Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Που κρίθηκε η μάχη για τις 1.300 μονάδες

Η πρωινή βουτιά και η αντίδραση που διέσωσε το κρίσιμο όριο για τον Γενικό Δείκτη. Οι κινήσεις στον FTSE 25 και οι τακτικές σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Το σήμα από τον τζίρο.

Χρηματιστήριο: Που κρίθηκε η μάχη για τις 1.300 μονάδες

Αν και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρέθηκε να βυθίζεται μέχρι τις παρυφές των 1280 μονάδων, με απώλειες που ξεπερνούσαν το 3%, η συνέχεια επεφύλαξε σημαντική αντίδραση, με τους αγοραστές να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι οποίες επανέφεραν τον Δείκτη με κλείσιμο υψηλότερα των 1300 μονάδων, ομαλοποιώντας την τεχνική εικόνα, αλλά δεν απέφυγαν το κλείσιμο σε “κόκκινο φόντο”.

Όλα ξεκίνησαν μετά την λήξη των χθεσινών συναλλαγών στο NYSE, καθώς την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα από το επίπεδο “ΑΑΑ”, στο “ΑΑ+”, ανακοίνωσε ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικαλούμενος την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής Κυβέρνησης, ενώ αναθεώρησε το outlook από “αρνητικό”, σε “σταθερό”. Η τελευταία φορά που είχε υποβαθμιστεί η Αμερικανική Οικονομία ήταν πριν από 12 χρόνια από τον Οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, στο “ΑΑ+”.

Πλέον, μόνο η Moody’s διατηρεί στην υψηλότερη βαθμίδα, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Αμερικανική Οικονομία.

Η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απάντησε στην υποβάθμιση, χαρακτηρίζοντάς την “αυθαίρετη” και “ξεπερασμένη”.

Η είδηση δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου σημειώθηκε η απόλυτη επικράτηση του “κόκκινου” και με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η παραπάνω εξέλιξη “θα πυροδοτήσει ροές αποστροφής ανάληψης ρίσκου, που σημαίνει πως οι μετοχές στην Ασία θα κινηθούν χαμηλότερα, ενώ θα υπάρξει στροφή προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”.

Οι πτωτικοί κραδασμοί μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη, αναγκάζοντας και το Χ.Α. να ακολουθήσει.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται σημαντικά από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ή αν θα επαναφέρει την προσοχή της στα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα έλαβαν χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις, έχουν δυναμώσει ακόμα περισσότερο την αντίσταση των 1350 μονάδων όμως, από την άλλη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε και η σημαντική στήριξη στις 1280 μονάδες, αφήνοντας όλα τα τεχνικά ενδεχόμενα ανοιχτά, για την συνέχεια.

Οι αγοραστές και σήμερα δήλωσαν παρουσία στο ταμπλώ του Χ.Α., μαζεύοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και κρατώντας επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 111 μηνών, όμως σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι Διεθνείς Αγορές έχουν πάρει την θέση του οδηγού.

Όσον αφορά τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η προσοχή των traders θα μεταφερθεί στους τίτλους, που κατά τη σημερινή συνεδρίαση επέδειξαν διαθέσεις “contrarian” κίνησης και για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική ημερήσια μεταβολή.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδεκαπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα ΔΕΗ και ΟΤΕ, στις 9 Αυγούστου οι Alpha Bank και Coca Cola HBC και στις 10 Αυγούστου η Ideal Συμμετοχών.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά την κίνηση των αποδόσεων στην στην Αγορά ομολόγων, με άνοδο στις ΗΠΑ και μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,90% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,04% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,781% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,72% (3,59% στην προηγούμενη έκδοση).

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1281,7 μονάδες (-3,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1307,75 (-1,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1305,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,39%.

Ο τζίρος στα 128,7 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 128,7 εκατ., τα 108,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το σενάριο πως το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων είναι κοντά, διατήρησε την ευφορία στους επενδυτές”, σύμφωνα με την Solidus Sec.

"Επίσης στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, η ροή των στοιχείων συνεχίζεται με τις επιδόσεις να παραμένουν σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών έχουν ένα λόγο παραπάνω να διατηρήσουν το κλίμα καλό, έχοντας λίγο πολύ προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Από την άλλη έχουμε την ΕΚΤ να ανακοινώνει ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου παύει να ισχύει η “φύλαξη” περίπου €165 δισ. που παρείχαν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στην ΕΚΤ προς τόκο 3,25%, που μεταφράζεται σε ετήσιο έσοδο περίπου €5,4 δισ.

Ήρθε και ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings που υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Αμερικανικού Δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο “AA+”, χάνοντας το “πολύτιμο” “AAA” για πρώτη φορά από το 2011.

Μπορεί η σημερινή διόρθωση να οφείλεται μόνο στη συγκυρία και την αναζήτηση περισσότερων και σημαντικότερων καλών ειδήσεων, ωστόσο λόγο της εποχικότητας θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή, γιατί αυτή την φορά μπορεί να βιώσουμε μια μεγαλύτερη υποχώρηση, από αυτές που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο δεκάμηνο ανόδου” τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Τηρουμένων των αναλογιών, μόνο θετικά μπορούμε να μεταφράσουμε τη συμπεριφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την άποψη του Σίμου Μαυρουδή.

Και αυτό διότι αφενός επέδειξε απαράμιλλη ανθεκτικότητα στις, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ρευστοποιήσεις, αφετέρου ανέδειξε για άλλη μια φορά μια “βεντάλια” μετοχών που θα πρωταγωνιστήσουν και μέσες - άκρες έχουν ήδη πρωταγωνιστήσει.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνονται και από τη γενικότερη πεποίθηση της πλειονότητας των αναλυτών, που θεωρούν ελάσσονος σημασίας την απόφαση του Οίκου Fitch για την Αμερικανική Οικονομία, όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη συνέχεια.

Οι τίτλοι (ενδεικτικά, όχι εξαντλητικά) που εξέπληξαν θετικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη έχει τους ΜΥΤΙΛ, CENER, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, ΕΠΣΙΛ, ΔΕΗ, ΦΡΛΚ, ΙΝΤΕΚ, ΟΛΥΜΠ, με βασικό χαρακτηριστικό τη σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, η δεύτερη έχει τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, με χαρακτηριστικό την χαμηλή ευαισθησία στις πτωτικές διαθέσεις της Αγοράς και η τρίτη έχει τις Τραπεζικές μετοχές, μια κατηγορία μόνες τους, με μια ποιότητα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις “κακές” μετοχές πάρα πολλών χρόνων.

Απογοήτευσαν οι ΤΕΝΕΡΓ - ΓΕΚΤΕΡΝΑ και TITC, όπου θα περιμέναμε πιο επιθετική συμπεριφορά, πλην όμως και οι δύο πρώτες κράτησαν κρίσιμες στηρίξεις, αποφεύγοντας προς το παρόν τα χειρότερα.

Η ΤΕΝΕΡΓ έχει τη χειρότερη (αρνητική) απόδοση από τον 25άρη και τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.

Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται λίγη υπομονή, ώστε οι Αγορές να απορροφήσουν τον “χρησμό” της Fitch.

Είναι προτιμότερο να μπει κάποιος, ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά με αυξημένες πιθανότητες πως δεν θα χαλάσει περαιτέρω το κλίμα.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι στη ‘μεγάλη εικόνα’, το Χ.Α. έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία εισόδου, σε όσους περίμεναν μια διόρθωση”, τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Να σημειωθεί ότι στις μετοχές που αναδύθηκαν από τα χαμηλά περιλαμβάνεται και η Intrakat η οποία βρέθηκε να υποχωρεί σχεδόν 7% για να κλείσει τελικά με οριακές απώλειες, έχοντας πραγματοποιήσει συναλλαγές σχεδόν δυο εκατομμυρίων τεμαχίων.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (4,3), ΔΕΗ (4), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,6), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, να σημειωθεί ότι αυτές κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-0,81%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,508 ευρώ (-5,81%), της ΕΤΕ (-1,29%) μέχρι τα 6,022 ευρώ (-2,87%), της ΕΥΡΩΒ (-1,34%) μέχρι τα 1,502 ευρώ (-4,33%) και της ΠΕΙΡ (-1,54%) μέχρι τα 3,37 ευρώ (-3,99%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1034,85 μονάδες (-4,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1064,52 (-1,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1065,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,23%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1117 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς η Εθνική είχε καθαρά έσοδα από τόκους 600 εκατ. ευρώ. Φέτος, στο αντίστοιχο διάστημα, εκτινάχθηκαν σε 1,05 δισ. ευρώ. Μικρό μέρος της παραπάνω εκτίναξης (+75%) οφείλεται στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς στο φετινό πρώτο εξάμηνο η πίτα μειώθηκε οριακά. Το συντριπτικό μέρος της προήλθε από τον ανοδικό κύκλο επιτοκίων και τον ιδανικό, για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ισολογισμό της Εθνικής”.

Σε αντίθεση με την ενδοσυνεδριακή εικόνα, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική μεταβολή τους ΒΙΟ (+1,40%), ΚΟΥΕΣ (+0,78%) και ΕΛΠΕ (+0,37%), στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Ο πρώτος Δεικτοβαρής τίτλος που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (-0,76%), αναρριχόμενος μέχρι τα 14,50 ευρώ (+0,55%), αλλά στη συνέχεια υποχώρησε άτσαλα. Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 14,56 – 14,69 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, αλλά και τα 14,91 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “κατά τον μήνα Ιούλιο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση 19% περίπου. Για το πρώτο επτάμηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 20% περίπου, επίδοση υψηλότερη από την εκτίμηση της Διοίκησης για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά 15% περίπου”.

Ωστόσο, σημειώνει η ανακοίνωση, “η Διοίκηση του Ομίλου θα επαναξιολογήσει τους στόχους για την χρονιά, όταν θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πωλήσεων του Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνουν και την έναρξη της σχολικής περιόδου”.

Ο τίτλος της Jumbo (-1,34%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 25,44 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 28,78 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+258,02%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+158,03%), ΑΡΑΙΓ (+140,83%), ΠΕΙΡ (+140,33%), ΓΚΜΕΖΖ (+124,93%), ΙΝΚΑΤ (+122,6%), CENER (+122,52%), ΞΥΛΠ (+121,54%), ΜΑΘΙΟ (+120,63%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+115,8%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+113,45%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΙΕΡ (+5,20%), ΠΑΠ (+0,89%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,60%), ΚΥΡΙΟ (+2,42%), ΚΕΠΕΝ (+2,40%), ΙΛΥΔΑ (+1,54%), ΛΟΓΟΣ (+2,24%) και ΕΠΙΛΚ (+6,45%).

Από τις 12.53 έως και τις 12.54 άλλαξαν χέρια 153000 κομμάτια στα 0,97 ευρώ στην MED (-0,41%) και αυτός ήταν ο συνολικός ημερήσιος όγκος.

Σε υψηλά 18 μηνών η Realcons (+2,58%), σε υψηλά 107 μηνών η Unibios (+6,76%).

Για όσους διατηρούν θέσεις στην ΑΑΑΚ (+8,96%), η στήλη επαναλαμβάνει πως η τιμή θα φέρει την είδηση. Πάντως ο πρώτος στόχος των 14,00 ευρώ, υπερκεράστηκε.

Ίλιγγο συνεχίζουν να προκαλούν οι ημερήσιες κινήσεις στην ΔΟΜΙΚ (+2,11%), που σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2,60 (-8,45%) και 3,07 ευρώ (+8,10%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Γενική Εμπορίου, κλείνοντας σε υψηλά 268 μηνών.

Σε υψηλά 160 μηνών η Ιντερτέκ (+0,31%), αλλά και σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 1,72 ευρώ (+7,84%).

Για τους λόγους που αναλύθηκαν χθες, σε νέα υψηλά 147 μηνών η Centric (+5,37%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Medicon (+5,60%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 105 μηνών.

Με νέο ε.δ., σε υψηλά 180 μηνών η Αλουμύλ (+6,41%).

Μπορεί να κινείται σε υψηλά 186 μηνών η Βιοκαρπέτ (+2,39%), αλλά όσοι παίρνουν θέσεις, έχουν σαν επόμενο στόχο τα 3,90 – 4,00 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1300 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1273, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1110 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3150 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2693 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς το 1,0933 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1935 ο Χρυσός, προς τα $23,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $29200 το Bitcoin, προς τα $1840 αναρριχάται το Ethereum.

Οι θέσεις εργασίας στις Αμερικανικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 324000 τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 175000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,1 δισ. ευρώ, στα 88,3 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και έθεσε τις βάσεις για σημαντική αναβάθμιση του δείκτη αποδοτικότητας, τόσο για φέτος, αλλά και για όλη την περίοδο του 2023 - 2025.

Η Goldman Sachs δίνει τιμή - στόχο τα 7,10 ευρώ για τη μετοχή με σύσταση “buy” και εξηγεί ότι “οι κύριοι παράγοντες βελτίωσης ήταν το υψηλότερο καθαρό έσοδο από τόκους και οι χαμηλότερες προβλέψεις, με το κόστος των προβλέψεων να διαμορφώνεται στις 66 μ.β., έναντι 70 μ.β. το πρώτο τρίμηνο”.

Η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης και την τιμή - στόχο των 7,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και τονίζει τον πυρήνα του δείκτη RοTE που βρίσκεται πλέον πάνω από 15% φέτος και άνω του 13% το 2025. Τα καθαρά κέρδη ήταν 16% πάνω από το consensus και αυτή η επίδοση μεταφράζεται σε 16,8% δείκτη RοTE για το τρίμηνο.

Η Deutsche Bank δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή και τιμή - στόχο τα 6,70 ευρώ, εξαίρει τη σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς, την αναβάθμιση των προοπτικών και των στόχων για την Εθνική Τράπεζα.

Τέλος η Jefferies συστήνει αγορά και τιμή - στόχο τα 7,30 ευρώ, θεωρεί επίσης ότι το β’ τρίμηνο της Εθνικής Τράπεζα ήταν ισχυρό, με καθαρά κέρδη ανώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Quest και ΕΛΧΑ και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικούς τίτλους, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.129 συμβόλαια).

Στα 4.017 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.980 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.814 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.839 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 270 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 370 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.026, 1747 για τον Αύγουστο και 279 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.155), κινήθηκε μεταξύ 3.108,25 και 3.172 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 72, 72 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.075), κινήθηκε μεταξύ 1.048 και 1.078,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Αύγουστο, 100 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.022), κινήθηκε μεταξύ 5.009 και 5.022 μονάδων.

Δεν υπήρξε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (46.131), Eurobank (4.929), Πειραιώς (7.433), Εθνική (2.555), ΔΕΗ (1.505), Ιντρακάτ (2.067), Αεροπορία Αιγαίου (951), ΕΧΑΕ (819), Ελλάκτωρα (201), ΟΤΕ (356), Τέρνα Ενεργειακή (123), Μυτιληναίο (1.456), Ελ. Πετρέλαια (216), ΑΔΜΗΕ (437), ΕΛΧΑ (269), Ιντρακόμ (318), ΟΠΑΠ (152), Lamda Development (190), Viohalco (525), Άβαξ (266), Cenergy (410), Motor Oil (133), ΓΕΚ (484).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 249.380, Πειραιώς 75.838, Eurobank 39.694, Εθνική 18.116, ΑΔΜΗΕ 20.470, ΔΕΗ 31.122, ΟΤΕ 12.313, ΤΕΝΕΡΓ 12.375.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.558.355 τεμ. (1.558.355), Eurobank 34.211.684 τεμ. (34.174.089), ΟΠΑΠ 1.561.551 τεμ. (1.561.557), Εθνική 8.971.465 τεμ. (8.971.465), ΟΤΕ 1.738.020 τεμ. (1.792.258), Πειραιώς 812.854 τεμ. (812.854).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v