Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Οι προσπάθειες διάσωσης τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, στην κρισιμότερη εβδομάδα του έτους στις αγορές. Οι αναταράξεις, οι παγίδες και η στάση των traders.

Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Mε τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο και ρυθμιστή των εξελίξεων διεθνώς, η εβδομάδα που ξεκινά.

Από την προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης με επίκεντρο την Credit Suisse στην Ευρώπη και την διάσωση του συστήματος χαρακτηριστικών Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ μέχρι την συνεδρίαση της Fed, "όλα τα μάτια" των αγορών είναι στραμμένα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Μετά από, ακόμη μία, εβδομάδα αναταράξεων από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι με το ντόμινο να ακουμπά το Χρηματιστήριο Αθηνών, η νέα εβδομάδα προοιωνίζεται πως θα είναι η κρισιμότερη-από την αρχή του 2023- μέχρι την επόμενη.

Αφελές να εκτιμήσει κάποιος με ασφάλεια, πως αυτό που έχει ξεκινήσει, δρομολογηθεί πρόκειται να εξισορροπηθεί άμεσα και δίχως περαιτέρω αναταράξεις, συνακόλουθα κόστος-πρακτικά ευκαιρίες και παγίδες- σε ένα επενδυτικό περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας.

Και αν για την Wall Street η μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης λόγω Silicon Valley Bank, First Republic e.t.c φαίνεται να αποδίδει, με αποτύπωση στο 1,43% (εβδομαδιαία μεταβολή) για τον S&P500, είναι η Ευρώπη που "μέτρησε" σημαντικές απώλειες, με ενδεικτικό το μείον 3,81% για τον DAX ή το μείον 2,68% για τον CAC. Σε αυτό το περιβάλλον (κυρίως το ευρωπαϊκό) το μείον 3,41% για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε χωρίς σημαντικές αντιστάσεις στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικές απώλειες για τα blue chips- κύριες επιλογές των funds. Με μέσο όρο συναλλαγών 156,8 εκατ. αυξημένος 15,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με ενισχυμένο μερίδιο trading και μίνι rebalancing την Παρασκευή- στο μείον 7,22% του ΔΤΡ (736,07 ) αποτυπώνεται ο "υπαίτιος" του εύρους διόρθωσης και στο μείον 3,22% του FTSE25 (2.477,76) οι συγκεκριμένες εστίες αντίστασης μεταξύ των blue chips.

Στην "βουτιά και το δίλημμα για τους επενδυτές" αναφέρθηκε εκτενώς ο Στέφανος Κοτζαμάμης, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τα νέα δεδομένα. Παράμετρος, που φάνηκε να συνεκτιμάται από τους επενδυτές η κατάσταση ξεχωριστά κάθε εισηγμένης (οικονομικά αποτελέσματα 2022/προβλέψεις για το 2023, διεργασίες/εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο) για αυτό η προσοχή την Τρίτη στα αποτελέσματα χρήσης των Fourlis, ΟΛΠ, στην τηλεδιάσκεψη της Autohellas την Τετάρτη, την ανακοίνωση μεγεθών της ΔΕΗ την Πέμπτη και ότι άλλο περιλαμβάνεται στην ατζέντα της εβδομάδος: διαπραγμάτευση μετοχών της AustriaCard (Lykos) την Τετάρτη, επιλογή τρόπου αντικατάστασης τίτλων από τους ομολογιούχους της Frigoglass, σύμφωνα με όσα μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Προφανώς οι "μάχες" πωλητών vs αγοραστών θα δοθούν εκτός-εντός στον τραπεζικό κλάδο, με "τις ομοβροντίες της πολυκρίσης να χτυπούν ΗΠΑ και Ευρώπη" με καίρια για την Ευρώπη την "λήψη έκτακτων μέτρων για fast-track διάσωση της Credit Suisse" και την "UBS να ζητά εγγυήσεις 6 δισ.$ για να εξαγοράσει την Credit Suisse".

Στα καθ' ημάς: μία πρώτη προσέγγιση επιχειρήθηκε από τον Γιώργο Παπανικολάου, όσον αφορά στις συνέπειες της νέας τραπεζικής κρίσης και το πλεονέκτημα Ευρώπης και Ελλάδας-με την επισήμανση όμως ότι η "μετάσταση" συμβαίνει και στις επόμενες μέρες θα κριθούν πολλά.

Προσώρας, μετά την τελευταία "καυτή" εβδομάδα, το "κλειδί" για τον τραπεζικό κλάδο είναι στην θετική απόδοση 14,91% που καταγράφεται ακόμη- μετά και το μείον 4,40% της Παρασκευής- για τον ΔΤΡ.

Από την στάση των traders θα κριθούν αρκετά, αναλυτικότερα με την Eurobank στα 1,2135 οι εβδομαδιαίες απώλειες είναι 6,40% αλλά στο συν 15,01% παραμένει από την αρχή έτους. Στα 1,0645 η Alpha Bank με μείον 11,25% και 6,45% αντίστοιχα, στα 1,806 η Πειραιώς με μείον 9,61% αλλά 25,59% ( ! ) και η Εθνική στα 4,43 ευρώ με εβδομαδιαίες απώλειες 6,40% αλλά θετικό πρόσημο 18,23% από την αρχή του έτους, το δίλημμα των βραχυπρόθεσμων συνίσταται στο περιθώριο κλειδώματος θέσεων με θετικό "ταμείο"-ακόμη και τώρα- επανατοποθέτησης τους από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Τρίτη-Τετάρτη η συνεδρίαση της Fed, συντονισμένες/στοχευμένες ενέργειες από Φρανκφούρτη-Ζυρίχη να περιορισθεί το πρόβλημα θα κρατήσουν υψηλά τη μεταβλητότητα, με αυξημένο ρίσκο intraday/trading, ειδικότερα για το ΧΑ καθώς ο κλάδος χαρακτηρίζεται από διακύμανση Χ2 έναντι των blue chips.

Ωστόσο, από την κρίση της τελευταίας εβδομάδος, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τα blue chips, καθότι με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε για TITANC (14,32 ευρώ), AEGEAN (7,13), Coca Cola HBC (24,41), ΕΥΔΑΠ (6,86), Jumbo (21,36), Mytilineos (24), ΟΠΑΠ (14,82), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Παράλληλα για μετοχές των Viohalco (4,24), ΟΛΠ (18,20), Sarantis (6,97) η συγκριτικά ανθεκτική συμπεριφορά τους την Παρασκευή αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη. Επίσης μένει να φανεί κατά πόσον οι νέες χαμηλότερες τιμές για τίτλους προτεραιότητας των funds θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως δέλεαρ επανατοποθέτησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης "η διαγραμματική εικόνα έχει αλλάξει άρδην, αφού πλέον οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι έχουν διασπασθεί πτωτικά. Ειδικότερα για τους long κρίσιμο σημείο εξόδου/εισόδου είναι η ευρύτερη περιοχή των 1.030 μονάδων, όπως ορίζεται από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022".

Για αυτό απαιτείται η συνεκτίμηση της καταγραφής διαδοχικών (και ενδοσυνεδριακών ) χαμηλών με σταθερά αυξημένους τζίρους- ισχυρή ένδειξη πως η πωλητική διάθεση δεν έχει εκτονωθεί- και του 61,8% της διόρθωσης από την προηγηθείσα ανοδική κίνηση από τις 792 έως τα τελευταία υψηλά των 1.140 μονάδων, που ορίζεται στις 1.003 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v