Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο

Διατηρείται η ανοδική φορά για τον Γενικό Δείκτη, με ορίζοντα το κλείσιμο μήνα. Τα όρια για τις τράπεζες και η μετοχή-σηματωρός της τάσης. Ποια «χαρτιά» εμφανίζονται να έχουν... κοινό.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο

Mε πλεονέκτημα οι αγοραστές αλλά με αρνητική εικόνα νωρίτερα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.
Η προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μήνου, από 0,31% χαμηλότερα και τις 4.144 μονάδες τα futures του S&P 500. Στις 76,96$/βαρέλι το WTI, στα 3,0508 το 5ετές των ΗΠΑ.

Με θετική την προηγούμενη ξεκινά η τρέχουσα -τελευταία- εβδομάδα στα ευρωπαϊκά, με τον DAX από τις 15.881 μονάδες, με τον FTSE100 από τις 7.914 μονάδες.

Από τη θέση του δευτεραθλητή ξεκινά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με τον Γενικό Δείκτη στις 1.111,33 μονάδες καταγράφεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου διεθνώς. Στην πρώτη θέση το Χρηματιστήριο της Μόσχας.

«Μισή αναβάθμιση» από τη Standard & Poor's την Παρασκευή, έναρξη προεκλογικής περιόδου προς την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου και κατ' αρχάς για τους traders το ερώτημα είναι πώς θα τιμολογηθεί η στάση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης. Κοινή εκτίμηση πως μικρή μειοψηφία περίμενε άμεση αναβάθμιση σε αυτή τη φάση, συνεπώς λιγότερο το «χρήμα» που παίχτηκε σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ωστόσο ένα μέρος της ρευστότητας που εισέρρευσε το τελευταίο διάστημα το περιελάμβανε, εύλογα θα βγει προσφορά, μένει να φανεί πώς και σε τι τιμές θα την απορροφήσουν οι αγοραστές, που είναι και συντριπτικά περισσότεροι. Στην πλειονότητά τους όσοι έβλεπαν πέραν από την S&P ενεργούν με βασικό σενάριο της κυβέρνησης μετά τη δεύτερη κάλπη, συνεκτιμώντας (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τις δημοσκοπήσεις, το κλίμα κ.λπ.

Επίσης κοινή εκτίμηση, αποτυπώνεται άλλωστε και στο ταμπλό, η ανοδική φορά του ΧΑ, ο συγχρονισμός long τάσης τραπεζικών χαρτιών, blue chips και συγκεκριμένων mid caps.

Με βάση τις 1.105-1.100 μονάδες οι long έχουν περιθώριο σταδιακά να ξαναδοκιμάσουν προς τις 1.125 σε αυτή τη φάση της αγοράς. Σηματωρός τους η Πειραιώς καθώς σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις κρίνεται η επίτευξη (ή όχι) των κριτηρίων για την ένταξη (ή όχι) στον MSCI Greece. Στα 2,284 ευρώ η μετοχή, με τον μεγαλύτερο τζίρο την Παρασκευή και την επιθετικότερη τάση από τις συστημικές. Στα 2,86 δισ. η αποτίμηση, με traders να προσβλέπουν σε υπέρβαση του ορίου των 3 δισ.

«Κλειδί» στις κινήσεις τους η αύξηση της βαρύτητας στάθμισης του τραπεζικού τομέα στο «καλάθι» της Morgan Stanley, εάν στις 11 Μαΐου ανακοινωθεί η προσθήκη της Πειραιώς. Πρακτικά η «βαρύτητα» θα πάει στο 40% από το 35%, με τη Eurobank ήδη βαρύτερη, εκτοπίζοντας τον ΟΤΕ. Εύλογο το ενδιαφέρον αρκετών funds για το αν ο MSCI Greece θα αποκτήσει και 11η συμμετοχή (σε ισχύ από 1η Ιουνίου).

Στις 838,49 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τη Eurobank στο 1,3635 ευρώ, την Εθνική στα 4,866 και στο 1,208 η Alpha Bank. Οι ενεργούντες στον κλάδο βλέπουν -ήδη- στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου-οπότε οι διαδοχικές συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ με βασικό σενάριο και νέα αύξηση επιτοκίων (κατά 25 ή 50 μ.β.), ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα της διανομής μερίσματος. Το «πράσινο φως» του Εποπτικού Μηχανισμού στην Κύπρου αναπτέρωσε τις ελπίδες, προσέβλεπαν σε μία ανάλογη απόφαση, θα φανεί σε περίπου 3 εβδομάδες.

Στις 2.695,10 ο FTSE25, με Coca Cola (26,98), Mytilineos (27,66), Jumbo (21,28), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,105), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (11,40), AEGEAN (8), ΟΛΠ (19,60), ΕΥΔΑΠ (6,82) με θετικό πρόσημο την Παρασκευή.

Σηματωροί Coca Cola HBC, Mytilineos, Jumbo ενώ με αρνητικό πρόσημο τον Απρίλιο Motor Oil, Helleniq Energy, μένει να φανεί εάν θα μπορούσε αυτό να μετριαστεί σε κλείσιμο μηνός, την Παρασκευή.

Ημέρα αποκοπής μερίσματος (0,65 ευρώ/μτχ.) για την Autohellas, με τα 13,16 νέο ιστορικό υψηλό. Σχετική η αναφορά του ΧΑΜαιλέοντα, όπως και για τη Cenergy Holdings, που με αποτίμηση 842,4 εκατ. λογίζεται στον FTSE25, τρίτη συμμετοχή του ομίλου Viohalco όταν θα επιβεβαιωθεί και τύποις.

Profile, Entersoft επιβεβαιώνουν τις θετικές εκτιμήσεις αναλυτών για ένα εξίσου καλό 2023, με τον κλάδο να έχει το επενδυτικό κοινό του.

Κοινό έχουν και επιμέρους χαρτιά, όπως λ.χ. η ΜΟΤΟ, όπου παίζεται το στοίχημα της υπέρβασης του ορίου των 100 εκατ., στα 93,60 εκατ. η αποτίμηση, η Ideal Holdings που συσσωρεύει πάνω από τα 4,40 ευρώ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους των ΕΛΤΟΝ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΣΙΔΜΑ κ.α.

Με πολυπληθές κοινό τα mezzanines, καθώς σε ισχυρή διόρθωση την Παρασκευή μένει να φανεί εάν πρόκειται για άδειασμα «ισχυρών χεριών»-προοίμιο για βαθύτερη διόρθωση ή για κίνηση εκφοβισμού.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v