Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο

Οι τραπεζικές μετοχές, με οδηγό τη Eurobank αλλά και δεικτοβαρή blue chips όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η κίνηση πάνω από τη ζώνη των 810 μονάδων. Σε συναγερμό μένουν οι επενδυτές, μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές τάσης των τελευταίων ημερών.

Ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση ισορροπιών οι επενδυτές (και) στα ευρωπαϊκά, σε ανάλογη κατεύθυνση οι επενδυτές και στο
Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την προσοχή στα πολλά ανοιχτά μέτωπα, βραχυπρόθεσμα στην αγορά των futures της Wall Street, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι επιδιώκουν να κάνουν (και) «ταμείο» (καθότι τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας). Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, συνεκτιμώντας τον πυκνό χρόνο που ακολουθεί το Σαββατοκύριακο όπως επίσης τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές ενεργούν έχοντας εξοικειωθεί -πλέον- με τα νέα δεδομένα των αγορών, «μεταβλητότητα/αβεβαιότητα/επικινδυνότητα», προσαρμόζοντας ανάλογα μέρος της τακτικής τους.

Με θετικό πρόσημο ο DAX στη Φρανκφούρτη, όπως και ο CAC στο Παρίσι, παρά την οριακή κλίση των futures
του S&P500, από τις 4.255 μονάδες νωρίτερα. Μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -κατατοπιστικό το ρεπορτάζ/ανάλυση της Ελενας Λάσκαρη-, με την προσοχή -πλέον- προς τη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Στα καθ' ημάς, εμφανής η πρόθεση των long να διαμορφώσουν τιμές υψηλότερα -τουλάχιστον- των 807 μονάδων, από τη στιγμή που ο αρχικός στόχος των 833 αποδείχθηκε ανέφικτος. Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αλλά και ενδοσυνεδριακά οι κινήσεις, δίνοντας το στίγμα της ταχύτητας με την οποία κινείται ήδη και το χρηματιστήριό μας.

Στις 813,13 (1,20%) ο ΓΔ με χαμηλό εκκίνησης από τις 806,55 μονάδες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips να ακολουθούν, σύμφωνα (και) με τα τεχνικά σημεία, που από νωρίς έχει σημειώσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Με 3,16% στην περιοχή των 550 μονάδων ο ΔΤΡ, επιβεβαιώνοντας την προσέγγισή μας για τον κλάδο με τη μεγαλύτερη ταχύτητα κυκλοφορίας ρευστότητας συνδυαστικά με την ευρύτητα της μεταβλητότητας και για τα 4 χαρτιά.

Εύλογα οδηγός η Eurobank, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2021 -κυρίως την προοπτική επαναφοράς σε εποχή απόδοσης μερίσματος-, με τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς να ακολουθούν.
Ενδεικτικά, έως το 0,889 ευρώ νωρίτερα ο τίτλος με 5,95%, δίνοντας περιθώριο θετικής απόδοσης και σε intraday.

Καλοδεχούμενο το κάθε «ταμείο» που γίνεται, καθώς η Eurobank αποδίδει 5,71% σε διάστημα εβδομάδας.

Ισχυρό χαρτί και σήμερα ο ΟΤΕ στα 16,435 (1,45%), με βοήθειες των ΟΠΑΠ στα 11,97 (1,35%), Mytilineos στα 13,81 (0,44%), Jumbo στα 13,71 (0,81%), αλλά και ΔΕΗ στα 7,46 (1,63%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 13,60 (1,19%), Motor Oil στα 13 (0,70%), Viohalco στα 3,845 (1,15%). Με αγορές από τα 18,49 ευρώ για τον τίτλο της Coca Cola/HBC.

Στα 11,2 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα (στις 11:15), συγκριτικά χαμηλότερη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση (στο αρχικό σκέλος της ανοδικής αντίδρασής της) καθώς οι επενδυτές ενεργούν πιο επιφυλακτικά.
Στο 0,98% η αρνητική μεταβολή -για τον ΓΔ- σε διάστημα εβδομάδας, καθώς σε αρκετές μετοχές και από τα mid&small caps οι traders καταγράφουν θετική απόδοση (πάντα σε εβδομαδιαίο).

Ενδεικτική της διάθεσης των long η σχέση 73/8 ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v