Τι κρύβει το ριμπάουντ πάνω από τις 950 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Τι θα κρίνει τη συνέχιση της αντίδρασης με την είσοδο του νέου έτους στην εγχώρια αγορά. Τι δείχνει η κυκλική κίνηση ρευστότητας. Πώς συνεκτιμάται η πολιτική παράμετρος από τα κάθε λογής ισχυρά χέρια.

Τι κρύβει το ριμπάουντ πάνω από τις 950 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ξέφρενο ράλι την Παρασκευή στην Wall Street με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση.

Αλμα 2,28% για τον S&P500 στις 3.895 μονάδες με τους επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν και προς τις τράπεζες, που σταδιακά θα προχωρήσουν σε ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022.

Mε τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συνηγορούν υπέρ των long το ενδεχόμενο συνέχισης της αντίδρασης συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, στη δε περίπτωση επιβεβαίωσης του συγκριτικό πλεονέκτημα θα έχουν οι επενδυτές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ηδη η εκκίνηση του 2023 έχει γίνει από την πλευρά των αγοραστών, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να έχει ενισχυθεί την πρώτη εβδομάδα με 3,68% στις 14.436 μονάδες. Σε ανάλογο ρυθμό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 951,45 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.310,34 μονάδες, στις 677,78 για τον Δείκτη Τραπεζών και στις 1.440,68 για τον FTMidCap.

Εξαιρούμενης της συνεδρίασης της προηγούμενης Δευτέρας- πρώτης για το 2023/με αργία σε Νέα Υόρκη-Λονδίνο- οπότε ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 19 εκατ. στις τρεις συνεδριάσεις που ακολούθησαν σταδιακά διαμορφώθηκε σε κάπως αξιοπρεπή μεγέθη.

Με κυκλική κίνηση ρευστότητας αρχικά σε συγκεκριμένα blue chips στη συνέχεια σε τραπεζικά χαρτιά σε μία πρώτη προσπάθεια υπέρβασης των σημαντικών 950 μονάδων (αντίστοιχα των 2.300 για τον FTSE25 και προσέγγισης των 680 για τον ΔΤΡ) με ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Στους πέντε παράγοντες, που κρίνουν την τάση στο Χρηματιστήριο αναφερόταν εχθές ο Στέφανος Κοτζαμάνης, επικεντρώνοντας-εύλογα- στο "καυτό" δεύτερο 3μηνο. Θα εστιάσω στην πολιτική παράμετρο που σημειώνει ο Στέφανος παραπέμποντας στα ρεπορτάζ των Φίλιππου Πανταζή- για τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και τα εμπόδια- και Μαρίνας Μάνη- για το που εστιάζει την αντιπολιτευτική τακτική του ο ΣΥΡΙΖΑ-.

Η πολιτική παράμετρος συνεκτιμάται- και θα συνεκτιμάται από τα "ισχυρά χέρια", τα κάθε λογής επιχειρηματικά/επενδυτικά συμφέροντα- με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για το χρηματιστήριο.

Νέες υποδομές και έργα ΣΔΙΤ βρίσκονται σε εκκίνηση στην Αθήνα, σημειώνει η Πένυ Κούτρα με τον κλάδο των "κατασκευών-υποδομών" να είναι ένας από αυτούς που μπορεί να προχωρήσουν την (προ) εκλογική περίοδο.

Η αλλαγή σελίδας για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η νέα διοίκηση της Intrakat και τα σχέδια της, οι εξελίξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AVAX έχουν ξανά φέρει τον νευραλγικό κλάδο στο προσκήνιο. Στα 1,74 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 10,98 της ΓΕΚ Τέρνα και στα 0,854 της AVAX, στα 1,386 της Intrakat.

Στο προσκήνιο σταθερά ο ευρύτερα εννοούμενος κλάδος της "ενέργειας" με εντυπωσιακή μάλιστα χρηματιστηριακή πορεία και τις πρώτες 4 συνεδριάσεις του νέου έτους. Με ιστορικά υψηλά για Mytilineos (20,56), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (20,98), με υψηλά 4ετίας για Motor Oil (22,74), με άνοδο της Helleniq Energy (7,85) αλλά και επαναφορά της ΔΕΗ (7 ευρώ) η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου (χρήσης 2022) θα επιβεβαιωθεί η ισχύς τους συνακόλουθα η προοπτική "πρωταθλητισμού" τους και για την τρέχουσα χρήση.

Αιχμή οι ΑΠΕ, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται σχετικά για επενδύσεις άνω των 4 δισ. των ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Καράτζη και (τις μη εισηγμένες) Archirodon, LightSource BP.

Στα του ευρύτερου κλάδου- με βάθος χρόνου- τα υψηλής ποιότητας δεδομένα των σεισμικών ερευνών της Energean στο Ιόνιο.

Προφανώς πέραν αυτών η στάση των επενδυτών θα διαμορφωθεί ανάλογα και με το κλίμα στις ευρωπαϊκές, διεθνείς αγορές.

Τα νεότερα (της Παρασκευής) από τις ΗΠΑ αλλά και η...απροθυμία των επενδυτών να επαναλάβουν το sell off του Δεκεμβρίου 2021- απόρροια των ανακοινώσεων-τότε- των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική πολιτική- παρότι Fed-ECB θα συνεχίσουν στην σκληρή γραμμή για το εξάμηνο (τουλάχιστον) ενισχύει το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός ηπιότερου κλίματος. Στα 18 με 20 τρισ.$ είχε υπολογισθεί η τεράστια εξαέρωση (στις αγορές μετοχών/ομολόγων) παραπέμποντας σε ανάλογη ζημιά που είχε καταγραφεί το 1932.

Με αυτό ως συγκριτικό δεδομένο και τον τραπεζικό κλάδο σε επαναφορά- αρχικά από την Wall Street- είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός January Effect. Σε αυτή την περίπτωση και σε ό,τι αφορά στο ΧΑ ο κλάδος με τη μεγαλύτερη απόδοση το 2022 θα είναι και πάλι μεταξύ των πρωταγωνιστών το 2023.

Στα 3,89 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 1,129 της Eurobank, στα 1,499 της Πειραιώς και στα 1,07 της Alpha Bank (η σειρά σύμφωνα με τη μεταβολή του 2022). Τελευταία νεότερα για τον κλάδο, η διαδικασία μετασχηματισμού της Alpha Αστικά Ακίνητα αλλά και οι εξελίξεις στην Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v