Χρηματιστήριο: Εναλλαγές προσήμων με ερωτήματα για τον τζίρο

Μεικτή εικόνα στον FTSE-25 και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 825 μονάδες σε συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Πωλητές σε Lamda, ΔΕΗ, Jumbo. Ανοδική κίνηση για Viohalco (+6,1%), Πειραιώς, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα.

Χρηματιστήριο: Εναλλαγές προσήμων με ερωτήματα για τον τζίρο

Με τις θετικές εξελίξεις να μην διαφαίνονται στο Ουκρανικό ζήτημα και τα lockdown να επιστρέφουν δριμύτερα στην Κίνα, επόμενο ήταν να επιστρέψει η επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν οι τελευταίες αντέδρασαν από τα πρωινά χαμηλά και με την κίνηση αυτή εναρμονίστηκε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η έκδηλη νευρικότητα ξεκίνησε από τις Ασιατικές Αγορές, όπου ο Hang Seng υποχώρησε κατά 5,72%, σε χαμηλά εξαετίας, ενώ στην Ηπειρωτική Κίνα ο Shangai σημείωσε πτώση 4,95%, μετά τα νέα lockdown που επιβάλλονται στην Κίνα, για την αντιμετώπιση των νέων υψηλών κρουσμάτων της πανδημίας.

Στα παραπάνω, ασφαλώς και πρέπει να προστεθεί η επιφυλακτικότητα για την αναμενόμενη απόφαση της Federal Reserve, καθώς όλα δείχνουν ότι η Επιτροπή νομισματικής πολιτικής της θα προχωρήσει, μετά από τρία και πλέον χρόνια, σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης, την Τετάρτη.

“Η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, η γεωπολιτική κατάσταση αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Διεθνών διαχειριστών.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, η Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,638%.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι στο ήπιο σενάριο ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7,43%, ενώ στο δυσμενές στο 11,01%, όταν το σενάριο αναφοράς, πριν τον πόλεμο μιλούσε για 6,99%. Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού για την οικονομική μεγέθυνση του 2022 ήταν στο 3,58%, πριν την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και περιορίζονται στο 2,75% στο ήπιο σενάριο και 2,21% στο δυσμενές σενάριο.

Από εκεί και πέρα, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2021 οι Πειραιώς, ΕΛΧΑ και ΕΥΑΘ, την Τετάρτη οι Εθνική, Premia Properties και Cenergy και την Πέμπτη η TITC, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στο εξωτερικό δεσπόζει την Τετάρτη η τακτική συνεδρίαση της FED και η ανακοίνωση για τα επιτόκια (21.00) καθώς και την προοπτική της χρονιάς (21.30). Παρόμοιες συνεδριάσεις έχουν και οι BoE και BoJ, για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική τους. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου στην Αγορά Παραγώγων, στις τελικές δημοπρασίες αναμένεται το rebalancing του FTSE Russell με Ελληνικό ενδιαφέρον (προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps), ενώ το βράδυ η Αγορά θα περιμένει τις αποφάσεις των Moody’s και DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τα πρωινά χαμηλά, οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μόλις ο ΓΔ γύρισε σε θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη και η επιμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τζίρο σημαντικά χαμηλότερο από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και με πάρα πολλές μετοχές να παραμένουν με μηδενικές, ή ελάχιστες συναλλαγές.

Για το θέμα της συναλλακτικής δραστηριότητας και την ανάγκη ύπαρξης Ειδικών Διαπραγματευτών, μεταφέρει την άποψή του στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης αναφέροντας πως “επισήμως, στην Ελληνική Αγορά υπάρχουν δέκα Ειδικοί Διαπραγματευτές (Χρηματιστηριακές Εταιρείες Μέλη του Χ.Α. με άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) ενώ το 2021 67 Εισηγμένες βρίσκονταν σε καθεστώς ειδικής διαπραγμάτευσης”.

Για τις Εισηγμένες Εταιρείες ο διορισμός ενός, η περισσότερων ΕΔ είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι ενδιαφέρονται οι μετοχές τους να είναι εμπορεύσιμες σε συνεχή ροή συνεδρίασης. Δεν πρόκειται για μια πολυτέλεια, ή ένα αχρείαστο κόστος, αλλά για μια προστιθέμενη αξία προς τους μετόχους τους.

“Υπάρχουν δεκάδες ακόμα Εταιρείες Εισηγμένες στο Χ.Α. που λόγω της χαμηλής διασποράς, ή του ισχνού επενδυτικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου. Ειδικά αν, όπως λένε οι Διοικήσεις τους, οι μετοχές τους είναι σε επίπεδα ευκαιρίας και δικαιολογούν πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,2 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,2), Eurobank (3,4), ΔΕΗ (2,8), Εθνική (2,6), Alpha Bank (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα, άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με κύριο χαρακτηριστικό την “ανάδυσή” τους από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-0,77%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,995 ευρώ (-4,33%), της Εθνικής (-0,28%) μέχρι τα 2,751 ευρώ (-3,44%), της Eurobank (-0,50%) μέχρι τα 0,8854 ευρώ (-3,55%) και της Πειραιώς (+1,88%) μέχρι τα 1,248 ευρώ (-2,50%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 550,25 (-3,41%) και 573,14 μονάδων (+0,61%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 570,92 (+0,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 568,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Υπενθυμίζεται ότι για να επιστρέψουν οι προσδοκίες για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του, με συνοπτικές διαδικασίες, τις 577 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60, 90 και 200 εβδομάδων), 586 – 590 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 605 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και να κινηθεί προς τις 629 – 637 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 650, 700 και 732 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Πρώτη σημαντική στήριξη στις 490 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κανονικά θα συνεχισθεί, όπως διαφαίνεται, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του χαρτοφυλακίου ‘Αριάδνη’, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ των υπό ειδική εκκαθάριση Τραπεζών. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο αριθμός των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν ανήλθε τελικώς στις τέσσερις. Εξ αυτών οι δύο ξεπερνούν το ελάχιστο τίμημα, όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει του εύρους δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY”.

Με σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+6,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,90%), ΕΛΠΕ (+0,30%), ΕΛΧΑ (+5,76%), ΕΥΔΑΠ (+1,20%), ΟΛΠ (+2,68%) και ΤΕΝΕΡΓ (+3,91%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Οικονομάκη, “σημαντική υστέρηση στις κρατήσεις πτήσεων στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys, της Εταιρείας ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων, με την Ελλάδα να καταγράφει μείωση σε ποσοστό 10% - 30%”.

Στη μετοχή της ΑΡΑΙΓ (-0,97%), δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά τριμήνου, αλλά βρίσκει πρόθυμους πωλητές. Ο τίτλος θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 5,20 – 5,27 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών) και κλείσιμο υψηλότερα των 5,45 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να αποκαταστήσει την τεχνική του εικόνα και να κινηθεί προς τα 5,50 και 6,03 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ξαναδοκιμαστεί η στήριξη στα 4,85 ευρώ.

Παρά τα κέρδη ρεκόρ και την υψηλή μερισματική απόδοση που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ (+2,68%), δείχνει να έχει σημαντικό πωλητή, που τον δυσκολεύει να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά διετίας. Άλλωστε είναι γνωστή η χρηματιστηριακή “μοίρα” των Εισηγμένων, που έχουν Ξένο βασικό μέτοχο.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα ο τίτλος έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 14,98 ευρώ. Επόμενο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 18,06 – 18,50 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,55%) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές και ευδιάκριτη την παρουσία πωλητή. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2,23 – 2,20, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,10 ευρώ. Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος πρέπει να υπερκεράσει τα 2,325 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), αλλά και τα 2,54 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να κινηθεί προς τα 2,58 και 2,64 ευρώ (gap).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 13,74 ευρώ (κλείσιμο 18/2) η μετοχή του ΟΠΑΠ (-1,80%), που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Για να διεκδικήσει ο τίτλος υψηλότερες αποτιμήσεις, με “καύσιμα” και από την υψηλή μερισματική απόδοση, πρέπει να αφήσει πίσω του τη ζώνη 12,59 – 12,86 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), αλλά και τα 13,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιμείνουν οι πωλητές, δεν πρέπει να πετύχουν κλείσιμο χαμηλότερα των 11,72 ευρώ.

Τοποθετήσεις “διορατικών” χαρτοφυλακίων στην ΕΛΧΑ (+5,76%), εν μέσω εκτιμήσεων που θέλουν η Εισηγμένη να ανακοινώνει, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,39%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Παραμένει υπό πίεση η Frigoglass (-3%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Γενική Εμπορίου (+6,09%) και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.

Παρουσία πωλητή σε ΑΤΤΙΚΑ (-1,93%), ΛΕΒΠ (-5,33%), ΛΑΝΑΚ (-3,16%), ΑΝΕΚ (-2,50%), ΠΑΙΡ (-2%), ΙΝΤΕΚ (-1,55%), ΒΥΤΕ (-2,82%) και ΔΟΜΙΚ (-1,75%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+3,40%), αλλά και για τον Κέκροπα (+2,70%, με αυξημένες συναλλαγές).

Κινήσεις “profit taking” σε ΕΥΑΘ (-3,03%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων πέντε μηνών) και Fourli (-1,69%).

Κάτι κινήθηκε στον Τζιρακιάν (+3,13%).

Με θετικό πρόσημο, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΙΝΤΕΤ (+5,26%), ΒΙΟΚΑ (+6,08%), ΜΑΘΙΟ (+3,70%), ΕΛΙΝ (+2,42%), ΕΛΒΕ (+0,95%), ΜΙΝ (+1,72%), ΚΡΙ (+1,35%), ΟΛΘ (+1,62%), ΑΛΜΥ (+1,29%), ΛΟΥΛΗ (+1,77%), ΑΣΤΑΚ (+1,83%), ΟΛΥΜΠ (+2,86%), ΣΙΔΜΑ (+4,07%), ΔΡΟΜΕ (+3,18%), ΒΙΟΤ (+0,52%) και ΦΙΕΡ (+2,18%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται να αφήσει πίσω του την ζώνη 850 (ημερήσιο “stop short”) – 860, αλλά και την ζώνη 887 – 890 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και να κινηθεί προς τις 913 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών) και 950 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής χαμηλότερα των 805 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 788 και 777 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά, σε περίπτωση συνεχόμενων κλεισιμάτων χαμηλότερα των 1930 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), ή ακόμα χειρότερα χαμηλότερα των 1870 μονάδων. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και οι αμέσως επόμενες στις 2050 (ημερήσιο “stop short”), 2142 – 2171 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2176 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2200, 2206 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών), 2231 – 2240 και 2384 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι σοβαρές επιπτώσεις του Ουκρανικού πολέμου στην Ευρωοικονομία, ανατρέπουν τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4% το 2022, αναφέρει το Eurogroup και ζητεί σταδιακή προσαρμογή στις Χώρες με υψηλό χρέος. Με αυτά τα δεδομένα, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το εγχείρημα της γρήγορης υπέρβασης των 850 μονάδων του ΓΔ που ήδη έδειξε ότι συνιστά ισχυρό όριο αντίστασης”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική (bearmarket), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 888 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 818 και 800 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 836 και 850 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα 2021. Αδύναμα τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου της Alpha Bank, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις στο 47% και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια μόλις στα €130 εκατ. Πιο συγκεκριμένα οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα €2,9 δισ. λόγω των τιτλοποιήσεων, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά €91 εκατ. στο 4ο τρίμηνο, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, τα ΜΕΑ του Ομίλου ανήλθαν σε €5,12 δισ. και ο δείκτης ΜΕΑ στο 13,1%, από 42,5% το 2020. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 47%, από 56% το 2020 και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €130 εκατ., από €703 εκατ. στο 3ο τρίμηνο. Τέλος οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €890 εκατ. το 4ο τρίμηνο και οι καταθέσεις κατά €448 εκατ., σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Ο δείκτης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 78%. Η Διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι οι βασικοί στόχοι είναι η εξυγίανση του ισολογισμού με μείωση του δείκτη NPEs στο 7% στο τέλος του 2022, η ισχυροποίηση της κερδοφορίας με στόχο ROE 13% το 2023, η έκδοση ομολόγου AT1 ύψους περίπου €800 εκατ., όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η πληρωμή μερίσματος το 2024 για την οικονομική χρήση του 2023, ενώ εκτιμά ότι οι νέες εκταμιεύσεις θα διπλασιαστούν το 2022. Ήδη, η Τράπεζα το πρώτο τρίμηνο έχει συμφωνήσει για νέες χρηματοδοτήσεις €1 δισ. και δρομολογεί άλλο €1 δισ. Όσο αφορά τα ΜΕΑ, η Διοίκηση ανέφερε ότι το πρώτο 3μηνο του 2022 η συμπεριφορά των δανειοληπτών συνεχίζει να είναι καλή και δεν παρατηρείται καθυστέρηση στις πληρωμές. Σε ότι αφορά τα προγράμματα ‘Γέφυρα 1’ και ‘Γέφυρα 2’ ανέφερε πως στο πρώτο, που η ισχύς του έχει λήξει, το 99% των πελατών πληρώνει κανονικά και στο δεύτερο που είναι ακόμη σε ισχύ το ποσοστό αγγίζει το 96%. Για το 2022 η Τράπεζα αναμένει νέα NPEs χαμηλότερα των €700 – 800 εκατ. Οι ομολογίες της Motor Oil θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. την Δευτέρα 21/3/22 χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του δεύτερου τοκομεριδίου. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την δεύτερη περίοδο εκτοκισμού ανέρχεται σε €9,5527777778/ομολογία ονομαστικής αξίας €1.000 με επιτόκιο 1,90% ετησίως και αντιστοιχεί σε 200.000 ομολογίες που τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση. Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους δικαιούχους Ομολογιούχους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/3/2022. Πολύ καλά τα αποτελέσματα του ΟΛΠ για την χρήση 2021, με τον Όμιλο να πετυχαίνει τα υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία του. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €154,2 εκατ. (+16%) σε ετήσια βάση, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα €49,2 εκατ. (+33%) σε ετήσια βάση και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €36,8 εκατ. (+39%) σε ετήσια βάση. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται σε €0,63/μετοχή”, αναφέρει η Merit Sec.

“Τα αποτελέσματα της ΑΛΦΑ αποτελούν άλλη μία επιβεβαίωση ότι ο κλάδος βαδίζει προς ολοκληρωτική εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού του. Ο Όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 35 εκατ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο και 330 εκατ. ευρώ για την χρήση 2021 με τον δείκτη NPEs να συρρικνώνεται στο 13,1%. H ενσώματη καθαρή θέση ανήλθε στα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ η Διοίκηση στοχεύει και στην διανομή κερδών από το 2024. Παράλληλα, σε επίπεδο ρεκόρ ανακοινώθηκε η καθαρή κερδοφορία του ΟΛΠ στα 36,8 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας και εκείνη του 2019. Η προτεινόμενη διανομή μερίσματος ανέρχεται στα 0,63 ευρώ/μτχ. Ο τίτλος δείχνει ότι έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, αν και ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα σχετικά με το master plan των επενδύσεων. Αυξημένες απώλειες καταγράφονται σήμερα το πρωί στα Χρηματιστήρια της Κίνας, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων αλλά και ανησυχίας για τις σχέσεις της Χώρας με τις ΗΠΑ”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Λίγο πριν την ολοκλήρωση της 3ης εβδομάδας εχθροπραξιών στην Ουκρανία, παραμένει απρόβλεπτη η κατάληξη της κρίσης”, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η Διπλωματία θα πετύχει σύντομα να οδηγήσει τις αντιμαχόμενες Πλευρές σε ένα συμβιβασμό. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο, εκείνο της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, καθώς Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Ουκρανικό Στρατόπεδο, είκοσι μόνο χιλιόμετρα από τα Πολωνικά σύνορα!

Παραμένει επομένως σε υψηλό βαθμό η αβεβαιότητα, το στοιχείο εκείνο δηλαδή που οδηγεί τους επενδυτές σε αποστροφή ανάληψης οποιωνδήποτε κινδύνων στις τοποθετήσεις τους. Μειώνουν επομένως τις μετοχικές τοποθετήσεις και μεταθέτουν χρονικά τις σχεδιαζόμενες επενδυτικές δράσεις.

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή αναταραχή συνεχίζεται, αν και η τελευταία υποχώρηση του Πετρελαίου κάτω από τα $100 /βαρέλι αποκαλύπτει τον υπέρμετρα κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ανοδικών κινήσεων.

Οι τιμές των Μετάλλων παραμένουν ψηλά και οι αναρριχώμενες τιμές των Σιτηρών απειλούν με διατροφική κρίση ολόκληρες Χώρες, όπως την Αίγυπτο που εισάγει κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία μεγάλες ποσότητες.

Οι δείκτες ωστόσο των Διεθνών Αγορών κινούνται μεν με αυξημένη μεταβλητότητα, αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους, θεωρώντας ότι η Διπλωματία θα δώσει σύντομα λύση και ότι κινήσεις δρομολόγησης σκηνικού λιγότερης παγκοσμιοποίησης δεν θα κλιμακωθούν, σε συνέχεια των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. προς τη Ρωσία και ίσως τελικά δεν εφαρμοστούν!

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο εισπράττει τις αρνητικές επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης. Η επίδοση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου (+7,2%) ίσως ξεπεραστεί το Μάρτιο, ενώ οι συνέπειες πλήττουν ήδη τα Νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις Βιομηχανικές που βλέπουν τις τιμές των Πρώτων Υλών να εκτοξεύονται.

Με την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση να αναζητούν τρόπους υποβοήθησης των πιο ευάλωτων Κοινωνικών Στρωμάτων.

Σαν αποτέλεσμα, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ αναθεωρούνται από τους Επενδυτικούς Οίκους (J.P. Morgan, Goldman Sachs, Wood), θεωρώντας ότι το +2%-3% είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο για τις επιδόσεις του 2022. Είναι ωστόσο σαφές, ότι στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά δυσχερής η αποτύπωση των επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης στις Ελληνικές εξαγωγές, τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις επενδύσεις: τους τρεις κλάδους δηλαδή δια των οποίων προσδοκάται η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΑΕΠ το 2022.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ κινείται στο εύρος μεταξύ 780 - 850 μονάδων, καθώς η μεν αναρρίχηση πάνω από τις 850 μονάδες απαιτεί την εδραίωση του θετικού σεναρίου γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ η υποχώρηση κάτω από τη στήριξη των 780 μονάδων συνάδει με κλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης.

“Με τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό να υποβαθμίζονται στην παρούσα φάση τα θετικά αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών για το 2021, όχι όμως και το μορατόριουμ στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση αυξημένων δοσοληψιών μεταξύ των δύο Χωρών, στο διμερές Εμπόριο, τον Τουρισμό, τις επενδύσεις και ενδεχομένως στο ενεργειακό πεδίο, με αυτονόητα ευεργετικές συνέπειες για τις Οικονομίες των δύο Χωρών, ίσως και εντός του 2022”, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στο NYSE.

Παραμένει υπό πίεση το Πετρέλαιο, με οριακά κέρδη το Ευρώ.

Ακόμα χαμηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $39200 το Bitcoin, πάνω από τα $2600 το Ethereum.

“Για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στη ζήτηση του Πληθυσμού, αναστέλλεται από τις 15 Μαρτίου 2022 η αγορά Χρυσού από Πιστωτικά Ιδρύματα. Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση του Πληθυσμού για την αγορά ράβδων Χρυσού αυξήθηκε εξαιτίας, κυρίως, της κατάργησης του ΦΠΑ στις συναλλαγές αυτές”, επισημαίνει η Τράπεζα της Ρωσίας.

Άνοδο 7,5% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σε ετήσια βάση, τους πρώτους δύο μήνες του 2022 ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,7% το ίδιο χρονικό διάστημα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 3%.

Κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τρίμηνης περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 3,9%, ενώ για πρώτη φορά επανήλθε σε προ πανδημίας επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά 0,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Στην Ευρωζώνη, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή, την ίδια περίοδο. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ ενισχύθηκε επίσης κατά 0,4%, ενώ υποχώρησε κατά 1,3% στη Ζώνη του Ευρώ.

Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα έχασε 87,3 μονάδες και προσγειώθηκε στις -38,7 μονάδες τον Μάρτιο. Ο δείκτης της τρέχουσας κατάστασης βρίσκεται στις -21,9 μονάδες, 22,5 μονάδες χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο.

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,8%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, έναντι προσδοκίας των αναλυτών για 0,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής παρέμεινε στο 10% για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα των Διαχειριστών που διενεργεί μηνιαίως η BofA αναφέρει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις Αγορές, ακολουθούμενο από την Παγκόσμια ύφεση, την οποία το 21% θεωρεί ως την κύρια ανησυχία, από 8% τον προηγούμενο μήνα. Το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πληθωρισμό ως τον κύριο κίνδυνο, με ένα καθαρό 44% να αναμένει τώρα ότι ο Ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ τον περασμένο μήνα το 38% ανέμενε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ισχυρές επιδόσεις για το 2021 θα εμφανίσει ο ΟΠΑΠ (δημοσιεύει αποτελέσματα στις 22 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α.), εκτιμά η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 17,1 ευρώ και σύσταση "buy", εκτιμώντας ισχυρό κλείσιμο στην προηγούμενη χρήση λόγω ευνοϊκής σύγκρισης, αλλά και της πλήρους ενοποίησης της Stoiximan.

Για το σύνολο της περυσινής χρήσης, προβλέπει ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει άνοδο των ακαθάριστων εσόδων κατά 36%, στα 1,53 δισ. ευρώ, με τα συγκρίσιμα ΕΒΙTDA στα 551 εκατ. ευρώ (+111,5%) και τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 263 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας την καλύτερη απόδοση από το 2012.

Σύμφωνα με την Optima, “η Διοίκηση του OΠΑΠ θα υιοθετήσει συντηρητική στάση, προτείνοντας τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ. Δεδομένου ότι έχει ήδη καταβάλλει ενδιάμεσο μέρισμα 0,1 ευρώ, το υπόλοιπο διαμορφώνεται στο 0,9 ευρώ”.

“Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, προγραμματίζουμε να δημοπρατηθούν πάνω από 60 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που έχουν έναν προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ 89 είναι οι υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες Δημόσιων έργων που αθροίζουν το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ”. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης στην έναρξη του 24ου ετήσιου Συνεδρίου “Greek ICT Forum - InfoMobility World” με βασικό θέμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διαχειριστικές και Οικονομικές Εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Φορείς”.

"Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν έλθει σε αρχική συμφωνία για αύξηση των προμηθειών Αργού Πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία”, αναφέρουν πηγές της Εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters.

Ισχυρές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο θα εμφανίσει η TITC, σύμφωνα με έκθεση της Optima Bank, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 18,2 ευρώ. Για το σύνολο της χρήσης, αναμένεται άνοδος τζίρου 7% στα 1,72 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να κινούνται στα 83 εκατ. ευρώ, αυξημένα 27% σε ετήσια βάση. η Optima αναμένει ότι η Εταιρεία θα διπλασιάσει το μέρισμα ανά μετοχή, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, στα 0,40 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 814,77 (-1,84%) και 831,94 μονάδων (+0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 826,05 (-0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 825,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Ο τζίρος στα 66,1 εκατ., από τα οποία 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΛΧΑ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό η Jumbo.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά όχι θετική η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Σχετική αύξηση του όγκου στα συμβόλαια του δείκτη, ευδιάκριτη η μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (123.925 συμβόλαια).

Στα 2.213 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.210 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.597, 965 για τον Μάρτιο, 622 για τον Απρίλιο και 10 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.973), κινήθηκε μεταξύ 1.950 και 1.995 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 573,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (32.000 Εθνική, 9.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (44.247), Εθνική (15.723), Eurobank (19.271), Πειραιώς (7.940), ΔΕΗ (10.171), Μυτιληναίο (1.494), ΑΔΜΗΕ (1.264), Ελλάκτωρα (3.233), Cenergy (6.576), Lamda Development (3.570), Viohalco (1.695), ΟΤΕ (519), ΟΠΑΠ (452), ΓΕΚ (478), Fourli (334), Motor Oil (1.532), Ιντρακόμ (1.165), ΕΕΕ (817), ΕΧΑΕ (728), Jumbo (1.156), Τέρνα Ενεργειακή (623), ΟΛΠ (485), TITC (227).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 62.025, Πειραιώς 22.131, Εθνική 22.254, MIG 21.202, Eurobank 19.948, ΔΕΗ 12.482.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                   Name of Issuer                   NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.927.844 τεμ., (από 58.700.585 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.662.438 τεμ. (2.725.022), Eurobank 48.728.667 τεμ. (48.728.667), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.331.523), Εθνική 6.284.041 τεμ. (6.337.785), Πειραιώς 7.565.563 τεμ. (7.588.906), ΟΤΕ 2.368.844 τεμ. (2.491.275), ΑΔΜΗΕ 1.983.949 τεμ. (2.131.979).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v