Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κέρδη 20,5% για τις τράπεζες το Μάιο

Πτωτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με συναλλαγές 321,3 εκατ. ευρώ. Εθνική, Σαράντης, Jumbo και ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων. Κέρδη για Mytilineos, Motor Oil, Aegean.

Χρηματιστήριο: Κέρδη 20,5% για τις τράπεζες το Μάιο

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI της NBS υποχώρησε τον Μάιο σε χαμηλό πέντε μηνών και στις 48,8 μονάδες, από 49,2 τον Απρίλιο, αρκετά χαμηλότερα των προβλέψεων της Αγοράς για 49,4 μονάδες.

Η συρρίκνωση που κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα ενέτεινε τις ανησυχίες για ύφεση, με τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού να καταγράφουν αξιοσημείωτες απώλειες, με το επιφυλακτικό κλίμα να μεταφέρεται και στην Ευρώπη και με τους εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν πως “τυχόν υποτροπή του διεθνούς κλίματος, μπορεί να επηρεάσει και την Εγχώρια Αγορά, αν συνυπολογιστούν και τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί”.

Από την άλλη και παρά την αδύναμη εικόνα που επέδειξαν αρκετές από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν έλειψε η διάθεση αναζήτησης νέων “επενδυτικών ιδεών”, σε όλο το εύρος του ταμπλώ και αυτό, από μόνο του, είναι δείκτης υγείας για την Εγχώρια Αγορά.

Η εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης, θα δώσει ρευστότητα στα ενεργά χαρτοφυλάκια και θα αποθερμάνει, μερικώς, δείκτες και επιμέρους τίτλους, ενώ θα είναι θετική ένδειξη η ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών – μετοχών, που έχουν μείνει πίσω και δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”, αν συνυπολογιστούν τα θεμελιώδη των Εισηγμένων.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα και οι Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2022 – Απρίλιος 2023, με κυριότερη αλλαγή την είσοδο της Cenergy (+0,35%) και την διαγραφή του ΟΛΠ (-0,74%), από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΠΡΟΦ (+2,90%), ΑΡΑΙΓ (+1,32%), ACAG (+0,72%), CENER (+0,35%).

Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,41% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,66% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,708% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1226,78 (+0,14%) και 1216,08 μονάδων (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,10 (-0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1218,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Ο τζίρος στα 321 εκατ., από τα οποία τα 14,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΚΡΙ, ΜΙΓ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 321 εκατ., τα 310,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένο και το rebalancing στους δείκτες MSCI, με την είσοδο των Autohellas και Ελλάκτωρα στον Small Cap, με ισχύ από τη συνεδρίαση της 1/6.

Υποσημειώστε ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 99,9 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, η μετοχή του Ελλάκτωρα στα 2,295 ευρώ (+0,66%) με όγκο 237339 τεμ. και αυτή της Autohellas στα 14,18 ευρώ (-1,12%), με όγκο 153217 τεμ.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 321 εκατ., την μετοχή του Ελλάκτωρα στα 2,29 ευρώ (+0,44%) με όγκο 1042813 τεμ. και αυτή της Autohellas στα 14,38 ευρώ (+0,28%), με όγκο 618453 τεμ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 5μηνου, με τον Μάιο να μην επιβεβαιώνει όσους πίστεψαν στο “sell in May, and go away", χαρίζοντας κέρδη 12,31% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 20,56% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 31,07% και ο ΔΤΡ κέρδη 49,6%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 5μηνου η MIG, με απόδοση 220,1%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“H ΕΝΤΕΡ φαίνεται να κερδίζει το χαμένο έδαφος με βάση τα νούμερά της. Το μέρισμα πλησιάζει και είναι διόλου ευκαταφρόνητο όπως πάντα. Ουσιαστικά μαζί με την EPSILON είναι οι δύο μεγάλοι Εισηγμένοι Παίκτες της Πληροφορικής στην Χώρα. Η δεύτερη έχει ξεφύγει αισθητά σε κεφαλαιοποίηση. Θυμίζουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της EPSILON είναι η Εθνική Τράπεζα. Για την ΕΝΤΕΡ, το 5,25 είναι κοντινή αντίσταση και στο βάθος το υψηλό των 6 ευρώ. Όσο κλείνει πάνω από το 4,81 η τάση είναι επιθετική ενώ το ‘stop’ είναι στο 4,70 σε κλείσιμο μέρας”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Τα φτωχά στοιχεία από την Κίνα, ενισχύουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας”, σημειώνει η Eurobank Equities.

“Rebalancing του MSCI στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης χωρίς προσθήκες, ή διαγραφές στον κύριο δείκτη. Σημειώνουμε ωστόσο ότι στο δείκτη Small Cap προστέθηκαν οι Autohellas και Ελλάκτωρ. Το rebalancing αύξησε τους όγκους, ενώ η Αγορά ενδέχεται να συνεχίσει την ήπια κατοχύρωση κερδών”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Με τη λήξη της συνεδρίασης ήταν προγραμματισμένο rebalancing, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τις μετοχές της Autohellas και της Ελλάκτωρ να εισέρχονται στον MSCI Small Cap, ενώ στον MSCI Standard Greece παραμένουν 10 μετοχές. Στις 1205 μονάδες του ΓΔ η πλησιέστερη στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Διόρθωση τιμών στον ΓΔΧΑ, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Από την άλλη, σταθεροποιητικά κινούνται οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, εν αναμονή και της διευθέτησης της εκκρεμότητας με το όριο του χρέους. Κατά τα άλλα, μια σειρά επιδεινούμενων μάκρο στοιχείων που ανακοινώθηκαν προβληματίζουν. Συγκεκριμένα η χειρότερη μέτρηση Μεταποίησης (Dallas Fed) από τους μήνες της πανδημίας, καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς και η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 6 μηνών για την Μεταποίηση στην Κίνα. Παράλληλα, το Πετρέλαιο πλησιάζει και πάλι τα χαμηλότερα επίπεδα, λόγω εξασθένισης της ζήτησης”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Χωρίς να έχουν προκύψει κάποιες αρνητικές εκπλήξεις από την εγχωρία πολιτική και οικονομική σκηνή, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει βρεθεί σε πολυετή υψηλά, όπως επισημαίνει η Solidus Sec.

Η επίσημη συμφωνία για την άνοδο του ταβανιού του χρέους στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας και μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική τοπική κορυφή στην πορεία των σημαντικότερων δεικτών.

Μια διόρθωση της Wall Street, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αποκομιδή κερδών στις Αγορές που έχουν καταγράψει υπέρογκα κέρδη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπως είναι η Ελληνική.

Όμως η ανοδική πορεία δεν θα έχει τερματιστεί και μετά την υποχώρηση αυτή, είναι πολύ πιθανό το Χ.Α. να επανέλθει για το Καλοκαιρινό ράλι, προεξοφλώντας την αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“O Τραπεζικός κλάδος είναι αναμφίβολα ο απόλυτος πρωταγωνιστής των τελευταίων δυόμισι ετών. Ο δείκτης Τραπεζών ξεκίνησε από τις 280 μονάδες τον Οκτώβριο του 2020 για να ξεπεράσει τις 1000 μονάδες και τα 18 δισ. κεφαλαιοποίηση, αμέσως μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον φαίνεται να έχει περάσει στις μετοχές της πραγματικής Οικονομίας και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τις Τράπεζες να διατηρούν στάση αναμονής.

Προφανώς, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για “κούραση” του Τραπεζικού κλάδου, όταν μάλιστα αυτός πραγματοποιεί απόδοση σχεδόν 60% από την αρχή του έτους.

Η άνοδος των Τραπεζών στηρίχτηκε κυρίως στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην αναδιάρθρωση των Τραπεζικών δανείων, αλλά ταυτόχρονα βοηθήθηκε ιδιαίτερα από την πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και την διεύρυνση του spread καταθέσεων - χορηγήσεων.

Στα 20 δισ. κεφαλαιοποίηση ο κλάδος θα παρουσιάζει γύρω στο 7x για το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Αν υπολογίσουμε μια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,5% περίπου το 2023, μια σταδιακή μείωση του spread και το γεγονός ότι ο κλάδος δεν είναι ιδιαίτερα ‘hot’ στην υπόλοιπη Ευρώπη, δύσκολα θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε μια αποτίμηση του Τραπεζικού κλάδου πάνω από 20 δισ. και πολύ πιο δύσκολα να αναμένουμε αποδόσεις ανάλογες των τελευταίων ετών”, σύμφωνα με την εκτίμηση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic – American Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,4), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,3), Jumbo (3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΑΛΦΑ (-1,42%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (-3,17%), ΕΥΡΩΒ (-1,88%) και ΠΕΙΡ (-0,29%).

Μεταξύ 979,62 (+0,32%) και 961,88 μονάδων (-1,5%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 964,76 (-1,21%%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 958,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,87%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 956 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,32%), ΒΙΟ (+1,22%), ΚΟΥΕΣ (+1,21%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,44%), ΕΛΠΕ (+0,63%), ΜΟΗ (+2,29%), ΜΥΤΙΛ (+1,45%), ΟΤΕ (+0,85%), ΟΤΟΕΛ (+0,28%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,30%) και TITC (+0,73%).

Η HelleniQ Energy ανακοίνωσε την εξαγορά 2 Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (Επαρχία Λευκωσίας), μέσω της Θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES. Η ετήσια παραγωγή Ανανεώσιμης Ηλεκτρικής Ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh. Η παραπάνω εξαγορά σηματοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου στο κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κυπριακή Αγορά και αποτελεί την πρώτη επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τον Όμιλο εκτός Ελλάδος.

Ο τίτλος της HelleniQ Energy (+0,63%), κινείται σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 7,28 ευρώ (κλείσιμο 19/5). Αν μπορέσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο πάνω από τα 8,10 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς τα 8,68 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,52 ευρώ.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η ΜΟΗ (+2,29%) επανέφεραν τους αγοραστές και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 21,90 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 25,08 ευρώ.

Μετά από “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλά τριμήνου, σήμερα ο τίτλος της ΣΑΡ (-4,38%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων έξι μηνών (ο αμέσως υψηλότερος στις 25/11/2022, με 521903 τεμ.).

Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στα 7,13 (ημερήσιο “stop long”) και 7,00 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 7,94 – 8,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+220,10%) ακολουθούμενη από ΓΚΜΕΖΖ (+95,29%), ΚΛΜ (+92,19%), ΠΕΙΡ (+91,93%), ΑΡΑΙΓ (+88,85%), CENER (+88,41%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+86,67%), ΞΥΛΠ (+85,64%), ΜΟΤΟ (+74,64%) και ΣΑΤΟΚ (+60,42%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές των Πλ. Θράκης (-2,36%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,1930679039 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,1834145087 ανά μετοχή).

Αύξησε συναλλαγές η ΦΡΙΓΟ (-5,66%).

Νέα υψηλά 11 μηνών για Performance (+3,37%), 16 μηνών για Άβακα (+6,55% και φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις) και 183 μηνών για Μοτοδυναμική (+4,29%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 23/5 για ΑΤΡΑΣΤ (+1,65%) και στις 24/5 για Premia (+3,34%), Λούλη (+2,62%) και ΣΙΔΜΑ (+0,75%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (+2,78%) και Entersoft (+3,48%).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+4,80%).

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Κέκροπα (+16,13%).

Η ACAG (+0,72%) ανακοίνωσε Α.Μ.Κ. κατά 18,177 εκατ. και διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1ν/1π.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΝΤΑ (+3,70%), ΛΑΝΑΚ (+5,17%), ΜΕΡΚΟ (+2,42%), ΠΑΙΡ (+1,89%), ΕΛΓΕΚ (+1,33%), ΞΥΛΚ (+1,41%), ΜΕΒΑ (+1,09%) και ΠΛΑΚΡ (+7,19%).

Με μονοψήφιο p/e η Flexopack (+3,01%), περιμένει υπομονετικά να την ανακαλύψει το “έξυπνο χρήμα”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1010 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1170 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2450 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3080, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Με απώλειες το Πετρέλαιο, πιέσεις και για το Ευρώ.

Προς τα $1990 προσπαθεί να αναρριχηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,7 το Ασήμι.

Προς τα $26900 πιέζεται το Bitcoin, προς τα $1855 το Ethereum.

Ο πρόεδρος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι “η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές της Κινεζικής Κυβέρνησης, θα μπορούσε να αποτελέσει χτύπημα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης Οικονομίας στον Κόσμο επιβραδύνεται”.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλική Οικονομία κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο, από 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Η ετήσια άνοδος των τιμών είναι μικρότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Απασχόλησης στη Γερμανία, ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9000, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, φτάνοντας στα 2,573 εκατ. τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 15000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,6%.

Η Οικονομία της Ιταλίας αναπτύχθηκε κατά 0,6% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Istat. Η προκαταρκτική εκτίμησή της έκανε λόγο για 0,5%.

Πτώση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,5%.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα της Deutsche Bank, “επίκειται κύμα χρεοκοπίας. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, εκτιμούν ότι το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% και το ποσοστό αθέτησης δανείων θα φτάσει το 11,3%. Το Ευρωπαϊκό αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επίσης, αλλά λιγότερο απότομα, στο 5,8%”.

Ο δείκτης που καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στην Περιοχή του Σικάγο, σημείωσε πτώση τον Μάιο. Ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 40,4 μονάδες, από 48,6 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 47 μονάδες.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 10,1 εκατ., από 9,75 εκατ. τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων εργασίας κάτω από τα 9,5 εκατ.

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody's προβλέπει ότι θα υπάρξει ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Προειδοποιεί ότι “οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης, θα οδηγήσουν σε μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη το 2024”.

Ο πρώην Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, αναμένει ότι “τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα κινηθούν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και οι φόροι θα αυξηθούν σημαντικά μακροπρόθεσμα, καθώς η μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου αντιμετωπίζει επίμονο πρόβλημα πληθωρισμού”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,4 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

H Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε:

Τα όρια διακύμανσης τιμών των αξιογράφων της Κατηγορίας “Επιτήρησης” ορίζονται σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής (από ±20% σήμερα)

ο αριθμός των δημοπρασιών της Κατηγορίας “Επιτήρησης” ορίζονται σε δύο (από 4 σήμερα) και θα λαμβάνουν χώρα η πρώτη μεταξύ 11.58 και 12.00 και η δεύτερη μεταξύ 17.08 και 17.10

ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος σε αξιόγραφα που διαπραγματεύονται στην βαθμίδα Μικρής Συναλλακτικής Δραστηριότητας της Κύριας Αγοράς, της Επιτήρησης και μετοχών ανεξαρτήτως διαβάθμισης που εμφανίζουν διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών τους, θα λαμβάνει υπόψη ως ελάχιστη αξία συναλλαγών το ποσό των 500 ευρώ (από 100 ευρώ σήμερα) και το ποσό των 750 ευρώ ως ελάχιστη αξία συνεδρίασης (από 200 ευρώ σήμερα)

Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών, ορίζεται η Τρίτη 06 Ιουνίου 2023.

Υψηλότερους κύκλους εργασιών, αλλά χαμηλότερα καθαρά κέρδη, σε σχέση με πέρυσι, προβλέπει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ για τις Autohellas και Μοτοδυναμική, δίνοντας παράλληλα τιμές - στόχους υψηλότερες από τις τρέχουσες. Ειδικότερα, η τιμή - στόχος για τη μετοχή της Αutohellas τίθεται στα 18 ευρώ και για τον τίτλο της Μοτοδυναμικής στα 4,80 ευρώ.

Σε ότι αφορά την Αutohellas, η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει:

Κύκλο εργασιών στα 812,3 εκατ. φέτος, στα 821,5 εκατ. το 2024 και στα 837,1 εκατ. το 2025. Καθαρά κέρδη στα 59,8 εκατ. φέτος, στα 60,8 εκατ. το 2024 και στα 62,4 εκατ. το 2025.

Αντίθετα, οι προβλέψεις για την Μοτοδυναμική αναφέρουν: Κύκλο εργασιών στα 139,4 εκατ. φέτος, στα 147,9 εκατ. το 2024 και στα 157,1 εκατ. το 2025. Καθαρά κέρδη στα 7,5 εκατ. φέτος, στα 8 εκατ. το 2024 και στα 8,6 εκατ. το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΣΑΡ και με το αρνητικό η ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και στο υψηλό η ΤΕΝΕΡΓ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 79 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.306 συμβόλαια).

Στα 5.688 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.649 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.700 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.713 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 154 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 745, 596 για τον Ιούνιο και 149 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.947,75), κινήθηκε μεταξύ 2.945 και 2.965 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 92, 92 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 962,5), κινήθηκε μεταξύ 962,5 και 977 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.650,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.594), Eurobank (5.104), Πειραιώς (7.028), Εθνική (2.154), Αεροπορία Αιγαίου (267), ΔΕΗ (364), ΑΔΜΗΕ (190), Motor Oil (262), Τέρνα Ενεργειακή (321), ΕΧΑΕ (177), Cenergy (114), Μυτιληναίο (178), Viohalco (276), ΟΤΕ (516), MIG (197).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 202.069, Πειραιώς 68.597, ΔΕΗ 22.157, Eurobank 45.266, ΑΔΜΗΕ 12.393, Εθνική 21.604, ΟΤΕ 12.077, Τέρνα Ενεργειακή 12.167.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.179.805 τεμ., (από 59.125.872 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.737.663 τεμ. (1.660.860), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.440.794 τεμ. (1.430.480), Εθνική 10.512.945 τεμ. (10.399.050), ΟΤΕ 1.017.615 τεμ. (1.017.615), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v