Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλά ενός μήνα Γενικός Δείκτης και τραπεζικός, πάνω από τις 2.000 μονάδες ο FT 25, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed. Βοήθειες στην τάση και από την Coca Cola. Πιέσεις για Lamda, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικά ανοδικά κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στις αναμενόμενες ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), αλλά και στην ομιλία Πάουελ που θα ακολουθήσει.

Η προσοχή και στο ενεργειακό, καθώς οι τιμές Φυσικού Αερίου κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom “μειώνονται οι παραδόσεις Φυσικού Αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20%, από το 40% που ήταν μέχρι χθες, λόγω εργασιών συντήρησης και άλλης τουρμπίνας της Siemens”.

Επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, για όλους τους Εκδότες, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να επιστρέφει στο 3,046%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,80%, από 0,45% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και αυτό που θεωρείται πρωταρχικής σημασίας είναι να απεμπλακεί η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, από την συναλλακτική απαξίωση που την ταλαιπωρεί εδώ και πολλές συνεδριάσεις και αυτό, δυστυχώς, δεν το έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας τον βηματισμό των χαμηλών συναλλακτικών τόνων, των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο χρειάζεται την είδηση – καταλύτη, που θα φέρει προβληματισμό σε όσους παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα. Μέχρι τότε, τίποτα δεν θα δείχνει εύκολο στην προσπάθεια για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, την οποία ανέλυσε η στήλη στο Κυριακάτικο σχόλιο και σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “βουβό relief rally”, δηλαδή μία ανοδική κίνηση με πενιχρούς τζίρους, υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, αν στην κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 834 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) που, θεωρητικά, αφήνει “παράθυρο αναρρίχησης” προς την επόμενη αντίσταση των 845 μονάδων, ενώ ίσως αποτρέψει την διολίσθηση του ΓΔ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μένει να φανεί αν θα επαληθευτεί μέρος των αναλυτών, που εκτιμούν πως τα αποτελέσματα εξαμήνου που αναμένονται, ίσως αυξήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων από TITC και Μυτιληναίο, στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ 6μηνου 2022 η Eurobank και η Εθνική (την ίδια μέρα κόβει την επιστροφή κεφαλαίου ο ΟΠΑΠ, 0,90 ευρώ ανά μετοχή), στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μηνου η Πειραιώς.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού, αλλά και του Τραπεζικού δείκτη, παραπέμπει σε υψηλά μήνα, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο, για τον ΓΔ, να έχει σημειωθεί στις 23/6 (836,23 μονάδες) και του ΔΤΡ στις 29/6 (516,27 μονάδες).

Εν τω μεταξύ, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 100.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της “CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC”, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης 1000 ευρώ, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 26/7/2022 και σταθερού επιτοκίου 4,40% ετησίως.

Ασφαλώς και υπάρχει μέρος των επαγγελματιών του χώρου, που συστήνει αυξημένη ρευστότητα, τουλάχιστον στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, τονίζοντας ότι σε εποχές “χαμηλής ορατότητας”, “cash is the King”.

“Έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε που το Τραπεζικό γκισέ είχε κάποιο νόημα για τον καταθέτη, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Στα χρόνια που πέρασαν από το 2011 έως και πέρυσι, τα φαινόμενα των αρνητικών επιτοκίων σε καταθέσεις του ευρώ στο εξωτερικό έγιναν πιο έντονα, ακόμα και για προθεσμιακές, με αποτέλεσμα η παραδοσιακή παροιμία της αποταμίευσης να παραφραστεί σε “φασούλι το φασούλι, αδειάζει το σακούλι”.

Εσχάτως, παρατηρείται αντιστροφή στην αρνητική πορεία των προσφερόμενων επιτοκίων καταθέσεων. Αν και τα επιτόκια για τους λογαριασμούς όψεως είναι ακόμα αρνητικά, θετικές αποδόσεις αρχίζουν να καταγράφονται σε βάθος τριμήνου σε πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Η αιτία πίσω από αυτή την αντιστροφή είναι η αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ, σε ότι αφορά το παρεμβατικό της επιτόκιο. Το κόστος χρήματος δεν ακρίβυνε μόνο επειδή η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά επειδή αξιόγραφα από όλες τις βαθμίδες αξιολόγησης, Εκδότες και διάρκειες είδαν το κόστος τους να ανεβαίνει.

Πλέον το σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης, το Γερμανικό ομόλογο, πληρώνει στη δεκαετία 0,98%. Το ίδιο ομόλογο τον Μάρτιο του 2020 είχε αρνητική ετήσια απόδοση 0,87%, ενώ τον Ιούνιο του 2022 η απόδοση αυτή έφθασε αγοραία έως και το 1,93%. Άρα η τιμολόγηση του κόστους χρήματος δεν μπορούσε να αφήσει “ασυγκίνητους”, ακόμα και Εκδότες με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Για τις Ελληνικές Τράπεζες, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων δεν έγιναν ποτέ πράξη, στην Ελληνική τουλάχιστον Επικράτεια. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα επιτόκια για τις καταθέσεις όψεως τον Μάιο υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, στις δύο μονάδες βάσης (0,02%) ενώ η προθεσμιακή κατάθεση ενός έτους έπεσε στις 12 μονάδες βάσης (0,12%).

Με βάση τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό και με τις προσδοκίες που αναπτύσσονται για το κοντινό μέλλον, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για το κόστος χρηματοδότησης των Τραπεζών από καταθέσεις.

Το θετικό της υπόθεσης για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι ότι το 90% των δανείων έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, επομένως το κόστος θα μετακυληστεί πιο άνετα προς τους δανειολήπτες, ενώ οι Τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν μέρος της θέσης τους σε έντοκα γραμμάτια, που πλέον έχουν θετικό επιτόκιο σε όλες τις λήξεις (3μηνο 0,2%, εξάμηνο 0,45% και έτος 0,83%).

Επίσης οι ισολογισμοί των Ελληνικών Τραπεζών παραμένουν υπομοχλευμένοι, με το λόγο δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 68%.

Υπό αυτό το πρίσμα, το βήμα ανόδου των επιτοκίων στις Ελληνικές Τράπεζες δεν πρόκειται να ακολουθήσει ρυθμούς άλλων εποχών, αφού υπάρχει η προσφορά χρήματος από τη Λιανική που θεωρείται επαρκής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έλληνας επενδυτής, μετά από χρόνια μηδενικών καταθετικών αποδόσεων, θα αποκτήσει και την επιλογή της προθεσμιακής κατάθεσης. Το σακούλι μπορεί να μην γεμίσει με τον ρυθμό που γέμιζε στο παρελθόν, ωστόσο κάποια απόδοση θα έχει”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 835,65 μονάδες (+0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 834,26 (+0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 834,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Ο τζίρος στα 39 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (5,1), Eurobank (3,2), Εθνική (2,8), ΔΕΗ (2,1), Μυτιληναίο (2,1), Jumbo (2,1), Αlpha Bank (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), Ελ. Πετρέλαια (1,9), και Motor Oil (1,8 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+1,41%) και Eurobank (+2,40%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Πειραιώς (+2,55%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Αlpha Bank (+4,27%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 509,92 μονάδες (+3,05%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 506,92 (+2,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 508,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,68%%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων και ενδιάμεση στήριξη στις 490 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 543, 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 570 - 593 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 444, θα φέρει υποχώρηση προς την “διακεκαυμένη ζώνη” στις 430 – 400 μονάδες.

Με σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+2,59%), ΕΛΠΕ (+0,66%), ΕΥΔΑΠ (+0,52%), ΜΠΕΛΑ (+1,75%), ΟΛΠ (+0,13%), ΟΠΑΠ (+0,76%) και ΟΤΕ (+1,53%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΒΙΟ.

Σύμφωνα με τον “Χαμαιλέοντα” και όλες τις ενδείξεις, “το ενδιαφέρον της Αυστραλιανής Macquarie για εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής οριστικά αποσύρθηκε, καθώς δεν προέκυψε ‘κοινός τόπος’, σε ότι αφορά το τελικό τίμημα. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευστεί το ενδιαφέρον και η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την επίσης Αυστραλιανή First Sentier η οποία διατηρεί, κατά πληροφορίες, εντατικές διαβουλεύσεις με τη Διοίκηση και τους μετόχους της TΕΝΕΡΓ”.

Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,59%), αθροίζει τρεις ήπια πτωτικές συνεδριάσεις. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 16,02 και η αμέσως επόμενη στη ζώνη 15,26 – 14,75 ευρώ, την οποία οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη αντίσταση στα 16,90 (εκθετικό ΚΜΟ 60 ημερών) και η επόμενη στα 17,24 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν, λόγω επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος εταιρικής χρήσης 2021, με αντίστοιχη Α.Μ.Κ., στα 13,79 ευρώ.

Η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών (+0,76%), με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών που την έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, σε υψηλά τριμήνου. Αν ο τίτλος κινηθεί χαμηλότερα των 13,79 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις στα 13,65 (ημερήσιο “stop long”) και 13,31 – 13,30 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Δείχνει ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 14,69 ευρώ.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μετόχων για την δημιουργία Κοινοπρακτικού Σχήματος με σκοπό την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, ιδιοκτησία και πώληση χωρητικότητας, μέσω ενός νέου υποβρύχιου καλωδιακού Συστήματος και επικουρικών Υποδομών και Δικτύου, το “East Med Corridor System”, το οποίο θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό μερίδιο με 25% συμμετοχή στο Κοινοπρακτικό Σχήμα, με έδρα την Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με MENA HUB - Θυγατρική της stc από την Σαουδική Αραβία, TTSA - Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών και Δορυφορικών εφαρμογών και Digimed - Θυγατρική της Κυπριακής Εταιρείας Τηλεπικοινωνίων CYTA.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ (-0,72%). Στα 4,76 ευρώ το ημερήσιο “stop long”. Η πρώτη αντίσταση στα 5,76 – 5,86 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη και δυσκολότερη στα 7,23 – 7,89 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Στο 46% ανέβηκε το ποσοστό της Reggeborgh Invest στην Ελλάκτωρ, μετά και την ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, καθώς συγκέντρωσε πρόσθετο ποσοστό 15,63% στην Εισηγμένη. Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Χρηματιστήριο, επισημαίνεται ότι “ο προτείνων και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα ελέγχουν ποσοστό κάτω του ορίου του 90%, συνεπώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) και δικαίωμα εξόδου (ούτως ή άλλως, η δέσμευση του προτείνοντος ήταν να μην κάνει squeeze out). Σε αυτό το πλαίσιο, η ελεύθερη διασπορά μετοχών περιορίζεται πέριξ του 15%”.

Μετά την λήξη της δημόσιας πρότασης, η μετοχή του Ελλάκτωρα (-2,81%) κινείται με αυξημένη νευρικότητα, ενώ σήμερα ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,332 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 1,48 – 1,43 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,728 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+59,27%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΚΡΕΚΑ (+42,35%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΑΑΑΠ (+34,19%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ιντεάλ (+1,75% ανακοίνωσε ότι “βρίσκεται σε στάδιο συζητήσεων με Εταιρεία του Ομίλου της Coca-Cola HBC, για την πώληση της 100% συμμετοχής της στην ESM Effervescent Sodas Management Limited (“Three Cents”). Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική και δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των Μερών, για την πώληση αυτή”.

Στην Centric (+1,90%), αύξησε το ποσοστό του o Ροδόλφος Οντόνι σε 31,209%, αποκτώντας μετοχές της J&E Investments, η οποία μείωσε το ποσοστό της σε κάτω από 5%, από 26,30%. Προ της συναλλαγής ο Ροδόλφος Οντόνι κατείχε το 8,46%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “κύκλοι της Αγοράς, εκτιμούν ότι δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας πρότασης και ότι η συγκεκριμένη μετοχική αλλαγή θα επισπεύσει μια σειρά επενδυτικών κινήσεων, που έχει ήδη δρομολογήσει η Εισηγμένη”.

Η επαναληπτική γ.σ. της Ιντρακόμ (+1,35% και υψηλά 5μηνου) ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσόν των 10.032.000 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,12 ευρώ, δηλ. από 1,00 ευρώ, σε 0,88 ευρώ και επιστροφή – καταβολή του εν λόγω ποσού στους μετόχους της Εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, παρουσία πωλητών σε ΚΡΕΚΑ (-3,20%), ΙΝΤΕΤ (-7,81%), ΦΛΕΞΟ (-8,82%), ΕΒΡΟΦ (-5,77%), ΠΑΙΡ (-1,49%), ΙΝΤΕΡΚΟ (-2,26%), ΠΛΑΘ (-2,38%0, ΜΕΝΤΙ (-1,94%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,72%).

Επιθετικοί αγοραστές σε MIG (+12,50%) και Attica Group (+6,47%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Intralot (+5,34% και υψηλά 6μηνου).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΑΤΤ (+4,86%), ΜΕΡΚΟ (+5,22%), ΜΕΒΑ (+3,36%), ΕΠΙΛΚ (+1,47%), ΚΑΜΠ (+2,33%), ΛΥΚ (+2,36%), ΦΙΕΡ (+0,76%), ΣΠΙ (+5,90%), ΜΟΝΤΑ (+0,65%) και ΚΟΡΔΕ (+2,71%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Byte (+2,79%).

Αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων ο Άβακας (+1,79%).

Βγήκε κάποιο “bid” στην Αλουμύλ (+1,69%).

Κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε ΦΒΜΕΖΖ (-0,73%), αλλά η προσφορά απορροφήθηκε από τους αγοραστές.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 και με ενδιάμεση στήριξη στις 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805 (gap) και 788 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα πάνω από τις 834 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), οι επόμενες αντιστάσεις στις 845 και 867 – 885 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 783, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1870 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες και με ενδιάμεση στήριξη στις 1941 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1917 – 1907 μονάδες (gap).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2042, 2049 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2087 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2090 – 2092 (gap), 2090 – 2136 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2202 αφήνει περιθώρια στους “long” να ισχυριστούν με σχετική ασφάλεια, ότι ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές θα παραμείνουν νευρικοί, ενόψει τις απόφασης της FED για τα επιτόκια και τη δήλωση που θα τη συνοδεύει”, ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε πως η αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου θα επηρεάσει τις Αγορές. Θα εκμεταλλευόμασταν τις χαμηλότερες τιμές, για να αυξήσουμε θέσεις στη Motor Oil, καθώς τα περιθώρια Διύλισης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά την πρόσφατη υποχώρηση”, τονίζει η Piraeus Securities.

“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον, λόγω των επερχόμενων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, θα μπορούσε να στηρίξει την Αγορά”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market) με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 867,62 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 815 και 779 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 840 και 867 μονάδες. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα στην συνεδρίαση της FED με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε αύξηση επιτοκίων κατά 75μ.β.”, αναφέρει η Merit Sec.

“Στο επίκεντρο σήμερα θα βρεθεί η συνεδρίαση της FED το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην αναμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε ότι το ανοδικό όριο για τον ΓΔΧΑ εκτιμάται στην περιοχή των 850 - 860 μονάδων, στην παρούσα φάση”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι Υπουργοί Ενέργειας των Χωρών της Ε.Ε. έφτασαν σε πολιτική συμφωνία, αναφορικά με τον τρόπο που θα εφαρμόσουν για την περιστολή της κατανάλωσης Φυσικού Αερίου, ενόψει του επικείμενου Χειμώνα, με την τιμή του να συνεχίζει το ανοδικό της ράλι. Παράλληλα, το ∆ΝΤ κόβει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2023. Υψηλή μεταβλητότητα με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα”, είναι η άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εβδομάδα σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην σημερινή ανακοίνωση επιτοκίων από την Fed. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης, με μια αύξηση 100 μονάδων βάσης να είναι ιδιαίτερα πιθανή, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Αύριο ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, ενώ την Παρασκευή θα γνωστοποιηθούν το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, όπως και ο δείκτης PCE Price Index που επίσης μετρά των πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας εγκλωβισμένος μεταξύ των τεχνικών ορίων 820 - 845 μονάδων.

Οι όγκοι συναλλαγών διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά εποχικά επίπεδα, μη μπορώντας να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, στον εν εξελίξει ανοδικό κυματισμό.

Μεσοπρόθεσμα, το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς, παραμένει η ζώνη 840 - 845 μονάδων.

Σε αυτή την περιοχή εντοπίζεται η καθοδική γραμμή τάσης, τα προηγούμενα ψηλά της Αγοράς και ο ΕΚΜΟ 55 ημερών, καθιστώντας την μία αντίσταση ιδιαίτερης σημασίας.

Ισχυρό τεχνικό “ανάχωμα” εντοπίζουμε στις 820 μονάδες, ενώ πριν την κύρια στήριξη των 790 - 780 μονάδων, υπάρχει το ανοδικό “gap” των 806 μονάδων.

Ο δείκτης Τραπεζών επιχειρεί την υπέρβαση των 500 μονάδων, όπου τέμνεται από τους ΚΜΟ 30 ημερών, ενισχύοντας έτσι την σημαντικότητα της αντίστασης. Μόνο με την πειστική κατοχύρωση των 500 μονάδων, ο κλαδικός δείκτης θα ξεφύγει τον κίνδυνο, προσεγγίζοντας σε πρώτη φάση τις 525 μονάδες και τον ΕΚΜΟ 55 ημερών.

Νέα ένδειξη αδυναμίας θα οδηγήσει τον ΔΤΡ στις 480, 460 και τέλος στο πρόσφατο χαμηλό των 445 μονάδων.

Την τάση για τις επόμενες συνεδριάσεις θα διαμορφώσει η σημερινή απόφαση της Fed σε διεθνές, αλλά και εγχώριο επίπεδο. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η ομιλία του J. Powell, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της Αμερικανικής Οικονομίας, στο ιδιαίτερο μακροοικονομικό περιβάλλον που διανύουμε”, όπως εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, ήπιες πιέσεις στο Ευρώ.

H Κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 20 εκατ. βαρελιών Αργού Πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου για τον μετριασμό της ανόδου των τιμών του μαύρου “χρυσού”.

Χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης Χρυσός και Ασήμι, πέρασε πάνω από τα $21500 το Bitcoin, υψηλότερα των $1495 το Ethereum.

Η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒΒ/Α-2” της Ιταλίας, αλλά υποβάθμισε το outlook σε σταθερό, από θετικό, λέγοντας ότι “υπάρχουν ρίσκα για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”.

“Σε ύφεση βρίσκεται ήδη, πιθανότατα, η Ευρωζώνη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Προβλέπεται συρρίκνωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο. Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2023”, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

“H διαφαινόμενη κρίση στις προμήθειες Φυσικού Αερίου στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την πολιτική δίνη στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία, θα οδηγήσει το Μπλοκ σε ήπια ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους και θα αναγκάσει την ΕΚΤ να περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων”, προειδοποίησε η JP Morgan. Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023 αναμένουν ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5%.

“Τώρα αναμένουμε μία αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και μία 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο” αναφέρει η Αμερικανική Τράπεζα.

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 8,6% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Η μέτρηση είναι πολύ χειρότερη από την πτώση 1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, οι πωλήσεις υποχώρησαν 20%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Στην Παγκόσμια Οικονομία πνέουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, η Ευρώπη υποτίμησε τους κινδύνους του πολέμου. Οι παράγοντες κινδύνου πηγάζουν από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας Ενεργειακός Γίγαντας και εξαρτόμαστε από αυτόν. Η Ελλάδα έχει μεγάλη τύχη, επειδή τα έσοδα από τον Τουρισμό πάνε φέτος πολύ καλύτερα από αναμενόμενο. Η ΤτΕ θα χρειαστεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Άνοδο κερδών 95%, σε σχέση με το Q1, στα 526,4 εκατ. ευρώ, θα εμφανίσει η Eurobank το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Οptima Bank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Lamda Development, TITC.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων

Σημαντική άνοδος στα Παράγωγα

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.340 συμβόλαια).

Στα 3.228 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.196 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 7 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 7 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 117, 79 για τον Αύγουστο, 38 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.004,25), κινήθηκε μεταξύ 1.994 και 2.004,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 510) κινήθηκε μεταξύ 507,5 και 511 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.500 Jumbo, 70.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.637), Εθνική (2.226), Eurobank (838), Πειραιώς (1.554), ΔΕΗ (434), Ελλάκτωρα (182), Μυτιληναίο (132), Τέρνα Ενεργειακή (139), MIG (629), Ιντρακόμ (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Αlpha Bank 100.737, Πειραιώς 33.757, MIG 17.254, Eurobank 25.006, ΔΕΗ 21.187, Εθνική 12.692.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Αlpha Bank 61.727.446 τεμ., (από 61.942.541 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.677.672 τεμ. (2.677.672), Eurobank 34.335.944 τεμ. (34.315.860), ΟΠΑΠ 1.406.449 τεμ. (1.406.318), Εθνική 10.510.843 τεμ. (10.705.995), Πειραιώς 2.586.561 τεμ. (2.609.854), ΟΤΕ 1.026.038 τεμ. (1.026.038).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v