Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό πολλαπλών εξελίξεων το Χρηματιστήριο

Τα νέα δεδομένα στο μέτωπο των επιχειρηματικών διεργασιών σταθμίζουν οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες. Οι ευκαιρίες και οι προβληματισμοί.

Σε ρυθμό πολλαπλών εξελίξεων το Χρηματιστήριο

Mε την εξαγορά των attica stores από την Ideal Holdings να ανακοινώνεται νωρίτερα, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον. Τόσο για αυτή καθεαυτή τη σημασία του deal όσο ευρύτερα για την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα καθώς συγχρονίζεται με τη χθεσινή «έξοδο» της Alpha Bank στις αγορές και την επανέκδοση κρατικού ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, σε λίγη ώρα.

Αυτά εντός, με τα γεγονότα να προοιωνίζονται εξελίξεις άκρως ενδιαφέρουσες από Δευτέρα κιόλας, εάν και εφόσον το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι αυτό που αρέσει στις αγορές.

Εκτός, στις διεθνείς αγορές το κλίμα παραμένει άστατο, μετά και τη χθεσινοβραδινή διόρθωση στη Wall Street, την επικείμενη αποστράγγιση ρευστότητας 480 δισ. από την ΕΚΤ στις 28 Ιουνίου, την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με την πολιτική ποσοτικής σύσφιξης-υψηλότερων επιτοκίων/ακριβότερου κόστους χρήματος στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ας περιοριστούμε στα καθ' ημάς, ενόσω το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν γένει τα ελληνικά assets -«καλάθια» MSCI Standard Greece, GREK ETF, κρατικό χρέος κ.λπ.- λειτουργούν σαν... γαλατικό χωριό σε αυτή την περίοδο των αγορών.

Από τις 4.428 (-0,14%) τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, από τις 16.201 μονάδες ο DAX, από τις 7.569 ο FTSE100 και στο ΧΑ, από τις 1.264,96 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Συνέχεια στο profit taking, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, και πώς να μην, όταν παρά τη χθεσινή διόρθωση κατά 1,31% στις 993,01 μονάδες, η μεταβολή για τον ΔΤΡ διαμορφώνεται σε 55% από την αρχή του έτους.

Απώλειες 3,48% για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας, με τη μερική κατοχύρωση θέσεων να έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη, με τη στήλη να αναφέρεται έγκαιρα στα σχετικά. Τεχνικά, μέχρι τις 980 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη η διόρθωση έχει μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Για τον κλάδο, προπομπός η χθεσινή έκδοση ομολόγου senior preferred από την Alpha Bank, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει τις λεπτομέρειες για την άντληση 500 εκατ. έναντι 400 εκατ. αρχικού στόχου της διοίκησης.

Με τον ΔΤΡ να διορθώνει 1,31%, το μείον 0,38% του FTSE25 στις 3.063,56 μονάδες επιβεβαιώνει τον χρονισμό των δύο κατηγοριών τώρα σε πτωτική φάση της αγοράς, προηγούμενα σε ανοδική.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, Motor Oil, AEGEAN με τη χθεσινή εμφάνισή τους καταδεικνύουν το ενδιαφέρον (κυρίως) ξένων funds, που συνεχίζουν να επενδύουν ακόμη και σε ιστορικά-πολυετείς υψηλές αποτιμήσεις.

Προφανώς προσβλέποντας στη συνέχεια, με στόχο να κερδίσουν (και όχι να γράψουν υποαξίες).
Γιατί εκτινάσσονται στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημείωνε νωρίτερα η Πέννυ Κούτρα, με την ίδια να περιγράφει το κατασκευαστικό big bang και στα ιδιωτικά έργα.

Αυξημένος ο τζίρος χθες -σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας-, με την τακτική του μερικού «κλειδώματος» θέσεων να μεταφέρεται στο μεγαλύτερο μέρος των mid caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v