Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρίσιμα μέτωπα της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο

Στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία στρέφουν την προσοχή οι επενδυτές. Η επανάκτηση μέρους των απωλειών του πολέμου και οι προσδοκίες για τη συνέχεια.

Τα κρίσιμα μέτωπα της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο

Με οριακή άνοδο την Παρασκευή -πρώτη συνεδρίαση Απριλίου- και με άνοδο 5,64% συνολικά η τελευταία εβδομάδα. Με τους αγοραστές να ανακτούν -προς το τέλος Μαρτίου- σημαντικό μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν λόγω (και με αφορμή) την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενα πρώτο τρίμηνο με μερική αντιστροφή τάσης και θέσεων, που βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων και τους επενδυτές με ανησυχίες αλλά και προσδοκίες ανάμεικτες για τη συνέχεια τον Απρίλιο, συνακόλουθα το δεύτερο τρίμηνο.

Με τα διάφορα σημαντικά μέτωπα ανοιχτά αλλά με τους επενδυτές να έχουν εξοικειωθεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό), να έχουν προσαρμόσει την τακτική τους ανάλογα με τις περιστάσεις, με ενδεικτική την αποκλιμάκωση για τον δείκτη VIX/CBOE χαμηλότερα των 20, συγκεκριμένα στις 19,63 μονάδες.

Πλέον η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί (αναλογικά πάντα) και προς το πεδίο της οικονομίας, με τον υπ. Οικονομικών να καταθέτει μέσα στην εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό-ύψους 2 δισ.- ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Γ.Σ της Τραπέζης της Ελλάδος θα γίνουν γνωστές οι προβλέψεις για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2022.
Σε αυτό το περιβάλλον ενεργούν οι επενδυτές, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στους λόγους που στο ΧΑ, τις εισηγμένες βγαίνουν άμυνες, με τον ίδιο να "μετρά" τα υψηλά κέρδη των εισηγμένων το 2021 (στις 31/3).

Και με αυτά η συνέχεια επί του χρηματιστηριακού ταμπλό, με "τράπεζες" και "τηλεπικοινωνίες" να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία εβδομάδα (με 7,54% και 7,29% αντίστοιχα) και "τεχνολογία", "κατασκευές", "πρώτες ύλες", "πετρελαιοειδή" να ακολουθούν.

Από τις 650,77 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, μοχλός της επαναφοράς από τα χαμηλά των 788 μονάδων, με άνοδο 13,19% από την αρχή του έτους. Από τις 2.155,77 ο FTSE25, οριακά με 0,32% στο ίδιο διάστημα και από τις 1.530,81, με 2,61% ο FTMidCap.

Εμφανής ο τραπεζοβαρής χαρακτήρας της αντίδρασης, με την αναβάθμιση των ομίλων του κλάδου από τον οίκο Moody's ενδεικτική της στάσης του "ξένου" (και δη του αμερικανικού) παράγοντα. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς συναρτούν την "ψήφο εμπιστοσύνης" του αμερικανικού οίκου αφ' ενός με την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Απριλίου, αφ' ετέρου (κυρίως) με την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον έτερο αμερικανικό οίκο Standard & Poor's στις 22 Απριλίου.

Συνδυαστικά με το γεγονός, πως ο Απρίλιος είναι ο φιλικότερος από τους 12 μήνες για τους αγοραστές, μερίδα αναλυτών εκτιμά πως για τον ΔΤΡ εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθεί η στήριξη πέριξ των 640 θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια προς τις 662 μονάδες. Ειδικότερα ο Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί, πως σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 662 θα ενισχυόταν η τάση προς τις 706 μονάδες, που είναι ο επόμενος στόχος (σε μηνιαίο).

Στα 1,063 ευρώ η Eurobank με 2,46% στην εβδομάδα, στα 3,44 με 6,50% η Εθνική, στα 1,1385 με 4,16% η Alpha Bank και στα 1,413 με 1,02% η Πειραιώς.

Σε αντιστοιχία με τον ΔΤΡ, για τον ΓΔ οι 900 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση με υπέρβασή της να "δείχνει" προς τις 937 μονάδες. Σημαντικό σημείο αναφοράς για την ενδεχόμενη κίνηση προσέγγισης των 973,27 μονάδων (τοπικό υψηλό) που είναι και ο φιλόδοξος στόχος των long σε ορίζοντα Απριλίου. Σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση οι κινήσεις funds και "ισχυρών χεριών" όσων επανατοποθετούνται από τα χαμηλά (στα τέλη Φεβρουαρίου) στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Στυλοβάτης ο ΟΤΕ στα 16,94 ευρώ (με 3,29% στην εβδομάδα), με αντίδραση η ΔΕΗ στα 7,69 (5,34%), σε νέα ιστορικά υψηλά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 16,45 (5,58%), με εντολές αγοράς σε Mytilineos στα 15,14 (4,78%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,37 (6,36%), Motor Oil στα 14,30 (4,38%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,286 (5,41%) κ.α. από τα χαρτιά του δείκτη.

Για τον FTSE 25 η υπέρβαση των 2.150 ήταν κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη για όσους long στοχεύουν την σημαντική περιοχή των 2.200 μονάδων (όπου πιθανά να ενεργοποιηθούν πωλήσεις). Η στήριξη έχει ανέβει λίγο στις 2.112 μονάδες. Γνώμονας και τα οικονομικά μεγέθη 2021, οι επιχειρηματικές διεργασίες κ.λ.π με τον Μάνο Χατζηδάκη να "κυκλώνει" την Τρίτη- ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (την ίδια ημέρα και για Ευρωπαϊκή Πίστη, Αστικά Ακίνητα)- την Τετάρτη- σειρά έχουν οι Lamda Development, Quest Holdings- ημέρα η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο.

Αρκετές και οι γενικές συνελεύσεις θα δώσουν "δείγμα γραφής" στην επενδυτική κοινότητα, με σημαντικότερες της Autohellas την Τρίτη (μέρισμα 0,46 ευρώ/μτχ) και της ΤτΕ την Πέμπτη (μέρισμα 0,672 ευρώ/μτχ).

Στα 78,4 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος (της τελευταίας εβδομάδος) ενισχυμένος κατά 41,9% (σε ανοδική αντίδραση της αγοράς) συντηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον μ.ο τριμήνου στα 91,8 εκατ. σε μία αγορά, που η αποτίμηση των εισηγμένων διαμορφώνεται στα 64,5 δισ. περίπου στο 1/3 ως προς το ΑΕΠ της οικονομίας της χώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v