Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιανομή θέσεων καταγράφεται στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η στασιμότητα και η απορρόφηση της προσφοράς. Γιατί το ύψος των συναλλαγών είναι κρίσιμη παράμετρος για τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση του Σεπτεμβρίου. Η εικόνα στις τράπεζες.

Αναδιανομή θέσεων καταγράφεται στο Χρηματιστήριο

Ανοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed. Αντίδραση για τη μετοχή της Evergrande μετά την κατ' αρχάς και πρώτη φάση συμφωνίας του κινεζικού ομίλου με τους ομολογιούχους.

Επαναφορά, για τον S&P 500 προς τις 4.395 μονάδες και στην Ευρώπη η προσοχή στρέφεται προς το Βερολίνο, ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία.

Τέλος καλό, όλα καλά; για τους long, σε μία εβδομάδα που -λόγω Evergrande- ξεκινούσε με προβάδισμα των short και την αναγκαία εξαέρωση στις αγορές, από Σαγκάη, Τόκιο και Νέα Υόρκη, μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Από τις 15.506,74 μονάδες για τον DAX, με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε επίπεδα χαμηλότερα των 900 μονάδων αλλά με τους αγοραστές να επανέρχονται σε πλεονεκτική θέση μετά τη χθεσινοβραδινή άνοδο στη Νέα Υόρκη.

Στον ρυθμό και της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων βραχυπρόθεσμοι και επενδυτές, με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει και σε αρκετά blue chips να επιχειρείται αναδιανομή θέσεων. Μέτριες μεν οι συναλλαγές, αλλά με διακριτή την περιορισμένη ενίσχυσή τους. Σταδιακά και χωρίς να δίνεται στόχος, καθώς απορροφάται η όποια προσφορά σε τραπεζικά χαρτιά και συγκεκριμένες μετοχές εισηγμένων του FTSE25. Εάν σήμερα-αύριο ο τζίρος ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, τότε ο ημερήσιος μέσος όρος θα διαμορφώνεται για δεύτερη σερί εβδομάδα λίγο αλλά σταθερά μεγαλύτερος.

Μπορεί αυτό να αποτελεί ένδειξη ενεργότερης συμμετοχής επενδυτών; επανόδου ανενεργών μέχρι πρόσφατα; ή πρόκειται απλά για σταδιακή επιστροφή από τη θερινή στη φθινοπωρινή κανονικότητα; Θα δείξει, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου -δηλαδή σε 4+1 τη σημερινή συνεδριάσεις θα κάνουμε «ταμείο» ενός μηνός, που τα τελευταία -αρκετά- χρόνια είναι αρνητικός για τους long. Ταμείο ενόψει Οκτωβρίου, μήνα που -την ίδια περίοδο- χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη μεταβλητότητα (συνήθως κορυφώνεται η τάση για δείκτες λ.χ. Volatility Index).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 562,72 (0,52%) και με την Εθνική να ανοίγει την αυλαία της αξιοποίησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναλυτικό το σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου, μας δίνει από νωρίς την προοπτική επενδύσεων, ύψους 5 δισ.

Το συγκεκριμένο μπορεί να μην αποτυπώνεται άμεσα, είναι όμως -κατά γενική εκτίμηση- το «κλειδί» που θα διευκολύνει την επιστροφή του τραπεζικού κλάδου προς την επενδυσιμότητα. Και σε αυτή την προοπτική, προεξοφλητικά κινούμενα τα ξένα funds θ' αρχίσουν -σταδιακά- να λαμβάνουν θέσεις.

Ηδη, όπως σημειώναμε και χθες, τα 6,82 από τα συνολικά 9,82 δισ. της αποτίμησης του εγχώριου banking είναι σε «ξένα χέρια». Σε τιμές κτήσης με σημαντικό discount έναντι της πλειονότητας των blue chips. Στις 2.157,49 μονάδες ο FTSE25, κυρίως λόγω τραπεζών και δευτερευόντως από την άνοδο των Motor Oil, ElvalHalcor, Lamda Development.

Τεχνικά, ενδεχόμενο άνοιγμα με ανοδικό χάσμα από τις 897,67 μονάδες θα δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές για την επίτευξη του -κατ' αρχάς- στόχου των 904 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v