Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα μετά την απώλεια των 900 μονάδων

Ο δίδυμος πονοκέφαλος από ενεργειακή κρίση και πανδημία βαραίνει στις κινήσεις των επενδυτών. Οι προσδοκίες για ένα ράλι στο τέλος της χρονιάς και το κλείσιμο βιβλίων από ξένα funds. Πώς κινούνται κρίσιμοι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα μετά την απώλεια των 900 μονάδων

Σε κόντρα ρόλους Dow Jones και Nasdaq, στη Νέα Υόρκη. Εκρηκτικό μείγμα στην Ευρώπη, με τις εξελίξεις στο υγειονομικό και ενεργειακό να δοκιμάζουν τις αντοχές (και) των αγορών. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μίνι ξεπούλημα, με απώλεια των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με συναλλαγές αξίας 79,327 εκατ. ευρώ, με σημαντικές πωλήσεις/πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με παράλληλο μερικό «άδειασμα» σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς.

Στο «πολεμικό σκηνικό στο ρεύμα, ξέφρενη άνοδος διαρκείας στις τιμές» αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου και πώς να μην, από τη στιγμή που -πλέον- όλοι οι αρμόδιοι φορείς της επιχειρηματικότητας προειδοποιούν -πολύ απλά- πως «ο λογαριασμός δεν βγαίνει». Παρά τη σημαντική κρατική (συν)εισφορά, το βάρος είναι πολλαπλάσιο, ξεπερνά κατά πολύ τις δυνάμεις χιλιάδων επαγγελματιών, καταναλωτών, συνανθρώπων. Στο 1,1 δισ. υπολογίζονται οι -μέχρι τώρα- πρόνοιες της Πολιτείας, που ωστόσο δεν επαρκούν -και είμαστε ακόμη στις 24 Νοεμβρίου.

Αναπόφευκτο το «αποτύπωμα» (και) της ενεργειακής κρίσης στην πραγματική οικονομία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Και μπορεί -όντως- η μέχρι τώρα εικόνα της οικονομικής κατάστασης των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο/εννεάμηνο να είναι ενθαρρυντική, επιβεβαιωτική των αντοχών που αναπτύχθηκαν δια μέσου της 10ετούς και πλέον μνημονιακής κρίσης και της κρίσης λόγω Covid, πλην όμως, οι αρχικές προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο -εκ των πραγμάτων- μειώνονται. Πόσο; Μένει να φανεί στη συνέχεια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Αυτά αποτυπώνονται (και) επενδυτικά, με συνέπεια οι πωλητές να έχουν αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα, πιέζοντας την αγορά χαμηλότερα των 900 μονάδων. Συνεκτιμώντας πως αυτή την περίοδο η πλειονότητα των διαχειριστών «κλείνει βιβλία», η εύλογη μερική κατοχύρωση θέσεων πιθανόν να θέσει σε δοκιμασία ακόμη, λίγο, χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με τον Δείκτη Τραπεζών στις 587,77 μονάδες, η μεταβολή μηνός είναι ήδη κατά 0,44% αρνητική αλλά το «ταμείο» παραμένει θετικό 9,33% στο εξάμηνο και 13,25% για το 2021. Αντίστοιχα, για τον FTSE25 στις 2.144,58 μονάδες ο μήνας είναι στο μείον 2,18%, το διάστημα εξαμήνου οριακά θετικό 1,04% και συνολικά με κέρδος 10,85% από την αρχή του έτους.

Ειδικότερα σε μετοχές του δείκτη, όπου η μεγαλύτερη έκθεση ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων η τάση εξαρτάται -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- από την τακτική των ίδιων των διαχειριστών καθώς με τη διόρθωση έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Μεσοπρόθεσμα από την εκτίμηση που το κάθε fund έχει για το διάστημα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου-μέσα Ιανουαρίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την κατάσταση (και) της οικονομίας στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι στο ΧΑ το «χτίσιμο θέσεων» των funds με τη λογική ενός year end rally με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο ξεκίνησε από τα επίπεδα τιμών αρχών Οκτωβρίου, η βραχυπρόθεσμη τάση -μέχρι και το «κλείσιμο» της Τρίτης- είναι συνάρτηση και αυτού του μέσου κόστους κτήσης. Ενδεικτικά, για τη μετοχή της Eurobank με την τρέχουσα τιμή στο 0,94 ευρώ, οι πρώτες κύριες αγορές ξεκίνησαν από τα επίπεδα του 0,80 ευρώ, αντίστοιχα. Αντιθέτως, στο ίδιο διάστημα (από αρχές Οκτωβρίου) είναι εμφανής η σταδιακή μείωση θέσεων σε blue chips, προκειμένου -συνδυαστικά- να (υπο)στηριχθεί και η αμκ της ΔΕΗ.

Η διακύμανση των μετοχών λ.χ. ΟΤΕ και ΔEΗ είναι ενδεικτική αυτής της τάσης. Στα 15,17 ευρώ ο τίτλος του Οργανισμού, χθες, από τα 16,15 την 1η Οκτωβρίου, όταν της Επιχείρησης στα 9,80 ξεκινούσε -αντίστοιχα- από τα 8,50 ευρώ. Εικόνα ανάλογη με του ΟΤΕ παρουσιάζεται για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v