Τρεις συνεδριάσεις και η αυριανή μένουν και ολοκληρώνεται (και) χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος. Από τους θεωρούμενους αρνητικούς -για τους αγοραστές- μήνες, που μέχρι και την Παρασκευή
έβρισκε τον S&P500 στις 4.455,48 μονάδες, με απώλειες 1,20% σε διάστημα μηνός. Τον DAX, στις 15.531,75 (-2,02%) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Γενικό Δείκτη κατά 4,52% χαμηλότερα στις 873,10 μονάδες.
Αναμφίβολα, εκτός ήταν (κυρίως) η περίπτωση της Evergrande, που λειτούργησε ως αφορμή διόρθωσης συνδυαστικά με τις ενέργειες της Fed και την αναμονή για το μετεκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία.
Εντός (κυρίως) οι εξελίξεις με την ΔΕΗ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, επενέργησαν απορρυθμιστικά με συνέπεια την διόρθωση Πέμπτης-Παρασκευής.
Στα ευρωπαϊκά, η μέρα μετά τις εκλογές στην Γερμανία προφανώς και θα επενεργήσει (και) στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Κατατοπιστικό το άρθρο του Guy Chazan/FT.-. για την... τρικομματική Bundestag. Εύγλωττος και ο Economist, που "στοχεύει" την απερχόμενη Αγκελα Μέρκελ, εστιάζοντας στο χάος που αφήνει πίσω της σε Γερμανία και Ευρώπη.
Μας αφορούν, και εμάς, οι εξελίξεις στην Γερμανία και στο οικονομικό. Θα τα δούμε αναλυτικά, από αύριο κιόλας, με την συνδρομή των FT, Stratfor κ.λπ.
Για το ΧΑΑ η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για AMK (με συνακόλουθη μείωση της Δημόσιας συμμετοχής/προοπτική διεύρυνσης των θέσεων funds κ.α.) είναι αλήθεια πως αιφνιδίασε την πλειονότητα των επενδυτών, πυροδότησε μέχρι και πολιτικές αντιπαραθέσεις ωστόσο η ουσία είναι, πως σε διάστημα 6μηνου είναι η τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω της σχετικής διαδικασίας.
Περί τα 1,3 δισ. η Πειραιώς, στα 800 εκατ. η Alpha Bank και τώρα η ΔΕΗ για 750 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια, αποδείχτηκε πως υπάρχουν και ουδείς εντός και πέριξ της αγοράς αμφιβάλει για το ύψος της υπερκάλυψης της AMK, της Επιχείρησης. Δεν παύει όμως να λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά, πιθανότατα θα οδηγήσει (και) θεσμικούς σε άντληση ρευστότητας από άλλες θέσεις τους.
Μένει να δούμε, όλα αυτά πως θα αποτυπώνονται, καθημερινά, μέχρι την ημέρα της έκτακτης γ.σ στις 19 Οκτωβρίου. Τις διαστάσεις του εγχειρήματος ανέλυσε ο Χρήστος Κίτσιος, δίνοντας και την προοπτική της εισαγωγής στον δείκτη MSCI. Πάντως, αύριο Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα ΔΕΗ στην Βουλή, ενώ μεταξύ άλλων αφήνει αιχμές για ύποπτο χρηματιστηριακό παιχνίδι.
Στα 7,98 ευρώ η μετοχή, με πτώση τάσης 11,53% και συναλλαγές 3,65 εκατ. συμπληρώνοντας ένα σερί 10 πτωτικών συνεδριάσεων, από τα 10,84 υψηλό-στις 13/9- με άνοδο 6,06% απόρροια της πολύ σημαντικής συμφωνίας πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο- κατ' αρχήν η ΔΕΗ. Παραθέτουμε διάγραμμα του Δημήτρη Τσάντου, με εμφανή τα τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής.
Με απώλειες ο FTSE25 την Παρασκευή στις 2.107,40 (-1,65%) αλλά και 2,24% σε εβδομάδα και 3,86% σε μήνα.
Εισηγμένες-σηματωροί του δείκτη "ταλαιπωρήθηκαν" την τελευταία εβδομάδα, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Mytilineos (14,06) με απώλειες 7,86% σε εβδομαδιαίο, ΟΤΕ (15,80) με μείον 2,77%,
ΤΙΤΑΝ (15,30) με μείον 2,55%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,31) με μείον 4,24%, Τέρνα Ενεργειακή (11,58 ) με απώλειες 2,38% , ΕΥΔΑΠ (7,44) μείον 4,66% κ.α.
Μόνες μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο (εβδομαδιαίο): Jumbo στα 14,20 (3,05% ), Coca Cola στα 29,08 (1,36%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,16 (0,11%).
Στα 82,4 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος αυξημένος κατά 18,1% με πληθώρα προσυμφωνημένων πράξεων, με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις (Πέμπτη-Παρασκευή) και πλεονέκτημα των πωλητών.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη "... κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά απόνερα, η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των ξένων στην Ελληνική Αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει τη απόλυτη σπουδή περιπτώσεων «from zero to hero» (από το μηδέν στο ιδανικό). Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση σηματωρός για την ελληνική βιομηχανία, η εικόνα παρακμής του 2018 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την δυναμική της προοπτικής του επικαιροποιημένου 5ετούς επιχειρηματικού πλάνου...".
Τεχνικά, για τους βραχυπρόθεσμους στήριξη, για τον ΓΔ είναι οι 865 και χαμηλότερα η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων και αντίσταση οι 885 και 900 μονάδες.
Ενδεχόμενη δοκιμασία τιμών χαμηλότερων των 865 θα μπορούσε, σε αμέσως επόμενο χρόνο, να "δώσει" αντίδραση-καθαρά τεχνικής μορφής- προς τις 880 μονάδες.
Τέλος, την εβδομάδα που ακολουθεί ολοκληρώνεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων. Το ενδιαφέρον στρέφεται σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης "κλείνει" ο μήνας, το τρίτο τρίμηνο και εννεάμηνο, καταληκτική ημέρα και για τα επενδυτικά/θεσμικά χαρτοφυλάκια.