Τραπεζοβαρής η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν με άνοδο άνω του 2%. Οδηγός η Πειραιώς, που ενισχύεται άνω του 5%. Αυξημένος τζίρος και άνοδος για τα «ενεργειακά χαρτιά».

Τραπεζοβαρής η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζουν ανοδικά τα ευρωπαϊκά, με την προθεσμιακή της Wall Street στα «πράσινα» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Στις 12.794 (1,15%) ο DAX, στις 6.981 (0,89%) ο FTSE25 και στο ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Πειραιώς, στην περιοχή των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή από τις προηγούμενες συνεδριάσεις η ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο όπως αυτή αποτυπώνεται διττά στη ροή εντολών και μόχλευση σε συγκεκριμένα χαρτιά. Αποτέλεσμα, ο μεν ΔΤΡ αντιδρά σχεδόν 3% φτάνοντας την πολύ κομβική περιοχή των 580 μονάδων, με στοχευμένες trading εντολές στον τίτλο της Πειραιώς, ο δε FTSE25 με οδηγό το ενεργειακό της αγοράς προς τις 2.060 μονάδες.

Ενθαρρυντική εξέλιξη -πάντα βραχυπρόθεσμα/κατ' αρχάς σε εβδομαδιαίο- η συνδυαστική ενεργοποίηση αγοραστών σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips με αφορμή διαρροές, σενάρια και διεργασίες σε πολλά μέτωπα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, εκ προοιμίου γνωστό και παράμετρος διαφοροποίησης του ΧΑ έναντι της πλειονότητας των αναδυόμενων, πολύ δε περισσότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο επίκεντρο των funds η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ κυρίως από το μ.κ. Εθνικής και Πειραιώς -όπου και διατηρεί τις μεγαλύτερες θέσεις-, σε μία συγκυρία που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι χαμηλές αποτιμήσεις των συστημικών τραπεζών λειτουργούν ως δέλεαρ για ξένα funds.

Παράλληλα με τον τραπεζικό, οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο ευνοούν -σε αυτή τη συγκυρία- την προσέλκυση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με τα σημαντικά πακέτα (κυρίως) στη ΔΕΗ αλλά και σε άλλες εισηγμένες/μετοχές να παραπέμπουν σε αναδιάταξη θεματοφυλακής για λογαριασμό ξένων επενδυτικών οίκων.

Τα 33,5 εκατ. αξίας συναλλαγών -περισσότερα εδώ και δύο εβδομάδες/χωρίς προσυμφωνημένες πράξεις- ενισχύουν ακριβώς αυτή την προσέγγιση των χρηματιστών περί ενεργότερης συμμετοχής ξένων.

Δεν είναι τυχαίο πως σε Mytilineos, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Eurobank κ.α. σημαντικό μέρος εντολών διενεργείται μέσω χρηματιστηριακών που συνεργάζονται (κυρίως) με ξένα funds.

Στα 15,95 (0,38%) ο τίτλος της Mytilineos με συνεχείς εισροές, από τα 15,92 έως τα 16,08 ευρώ.

Στο 1,214 (5,55%) η μετοχή της Πειραιώς, στα 3,455 (1,08%) της Εθνικής και στο 0,9232 (2,74%) της Alpha Bank.

Με αυξημένες συναλλαγές η άνοδος για τα ευρύτερα εννοούμενα «ενεργειακά χαρτιά», με τη ΔΕΗ στα 5,635 (2,64%), τη Motor Oil στα 17,12 (1,90%), την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 17,75 (-0,28%).

Στις 64/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ικανοποιητική εικόνα και στα mid&small caps, απ' όπου ξεχωρίζουν Κυλινδρόμυλοι Λούλη (2,30), Δομική Κρήτης (0,88/νέο υψηλό 52 εβδομάδων), Fourlis (2,655), Attica Συμμετοχών (0,91) κ.α.

Χωρίς μεταβολή για 59 μετοχές, σε μία συνεδρίαση που -αν μη τι άλλο- έχει αρκετό «νεύρο» και μεταβλητότητα για intraday κινήσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v