Μπορεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 106 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/7/2014 (1242,82 μονάδες), όμως αυτή η επίδοση ήταν καθαρά αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήραν οι αγοραστές στα μη Τραπεζικά blue chips.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο κλαδικός δείκτης - σηματωρός των Τραπεζών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ημερήσιες απώλειες 0,56%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 1,37%, με τους “profit takers” να προειδοποιούν για επερχόμενη διόρθωση.
Έτσι, παρά το σημερινό, ήπια, ανοδικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησαν μέχρι τέλους.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή διόρθωση, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα απόσυρσης των αγοραστών προς χαμηλότερα επίπεδα και πολύ λιγότερο, αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων από πλευράς των “sellers”.
Μπορεί τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται να συντηρούν το θετικό κλίμα, όπως και οι επιχειρηματικές συμφωνίες, όμως όλο και περισσότεροι από τους αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένη περιοχή και θα χρειαστεί “ανάσες”, πριν κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1268 μονάδων, χωρίς να μεσολαβήσει είδηση – καταλύτης, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη πρώτου μεγέθους (!)
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν διπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε αισθητά στο δεύτερο μισό των συναλλαγών) και η νέα υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Motor Oil, ενώ αύριο αναμένεται το rebalancing στους δείκτες MSCI, με την είσοδο των Autohellas και Ελλάκτωρα στον Small Cap, με ισχύ από τη συνεδρίαση της 1/6 και με τους αναλυτές να αναμένουν αυξημένο όγκο και μεταβλητότητα.
Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου (+0,20%) και από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις οι ACAG (+6,15%), Profile (+6,16%), Cenergy (+2,90%).
Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,50% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,71% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,804% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1239,49 (+0,27%) και 1220,56 μονάδων (-1,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,33 (-0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1225,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%.
Ο τζίρος στα 90,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 90,9 εκατ., τα 81,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Τεχνικά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο Τραπεζικός δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις μέχρι τις 3500 μονάδες. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα πάει εκεί, παρόλα αυτά μπροστά του έχει πεδίο δόξης λαμπρό. Οι 1239 μονάδες κατεγράφησαν ως τοπικό υψηλό το 2016. Από την άλλη αν δούμε ξεχωριστά τις Τράπεζες η ΠΕΙΡ κυρίως και σε μικρότερο βαθμό η ΑΛΦΑ, είναι αυτές που έχουν κρατήσει πίσω τον ΔΤΡ. Οι άλλες δύο Τράπεζες είναι και 50% υψηλότερα των τότε Α.Μ.Κ. τους, σε τιμές ΔΤΡ 1000. Σε ημερήσιο τώρα, όσο ο ΔΤΡ κλείνει πάνω από το 965 έχει επιθετική τάση, με το ‘stop” στις 956 μονάδες, σε κλείσιμο ημέρας. Αν καταφέρει να περάσει το 1025, το 1100 είναι επόμενος κοντινός στόχος”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές περιμένουν την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για το ύψος του χρέους, αλλά πιστεύουμε πως η Ελληνική Αγορά μπορεί να διατηρήσει το δικό της momentum, λόγω της πολιτικής συγκυρίας”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα και όγκους, καθώς τελειώνει ο μήνας και αύριο είναι το rebalancing των δεικτών MSCI”, σημειώνει η Euroxx Sec.
“Μία παύση για ανάσα: Τεχνικά υπεραγορασμένη η Αγορά, μπορεί να συσσωρεύσει αφομοιώνοντας τα νέα υψηλά”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Πλησιέστερη στήριξη στις 1219 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρότερη στις 1205 μονάδες. Ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 1268 μονάδες”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Προσεγγίζοντας το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών μετά τις πρώτες εκλογές, ήτοι τις 1250 μονάδες (σημείο που συμπεριλαμβάνει και τις αποκοπές μερισμάτων του Ιουνίου) ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να προσπαθήσει να χωνέψει τα επίπεδα αυτά μέχρι την 2η κάλπη. Στο μεσοδιάστημα δεν πρέπει να αγνοούμε και την πορεία των Διεθνών Αγορών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αυτονόμηση του Χ.Α. είναι φυσιολογική ως ένα βαθμό. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η ΕΧΑΕ εμφάνισε ένα βελτιωμένο Α΄ τρίμηνο με αύξηση εσόδων κατά 18,2%, στα 11,7 εκατ. ευρώ, παράλληλη αύξηση 16,5% των λειτουργικών EBITDA, στα 5,3 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα αύξηση στην τελική γραμμή στα 3,33 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής έχει πιθανότατα ενσωματώσει την εκτιμώμενη βελτίωση για το έτος”, σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.
“Οι επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδος (+7,82% ο Γ.Δ. & +13,64% οι Τράπεζες) ήταν εκρηκτικές, σε συνέχεια ενός εκλογικού αποτελέσματος που εξέπληξε ακόμη και τους ιθύνοντες του Κυβερνώντος κόμματος, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να είναι Παγκόσμιος πρωταθλητής στο 5μηνο (στο +30% ο Γ.Δ. περίπου), διαψεύδοντας όσους στις αρχές Μαΐου υπενθύμιζαν το ‘sell in May and go away’, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Συνοδεύθηκε παράλληλα με τη δημοσιοποίηση θετικών επιδόσεων για το 1ο τρίμηνο του έτους από τον ΟΠΑΠ, την Autohellas, τον Όμιλο Infoquest, τη ΔΕΗ που επανέρχεται σε λειτουργική κερδοφορία και την Εθνική που με τα €260 εκατ. πέτυχε τη υψηλότερη καθαρή κερδοφορία από τις 4 συστημικές Τράπεζες, από κοινού με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προδιαγράφεται έτσι η διαμόρφωση εικόνας συνολικά ανοδικών επιδόσεων, για τα μεγέθη των Εισηγμένων Εταιρειών κατά το 1ο τρίμηνο, με τη Morgan Stanley να συστήνει θέσεις “overweight” σε Ελληνικούς τίτλους, στην τελευταία έκθεσή της.
Παράλληλα, στις 7 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο, που προσδοκάται να ξεπεράσει το +3%, ενώ στις 9/6 θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός για το Μάιο, που πιθανολογείται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3%, υποβοηθούμενος από τις χαμηλές τιμές στο Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο.
Ωστόσο, το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και η ευνοϊκή συγκυρία για τις επιχειρηματικές προοπτικές, συμπίπτουν με την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου, με την αβεβαιότητα να επανέρχεται ως προς τη σύνθεση της νέας Βουλής, τον αριθμό των κομμάτων δηλαδή που θα εκπροσωπηθούν, δεδομένο που θα καθορίσει τον αριθμό των βουλευτών για το Κυβερνών κόμμα (μέγεθος πλειοψηφίας) στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Θα υπάρξει επομένως μια περίοδος, κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις θα επανέλθουν στην επικαιρότητα και η οικονομική ατζέντα θα υποβαθμιστεί.
Με τα δεδομένα αυτά ο Γενικός Δείκτης, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 1200 μονάδες, καθώς οι συναλλαγές τις προηγούμενες ημέρες ήταν πάντοτε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα αναμετρηθεί στο εγγύς μέλλον με ψηλότερα επίπεδα, όπως εκείνο των 1268 μονάδων, που αποτελεί την ισχυρότερη αντίσταση.
Αρκετοί θα επιδιώξουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους, κρατώντας στάση αναμονής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και της αναγγελίας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης.
Ωστόσο, το rebalancing με τη λήξη της συνεδρίασης της τελευταία ημέρας του Μαΐου, στο πλαίσιο των αλλαγών των δεικτών του MSCI, θα αποτελέσει το “σηματωρό” για τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις των επενδυτών. Παράλληλα, η Ε.Ε. ζητεί την εφαρμογή κόφτη για τις δαπάνες του 2024 στο +2,6% για το 2024, με την έκθεση ωστόσο για το Δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται από το 171,3% του ΑΕΠ το 2022, στο 118,3% για το 2032, ανακηρύσσοντας την Ελλάδα πρωταθλητή στη μείωσή του !
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ Μπάιντεν και Μακάρθι συμφώνησαν στην αναπροσαρμογή του ορίου για το Αμερικανικό Δημόσιο χρέος για την επόμενη διετία, με το Ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ να είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σε σχέση με το Αμερικανικό (ήδη πάνω από το 120%). Παράλληλα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Federal θα διακόψει στις 14/6 τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς παραμένει υψηλός ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται Τρόφιμα και Ενέργεια).
Στην Τουρκία τέλος, η επανεκλογή Ερντογάν ανοίγει πάλι το κεφάλαιο των σχέσεών της με τη Δύση, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν εξανεμιστεί και το ενδεχόμενο αναζήτησης Δυτικής βοήθειας πιο ισχυρό από ποτέ!
Με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο επανόδου της εθνικιστικής ρητορικής και ενός θερμού επεισοδίου, σε μια φάση που οι αναφορές των Οίκων και του Ξένου Τύπου για τη Χώρα μας είναι μόνο θετικές”, όπως σημειώνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,3), Jumbo (3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -2,40%, Εθνική -1,96%, Eurobank -2,33%, Πειραιώς -0,57%).
Μεταξύ 1001,06 (+0,50%) και 975,54 μονάδων (-2,07%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 975,54 (-2,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 976,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,97%.
Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 956 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.
Στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,20%), ΒΙΟ (+0,53%), ΔΕΗ (+0,10%), ΕΕΕ (+0,29%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,22%), ΟΛΠ (+0,25%), ΣΑΡ (+0,52%), TITC (+0,37%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.
Έστω και με χαμηλές συναλλαγές, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,25%), πετυχαίνοντας δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο υψηλότερα των 20,00 ευρώ και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 21 μηνών. Στα 19,16 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 20,60 ευρώ η επόμενη αντίσταση.
Πρόσφατα βρέθηκε σε χαμηλά 38 μηνών, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,73%) και έκτοτε σημειώθηκε προσπάθεια σχετικής αντίδρασης, όμως σήμερα υπέκυψε στο “profit taking” μικρών βραχυπρόθεσμων κερδών.
“Την είδαμε λίγες μέρες πριν στο κάτω μέρος του καναλιού στην ζώνη του 6,10 και με συνοπτικές διαδικασίες θέλει να δοκιμάσει την αντίσταση στο 6,90 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) που θέλει προσοχή”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Στα 6,06 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 6,90, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 7,00 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+208,76%) ακολουθούμενη από ΓΚΜΕΖΖ (+92,65%), ΠΕΙΡ (+92,49%), ΚΛΜ (+91,8%), CENER (+87,75%), ΑΡΑΙΓ (+86,39%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+86,23%), ΞΥΛΠ (+85,64%), ΜΟΤΟ (+67,46%), ΕΧΑΕ (+65,16%) και ΣΑΤΟΚ (+60,42%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Η Βογιατζόγλου Systems +6,25% προτίθεται να προτείνει προς την ετήσια τακτική γ.σ., την διανομή μερίσματος εκ των κερδών της χρήσεως 2022 συνολικού ποσού 967.725 ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι ποσού 0,153 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό). Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος χρήσεως 2022: Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023.
Σε υψηλά 14 μηνών ο Πετρόπουλος (+1,22%), 12 μηνών η Entersoft (+1,09%), 11 μηνών η Performance (+2,63%), 16 μηνών ο Άβακας (+2,10%, μετά και τις τελευταίες επιχειρηματικές ανακοινώσεις), σε υψηλά 183 μηνών η Μοτοδυναμική (+2,34%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 23/5 για Τεχν. Ολυμπιακή (+1,36%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΣ (+7,41%), ΧΑΙΔΕ (+3%), ΣΠΥΡ (+0,61%), ΜΙΝ (+2%), ΕΛΒΕ (+4,26%), ΚΕΠΕΝ (+1,83%), ΣΙΔΜΑ (+1,53%), ΚΥΡΙΟ (+1,01%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+1,42%) και ΚΟΡΔΕ (+1,96%).
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Premia (+5,01%) και Βιοκαρπέτ (+2,82%, αλλά οι αγοραστές πρέπει να ανέβουν ψηλότερα).
Ρευστοποιήσεις έφεραν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου για ΕΧΑΕ (-3,21%).
Αύξησε συναλλαγές η ΕΚΤΕΡ (+0,62%).
Συνεχίζεται η προσφορά, αλλά και το διακριτικό μάζεμα πέριξ των 0,80 ευρώ για ΔΟΜΙΚ (-0,50%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1008 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1170 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.
Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2453, 2445 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3080, 3100 και 3150 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.
Προς τα $1980 προσπαθεί να αναρριχηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,35 το Ασήμι.
Προς τα $27700 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1900 το Ethereum.
H Κινεζική Κεντρική Τράπεζα συνέχισε την τακτική της διοχέτευσης οικονομικής ρευστότητας στο Διατραπεζικό Σύστημα μέσω διαδικασιών λειτουργίας της ανοιχτής Τραπεζικής Αγοράς. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι διέθεσε 25 δισεκατομμύρια γιουάν (3,30 δισεκατομμύρια ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos, με περίοδο ωρίμανσης επτά ημερών και με επιτόκιο 2%.
Κατά 2,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ζώνη του Ευρώ, φτάνοντας στις 96,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης κινήθηκε αρνητικά κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας στις 95,2 μονάδες.
“Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο”, δήλωσε ο Λιθουανός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας, Gediminas Simkus, προσχωρώντας σε μια μεγάλη ομάδα αξιωματούχων που εκτιμούν ότι μια νέα αύξηση του Ιουνίου δεν θα είναι η τελευταία.
Υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, για δεύτερη διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller που παρακολουθεί τις τιμές σε 20 Πόλεις ενισχύθηκε 0,5% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,7 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΛΑΜΔΑ και ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Quest, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.962 συμβόλαια).
Στα 5.649 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.648 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 1.713 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.724 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 154 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 582, 519 για τον Ιούνιο και 63 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.974), κινήθηκε μεταξύ 2.961,75 και 2.998,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 36, 36 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 981,75), κινήθηκε μεταξύ 981,75 και 990 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.724,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.600 TITC, 23.000 ΑΔΜΗΕ, 6.400 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.151), Eurobank (5.260), Πειραιώς (4.049), Εθνική (5.514), Αεροπορία Αιγαίου (445), ΔΕΗ (764), ΑΔΜΗΕ (430), Motor Oil (384), Τέρνα Ενεργειακή (218), ΕΧΑΕ (417), Cenergy (237), Ιντρακάτ (840), Lamda Development (123), Viohalco (260), ΟΤΕ (216), MIG (141).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 200.403, Πειραιώς 69.378, ΔΕΗ 22.556, Eurobank 44.819, ΑΔΜΗΕ 12.315, Εθνική 22.921, ΟΤΕ 11.985, Τέρνα Ενεργειακή 12.056.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.125.872 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.660.860 τεμ. (1.636.327), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.430.480 τεμ. (1.430.101), Εθνική 10.399.050 τεμ. (10.344.955), ΟΤΕ 1.017.615 τεμ. (1.012.866), Πειραιώς 789.868 τεμ. (791.208).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.