Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Άνοδος με φόντο Moody's και triple witch στα παράγωγα

Η επικράτηση αγοραστών διεθνώς δίνει αέρα στα πανιά της εγχώριας αγοράς, αναμένοντας την αξιολόγηση της Moody's. Ενισχύονται τράπεζες και blue chips, με «ξένο» χρήμα. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Άνοδος με φόντο Moodys και triple witch στα παράγωγα

Με θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά, αφορμή για επιχείρηση αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τη θετική πλευρά των χθεσινών ανακοινώσεων μελών του δ.σ. της ΕΚΤ πως η νέα αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να είναι η τελευταία ερμηνεύουν οι traders και ως τέτοια επιδιώκουν να επανακτήσουν μέρος των εβδομαδιαίων απωλειών τους.

Το αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι θα το γνωρίζουμε στις 26 Οκτωβρίου -ανήμερα Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ- και μέχρι τότε δίνεται το περιθώριο σταδιακά να αφήσουν πίσω τους τον «τραυματικό» Σεπτέμβριο. Ενισχυτική ή όχι της τάσης, καθαρά προεξοφλητικής, η όποια απόφαση της Fed στις 20 Σεπτεμβρίου. Εάν στη FOMC αποφασισθεί παύση στις αυξήσεις, τότε οι long θα έχουν λόγους να επιχειρήσουν ένα καλύτερο «κλείσιμο» μηνός.

Νωρίτερα, ο DAX στις 15.966 (1,05%) με ενισχυτική φορά, από 0,10% υψηλότερα τα futures του S&P500 στις 4.559 μονάδες και σε αυτή τη συγκυρία για το ΧΑ «παίζουν» όλα, από το triple witching και το rebalancing FTSR/Russell μέχρι την αξιολόγηση από τη Moody's.

Προφανώς και το κύριο στοίχημα αφορά στη στάση που θα τηρήσει ο οίκος. Τεχνικά έχει ενδιαφέρον η λογική προεξόφλησης, θυμίζοντας πως με αφορμή τη βαθμολόγηση από την DBRS είχε επιχειρηθεί αντίδραση προεξόφλησης με αγοραστές από τα χαμηλά της Πέμπτης. Θα μπορούσε να ισχύει αυτή τη φορά, συνεκτιμώντας τη «βαρύτητα» που θα είχε μία κίνηση-έκπληξη, όπως ευελπιστούν οι long, από τον ισχυρότερο αξιολογητή όπως είναι ο οίκος Moody's; Ενδιαφέρον το δίλημμα με ανάλογο ρίσκο, θα φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης, που θεωρείται πως και μεγαλύτερη μεταβλητότητα θα έχει και πολλαπλάσιο τζίρο.

Προσώρας, στην πρώτη ώρα η συνεδρίαση εξελίσσεται με πλεονέκτημα των αγοραστών σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Στις 969 (1,80%) ο ΔΤΡ, στις 3.029 (1,23%) ο FTSE25, με τεχνικά καλύτερη εικόνα διαγραμματικά για τον 25άρη, καθώς πέρασε με άνεση το όριο των 3.000 μονάδων.

Σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, OTE, Mytilineos, Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ, AEGEAN, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil κ.α. οι κυριότερες εντολές αγοράς, με κοινό παρονομαστή τη συμμετοχή των 10 στον MSCI Standard Greece αλλά και στο «καλάθι» των ETFs.

Θα μπορούσε να σημαίνει επανενεργοποίηση ξένου από την πλευρά των αγοραστών -ενδεχομένως και λόγω Moody's-, πιθανά μετά από σημαντική διόρθωση τιμών/χρηματιστηριακής αξίας, σημείωνε χρηματιστής. Προσέγγιση που απηχεί την εκτίμηση και άλλων παραγόντων της αγοράς, θα έχει ενδιαφέρον εάν ισχύει ή όχι, καθώς στην περίπτωση που όντως ξαναμπαίνει «ξένο χρήμα», τότε τα «χαμηλά εβδομάδας» πιθανότατα να είναι σημεία αναφοράς για τη συνέχεια.

Πάντως τεχνικά, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή των 1.220-1.210 ως ανθεκτικής στήριξης, οι αγοραστές από τα χθεσινά χαμηλά θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν καλύτερες τιμές, από Δευτέρα.

Τιμές-στόχοι για ΟΤΕ-ΔΕΗ από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο και λόγω απο-επένδυσης του ΤΧΣ, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, ειδικά για τη Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρουσα η συνεδρίαση, με σχετικό νεύρο και ικανοποιητική ροή εντολών στην πρώτη ώρα της.

Στα 14 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στις 67/11 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο και μόχλευση -πέραν των τραπεζικών- σε συγκεκριμένα mid & small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v