Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαζώνει με μοχλό τις τράπεζες το Χρηματιστήριο

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι αγορές, μετά και το σινιάλο Πούτιν. Πάνω από τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με διπλάσια κέρδη για τις τράπεζες. Ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο σχεδόν 10%, ισχυρά κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Lamda.

Γκαζώνει με μοχλό τις τράπεζες το Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά, σε ανάλογο ρυθμό και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μέσω Μόσχας η άμεση επιστροφή των αγοραστών, από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, με το κλίμα
να αποτυπώνεται -ήδη- και στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η αναφορά Πούτιν για «θετική στροφή» στη διαπραγμάτευση με την Ουκρανία λειτουργεί αντανακλαστικά στις αγορές μετοχών, πρώτων υλών, συναλλαγματικών ισοτιμιών κ.α., με ενδεικτική την αντίδραση του DAX προς τις 13.850 (3,15%), των futures του S&P500 από 1,58% υψηλότερα, από τις 4.322 μονάδες. Παράλληλη η αντίστροφη αποκλιμάκωση δεικτών όπως λ.χ. του VIX/CBOE χαμηλότερα των 30 μονάδων μετά από αρκετές συνεδριάσεις.

Τάση που με μικρή μόνο καθυστέρηση φθάνει μέχρι Αθήνα, με traders και επενδυτές να επιταχύνουν τον -ούτως ή άλλως- ανοδικό ρυθμό, που από την αρχή της συνεδρίασης είχαν.

Εδώ και 30' οι εντολές από την πλευρά των αγοραστών έχουν ενταθεί, εστιάζοντας κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά, χωρίς να υστερούν τα blue chips στην πλειονότητά τους.

Εως τα όρια των 570 μονάδων ο ΔΤΡ, έως τις 1.995 ο FTSE25, με Alpha Bank, ETE, Eurobank σταθερά στις πρώτες τρεις θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Διαγραμματικά -και κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- για τον ΔΤΡ ενδεχόμενη κατοχύρωση των 566 θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης προς τις 604 μονάδες.

Στη μετοχή της Alpha Βank (1,047) οι περισσότερες συναλλαγές, για τον τίτλο της Eurobank (0,9162 με 10,05%) η ισχυρότερη άνοδος.

Κλάδος με την ταχύτερη ροή -και βραχυπρόθεσμα- ο τραπεζικός, στοιχείο που κάνει τη διαφορά -και από νωρίς επισημάνθηκε (στον Εκηβόλο).

Αλλαγή σκηνικού στο Λονδίνο, με αγορές στη μετοχή της CCH, με αντίκτυπο και στην Αθήνα με την Coca Cola/HBC στα 19,20 (3,78%).

Αναστροφή τάσης, που προστίθεται στη long φορά μετοχών όπως των ΟΤΕ (16,56), ΟΠΑΠ (12,24), Jumbo (13,74), Mytilineos (14,32), ΔΕΗ (7,57), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (13,70), Motor Oil (13,15) κ.α.

Ανάλογη εικόνα για το ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με 102 μετοχές σε άνοδο έναντι 12 σε διόρθωση.

Και με 35 τίτλους να έχουν ποσοστό θετικής μεταβολής μεγαλύτερο του 3%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v