Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Το δίδυμο Πειραιώς-Εθνική με βοήθειες από ΔΕΗ και ΟΤΕ απέτρεψε νέα υποχώρηση της εγχώριας αγοράς. Νέες πιέσεις για τη μετοχή της Coca Cola, κάμψη για Σαράντη και Aegean. Στα 56,2 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Με θετικά πρόσημα και οριακά κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι, όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

“Οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσαν τον στόχο για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, στα 60 με 70 δισ. ευρώ, από 80 δισ. ευρώ προηγουμένως”, σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

“H Fed θα προχωρήσει σύντομα σε περιστολή του έκτακτου προγράμματος τόνωσης και θα αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022, για να απαντήσει στον υψηλότερο πληθωρισμό”, σύμφωνα με τις προβλέψεις Αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times.

Συνεχίζεται ο επιτόπιος βηματισμός στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη, για μία ακόμα συνεδρίαση, να αναλώνεται σε σκαμπανεβάσματα πέριξ των 900 μονάδων, δείχνοντας πως κάτι περιμένει προκειμένου να επιχειρήσει την διαφυγή προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα, σήμερα η Εγχώρια Αγορά περιμένει να πληροφορηθεί τις προσφορές των τεσσάρων Σχημάτων, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τον προτιμητέο Επενδυτή, για αυτό και τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα στον τίτλο της ΔΕΗ (+2,27%, κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο).

Για την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ορόσημο η επόμενη Παρασκευή, 17 τρέχοντος μήνα, όχι μόνο γιατί είναι το triple witching Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου αναμένεται το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Οίκος, η μετοχή της Πειραιώς εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap, οι μετοχές των Epsilon Net και Entersoft εισέρχονται στον FTSE Total Cap και Micro Cap, ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Κρι Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλ. Θράκης.

Επίσης, στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, αυτή χαρακτηρίστηκε από την σχετικά καλύτερη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, τις σαφώς λιγότερες πρωτοβουλίες των αγοραστών στον μη Τραπεζικό FTSE25, την σταθερά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, τις εναλλαγές διαθέσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σημειώθηκαν αξιοπρόσεκτες κινήσεις “profit taking” και βέβαια από την συνεχιζόμενη χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο στην παρούσα φάση για το Χ.Α., δεν είναι αν ο Γενικός του Δείκτης κλείσει λίγο πάνω, ή λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων, αλλά να ξεφύγει από την παρατεταμένη συσσώρευση, προκειμένου η διαφυγή να φέρει αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και ένταση κινήσεων στο ταμπλώ.

“Οδηγίες προς ναυτιλομένους” από τον Ηλία Ζαχαράκη, ο οποίος επισημαίνει:

Αν κάποιος αναλογιστεί πως χάθηκαν τα περισσότερα χρήματα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το μυαλό του θα πάει αμέσως στις Τράπεζες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί έβαζαν χρήματα στον κλάδο, μιας και οι μετοχές τους “είχαν μείνει πίσω” και είχαν καλύτερες πιθανότητες να δώσουν κέρδη. Φυσικά, ο Τραπεζικός κλάδος ήταν ένας “τεράστιος κουβάς” που μέχρι πολύ πρόσφατα, απλά “ρούφαγε” ότι χρήμα πήγαινε στις μετοχές του.

Σε κάθε περίοδο υπάρχουν κάποιοι τίτλοι, ή επιχειρηματικοί κλάδοι που υπεραποδίδουν για λόγους που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά τους δεδομένα, ή την προσδοκία της επόμενης ημέρας. Όχι, απλά “γιατί έχουν μείνει πίσω”.

Όταν η Αγορά έχει τρέξει και οι αποτιμήσεις έχουν φουσκώσει, με τη ρευστότητα να είναι κραταιά, σίγουρα θα υπάρξουν και μετοχές οι οποίες μπορεί να κινηθούν βραχυπρόθεσμα ανοδικά. Παρόλα αυτά, αν μία Εταιρεία μένει στάσιμη, ή έχει πτωτική οικονομική πορεία, δεν μπορεί να δώσει μεσοπρόθεσμες αποδόσεις.

Αν δει κάποιος τις τιμές των επιμέρους μετοχών και όχι τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, θα καταλάβει ότι ο πραγματικός πυθμένας της Αγοράς ήταν το 2012 και το 2015 ήταν απλά η επιβεβαίωσή του.

Τρανά παραδείγματα ο τίτλος του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που τότε είχαν καταγράψει τιμές κοντά στο 1 ευρώ, με τις τιμές του 2015 ούτε καν να πλησιάζουν.

Έκτοτε και μετά από αρκετές “φουρτούνες”, αρκετοί τίτλοι έχουν σημειώσει αστρονομικές αποδόσεις, που οι περισσότεροι των Επενδυτών ούτε έχουν καταλάβει.

Η Αγορά δεν καθοδηγείται από νέα. Μπορεί να συντηρείται μία τάση από αυτά, αλλά σχεδόν ποτέ ένα νέο δεν θα μας δώσει τη σωστή κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα. Συνήθως προεξοφλεί.

Με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται γιατί η Αγορά δεν κινείται παράλληλα με το νέο, τη στιγμή που αυτό βγαίνει. Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας είναι ότι όταν η Αγορά πέφτει όλοι σπεύδουν να ρωτήσουν το γιατί, ενώ όταν ανεβαίνει δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν.

Το πιο σημαντικό πράγμα στη διαχείριση είναι α) οι σωστές επιλογές και β) το σωστό timing.

Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που λόγω τάσης κάποιοι νομίζουν ότι η Αγορά είναι εύκολη, παρόλα αυτά και εν ευθέτω χρόνω η Αγορά μπορεί να τους διαψεύσει.

Αν κάποιος τώρα σκεφτεί το πιθανό μέγεθος ανάπτυξης που έρχεται στη Χώρα τα επόμενα χρόνια, εύκολα θα καταλάβει πως η Αγορά έχει λόγους να αποδώσει.

“Μία ανοδική Αγορά, πάντα δίνει ευκαιρίες για τοποθετήσεις στο Επενδυτικό Κοινό. Το θέμα είναι οι Συμμετέχοντες να βρίσκουν τις σωστές Εταιρείες - κλάδους και τιμές για να τοποθετηθούν και να φτιάξουν ένα χαρτοφυλάκιο. Οι περισσότεροι Συμμετέχοντες νομίζουν ότι η Αγορά είναι για ‘αρπαχτές’. Το συντριπτικό ποσοστό από αυτούς δεν μπορεί να πάρει σημαντικά κέρδη. Οπότε πρέπει να αναλογιστεί τι κάνει λάθος και να το διορθώσει”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 1,52%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,45%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 11,39% και ο ΔΤΡ κέρδη 8,67%.

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+1,57%) και Πειραιώς (+4,34%, μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις Θεσμικού χαρτοφυλακίου), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,43%) και Eurobank (+0,77%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 556,75 (-0,37%) και 569,18 μονάδων (+1,86%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 566,01 (+1,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 563,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, προκειμένου να ελπίζει σε κίνηση προς τις 585 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), 600, 639 και 688 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 547, 541, 526 (ημερήσιο “stop long”) και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλεονέκτημα των πωλητών, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+2,27%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,76%), ΕΛΧΑ (+2,65%), ΕΧΑΕ (+1,74%), ΜΟΗ (+0,08%) και ΟΤΕ (+2,18%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+2,65%).

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η Εταιρεία έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πολύ σημαντικές επενδύσεις, με σκοπό την μεγέθυνση της. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της ζήτησης που υπάρχει. Θυμίζουμε ότι κέρδισε σημαντικούς πόντους, από την στιγμή που δεν της επιβλήθηκαν δασμοί από την Αμερική. Οι τιμές του Αλουμινίου σε νέα υψηλά 10ετιας, με το πιο πιθανό να γράφει για αρκετό ακόμα διάστημα νέα ιστορικά υψηλά, τουλάχιστον τζίρου. Έχουν μοιραστεί σε Θεσμικούς στα 2 ευρώ σημαντικά κομμάτια, με τον τίτλο, το τελευταίο διάστημα, να έχει σημαντικό πωλητή που μέχρι στιγμής απορροφάτε εύκολα”.

Τεχνικά, η μετοχή θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,973 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,00 και 2,08 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,89 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενες στα 1,82 (ημερήσιο “stop long”) και 1,76 – 1,73 ευρώ.

Στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 3,93 ευρώ (κλείσιμο 30/8), σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει ο τίτλος τη ΕΧΑΕ (+1,74%). Οι αντιστάσεις στα 3,985 (ημερήσιο “stop short”), 4,07 και 4,20 ευρώ και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 3,74 – 3,70 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή της Lamda Development (-0,32%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 8,41 ευρώ. Δεν πρέπει να χαθεί η ζώνη στήριξης στα 7,50 – 7,45 ευρώ.

Με αυξημένους, τεχνικούς, προβληματισμούς, συνεχίζει να κινείται η μετοχή της Jumbo (-1,14%). Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 13,52 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να κινηθεί προς τα 14,71 ευρώ. Αντίθετα το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 13,10 ευρώ, αν επιβεβαιωθεί, θα επιτείνει τις τεχνικές ανησυχίες και θα “ανοίξει την όρεξη” των “sellers”, να πιέσουν προς τα 12,18 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπαψε η διαπραγμάτευση των Newsphone και Ιασώ.

Επίσης, η έκτακτη γ.σ. της Mermeren (+3,41%) αποφάσισε την διανομή μερίσματος, από κέρδη εις νέον συσσωρευθέντα μέχρι την 31/12/2020, ποσού €2,24 ανά μετοχή (μικτό). Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των ΕΛ.ΠΙΣ. στο Χ.Α. με δικαίωμα μερίσματος θα είναι η 22α Σεπτεμβρίου 2021.

Από εκεί και πέρα, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-1,64%), Performance (-6,29%), Profile (-3,16%), Ιντεάλ (-4,23%) και Δομική Κρήτης (-2,23%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Κεπενού (+3,05%), Optronics (+1,77%), Doppler (+2,63%), ΞΥΛΚ (+0,65%) και Μινέρβα (+1,72%), αύξησε συναλλαγές η Ελινόιλ (-0,50%), ενώ διατηρούν επαφή με τα ιστορικά υψηλά οι Quest (+2,21%) και Entersoft (+0,63%).

Επιστροφή αγοραστών στην Κρι Κρι (+2,24%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι MIG (+2,72%), Ελλάδος (+0,50%), Τρ. Αττικής (+6,73%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Frigoglass (+8,47%), συνεχίζει να μαζεύεται στα υψηλά 142 μηνών η Προοδευτική (0%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΦΒΜΕΖΖ (+2,09%), ενώ δεύτερη συνεδρίαση επιθετικού “profit taking” συμπληρώθηκε στα Πλ. Θράκης (-5,68%, με πωλήσεις από Θεσμικό χαρτοφυλάκιο).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και υψηλά 34 μηνών για την Intralot (+15,84% και λόγω αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου), αντέδρασε μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+0,39%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για CPI (-2,50%) και Ικτίνο (-1,19%), παρουσία πωλητή σε Foodlink (-2,78%) και Reds (-2,86%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 30/8 για την Medicon (0%) και στις 1/9 για τον Κυριακούλη (0%) και μένει να επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Τζιρακιάν (+0,70%) θα αποτελέσουν θετική έκπληξη.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αναπήδηση σήμερα, κυρίως για τεχνικούς λόγους, ενώ οι θετικές δονήσεις από τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον”, εκτιμά η Beta Sec.

“Αναμένουμε να συνεχιστούν, ή και να αυξηθούν οι διακυμάνσεις, εν όψει και της εκπνοής των Παραγώγων την επόμενη Παρασκευή”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

“Παρά την ισχυρή ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και τα πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στην εβδομάδα”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Οι Επενδυτές φαίνεται να είναι διστακτικοί στο να προβούν σε νέες τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, γιατί φοβούνται την διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές.

Το θετικότερο στοιχείο, κατά την άποψη μας, είναι η ανοδική πλέον πορεία των επενδύσεων, καθώς έχουν παρουσιάσει αύξηση τα τρία τελευταία τρίμηνα και εν μέσω πανδημίας. Από την αρνητική μεριά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε την ανοδική του πορεία και σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 1,9% τον Αύγουστο, από 1,4% τον Ιούλιο.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες Εταιρείες είναι, σε γενικές γραμμές, πολύ καλά, με αύξηση της κερδοφορίας και της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 890 μονάδες και αντίστασης οι 910 μονάδες.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα, χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,23/μετοχή.

Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου από την Σαράντης, με διψήφια αύξηση των λειτουργικών και καθαρών κερδών. Η αύξηση του καθαρού δανεισμού οφείλεται στην πληρωμή μερίσματος, καθώς και επενδύσεων που αφορούν κυρίως στην κατασκευή του νέου Εργοστασίου της Polipak και στον μηχανολογικό εξοπλισμό στο Εργοστάσιο των Οινοφύτων. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €195,2 εκατ. (+6,3% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε €31,3 εκατ. (+10,1%) και τα καθαρά κέρδη σε €19,5 εκατ. (+24,9%). Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2021, ανέρχεται σε € 35,4 εκατ., από €10,91 εκατ. το 2020. Η νέα παραγωγική Μονάδα της Polipak θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων Προϊόντων Υψηλής Τεχνολογίας, βελτιωμένων από άποψη οικολογικού προφίλ, ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας. Το νέο Εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα και αυξημένη απόδοση.

Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τα Πλ. Θράκης, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας και της μεγάλης παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, που οδήγησε σε καθαρό ταμείο. Πιο συγκεκριμένα, ο εν. κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €234,3 εκατ. (+50,8% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €72,5 εκατ. (+178,3% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €48,5 εκατ. (+384,1% σε ετήσια βάση). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €56 εκατ. (+63,1% σε ετήσια βάση). Η Εταιρεία γύρισε σε θετικό ταμείο €11,4 εκατ., σε σύγκριση με το 2020, αφού ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €49,6 εκατ.

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου την επόμενη εβδομάδα με την EΛΧΑ να ανακοινώσει στις 15/09 και τις Jumbo και Byte στις 16/09.

“Παραμένουμε αγοραστές, σε μεγάλες διορθώσεις, στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Εθνικής Τράπεζας, Μυτιληναίου, OTE, Jumbo και Fourlis”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Σε ‘κακό δαίμονα’ του ΓΔ εξελίσσονται οι 930 μονάδες, επίπεδο στο οποίο η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου έκανε υψηλό 20 μηνών, αλλά με ‘fake breakout’ (δλδ. με ψευδή διάσπαση αντίστασης), στη συνέχεια δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη ‘φρέσκων αγοραστών’ και έκτοτε ξεκίνησε ένα σερί πτωτικών ‘κηροπηγίων’ (candlesticks) σε αυτό που εξελίσσεται σε ‘κόκκινο Σεπτέμβρη”, όπως υποσημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Πιθανή διάσπαση του 880 θα σημάνει “γενικό συναγερμό”, καθώς εκτιμούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα (και στα αντίστοιχα τοπικά/χρονικά χαμηλά των υπόλοιπων τίτλων) βρίσκονται πολλά “stop longs”.

H διαγραμματική κόπωση των ξένων σηματορών δεικτών, σε συνδυασμό με την απουσία “φαντασίας” για νέους καταλύτες, αποτελούν το κυριότερο “βαρίδι προσγείωσης” του ΓΔ.

Για να κάνει μια Αγορά νέα “αξιόπιστα” υψηλά, πρέπει οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες να κάνουν το ίδιο. Όσο ο Δεικτοβαρής και ψυχολογικά κρίσιμα Τραπεζικός δείκτης δε μπορεί να πετύχει ούτε καν τριμηνιαία υψηλά, είναι δύσκολο να περιμένουμε πολλά για τη συνέχεια.

Σε ότι αφορά τον όγκο συναλλαγών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ναι, ο όγκος είναι σε τραγικά χαμηλά επίπεδα και απεικονίζει την αδιαφορία του Επενδυτικού Κοινού (ειδικά των Θεσμικών) για το ΧΑ.

Όλες οι Αγορές εξελίσσονται και αλλάζουν “προφίλ” και όποιος Επενδυτής μένει πίσω, μειώνει τις πιθανότητες “επιβίωσης” στην “επενδυτική αρένα”.

Συνεπώς, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε παλαιότερα, μεγαλύτερα επίπεδα όγκου συναλλαγών και να προσαρμοστούμε - προσγειωθούμε στην ωμή πραγματικότητα, δηλαδή στη “νόρμα” της τάξης των 30 - 50 εκατ. ανά συνεδρίαση.

Ναι, όταν ο όγκος κινείται ανοδικά επιβεβαιώνει την τάση των τιμών. Στην παρούσα φάση, όπως είπαμε, ο όγκος δείχνει την έλλειψη αγοραστικού, αλλά και πωλητικού ενδιαφέροντος.

Είναι κακή πρακτική να ερμηνεύουμε τον όγκο με κριτήριο το πως “συμφέρει” την επενδυτική μας θέση, ή πρόβλεψη και μάλιστα με ασυνέπεια. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν για παράδειγμα ανήκουμε στους “ταύρους” και αγνοούμε τον χαμηλό όγκο στην άνοδο, ενώ τον επικαλούμαστε στην πτώση και τον ερμηνεύουμε ως απουσία πωλητών. Πρόσφατα οι “αρκούδες” υπονόμευσαν τη δυναμική του “bull market”, λόγω των χαμηλής αξίας των συναλλαγών στην άνοδο, αλλά “ξεχνούσαν” ότι η τελευταία πολυήμερη πτώση του ΓΔ, καταγράφηκε υπό συνθήκες εξίσου χαμηλού όγκου, δηλαδή χωρίς επιθετικότητα στις ρευστοποιήσεις.

Η άποψή μας είναι ότι ο ΓΔ δε θα παραμείνει στη ζώνη των 830 - 930 μονάδων εις το διηνεκές. Περάσαμε όλη την Άνοιξη και όλο το Καλοκαίρι σε αυτά τα επίπεδα.

Όπως λένε στον αθλητισμό, “τα ρεκόρ είναι για να σπάνε”. Αντίστοιχα, με βάση την τεχνική ανάλυση, την οποία συνεχίζουμε να προκρίνουμε ως “πυξίδα πλοήγησης” στις Αγορές, “οι συσσωρεύσεις τιμών είναι για να σπάνε και όταν το κάνουν, συμβαίνουν σπουδαία πράγματα”.

“Θα αναμένουμε, λοιπόν, την απόφαση του ‘Mr. Market’ για το πότε και προς ποια κατεύθυνση θέλει να διασπάσει το εν λόγω εύρος τιμών και αναλόγως θα πράξουμε, πάντα συγχρονισμένοι και όχι προβλέποντας το μέλλον με τη ‘γυάλινη σφαίρα’ μας”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

“Η αλλαγή πλεύσης των Κεντρικών Τραπεζών, σε ότι αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων, περιόρισε την ανοδική δυναμική των Αγορών και επέβαλε στάση αναμονής, η οποία λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, ήταν πιο εμφατική στην Εγχώρια Αγορά”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Παρά την μετριοπαθή διατύπωση της στάσης της ΕΚΤ, η διστακτικότητα ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα πολλά καλά νέα να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα.

Αφενός από το μέτωπο των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, η αύξηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου δεν έτυχε, ενδεχομένως, της υποδοχής που υπό άλλες συνθήκες θα είχε, αφετέρου τα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Σαράντη, Πλαστικών Θράκης και Quest κινήθηκαν “κάτω από το ραντάρ” της Αγοράς.

Μέσα σε όλα και το υψηλό τίμημα για την ΔΕΠΑ δεν είχε το κατάλληλο “άκουσμα”, αν και εδώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η διαδικασία έχει ακόμα ένα βήμα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η συναλλαγή, ενώ οι τέσσερις Ενδιαφερόμενοι για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μπορεί να κινηθούν πιο ανταγωνιστικά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Καλά νέα είχαμε, για μια ακόμα εβδομάδα, από το μέτωπο του Τουρισμού, με την Aegean να δίνει μια πολύ ισχυρή εικόνα επιβατικής κίνησης για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την Autohellas να ανακοινώνει λειτουργικά αποτελέσματα εξαμήνου υψηλότερα από το 2019 και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να ανακοινώνει αφίξεις Αυγούστου 75% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2020.

Η έλλειψη αντανακλαστικών, ενδεχομένως, αποδίδεται στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, για το πως θα λειτουργήσει η Οικονομία με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την διαχείριση της καθημερινότητας και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχολικές αίθουσες, σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες, μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή διάδοσης του ιού.

Το Καλοκαίρι φάνηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώνονται, όχι όμως και η ταχύτητα διάδοσης. Αν τελικώς τα κρούσματα μείνουν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, η προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς θα παραμείνει αισιόδοξη.

Τα καλά νέα δεν έχουν απαξιωθεί, έχουν μπει ωστόσο σε μια αναμονή και θα επανεξεταστούν αν όλα κυλήσουν χωρίς να υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Σε αυτό το μεγάλο “αν” συνοψίζεται κυρίως η στάση αναμονής της Αγοράς.

H υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες, έστω και προσωρινά, ξαναέβαλε σε περιπέτειες την ανοδική τάση. Από την Τετάρτη ο MACD έχει επιστρέψει σε θέση πώλησης, ενώ την Πέμπτη ο γρήγορος κινητός μέσος των 30 ημερών προσχώρησε, με την σειρά του, στο στρατόπεδο των πωλητών.

Ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, αφού το “οχυρό” των 880 μονάδων παραμένει στην θέση του, σίγουρα όμως η γρήγορη ανάλωση της άνεσης των 30 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά, έδειξε ότι η Αγορά ίσως δεν ήταν έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα υπέρβασης και να επιδιώξει την κατάκτηση των 950 μονάδων.

Ως εκ τούτου, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: Αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος, με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες.

Η μείωση της ταχύτητας της πτώσης στις τελευταίες συνεδριάσεις, μάλλον υποδεικνύει ως επικρατέστερο σενάριο την ισορροπία στα τρέχοντα επίπεδα για την ερχόμενη εβδομάδα.

Και η επόμενη εβδομάδα επιφυλάσσει σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις, που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Την Δευτέρα το απόγευμα θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη της Intralot για τα αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 23 λεπτών ανά μετοχή, θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ.

Την Τετάρτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ΟΠΑΠ, ενώ αποτελέσματα δημοσιεύει η ΕΛΧΑ.

Την Πέμπτη είναι η σειρά των Jumbo, Γεν. Εμπορίου και Byte να ανακοινώσoυν εξάμηνο.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Aegean, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα την Δεύτερα 20 Σεπτεμβρίου.

“Την Παρασκευή λήγουν Παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel, με κυριότερη προσθήκη αυτή της Τράπεζας Πειραιώς. Τέλος την ίδια ημέρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

“Ο OPEC+ πιθανότατα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω, τη Δευτέρα, την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης Πετρελαίου για το 2022, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί αμφιβολίες, για την ταχύτητα ανάκαμψης της χρήσης καυσίμων”, όπως δήλωσαν δύο πηγές του OPC+ στο Reuters.

Ταλαιπωρείται χαμηλότερα των $1800 ο Χρυσός, απώλειες για το Ασήμι, κάτω από τα $45400 το Bitcoin, κάτω από τα $3300 το Ethereum.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση μόλις 0,1%. Ύστερα από ανάπτυξη 1% τον Ιούνιο, οι Αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση, αλλά αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη των Αναλυτών για άνοδο 0,6%. Ο δείκτης κινήθηκε 8,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 2010, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας σε δύο δόσεις, προετοιμάζουν Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, με τον Πρωθυπουργό να δίνει στη ΔΕΘ μια πρόγευση των νέων δεδομένων, μετά το 16,2% του β΄ τριμήνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΤτΕ, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, θέτει σε πρώτη φάση τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 5%, έναντι 4,2% της προηγούμενης πρόβλεψης. Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για το τρίτο τρίμηνο στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά η δεύτερη αναθεώρηση αναμένεται από την ΤτΕ νωρίτερα, όπως άλλωστε και από το Υπουργείο Οικονομικών”.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, Μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group, με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ σε €2.116 εκατ., συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

“Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης”, σημειώνει η ΔΕH. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα Αρμόδια Εταιρικά Όργανα της ΔEΗ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 897,27 (-0,22%) και 904,63 μονάδων (+0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 903,32 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 901,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,21%.

Ο τζίρος στα 56 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΦΒΜΕΖΖ, ΑΛΦΑ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 27,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΧΑΕ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Viohalco, Lamda Development, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοσημείωτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.599 συμβόλαια).

Στα 4.764 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.952 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 464, 286 για τον Σεπτέμβριο και 178 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.161), κινήθηκε μεταξύ 2.159 και 2.173 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 558).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.382 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.914), Alpha Bank (6.771), Εθνική (2.815), Πειραιώς (26.341), ΔΕΗ (2.299), ΓΕΚ (295), Ελλάκτωρα (415), ΟΛΠ (114), Ιντρακόμ (642), Motor Oil (295), Μυτιληναίο (641), Lamda Development (2.568), ΟΤΕ (100), Cenergy (384), ΕΧΑΕ (111), MIG (861), ΟΠΑΠ (204), Viohalco (490), Fourli (140), TITC (267), Τέρνα Ενεργειακή (254), Ελ. Πετρέλαια (460).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.621, MIG 24.961, Alpha Bank 50.017, Πειραιώς 322.081, Εθνική 32.500, ΔΕΗ 14.128.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,10%

 

2021-09-02

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 81.414.805 τεμ., (από 81.455.725 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.609.147 τεμ. (1.609.147), Eurobank 54.496.811 τεμ. (54.496.811), ΟΠΑΠ 1.368.453 τεμ. (1.368.453), Εθνική 6.565.748 τεμ. (6.565.515), Πειραιώς 4.291.748 τεμ. (4.256.426), ΟΤΕ 1.444.865 τεμ. (1.444.865).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v