Τραπεζικό sell off σε Ελλάδα και Ευρώπη

(upd) Βαριές απώλειες άνω του 8% για τον τραπεζικό δείκτη, ακολουθώντας το νέο κύμα πωλήσεων στην Ευρώπη. Τα βλέμματα στην Credit Suisse. Αναστολές διαπραγμάτευσης για Société Générale, Unicredit.

Τραπεζικό sell off σε Ελλάδα και Ευρώπη

Με πτώση στα όρια του 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά και βαριές απώλειες, που νωρίτερα ξεπέρασαν και το 7%, στον τραπεζικό δείκτη αντιδρά το Χρηματιστήριο στην αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και στις ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της Credit Suisse, η οποία πραγματοποιεί σήμερα νέα βουτιά άνω του 18%, στο άκουσμα της είδησης ότι ο βασικός της μέτοχος δεν προτίθεται να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια στην τράπεζα.

Το αρχικό θετικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χρηματιστήριο συνεχίστηκε με μέτριες πωλήσεις μετά τις 11:00, για να επιταχυνθεί όταν η μετοχή της C.S. «καρφώθηκε» στο limit down, συνδυαστικά με το δημοσίευμα του Reuters που προκαταλάμβανε την επιμονή της ΕΚΤ στην επιθετική νομισματική πολιτική της.

Εχοντας προεξοφλήσει τη νέα αύξηση κατά 50 μ.β., το ερώτημα των επενδυτών ήταν εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί (αύριο) στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. Μένει να φανεί αύριο το πώς θα ενεργήσει η Λαγκάρντ, ωστόσο είναι η περίπτωση της C.S. -εξόχως προβληματική και προ SVB- που ξαναφέρνει δυναμικά τους πωλητές στη θέση του οδηγού.

Μέχρι -6,85% ο EuroStoxx Banks, με εύλογο το sell off και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, με συνέπεια το -7,80% για τον ΔΤΡ, που διορθώνει... άτσαλα χαμηλότερα των 775 μονάδων. Η βιαιότητα της κίνησης ήταν τέτοια που πέραν της Credit Suisse, αναστολές διαπραγμάτευσης υπήρξαν σε διάφορες τράπεζες σε Ιταλία και Γαλλία (Unicredit, Société Générale, Monte dei Paschi).

Επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις μετά τις 12:30 στην 4άδα των Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%), με χαρακτηριστική την αρνητική διακύμανση της Alpha Βank ακόμη και όταν στην αρχή ο ΔΤΡ ήταν στις 846 μονάδες.

Ομοβροντία πωλήσεων στα τραπεζικά χαρτιά, που «χτυπά» και τα blue chips στην πλειονότητά τους, αν και με ηπιότερη ένταση. Ενδεικτικό το μείον 3,52% του FTSE 25 στο ήμισυ της ισχυρότερης διόρθωσης του ΔΤΡ.
Πλήρης ανατροπή σκηνικού σε μεγάλη (και μεσαία) κεφαλαιοποίηση, με μόλις μία μετοχή (ΟΤΕ) σε οριακά θετικό έδαφος στις 13:07, όταν και αυτή «γύρισε» σε μείον 0,15%, υπό το βάρος πιεστικότερων πωλήσεων στα τραπεζικά χαρτιά.

Πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος -με 15,15 εκατ. σε πακέτα- και μόλις 17 μετοχές στο συν, έναντι συντριπτικά περισσότερων, 92, στο μείον, στις 13:10.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v