνωστό πως τόσο το μεγαλύτερο μέρος του «γρήγορου χρήματος» όσο τα περισσότερα στοιχήματα short vs long έχουν ανοίξει στα Συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που έχει προσδώσει μεταβλητότητα στον ΔΤΡ και στις 4 μετοχές των συστημικών. Πρακτικά, από τα χαμηλά της προηγούμενης Παρασκευής μέχρι σήμερα -νωρίτερα- η διακύμανση του κλαδικού δείκτη εκτείνεται σε εύρος 80 μονάδων, διευκολύνοντας τις intraday-trading κινήσεις.

Στις 950 (1,32%) νωρίτερα ο ΔΤΡ, με την Alpha Bank στο επίκεντρο των βραχυπρόθεσμων και (δευτερευόντως) των επενδυτών, μεταξύ 1,333-1,383 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές, μετά τις 13:45, στη μετοχή της Πειραιώς (2,812), με την Εθνική (5,67) να ακολουθεί.

Το «γύρισμα» στα τραπεζικά χαρτιά ακολούθησαν με αγορές και σε συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα ο FTSE25 από τις 2.936 να αντιδράσει προς την ευρύτερη περιοχή των 2.300, συγκεκριμένα στις 2.991,29 μονάδες.

Αιχμή της ανοδικής διόρθωσης μετοχές-σηματωροί, λ.χ. της Mytilineos (35,24), με τους αγοραστές να επανέρχονται με την ανακοίνωση του mega project (2,8 δισ.) στη Βρετανία.

Σε ΔΕΗ (9,315), Jumbo (7,46), Coca Cola HBC (26,18), Viohalco (6,27) κ.α. έχουν ενεργοποιηθεί, επίσης, εντολές αγοράς.

Στα 50 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, σε αναμονή της ανακοίνωσης της ΕΚΤ.

Αναλυτικά η αντίδραση της αγοράς -με το που θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση ή προσωρινή παύση- σε λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v