Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με stock picking στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 800 μονάδες ο ΓΔ, αλλά με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο στο έτος, μόλις στα 29 εκατ. Υπεραπέδωσαν οι τράπεζες, κοντά στα υψηλά ημέρας ο ΟΤΕ. Τα τεχνικά σημεία για τις τράπεζες και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Αντίδραση με stock picking στο Χρηματιστήριο

Το θετικό το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές ακολούθησε και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, την εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και το συνεχιζόμενο “rotation” σε μετοχές του FTSE25.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος, ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2022 (25,2 εκατ.).

Το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας, οφείλεται και στις επιθετικότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ (+2,28%), που σημείωσε υψηλά ημέρας ελάχιστα πριν τις τελικές δημοπρασίες.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό και σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, όλο και περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι η η Federal Reserve θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, μετά το δημοσίευμα της “Wall Street Journal” σύμφωνα με το οποίο “η Fed προσανατολίζεται σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75%” και όχι κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 21 Ιουλίου ολοκληρώνεται το 10ημερο των τεχνικών ελέγχων στον “Nord Stream 1” και θα φανεί αν η Μόσχα θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα, ή θα την αφήσει κλειστή προκαλώντας ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη, ενώ η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική, με τις Αγορές να είναι προετοιμασμένες για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ την Πέμπτη θα περιορίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σε μόλις ένα τέταρτο της μονάδας, λίγες ώρες αφότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρήσει αμετάβλητη τη δική της στάση”.

“Η πτώση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πλάτη στον τοίχο, αφήνοντας τους αξιωματούχους της με επώδυνες και δαπανηρές επιλογές στα χέρια. Αν το Νόμισμα αφεθεί σε περαιτέρω πτώση, θα δώσει επιπλέον ώθηση στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η καταπολέμηση του χαμηλού 20ετιας για το Ευρώ θα απαιτούσε πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων, επιβαρύνοντας μια Οικονομία που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πιθανή ύφεση, διαφαινόμενες ελλείψεις Φυσικού Αερίου και υψηλό κόστος Ενέργειας, εξαντλώντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών”, γράφει το Reuters.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την απογείωση του κόστους δανεισμού της Χώρας, εξέλιξη που απειλεί να αποδειχθεί εκρηκτική για την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα για τον Ευρωπαϊκό Νότο (την Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή και τη Γερουσία και στη συνέχεια ο Ντράγκι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης).

Οι παραπάνω εξελίξεις τραβάνε ψηλότερα τις αποδόσεις για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να αναρριχάται στο 3,513%.

Η προσοχή και στην Κίνα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, οδήγησε στην υιοθέτηση νέων περιορισμών σε πολλές Περιοχές της Χώρας.

Εκτός από την ανακοίνωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη την Πέμπτη, αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις της ανεργίας, του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία και οι δείκτες ΡΜΙ στις μεγαλύτερες Οικονομίες του Κόσμου.

Στις 26 – 27/7 συνεδριάζει η Fed, για να ανακοινώσει το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της.

Από αύριο ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Trust Ανδρομέδα.

Στις 20/7 η έναρξη της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο 7ετους διάρκειας ύψους έως 100 εκατ. ευρώ της "CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC", μέλος του Oμίλου Capital Product Partners L.P., με καταληκτική ημερομηνία την 22/7/2022.

Ερχόμενοι στα καθ΄ ημάς, ασφαλώς και πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταδιακή αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιστρέψουν στο επίκεντρο της προσοχής οι επιχειρηματικές συμφωνίες.

“Σταδιακά η Ελληνική Αγορά εισέρχεται στην εποχική περίοδο των περιορισμένων συναλλαγών, γεγονός που αποτυπώνεται στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές και το εύρος διακύμανσης, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αναπόφευκτα η αποτελεσματικότητα των όποιων νέων μειώνεται και η πλειοψηφία των μετοχών ακολουθεί την συστημική επίδραση της Αγοράς. Παρόλα αυτά πολλές Δεικτοβαρείς μετοχές έχουν προσεγγίσει κάποια όρια φθηνών αποτιμήσεων, που σε συνδυασμό με την θετική προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, έχουν ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά. Ενδεχομένως μια πιο ζωηρή κίνηση θα πρέπει να αναμένουμε μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των εγχώριων αποτελεσμάτων εξαμήνου, που εκκινούν στις 25 Ιουλίου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει συμπεριφορά προς το θετικότερο, η προσπάθεια δημιουργίας βάσης τιμών στην περιοχή των 800 μονάδων μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο η απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αποκτήσει κάποιο περιθώριο ασφαλείας. Οι 840 μονάδες παραμένουν ένα ρεαλιστικό πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά της 6ης Ιουλίου, με τους υφιστάμενους συναλλακτικούς όγκους.

Αν και όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι επιμένουν με σήματα πώλησης, η συσσώρευση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες συνέχισης την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το υπό διαμόρφωση “σκαλοπάτι” έχει ως τώρα απορροφήσει με επιτυχία τις έξωθεν πιέσεις.

Μοναδική εξαίρεση στην τεχνική ομοφωνία πωλήσεων αποτελεί ο MACD ο οποίος έχει δώσει σήμα αγοράς το οποίο, ωστόσο βρίσκεται ακόμα στο όριο της επιβεβαίωσης.

Τρία είναι τα σημεία αναφοράς νέων από το εξωτερικό την εβδομάδα που ξεκίνησε: Ο πληθωρισμός Ιουλίου στην Ευρωζώνη την προσεχή Τρίτη 19 Ιουλίου, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια του Ευρώ την προσεχή Πέμπτη, που σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που θα προηγηθεί, αλλά και η ολοκλήρωση της τακτικής συντήρησης του Nord Stream I και η θεωρητική επανέναρξη λειτουργίας του επίσης την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Η σημασία των γεγονότων θα είναι κομβική για την μεσοπρόθεσμη πορεία των Αγορών δεδομένης της υποτονικής δραστηριότητας σε ειδήσεις και συναλλαγές που παραδοσιακά παρουσιάζει ο Αύγουστος.

Επί του παρόντος η μεγάλη εικόνα καθορίζεται από το διεθνές ενεργειακό τοπίο και δη από τις τιμές του Φυσικού Αερίου, επισκιάζοντας κάθε άλλη εξέλιξη που σχετίζεται με εταιρική κερδοφορία, επιχειρηματικές συμφωνίες, ή ακόμα και με την εξέλιξη του έκτου κύματος της πανδημίας”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 804,78 μονάδες (+1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 803,56 (+1,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 804,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,21%.

Ο τζίρος εξαϋλώθηκε στα 29 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,5), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (5), Eurobank (2,9), Εθνική (2,6), Jumbo (2), Μυτιληναίο (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), ΔΕΗ (1,9), Ελ. Πετρέλαια (1,9), Motor Oil (1,8) και Alpha Bank (1,8 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+0,62%), Εθνική (+3,01%) και Eurobank (+3,44%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+1,27%). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, οι αντιστάσεις στα 0,805 (ημερήσιο “stop short”) και 0,93 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 0,73, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 0,70 και 0,628 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, αν χαθεί η στήριξη στα 2,72, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,50 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 2,88, 3,007 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 3,049 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 3,079 (ημερήσιο “stop short”) και 3,14 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 0,717 – 0,70, καθώς θα ενεργοποιηθεί “red alert”. Οι αντιστάσεις στα 0,79 (ημερήσιο “stop short”), 0,818, 0,858 – 0,864 και 0,89 ευρώ.

Για την ΠΕΙΡ, δεν υπάρχουν τεχνικές στηρίξεις, έστω και θεωρητικού χαρακτήρα. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 0,8444 (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 0,88 ευρώ.

Μόνιμα σε “πράσινο φόντο” κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 463,46 μονάδες (+3,18%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 459,85 (+2,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 459,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,31%.

Για τον ΔΤΡ πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, είναι η επιστροφή και τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 484 (ημερήσιο “stop short”), 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 575 - 595 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 450, θα φέρει υποχώρηση προς την “διακεκαυμένη ζώνη” στις 430 – 400 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΕΥΔΑΠ (-0,54%), ΟΠΑΠ (-2,4%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,78%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,4%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,50 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,475 ανά μετοχή). Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αν χαθεί η στήριξη στα 13,41 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 13,28 – 13,24 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 14,69 ευρώ.

Δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά 15 μηνών, για την μετοχή της Quest (+3,08%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Μόνη θετική ένδειξη, όσο ο τίτλος συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,065 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θα πρέπει η μετοχή να αφήσει πίσω της τα 4,68 και να κινηθεί προς τα 4,77 – 4,81 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 4,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+61,29%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,87%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Ελινόιλ (-2,72%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,0737 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,070015 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Profile (+2,6%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,24%, αλλά και σημαντική υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 0,166 ευρώ, +9,35%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων για την Mermeren (+5,73%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές).

Με απαράδεκτη συναλλακτική συμπεριφορά συνεχίζει να κινείται η Space (+0,49%).

Στις 21/7 η γ.σ. για επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή στην Ιντρακόμ (+6,41%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για AVE (+2,72%) και Ελλάδος (+2,31%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΒΙΝΤΑ (+10%), ΦΙΕΡ (+9,02%), ΒΙΟΚΑ (+7,53%), ΜΙΝ (+0,93%), ΚΡΕΚΑ (+19,64%), ΒΙΟΣΚ (+2,53%), ΕΣΥΜΒ (+1%), ΓΕΒΚΑ (+3,36%), ΛΥΚ (+3%), ΙΚΤΙΝ (+2%), ΚΑΜΠ (+3,23%), ΛΕΒΚ (+5,93%), ΕΠΣΙΛ (+2,24%), ΟΛΥΜΠ (+2,98%), REALCONS (+2,77%), ΠΑΙΡ (+4,25%), ΕΚΤΕΡ (+2,25%), ΚΟΡΔΕ (+6,28%) και ΣΠΙ (+4,69%).

Επιστροφή αγοραστών στην Cenergy (+4,33%).

Πλαγιοανοδικά από τα 0,0875 (κλείσιμο 11/7) η Frigoglass.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην ΜΕΝΤΙ (-2,91%).

Παρουσία πωλητών σε ΑΤΤ (-1,58%), ΠΕΡΦ (-1,08%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,30%), ΜΟΥΖΚ (-8,25%), ΕΒΡΟΦ (-5,48%), ΚΥΡΙΟ (-2,51%) και ΛΑΝΑΚ (-1,96%).

Ασταμάτητος ο πωλητής σε ΦΒΜΕΖΖ (-1,96%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα μεταξύ 788 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 820 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Κλείσιμο υψηλότερα των 820, με ενδιάμεση αντίσταση στις 806 (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 831 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) 845 και 870 – 887 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 788, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1938 (ημερήσιο “stop short”) - 1940 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2042 και 2050 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί αντίδραση προς τις 2090 – 2092 (gap), 2098 – 2141 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, δείχνει μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενη στήριξης στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να δώσουν τον τόνο αυτήν την εβδομάδα, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εξελίξεις με τον αγωγό Nord Stream 1”, αναφέρει η Optima Bank.

“Καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται στο εξωτερικό προσθέτουν στη διάθεση για αποφυγή ρίσκου, περιμένουμε οι Ελληνικές μετοχές να παραμείνουν ευμετάβλητες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx Sec.

“Αντίδραση σήμερα, ωστόσο με χαμηλούς όγκους. Η εγχώρια ειδησεογραφία παραμένει φτωχή”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market) με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 871 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 779 και 770 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 840 και 867 μονάδες. Οι βασικοί καταλύτες της εβδομάδας είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπως και η αντίδραση των Αγορών την ερχόμενη Πέμπτη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων και η κατεύθυνση που θα δώσει η ΕΚΤ για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων”, σύμφωνα με την Merit Sec.

“Κορυφώνονται την Τετάρτη 20/7 και την Πέμπτη 21/7 τα θρίλερ με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τα της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1, ενώ η ΕΚΤ θα ανακοινώνει τα νέα παρεμβατικά επιτόκια και το δίχτυ προστασίας για τον Ευρωνότο. Με ανοικτά επομένως τα σενάρια για τις κινήσεις του ΓΔ. Μεταξύ 780 (εγγύτερη στήριξη) και 805 μονάδων (κοντινότερο σημείο αντίστασης), το πιθανότερο εύρος κίνησής του, αν δεν μεταβληθεί ουσιωδώς η αξία των συναλλαγών”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“H Αγορά φαίνεται να έχει στερέψει από πωλητές και περιμένει το έναυσμα για μία καλή αντίδραση. Ούτως ή άλλως τα ημερήσια ‘stops’ στα ‘short’ έχουν έρθει σε πολύ κοντινά επίπεδα, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο πληθωρισμός φαίνεται να κατέγραψε τα υψηλά του στην παρούσα τουλάχιστον φάση, μιας και η διόρθωση σε Μέταλλα και Πετρέλαιο έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά. Την Τρίτη περιμένουμε την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό και την Πέμπτη την πρώτη και σημαντική ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων, από την ΕΚΤ.

Είναι δεδομένο πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει παρέμβαση στην Αγορά ομολόγων, μιας και οι αποδόσεις είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας σημαντικά την πραγματική Οικονομία.

Το Φυσικό Αέριο είναι ο “αδύναμος κρίκος” μιας και οι τιμές ελέγχονται πλήρως από την Ρωσία, με τους πάντες να προετοιμάζονται για τον Χειμώνα.

Οι αποφάσεις για αγορές ιδίων σε αρκετές Εισηγμένες βοηθάνε για αντίδραση, stopάροντας τους εναπομείναντες πωλητές, που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να μηδενίσουν τις αποτιμήσεις.

Τεχνικά, το “make or break” για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 806 μονάδες, που σε περίπτωση κατοχύρωσης μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη του 840.

Μην ξεχνάμε ότι όσο “ρηχή” είναι η Αγορά μας στην πτώση, άλλο τόσο “ρηχή” είναι και στην άνοδο, από την στιγμή που θα πάρει τάση.

Είμαστε σε μία φάση με την ψυχολογία στο ναδίρ, με τους περισσότερους να περιμένουν ένα πολύ δύσκολο Χειμώνα. Φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουμε πολιτικές ανακατατάξεις και θα δούμε ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Η ΕΚΤ εκτός από τον νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων, θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην προβληματιστεί η σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ στον Τουρισμό, γεγονός που θα την βοηθήσει να πάρει πίσω, μέρος της ζημιάς λόγω του πολέμου”, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Με θετικό βηματισμό, αλλά μακριά από τα πρωινά υψηλά η Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά 20ετιας το Ευρώ.

Σύμφωνα με τα σχόλια του Υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, “η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής με τις ΗΠΑ δεν συζήτησε το Πετρέλαιο και ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και οι Σύμμαχοί του, γνωστός ως OPEC+, θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της Αγοράς”.

Εξαιρετικά αδύναμη η προσπάθεια αντίδρασης για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $22300 το Bitcoin, υψηλότερα των $1480 το Ethereum.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στη διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, προειδοποίησε ότι “η εξαιρετικά ασταθής εικόνα της Παγκόσμιας Οικονομίας μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, αν επικρατήσουν υψηλότερες τιμές. Οι πιέσεις που δέχονται οι Χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους επιδεινώνεται ταχύτατα”.

“Οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας αυξάνουν τα χρέη τους, για να καλύψουν το κόστος της εκτίναξης των τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου. Το συνολικό χρέος τους, το οποίο κινείται ανοδικά από την πανδημία, έχει διογκωθεί φέτος σε πάνω από 1,7 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα 50% σε σχέση με πριν από το 2020”, όπως σημειώνει το Bloomberg.

H Gazprom επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας που παρεμποδίζουν τις παραδόσεις Φυσικού Αερίου σε τουλάχιστον τρεις Πελάτες στην Ευρώπη. Η εν λόγω επιστολή, που έχει ημερομηνία 14 Ιουλίου, αναφέρει ότι “η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις εφοδιασμού της, λόγω ‘έκτακτων’ περιστάσεων εκτός του ελέγχου της”. Λίγο αργότερα η Γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από τον Ρωσικό Κολοσσό Φυσικού Αερίου, στην οποία αναφέρει ότι “προχωρά σε διακοπή των προμηθειών για λόγους ‘ανωτέρας βίας”.

Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο. O δείκτης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (NAHB) σημείωσε πτώση 12 μονάδων, στις 55 μονάδες. Η πτώση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία, μετά από αυτήν του Απριλίου  του 2020 όταν η εμπιστοσύνη είχε βουτήξει κατά 42 μονάδες, στις 30 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Aπό τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΟΠΑΠ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo και Σαράντης και στο χαμηλό η ΔΕΗ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Οριακή πτώση στην αγορά Παραγώγων

Με συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή άνοδο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.239 συμβόλαια).

Στα 2.926 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.550 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 28 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 28 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 278, 273 για τον Αύγουστο και 5 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.910), κινήθηκε μεταξύ 1.901 και 1.920 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 457,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.400 Εθνική, 14.900 Ελλάκτωρ, 12.643 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.414), Εθνική (2.816), Eurobank (1.947), Πειραιώς (1.567), ΔΕΗ (384), Cenergy (204), Ιντρακόμ (193), Τέρνα Ενεργειακή (296).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 82.272, Πειραιώς 31.391, MIG 17.125, Eurobank 24.344, ΔΕΗ 19.460, Εθνική 12.057.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.525.270 τεμ., (από 61.310.175 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.349.672 τεμ. (2.504.672), Eurobank 36.027.004 τεμ. (36.027.004), ΟΠΑΠ 1.403.607 τεμ. (1.510.988), Εθνική 10.309.298 τεμ. (10.214.362), Πειραιώς 2.583.304 τεμ. (2.551.277), ΟΤΕ 1.066.038 τεμ. (1.109.038).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v