Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διστακτικές «ματιές» στις 840 μονάδες

Συντηρείται η ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείικτη, με περιορισμένο τζίρο. Στο επίκεντρο τα «ενεργειακά χαρτιά», με πονταρίσματα σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Mytilineos. Βοήθειες στην τάση από ΟΤΕ. Κέρδη για τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Διστακτικές «ματιές» στις 840 μονάδες

Με τα futures του S&P500 από 1,22% υψηλότερα το συγκριτικό πλεονέκτημα των long σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανάλογο ανοδικό ρυθμό.

Με την προσοχή των επενδυτών και στα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου, στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street ο S&P500 «δείχνει» από τις 3.637 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο DAX στις 12.530 (0,75%), ο FTSE100 στις 6.900 (0,61%) και ο Γενικός Δείκτης σε συνέχιση της ανοδικής τάσης φθάνει έως τις 840 μονάδες.

Με αιχμή τα «ενεργειακά χαρτιά» η χαμηλού κόστους αντίδραση στο ΧΑΑ, καθώς στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής οι εντολές ανέβηκαν έως τα 17,74 ευρώ, της ΔΕΗ έως τα 5,475 και της Mytilineos έως τα 15,63 ευρώ.

Αντίστοιχες αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κατ' αρχάς σε τρέχοντα επενδυτικό χρόνο και στην περίπτωση που όντως υπάρξει συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στις 2.027 (0,67%) ο FTSE25, με τη long τάση να (υπο)στηρίζεται και από βαριά χαρτιά των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo κ.α.

Στην πρώτη γραμμή επιλογών τα blue chips, μετά από αρκετές συνεδριάσεις ενδιαφέροντος για τις τραπεζικές μετοχές.

Εως τις 566,24 μονάδες ο ΔΤΡ, όλο και εγγύτερα των σημαντικών 580 μονάδων, με την Εθνική πρώτη στη σχετική κατάταξη βάσει της αξίας συναλλαγών.

Στα 3,385 ευρώ η ΕΤΕ, στο 0,9016 η Alpha Bank, στο 0,9264 η Eurobank και στο 1,134 ευρώ η Πειραιώς.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για μερικό «κλείδωμα» θέσεων σε τραπεζικές μετοχές και μεταφορά μέρους ρευστότητας προς συγκεκριμένα blue chips, εν είδει rotation, εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός πως συναλλακτικότητα/τζίρος δεν παραπέμπουν σε ενεργοποίηση νέων επενδυτών ή εισροή μεγαλύτερης ρευστότητας.

Περισσότερο σαν σε ανακύκλωση θέσεων, καθώς η αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 15 εκατ. μόλις νωρίτερα (στις 14:10) στα συνήθη μέτρια μεγέθη (των 45 εκατ.) των πρώτων δύο εβδομάδων του Οκτωβρίου.

Μοιρασμένοι πωλητές - αγοραστές, σε 40-45, με Intracom, Profile, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Autohellas, Premia, BriQ να ξεχωρίζουν θετικά από τα mid caps.

Χωρίς μεταβολή για 78 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v