Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στην… πρωτοπορία και τα μέτωπα

Τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips στήριξαν το ανοδικό ξεκίνημα της χρονιάς. Η προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα που έρχονται, την Fitch αλλά και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στην… πρωτοπορία και τα μέτωπα

Εβδομάδα που θα κρατήσει ψηλά το επενδυτικό θερμόμετρο ξεκινά από αύριο. Τόσο εκτός όσο εντός τειχών οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων προοιωνίζονται έναν άκρως ενδιαφέροντα κύκλο συνεδριάσεων, που για το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ως καταληκτική την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.

Από τις 3.972 μονάδες ο S&P 500, με την Fed και τα οικονομικά αποτελέσματα ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών, από τις 15.034 ο DAX με το ενεργειακό/γεωπολιτικό και την ΕΚΤ στο προσκήνιο, μετά από μία εβδομάδα οριακών απωλειών. Από τις 979,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από θετική μεταβολή 1,10% ανεβάζοντας την σε 5,30% για το 2023 με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση της αξίας συναλλαγών στα 110 εκατ. (+8,8%).

Κλάδοι αιχμής ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 725,04 (2,74%) που θα παραμείνει στο επίκεντρο και λόγω της διαφαινόμενης διανομής μερίσματος μετά την οριοθέτηση των κριτηρίων από τον πρόεδρο του SSM, σύμφωνα με όσα σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος.

Διψήφια η απόδοση -από την αρχή του έτους- για τις 3 από τις 4 μετοχές των συστημικών, με την Πειραιώς στα 1,721 (19,68%), την Alpha Bank στα 1,156 (15,60%), την Eurobank στα 1,177 (11,56%) και με 9,69% στα 4,11 ευρώ για την Εθνική. Πρακτικά για τα ξένα σπίτια (κυρίως) το απόλυτα κερδοφόρο στοίχημα του 2022- στον τραπεζικό κλάδο- συνεχίζεται με ανάλογες αποδόσεις τις πρώτες 3 εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Παράλληλα με τον τραπεζικό «τρέχει» και μία ομάδα εισηγμένων/μετοχών που για διάφορους ουσιαστικούς λόγους διαγράφει μακροπρόθεσμα θεαματική πορεία, αποτελώντας επενδυτική σταθερά για όσους βασίζονται (κυρίως ) στη μεγέθυνση τους.

Ενδεικτική η περίπτωση της Mytilineos με τη μετοχή, μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά στα 22,20 ευρώ εδραιώνοντας αποτίμηση μεγαλύτερη των 3 δισ. (στα 3,17 δισ. με τιμές Παρασκευής) που αναφέρεται και επειδή την Πέμπτη ανοίγει την αυλαία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Τα μεγέθη θα είναι γνωστά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, μετά το πέρας της η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Ενδεικτική, όπως ειπώθηκε, η περίπτωση της εισηγμένης καθώς ακολουθούν όμιλοι και επιχειρήσεις με βαρύνουσα παρουσία (και ) επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Με γνώμονα τα μεγέθη 2022 συνεκτιμώντας τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο θα διαμορφωθεί η στάση traders και επενδυτών, με τους αγοραστές να κάνουν εμφανή την παρουσία τους σε περιπτώσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μεταβολή 15,35% στην εβδομάδα), Μytilineos (9,36%), Sarantis (7,24%), AEGEAN (2,07%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,57%) κ.α.

Ωστόσο η ισχυρή διόρθωση (της Πέμπτης) από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας αφ' ενός επιβεβαίωσε την τεχνικότητα της αγοράς- που χρειάζεται τις απαραίτητες αποφορτίσεις της -σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη- αφ' ετέρου κατέδειξε την δυναμική της συνάμα με την καταλυτική παρουσία των ξένων.

Σε υψηλά 8ετίας ο ΓΔ πλην όμως η τιμή (η χρηματιστηριακή αξία) συγκεκριμένων εισηγμένων αντιστοιχεί σε... 4ψηφια μεγέθη και άλλες εποχές ακόμη και προ μνημονιακής κρίσης επιβεβαιώνοντας την ισχύ ενός σημαντικού μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Αυτής, που με την ανακοίνωση των μεγεθών του 2022 και τις εκτιμήσεις/προβλέψεις για το 2023 θα δικαιολογεί ακόμη μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Από την πλευρά του ο «ξένος παράγων» φρόντισε να στείλει τα μηνύματα του- και εν όψει της ετυμηγορίας του οίκου Fitch- αρχικά με την θεαματική «έξοδο» του ΟΔΔΗΧ με άνετη συγκέντρωση 3,5 δισ. (το 50% του στόχου για φέτος ) και αμέσως μετά με την υπερκάλυψη του preferred bond της Eurobank που άντλησε 500 εκατ.

Σε περίοδο όλο και υψηλότερων επιτοκίων/κόστους χρήματος οι συγκεκριμένες δυο κινήσεις, με την ΕΚΤ να «βλέπει» ένταση των πληθωριστικών πιέσεων σε ενέργεια και τρόφιμα του πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη. Πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, που περιορίζει αισθητά τις προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής της Φρανκφούρτης όσον αφορά σε επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη.

Διαδοχικά οι συνεδριάσεις Fed, ECB σε διάστημα τεσσάρων ημερών (30/1-2/2) θα επηρεάσουν την στάση των επενδυτών σε Wall Street και Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.λ.π. Για την Νέα Υόρκη, μετά τον τραπεζικό κλάδο είναι η σειρά του τεχνολογικού αλλά και πραγματικής οικονομίας να βρεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών. Οι 3Μ, Microsoft, General Electric, Johnson & Johnson μερικές από αυτές, που θα έχουν καίριο λόγο στην συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ έπεται πλήθος εταιρειών στην διάρκεια της εβδομάδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v