Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μπαμ και κάτω η αγορά μετά την Αττάλεια

Χρειάστηκαν λίγα μόλις λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας-Ρωσίας ήταν άκαρπη, για να εκμηδενιστούν τα μικρά κέρδη του Γενικού Δείκτη. Νέες ρευστοποιήσεις φέρνουν το ΧΑ στη ζώνη των 800 μονάδων.

Χρηματιστήριο: Μπαμ και κάτω η αγορά μετά την Αττάλεια

Φτωχό το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Αττάλεια, άμεση η «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην εγχώρια αγορά. Σε μόλις 10' διόρθωση 2,20% για τον DAX, 1,85% για τον CAC, σχεδόν αντανακλαστικά με το πέρας των δηλώσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ.

Με ταχύτατο ρυθμό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις, κατ' αρχάς στις τραπεζικές μετοχές, σχεδόν άμεσα σε μία σειρά blue chips, με συνέπεια το 0,75% για τον ΓΔ να μεταβληθεί άρδην σε -0,93%, με συναλλαγές αξίας 8,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια σε -2%.

Ενδεικτικό το γεγονός των πρώτων εντολών -από την πλευρά των πωλητών- με το που ξεκίνησε να μιλά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καθώς η γλώσσα του σώματός του δεν άφηνε και πολλά περιθώρια παρανόησης της κατάστασης.

Στα ύψη η μεταβλητότητα, με χρηματιστήρια όπως της Φρανκφούρτης να «τρέχουν» σε απίστευτο ρυθμό, με τη χρηματιστηριακή αξία κολοσσών να αυξομειώνεται κατά εκατοντάδες εκατ. μέσα σε λίγα λεπτά.

Volatility ακραίο, που ανεβάζει/ακριβαίνει και το επενδυτικό ρίσκο, το κόστος αντασφάλισης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο.

Σχεδόν κάθετη η διόρθωση για κύριους δείκτες, μετοχές, από τις 12:20 και σε χρόνους d.t, με το κλίμα να επιβαρύνεται περαιτέρω από την ανακοίνωση των... εξωπραγματικών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Στο 78,5% οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο 71% στο ρεύμα, χωρίς ακόμη να έχει ενσωματωθεί το κόστος από τη σύρραξη στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, στις 12:35 στις 813,25 (-1,15%) ο ΓΔ, στις 1.946 (-1,45%) ο FTSE25, στις 541 μονάδες με διόρθωση 3,11% για τον ΔΤΡ, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο κλάδο αιχμής.

Αρδην αλλαγή τάσης και στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, με 23 ανοδικές έναντι 71 πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v