Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαιη διόρθωση στο Χρηματιστήριο μέσω... ΗΠΑ

Το πάνω χέρι έχουν οι πωλητές με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί τη διόρθωση στην Ευρώπη μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Fitch. Κόκκινο το σύνολο του FTSE-25.

Βίαιη διόρθωση στο Χρηματιστήριο μέσω... ΗΠΑ

Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν δύσκολο να δείξει διαθέσεις διαφοροποίησης, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος των συναλλαγών. Αντίθετα μάλιστα, στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτώση, καθώς δεν υπάρχουν “βαριά χαρτιά” που έχουν την πρόθεση να κινηθούν κόντρα στην πτωτικό ρεύμα.

Με τους αγοραστές τραβηγμένους σε χαμηλότερα επίπεδα, περιμένοντας να περάσει το πρώτο κύμα πωλήσεων και με την Εγχώρια Αγορά να έχει δείξει ενδείξεις κόπωσης και αδυναμίας ανοδικής διαφυγής εδώ και λίγες μέρες, το ζητούμενο, για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι αν οι αγοραστές θα μαζέψουν τις πρωινές απώλειες, που ξεπερνούν το 2%, ή η ημερήσια τάση θα παραμείνει στις διαθέσεις των “profit takers”.

Να σημειωθεί ότι από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1 προς 9, ενώ το πρωινό “mini sell off” συνοδεύεται και από αξιοσημείωτο τζίρο, καθώς η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1.300 μονάδων, ενεργοποιεί κινήσεις “stop long”.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έχοντας, μέχρι στιγμής, χαμηλό τις 1.287,87 μονάδες (-2,75%), ενώ ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, φθάνει στα 23,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούν “πακέτα” (ΜΠΕΛΑ).

Αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.300 μονάδων, αλλάζει τα ημερήσια τεχνικά δεδομένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v